.

ponedjeljak, 9. travnja 2018.

Kako pjevamo, tako i živimo

Maksimir - Ovih dana smo posjetili zaista zanimljiv i poseban dječji mješoviti pjevački zbor, pod nazivom - Pjevački zbor CKIM i biti će na pravo zadovoljstvo, što će se i oni pridružiti - Proljetni susretu pjevačkih zborova Novog Zagreba i prijatelja - 20. travnja 2018. godine u naselju Hrvatski Leskovac.

Zbor je započeo sa djelovanjem sasvim spontano na inicijativu gđe. Galine Štavlić, akademske zborske dirigentice u programu Cantra za kulturu i informacije Maksimir.Odmah u početki je okupio doista veliki broj djece uzrasta od pet pa sve do petnaest godina. U ugodnom , poticajnom i vlo zanimljivom  razgovoru sa gđom. Galinom Štavlić bili smo u prilici mnogo toga saznati. Naime, gđa. Štavlić nas je podsjetila kako je pjevanje, glazba, melodije univerzalan jezik u cijelom svijetu, te kako ljudi (i ne samo ljudi, već životinje, pa čak i biljke!?) bez ikakvih teškoća glazbom, pjevanjem , melodijom mogu uspješno komunicirati.

Naravno, u tom promišljanju naše tijelo postaje "muzički instrument" i stoga se prema njemu moramo odnositi, kako ono i zaslužuje. gđa. Štavlić nam je istaknula, kako je  uz sve ostalo važan naš fizički - stav. Naime, kako bi bili u prilici iskoristiti sve glasovne mogućnosti našeg tijela, potrebno je tijelo držati uspravnog torza, bez napora i naravno pravilno disati. Upravo tim putem započinju probe ovo malog ali vrlo moćnog zbora, što ćemo se - na sreću - imati priliku uvjeriti svi skupa na glazbenoj manifestaciji - "Proljetni susret zborova Novog Zagreba i gostiju".

Stav sa uspravnom kičmom, nam šalje u neverbalnoj komunikaciju jasnu poruku "snage", "moći" i sl... - rekla nam je gđa. Štavlić ali i "proizvodi" pozitivne misli... Na taj način, sa takvim stavom, zapravo utječemo indirektno na izbor svojih prijatelja, životnih iskustava, ali i na zdravlje svoga tijela.

Kada smo započeli sa redovitim probama, vrlo ubrzo, smo dobivali povratne informacije roditelja naših članova, kako su se njihova djeca nekako promijenila na "bolje" .... Kako su nekako "pozitivno " zrače, kako su mnogo više - samosvjesnija - u kreativnom ali i u praktičnom smislu....Kao tako nešto primjećuju i njihovi prijatelji u školi, ali i nastavnici, što ih odista raduje.

Mijenjajući sebe, naši članovi su započeli mijenjati i odnose u svojim obiteljima. Imala sam priliku čuti, kako se komunikacija u obiteljima uvelike promijenila - također je istaknula gđa. Štavlić. Manje je "podignutih " glasova, a sve je više strpljivosti i želje, te spremnosti da jedni druge slušaju i čuju, te bez ustručavanja  predlažu a ne zapovijedaju.

Eto , sve je to snaga i moć pjesme, glazbe, melodije...

Naravno, nakon vježbi disanja, dolazi i "upjevavanje" koje je također vrlo "zahtjevno" no toliko prirodno, spontano, da ga članovi zbora, sudeći po izrazima lica (osmjeh) vrlo rado izvode.

Nakon toga slijedi proba, novih pjesama...



prof. Galina Štavlić akademska zborska
dirigentica, voditeljica Dječjeg pjevačkoga
 zbora CKIM
 Kada se, odnosno koje se godine okupio i organizirao Dječji  pjevački zbor CKIM i koji uzrast djece okuplja?

- Na našu veliku sreću, Cantra za kulturu i informacije Maksimir, roditelja naše djece i samih članova uz veliku podršku Grada Zagreba, Dječji pjevački zbor CKIM smo vrlo uspješno pokrenuli u listopadu, sada već davne 2016. godine. Savelikim uspjehom, ali i zadovoljstvom okupljamo djecu od pet , pa sve do petnaest godina.Ovdje bih istaknula, kako je interes za članstvo u zboru zaista velik, no uvijek ćemo pronaći mjesta za sve koji su zainteresirani biti dio našeg Pjevačkoga zbora. Nikada nismo, ni ne pomišljamo nekoga odbiti.

