.

ponedjeljak, 31. srpnja 2017.

Izazovi postoje , no tu smo da ih riješimo

Dugave - Ovih dana smo - u našoj akciji posjeta svih naših predsjednika VMO - posjetili naselje Dugave, gdje nas je srdačno ugostio g. Branko Premec, novoizabrani predsjednik Vijeća mjesnog odbora Dugave. Ovaj rođeni novozagrepčanec (rođen u Zapruđu) od 1999. godine živi sa svojim obitelji u naselju Dugave, za koje kaže - kako Dugave voli najviše na svijetu.

"Zapruđe, je Zapruđe! - istaknuo je - No, Dugave svojim položajem, obližnjom " Zaobilaznicom"  su odlično povezane sa ostalim kvartovima Grada, ali i ostatke Republike Hrvatske. Ulicom SR Njemačke, preko mosta Slobode, također brzo stižemo i do samog centra Grada.

Tu je također veliki prostor zelenih površina, parkova i dječjih igrališta, gdje naselju pružaju svu ugodu modernog suvremenog života, uz dvije škole, dječji vrtić, crkvu veliki broj raznolikih dućana  i odličnu povezanost javnim prijevozom sa ostatkom grada.

Naravno, kako i u našem naselju koje je započeto sa izgradnjom, davne 1977. godine a završilo se nekoliko godina kasnije - ima još mnogo prostora za podizanje ukupne kvalitete življenja svih njegovih građana.





Branko Premec, predsjednik
Vijeća mjesnog odbora Dugeve
- Odmah na početku bi se zahvalio svim građanima našeg naselja koji su izišli na prošle lokalne izbore - čime su potvrdili kako im je stalo do našeg Dugave i do kvalitetnih promjena koje su u konačnici usmjerenu podizanju svestrane kvalitete življenja svih nas.

Zahvalio bih i vama, portalu Rotor, na ovoj odličnoj akciji - posjeta svim predsjednicima Vijeće mjesnih odbora -, na kojoj nam pružate priliku kako bi i široj javnosti imali priliku izložiti što više aktualnih i korisnih informacija i stanovnicima naših naselja.

U početku ovog našeg razgovora također bih istaknuo kako su se i naši prethodnici u prošlom mandatu svojski trudili ostvariti što više kvalitetnih rezultata u korist našeg naselja Dugave. Tako su  su mandatu od 2013. godine do 2016. godine, što se tiče javnoprometnih površina i objekata - utrošili iz sredstava Malih komunalnih akcija  oko 1 milijun i 700 tisuća kuna. Što se pak tiče utrošenih sredstava u igrališta i zelene površine, tu je utrošeno nešto manje od 2 milijuna kuna. Spomenuo bih i troškove oko javne rasvjete - 46. tisuća. No , ulagalo se i u održavanje prostora lokalne  samouprave, gdje se utrošili nešto više od 75. tisuća kuna. 

Eto, to su samo neki podatci iz rada i djelovanja prošlog saziva Vijeće mjesnog odbora Dugave.

Želio bih ovdje istaknuti, kako mi za razliku od nekih naših kolega iz ruralnog dijela naše četvrti, imamo gotovo iste prioritete koje slijede u našem naselju - sa obzirom kako je naše naselje visoko urbanizirano. Pa, tako gledajući promidžbene materijale i ostalih sudionika društveno političkog života (stranaka) nije moguće uočiti veće razlike. Razlikujemo se tek po viziji, entuzijazmu i ostvarenim rezultatima.

Ono što želimo realizirati u našem mandatu - mandatu Vijeća mjesnog odbora Dugave, kojem sam ja na čelu, to je sigurno vezane akcije uz polivalentno igralište , koje se nalazi u Kauzlarićev prilazu. Naime, to polivalentno igralište, trenutno se nalazi u koncesiji. Ono što bi mi kao Vijeće mjesnog odbora Dugave željeli napraviti, to je da bi to igralište izuzeli iz koncesije i kompletno ga obnovili te pružili našim stanovnicima na korištenje. 

Razlog više što krećemo tim putem je činjenica, kako je to jedino igralište takve vrste u cijelom našem naselju, s obzirom kako su igrališta (košarkaška, nogometna i rukometna ..) zapravo u vlasništvu Osnovnih škola Dugave i  Osnovne škole Fran Galovac.

