.

srijeda, 6. prosinca 2017.

U nabavci štednjaka se pridružila i Kordinacija i Vijeće predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba

Remetinečki Gaj - 29, studenog 2017. godine Udrugu gluhoslijepih osoba je posjetio Zoltan Balaš Piri, tajnik kordinacije i Vijeća predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, kako bi  uz ostale, također uručio sredstva za kupnju novog štednjaka.

Moramo istaknuti, kako je ovaj posjet pobudio veliki interes kod g. Balaš Pir, o radu ove Udruge. Naime, srdačni i susretljivi domaćini su gosta upoznali sa gotovo svim aktivnostima svoje Udruge.Bilo je tu riječi o redovitom okupljanju članova na satovima joge, koji pobuđuju veliki odaziv. Isto tako bilo je riječi o likovnim i keramičkim radionicama, čiji radovi često puta budu izloženi na pojedinačnim izložbama. Vrijedi istaknuti , kako se baš ovih predblagdanskih dana održava samostalna izložba keramičara u Domu za starije osobe Sveta Ana u Sopotu.

Bilo je riječi i o radionicama, koje se održavaju periodično kroz cijelu godinu. Nije se mogla zaobići niti radionica kuhanja, koja se odvija zaista u dosta otežanim uvjetima. Naime, kao što se uvjerio i sam gost, trenutna kuhinja je opremljena zaista mizerno. Tu su dva električna "rešoa" sa po jednim "ringom" te dotrajali hladnjak, stol i viseća kuhinja poklonjeni prije više godina, kao rashodovani od jedne obitelji.

U ugodnom i zanimljivom  razgovoru, došlo je do ideje o mogućoj međusobnoj suradnji između Kordinacije i Vijeća predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, te Udruge gluhoslijepih osoba Grada Zagreba. Naime kako se ovo, tek započeto prijateljstvo produbljivalo, tako su se sve više uviđale prilike konkretne i dugoročne suradnje u najrazličitijim oblicima društvenog djelovanja. Bilo je tu riječi o literarnoj suradnji, također su spomenute mogućnosti suradnje keramičarske radionice, radionica izrade prigodnog blagdanskog nakita pa sve do mogućih zajedničkih projekata na nivou Grada Zagreba

Eto, upravo smo svjedočili kako se iz jedne predivne inicijative pomoći, - kupnje štednjaka  - razvila, kako vidimo bogata obostrana suradnja, koja će zasigurno upotpuniti rad i djelovanje obiju društvenih organizacija.



Josip Tonžetić, predsjednik Udruga
gluhoslipih osoba Grada Zagreba
- Želio bih istaknuti kako smo iznimno sretni ali i iznenađeni ljudskom dobrotom, ali i brojem ljudi, udruga koji nam iskreno žele pomoći pri kupnji novog štetnjaka za potrebe naše Radionice kuhanja, aili i upotrebe štednjaka u našim svakodnevnim aktivnostima .

Naravno, kako nas sve skupa - sve članove - naše udruge veseli i današnji posjet i donacija g. Zoltana Balaš Piri iz Kordinacije i Vijeća nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Imali ste priliku vidjeti, kako se čarolija dobrote širi, naime uz donaciji, stvorilo se iznova jedno prijateljstvo, koje će se pretvoriti u zanimljivu suradnju na obostrano zadovoljstvo.

Stoga u ime naših članova, od srca zahvaljujem  g. Zoltana Balaš Piri na donaciji, ali i iskrenom prijateljstvu te podršci našeg rada i djelovanja.



Zoltan Balaš Piri, tajnik Kordinacije
i Vijeća predstavnika nacionalnih manjina
Grada Zagreba
- Zaista mi je drago, što sam danas u prilici biti ovdje u prostoru i u društvu članova Udruge gluhoslijepih osoba Grada Zagreba. Izuzetna mi je čast upoznati se sa radom i uopće postojanjem. 

Za nas je to sama novost, da postoji Udruga koja se bavi sa osobama koje imaju takvih oštećenja.

Bilo mi je lijepo vidjeti sve aktivnosti sa čime se oni bave i vidjeti kako ima ljudi koji se volonterski bave radom ovdje u Udrugi i pomažu im u njihovom svakodnevnom životu i u socijalizaciji u svakodnevnom životu.

Kordinacija je odlučila eto, nakon upoznavanja sa Udrugom donirati jedna skromna sredstva za pomoć rada same udruge u onim stvarima u kojima su potrebiti - za rad udruge  - i članova udruge.

Uistinu sam fasciniran aktivnostima članova udruge, rukotvorinama koje tu rade, obradom gline (osoba koje ne vide i oslanjaju se samo na svoj opip), a isto tako i u aktivnostima koje su vezane uz neke fizičke aktivnosti. Čuo sam, kako se aktivno bave jogom i sličnim aktivnostima.

Ovaj posjet je po svemu sudeći, tek početak jedne tješnje i raznovrsnije  suradnje. 

Naime drago nam je što smo na 1. Festivalu poezije Lučko INTRNACIONAL, koji je organizairala Podružnica umirovljenika Lučko / Ježdovec, imali priliku ( uz nekoliko naših nacionalnih manjina) zajedno nastupiti, gdje je zapravo započelo naše poznanstvo. Ovim susretom i zaista ugodnim i zanimljivim razgovorima došli smo do zajedničke želje  buduće suradnje (već danas smo dogovorili neke konkretne, skore akcije).

Još jedanput želim zahvaliti na zaista ugodnom gostoprimstvu.