- Imali smo priliku čuti, kako ste u prosincu, prošle godine na  Festivalu glazbe Zagreb - održali zaista zapežen nastup i osvojili odlične kritike ..

Hvala. Tog nastupa se zaista svi skupa sjećamo sa dragim uspomenama. Naime, to je bio naš prvi nastup ne nekom većem pjevačkom natjecanju. To je bila prva prava prilika da javno pokažemo u kom smjeru ide naš rad, ali što smo sve vlastitim trudom i iznimnim entuzijazmom (kako nas, ali isto tako i roditelja!?) uradili za to kratko vrijeme djelovanja. Kritika je prepoznala naš rad i našu kvalitetu, što nam je iznimno dirnulo. Takav stav nas motivira da nastavimo dalje, snažnije razapetih jedara, ne bojeći se i snažnijih vjetrova, koje ćemo dočekati - naravno uz pjesmu i usmjeriti  moćno kako mi to znamo - u smjeru, kojim mi želimo broditi. Na Festivalu Glazbe Zagreb, nam je po mišljenju žirija pripala srebrna medalja.

- Već smo rekli ponešto o vašem načinu rada, posebice održavanja proba, koje se naslanjaju na iskustva poznatih  zborove Beča, Moskve, St.Peterburga, no nije zgorega ponoviti ...

Svaka proba započinje sa vježbanjem pravilnog  disanje, disanje u pjevanju ima ključno značenje, kako se kaže temelj ljepog zvuka odnosno pjevanje upravo je ispravno disanje - tkz. - pjevačko disanje. 

Potom slijedi  "upjevavanje" , odnosno vrlo pozorno i sa mnogo pažnje birane vježbe za glasnice i glas.  Vježbe su satkane uglavnom od osnovnih pa sve  do onih koju imaju poneki segment elemenata pjesama iz repertoara koji se već izvodi ili tek uče. 

Nakon vježbe "upjevavanja" slijedi obavezno kratka stanka - jer je  očuvanje dječjeg glasa vrlo bitna činjenica u mom radu. 

Vrijeme odmora, koristimo, kako bih iznijela, neke nove informacije u vezi proba, novih nastupa ili posjteti koncerata, na koje odlazimo zajedno. 

Po završetku toga odvija se drugi dio probe, ponavljanje nekih pjesama ili učenje novih. U svakom slučaju tjek probe odvija se u okvirima trenutačnog stanja djece, ponekad su oni umorne pa stoga pauze u kojima razgovaramo češće .

- Što sve čini , vaš repertoar?

- Tu smo zaista dosta široki!  Izvodimo sve od klasičnih, folklornih pa do popularnih dječjih pjesama. Ono što je svemu tome zajedničko i što sve to povezuje je kvaliteta na kojoj uvijek bespoštedno insistiramo.

- I za kraj, možete li nam reći svoje stav ili iskustvo o kulturnim, odnosno pjevačkim manifestacijama, poput - Proljetnog susreta pjevačkih zborova Novog Zagreba i prijatelja?

- Prije svega bih htjela zahvaliti nas vašem pozivu u ime svih članova našeg Dječjeg pjevačkoga zbora CKIM. Nastupiti i ujedno se podružiti sa svom sudionicima, čini nam veliku čast ali isto toliko zadovoljstvo.

Što se pak tiče mog skromnog stava vezanog za održavanje ovakvih i sličnih kulturno pjevačkih manifestacija, osobnog sam stava kako bi grada Zagreba trebao imati u mnogome više takvih manifestacija. Naime, na takav direktan način, djeca odnosno i odrasli - ne samo da prezentiraju svoj uloženi trud, aktivno djelovanje,   neskriveno umijeće, već stječu priliku da razmjene svoja raznolika iskustva, da se bolje upoznaju, te da svi skupa šire pozitivnu energiju , koja ponekada  na žalost zna  - tako - nedostajati.

















  



Nema komentara:

Objavi komentar