Kada smo kod igrališta naša je intencija izgraditi još  igralište za košarku ali i za stolni tenis. To bi izgradili na livadi između osnovnih škola i  Dječjeg vrtića Tratinčica. To bi bilo igralište tipa - "Hakl košarka", koje je nešto manjih dimenzija u odnosu na klasično košarkaško igralište. Uz to nam je žela postaviti nekoliko stolova (kamenih) za stolni tenis. Na taj bi način ugodno iskoristili taj zeleni prostor, koji do sada stoji ne iskorišten ako izuzmemo šetnje građana. 

Na oplemenjivanju tog prostora je radio i prošli saziv Vijeće mjesnog odbora Dugave, instalirajući trim stazu, sa antistresnom podlogom. Naš trud će tu biti usmjeren na instaliranje javne rasvjete, kako bi produžili vrijeme korištenja staze i u vrijeme kraćih  (jesenskih i zimskih) dana.

Također na nogometno igralište Osnovne Škole Dugave želimo postaviti reflektore. Naime, prošli tjedan smo održali sastanak sa  Društvom Sportska rekreacija Dugave, gdje smo zajednički detektirali taj problem.





Na svojoj 2. Sjednici - Vijeće mjesnog odbora  Dugave je jednoglasno podržalo odluku, kako će participirati u troškovima malonogometnog turnira, pod nazivom 5. MNT Dugave Cup 2017, koji će se održati od 25. kolovoza pa do 27. kolovoza 2017. godine na igralištu Osnovne škole Dugave.

Želio bih također istaknuti , Turnir  u Dugavama je jedan od pet najkvalitetnijih zagrebačkih malonogometnih turnira koji su spojeni u jedinstveni sustav natjecanja pod nazivom Trofej Dinamo.

Kao i prošle godine cijeli projekt će imati i humanitarni karakter s naglaskom i jasnom porukom “Protiv nasilja u sportu, na sportskim natjecanjima i izvan njih”. Humanitarna akcija će se održati u sklopu cijeloga projekta.

Cilj humanitarnog dijela je potaknuti mlade, građane naselja kao i druge posjetitelje na humanitarne aktivnosti.

Pozivam sve građane Novog Zagreba da vlastitim prisustvom uveličaju ovaj svake hvale vrijedan sportsko kulturni događaj.




Također ćemo naše akcije usmjeriti  u smjeru Doma zdravlja Dugave, koji se nalazi u Kauzlarićev prilazu. Naime, u razgovoru sa našim ljudima, prvenstveno sa ljudima starije životne dobi - saznali smo - kako postoji realna i stvarna potreba kako bi se tu ugradio lift, zbog brojnih stepenica.

Što se pak tiče dotrajalosti kolnika oko našeg Oktogina, tu smo također usmjerili našu pažnju i u našem mandatu pokušati ćemo svim snagama obnoviti tu površini, kako bi iznova vratili stari (već zaboravljeni!) sjaj, ovoga omiljenog okupljališta  i središta našeg naselja.

Naravno, kako ne ćemo zaobići sve veći i veći, kronični nedostatak parkirališnih mjesta u našem naselju. U pogledu tog riješenje, pokušati ćemo predlagati izgradnju novih parkirnih površina. Također ćemo pokušati inicirati iscrtavanje parkirališnih linija na postojećim parkiralištima,  jer vidljivo i to  - kako se naši sugrađani baš ne (pridržavaju prometnih propisa!?) parkiraju propisno.  Također smo na 2. Sjednici pružili jednu konkretnu inicijativu, kako bi se u ulici Sv. Mateja od broja  35. do broja 39. iznova iscrtala parkirališna mjesta.

Do sada sam nabrojio neke od akcija koja možemo svesti pod zajednički nazivnik - Male komunalne akcije.

Što se pak tiče - kapitalnih  investicija-  u svakom slučaju - prioriteti - su nam (dugi niz godina!) nedostatak kapaciteta u obe naše škole , Osnovne škole Dugave i Osnovne škole Fran Galovac našeg naselja. Naime u spomenut škole gravitiraju ne samo djeca iz našeg naselja već i djeca iz okolnih susjednih naselja. 

