.

petak, 24. studenoga 2017.

Umirovljenici Sopota u Podravini

Sopot - Kako bi proslavili Martinje umirovljenici Sopota otišli su 16. studenog u Podravinu. Ali prije slavlja obišli su i razgledali stari grad Đurđevac, i Peske. U lijepo obnovljenoj utvrdi iz koje su Picoki prema legendi, obranili Đurđevac, posjetili su bogatu Galeriju slika hrvatskih umjetnika, koje je Đurđevcu darovao Ivan Lacković Croata.

Legenda kaže da su se đurđevačni mjesecima branili od turaka i kad su već sasvim iznemogli i ostali bez hrane, baka kojoj je ostao samo jedan pijetao dosjetila se da bi toga pjetla mogli staviti u top i ispaliti prema turcima kako bi im pokazali da neće skoro odustati. I zaista turci su pomislili da oni imaju još puno hrani kad ih gađaju pijetlovima pa su se spakirali i otišli dalje. Po toj legendi prozvali su ih Picoki i dana danas se održava Picokijada u Đurđevcu u spomen na te slavne dane neobične obrane grada.

Vidjeli su i vrlo vrijednu i bogatu zbirku poštanskih maraka dopisnica i zanimljivih poštanskih koverata.  U neposrednoj blizini sagrađeno je Etno selo i mali Zoološki vrt sa devama, mini kozama i ostalim zanimljivim životinjama.

Nakon toga u Kloštru Podravskom u restoranu Royal odlično se ručalo i plasalo uz živu muziku. Dobro okrepljeni umirovljenici su u podrumu obavili svečano krštenje mošta s pravim obredom, puno veselja i smijeha. 

Uz mlado vino nastavili su se zabavljati uz muziku i ples. Bio je to jedan od onih dana kad nije važno koliko imate godina. Svaki izlet Podružnice Sopot predsjednik Uhernik pomno priprema i osmišljava tako da se puno toga vidi a uz vodiće i nešto nauči. Zato se članovi rado odazivaju i zahvalni su na tim izletima.





Izvijestila:
Marijana Pitarević
tajnica Podružnice umirovljenika Sopot