.

subota, 6. siječnja 2018.

Izložba malih životinja, DVD Hrelić od 5. do 7. siječnja 2018

Hrelić - Ovaj vikend je od petka 5. siječnja pa sve do 7. siječnja u vatrogasnom domu Dobrovoljog vatrogasnog doma Hrelić organizirana izložba - Malih životinja. 

Moramo istaknuti kako je izložba zaista velika  odnosno brojna  (izloženo je više od 400 životinja) i svojim sadržajem zaista zanimljiva. Dolaskom na ovu izložbu, biti ćete u prilici vidjeti ali se i upoznati sa mnogim raznolikim i zanimljivim životinjama, sa kojima će vas vrlo rado upoznati i sami uzgajivači.

Ovdje bi svakako spomenuli, kako je ovo prva suradnja ovakve vrste između Dobrovoljnog vatrogasnog društva Hrelić i Udruge uzgajivača malih životinja Turopolje.

Interesom i posjećenošću ove izložbe, sigurni smo kako će se ova , svake hvale vrijedna suradnja nastaviti i dogodine, gdje će iznova stanovnicima okolnih naselja Dugave, Travno, Utrine, Sopot, itd.... pružiti priliku da se ponovno susretnu "u živo" sa ljubimcima svojih vjernih i predanih uzgajatelja. 





Davor Gorupić, blagajnik
Dobrovoljnog vatogasnog društva Hrelić
- Evo, ove godine smo sa ovom zanimljivom i osudio bih se reći dosta velikom izložbom započeli  suradnju sa Udrugom uzgajatelja malih životinja Turopolje.

Motiv naše zajedničke suradnje je svakako pokušaj da u ovom urbanom dijelu Novog Zagreba, na ovaj način približimo kako svojim fizičkim prikazom, ali mnogim zanimljivostima mnoge male životinje ( kokoši, zečevi, kunići, golubovi, papige, pa čak gušteri i zmije) koje na žalost mnogi od nas, a tu mislimo prvenstveno na djecu, nemamo priliki svakodnevno susresti i upoznati.

Istaknuo bih, kako je posjet izložbi izvan naših očekivanja što nas sve skupa, ovdje mislim na organizatore zaista veseli. Ovakav posjet nam zasigurno daje obavezu da ovakvu izložbu priredimo iznova i slijedeću godinu.

Za kraj bih zahvalio Udrugi uzgajivača malih životinja Turopolje, na velikom trudu, ta na velikom broju izloženih malih životinja uz iskrenu želju da ovakvu akciju ponovimo i do godine. 



Božidar Antolović, predsjednik
Udruge uzgajivača malih životinja Turopolje
- Želio bih istaknuti kako smo mi nasljednici stare udruge koja se uslijed Domovinskog rata ugasila. 

No, na tim temeljima mi smo  uspješno reorganizirali,  te već vrlo zapaženo a dodao bih i uspješno djelujemo nešto više od petnaestak godina. O uspješnosti udruge govori i snaga kojom okuplja nešto više od četrdesetak vrlo aktivnih članova.

Naši članovi sa velikom pažnjom i ljubavi uzgajaju golubove ) otprilike dvadesetak različitih vrsta) perad ( tu se također radi o šesnaest vrsta) papagaja u zaista mnogo, mnogo vrsta,  ptice pijevce, kuniće (negdje oko desetak pasmina), ali također gmazove i egzotične životinje.

Ovdje u prostoru Dobrovoljnog vatrogasnog društva Hrelić, organizirali smo ovaj vikend  14. Međužupanijsku  i 8. Županijsku izložbu - malih životinja. Do ove izložbe je došlo, otvorenošću i željom za ovakvom vrstom suradnje sa Dobrovoljnim društvom Hrelić, ne čemu im se ovom prilikom od srca zahvaljujem.

Spomenuo bih kako ovu izložbu izdvaja činjenica kako je ovdje ovaj vikend izloženo nešto više od 400 eksponata, od toga 230 golubova, 130 peradi, oko 100 ptica i ostatak su kunići. Također je Udrugom Reptilomanija ( to je Udruga uzgajivača guštera, zmija, paukova itd...) svojim manjim brojem izložaka uradila svoju prezentaciju.

Želio bih istaknuti kako naši članovi, odnosno uzgajivači dolaze i iz Novog Zagreba ali i sa područja Velike Gorice. Ovu izložbu je svojim eksponatima omogućilo 37  naših vrijednih članova i izlagača. Kao što sam već prije spomenuo, ova je izložba takmičarskog karaktera, takao da svaki primjerak malih životinja zadovoljava propisani standard. No sve to prate licencirani suci, koji su delegirano od našeg Saveza. Suci, dodjeljuju ocjene, a najviše ocjene odnose  životinje koje su izuzetne dobre i velike kvalitete, ocjenom šampion.

Dakle, one moraju zadovoljavati maksimalni broj bodova, kako bi se mogle okititi ovom prestižnom titulom.

Dodao bih kako se na ovoj izložbi, među prikazanim životinjama nalaze 46 Šampiona i jednoga Šampiona - najljepša životinja na izložbi , to je Pomeranski gušan bjele boje, od našeg uzgajivača Miroslava Sveklića.

Na izložbi je također izloženo od jednog našeg člana, nešto više od sto papagaja, što je već uobičajeno privuklo veliki broj kako djece također i veliki broj odraslih.

Za kraj bih spomenuo, kako se naša izložba održava još i sutra u trajanju od 8,00 sati do 14,00 sati.Ulaz je simboličan u iznosu od 10,00 kuna, dok je za djecu mlađe od 14. godina ulaz potpuno slobodan.

Kao što znate naša Udruga okuplja uzgajivače volontere, mi smo mala Udruga, no iskrenog smo mišljenja kako svojim djelovanjem činimo dobru stvar. Naime želja nam je da suvremenom čovjeku približimo svu ljepotu ovih životinja, jer se na žalost on "modernim" načinom življenja previše otuđio ne samo od životinja, već bi se usudio reći i od cjelokupne prirode, bez koje na žalost , čovjek dugoročno ne može.

Na našim izložbama vrlo se često susrećemo sa tim čarobnim osmjehom na licu djece, kad susretni životinje, jer se sa životinjama - u živo - zaista rijetko susreću.