No, svakako pred nama je i proširenje kapaciteta  Dječjih vrtića Tratinčica. Naime u našem naselju postoji centralni dječji vrtić Tratinčica sa nekoliko svojih podružnica. Na žalost interes za mjestom u te vrtiće je uvijek daleko veći nego što je stvarna mogućnost sadašnjih kapaciteta. Iz tog razloga, na žalost su roditelji našeg naselja naprosto prisiljena potražiti mjesto za svoje dijete u nekom, drugom naselju što nas čini zaista nesretnima i nezadovoljnima.

Kako ste se upoznali već u samom početki ovog našeg razgovora , naše naselje započeto sa izgradnjom 1977. godine, i nakon par godina je završeno te se započelo sa useljenjem. 

Zašto to govorim?

Naime kroz sve te silne godine, javlja se potreba obnove i sanacije platoa i terasa u našem naselju. 

Međutim , naravno to je investicija koja zahtjeva apsolutno  financiranje  od strane Grada Zagreba, jer unutar sredstava koja su nam dodijeljena unutar "Malih komunalnih akcija" takva se sanacija ne može realizirati.

I, pred kraj bih svakako naglasio i velikim slovima istaknuo jedan izniman problem , u čijem su očekivanju rješenja jedinstveni svi građani našeg naselja - Sanacija odlagališta otpada u naselju Jakuševec, uz problem držanja domaćih životinja u tom naselju.

Naravno kako građani naselja Dugava, Kamenarke, Hrelića osjećaju raznolike mirise, koji u pojedinim trenucima znaju biti nesnosni, koji ne dolaze na žalost, samo sa odlagališta otpada, već i iz farmi (prvenstveno svinja) koje se uzgajaju u naselju Jakuševec.

Posljednjih godina, također eskalira i problem sa - vranam. Velika brojnost gnijezda, buka, te onečišćenje njihovim izmetom sve više utječe na našu stvarnost i kvalitetu života. Ove godine smo uputili zahtjev Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb / istok, vezano uz probleme sa vranama. Međutim , dobili smo odgovor , kako Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo trenutno se ne bavi time ( nije u njegovoj ingerenciji!).  No, u tom dopisu je  rečeno kako je dat zahtjev, i iskreno se nadamo, kako će već od iduće godine i problemi ovakve vrste biti u njegovoj  nadležnosti, tako da iskreno nadama zajedno sa našim građanima kako ćemo uskoro riješiti i taj problem. No, to nije sam "naš" problem, taj problem imaju i ostala naselje.

- I za kraj, kakva su promišljanja s biciklističkim stazama u naselju Dugave? Znamo kako je grad Zagreb povezan biciklističkom stazom sa gradom Velika Gorica,koja je na žalost vrlo "sramežljivo" označena, da ne koristimo neku "goru" riječ.

- Uz aveniju Savezne Republike Njemačke, su i na jednoj i na drugoj strani biciklistička staza u rede iscrtana, možemo pričati, kako se ona može obnoviti itd... Što se tiče tih rubnih djelova tu je biciklistička staza korektno uređena.  

Dok u samom naselju Dugave to nije. Možda je mali problem korijenje od drveće, koje je posljednjih godina počelo vidno izdizati taj asfalt. Zasigurno bi prije samog iscrtavanja tih biciklističkih staza bilo potrebno sanirati te staze od tog korijenja. Tako da unutar Malih komunalnih akcija predviđamo, da bi na par mjesta u naselju Dugave te staze sanirali.

Za kraj bih istaknuo - što se tiče dežurstava - mi ćemo nastaviti "tradiciju" od naših prethodnih kolega, znači svake srijede od 18.00 do 19.00 sati, određeni broj vijećnika će dežurati ovdje u društvenim prostorijama - ulica Sv. Mateja broj 93.

Želja nam je ostvariti što kvalitetniju i direktniju komunikaciju sa našim građanima, gdje ćemo u buduće na svaku našu sjednicu pozvati po nekoliko predstavnika suvlasnika zgrada, kako bi bili u prilici čuti konkretne probleme i tih ljudi,  ali ujedno iskoristiti priliku kako bi se i bolje upoznali.