.

petak, 29. prosinca 2017.

Nakon uspješne godine, veselo Božićno druženje

Siget - U prostoru Zagrebačkog velesajma, 29. prosinca 2017. godine je održan je svečani  Božićni domjenak  Udruge branitelja domovinskoga rata Zagrebačkog velesajma i  Sindikat branitelja i radnika Zagrebačkog velesajma. Bila je to izuzetna prilika da se pozovu dragi prijatelje i uzvanici, kako bi se obilježio - po riječima mnogih - završetak dobre godine, prepune mnogih raznolikih aktivnosti ( humantarnu djelatnosti, društvenu angažiranost branitelja kao i čuvanje tekovina Domovinskog rata)

Udruga branitelja „Zagrebački velesajam“ unatoč činjenici kako je osnovana prije svega tri godine, no danas je među najatraktivnijim te najutjecajnijima udrugama u Hrvatskoj koje okupljaju braniteljsku populaciju.

Udruga broji nešto više od 70 članova, a svoje je rad inicirala u spomen na tekovinu „Zagrebačkog velesajma“ čiji je značaj za vrijeme Domovinskog rata neupitan u zbirinjavanju prognanika te prikupljanju humanitarne pomoći u velikosrpskoj agresiji stradalim područjima naše države.


U protekle tri godine svog snažnog rada Udruga je stavila naglasak na humantarnu djelatnosti, društvenu angažiranost branitelja kao i čuvanje tekovina Domovinskog rata, pa se često za udrugu kaže da su njezini članovi bili na prvoj crti bojišta tijekom rata, a danas su prvi kada je humanost u pitanju.


U prilog tomu govori organizirana četiri humanitarna koncerta „Velesajam uz Vas“ 




- Iako je uz zabavu i druženje svrha Božićnih koncerata "Velesajam uz vas" prikupljena financijska sredstva namijenjena  za bolesne i potrebite hrvatske branitelje. Ipak se, lani u okviru humanitarnog koncerta održala i turistička promocija Hrvatske kvalitete domaćeg proizvoda pod sloganom ''Domaći brend je trend''.

Udruga je inicijator dodjele priznanja "Veliko zlatno srce" za izuzetne zasluge pojedinaca u promicanju istine o Domovinskom ratu.

Udruga je prošle godine prvi puta organizirali desetodnevni Božićni sajam braniteljskih zadruga i udruga, pod pokroviteljstvom grada Zagreba i Ministarstva branitelja, koji je bio iznimno  posjećen.

Jedna od inicijativa Udruge je i izrada te postavljanje postavljanje spomenika hrvatskim braniteljima na Zagrebačkom velesajmu kojemu je radni naziv - "Nesalomljivi".



Ovdje vrijedi istaknuti kako je 2013 godine Udruga nagrađena za svoj rad i djelovanje je Velikom Zlatnom plaketom, koju dodjeljuju udruge proizašle iz Domovinskog rata.

Tom prilikom Udruga je prigodno predstavila svoju službenu zastavu

Udruga priprema i izdavanje knjige - Zagrebački Velesajam  Domovinskom ratu - kako dani slave i velikih odricanja za Domovinu ne bi ostali zaboravljeni. Udruga je organizirala i niz promocija cijelog niza knjiga na temu Domovinskog rata.

Udruga humanitarno djeluje i izvan Zagrebačkog Velesajma te je gotovo na svim adresama gdje hrvatski branitelji i njihove obitelji zatreba pomoć.


Na inicijativu Udruge osnovan je Sindikat branitelja i radnika Zagrebačkog velesajma, koji svojim učinkovitim rad ostvaruje odličnom suradnjom s upravom Podružnice Zagrebački Velesajam, kao i ostalim podružnicama, te upravom Zagrebačkim holdingom, s Gradom Zagrebom te s Ministarstvom branitelja.



Željko Baća, predsjednik Udruge
branitelja Domovinskog rata Zagrebački
Velesajam ipredsjednik Sindikata branitelja
 i radnika Zagrebačkog Velesajma
- Danas smo se složno okupili na tradicionalnom Božićnem domjenku, koji se održava svake godine uoči samog Božića.

Gledajući naš rad i djelovanje unatrag, cijelom ovom godinom, zaista možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima. Udruge je sve svoje akcije koje je planirala za ovu godinu uspješno i ostvarila.

Početkom godine smo krenuli u rješavanje administrativnih poslova u cilju podizanja spomenika Hrvatskim braniteljima  ovdje u prostoru Zagrebačkog Velesajama.
Mišljenja smo kako ne treba previše isticati o svim vrijednostima Zagrebačkog Velesajma u vrijeme Domovinskog rata. No, spomenuti ću za one mlađe, kako je Zagrebački Velesajam bio najveće stjecište Hrvatske vojske i logistike.

Na žalost sa ishodovanjem dozvole za podizanje spomenika - koji bi nosio naziv  "Neslomljivi" - došli smo tek do polovice puta. Spomenike podižemo u čast svih Hrvatskih branitelja, koji su iz ovih prostora Zagrebačkog Velesajma otišli diljem naše domovine, a nisu se na žalost vratili svojim domovima, svojim obiteljima. Kao svim brigadama, poglavito zagrebačkim brigadama.
Nadalje, Udruga je odradila i dvije radne akcije, čijim su rezultatima naši članovi pripomogli tvrtci Zagrebački Velesajam.Vrijednost svake akcije je bila u vrijednosti cca 130 do 140 tisuća kuna.
Također smo započeli prikupljati povijesnu građu za knjigu - Velesajam u Domovinskom ratu, kao i u snimanje dokumentarnog filma, pod radnim naslovom , također - Velesajam u Domovinskom ratu.
Ovdje sam spomenuo samo manji dio našeg rada i djelovanja.
Zbog mije iznenadne bolesti na žalost nismo održali  već tradicionalni humanitarni koncert koji se održava već sedam godina za redom. Na toj kulturno zabavnoj manifestacije se obično prikupljaju financijska sredstva koja su upućena hrvatskim braniteljima, no ne samo braniteljima. 
Prošle 2015. godine smo prikupljena sredstva namjenili dječaku od 9. godina iz Slavonskog Broda koji je bolovao od karcinoma.

No, ako bude sve u redu sa mojim zdravstvenim stanjem, kao predsjednik ću predložiti da ovaj humanitarni koncert ipak održimo, ovaj put iznmno negdje u rano proljeće.

Evo, na kraju bih čestitao i zaželio sretnu novi 2018. godinu svim ljudima dobre volje.
















Ispričavamo se zbog lošije kvalitete fotografija.