.

subota, 18. studenoga 2017.

Četiri udruge, iz četiri grada - zajednički proslavile - Martinje

Jakuševec -  U prošlu subotu 11. studenog 2017. godine bili smo ugodno iznenađeno okupljanjem četiriju što Udruga a što Podružnica umirovljenika iz četiri različita grada.

Naime, dok većina umirovljeničkih organizacija, ne samo kad nas u Novom Zagrebu, već i daleko šire brigu brine o motiviranju novog članstva i ulažu veliki napor kako bi zadrže istu brojnost starog članstva - ove četiri organizacije su krenule totalno različitim putem. 

Ovog ljeta sasvim spontano, planirajući izlet u Lonjsko Polje, te Čigoč - selo sa najmanje dimnjaka a najviše roda, te posjet gradu Jasenovcu - članovi Udruge umirovljenika Jakuševec / Hrelić i Podružnica umirovljenika Gornja Lomnica, su kontaktirali Udruge umirovljenika Jasenovac i Udruge umirovljenika Novska, kako bi saznali što više kvalitetnih informacija "iz prve ruke".

Iz tih kontakata, razvilo se prijateljstvo, gdje je odmah dogovorio i prijateljski posjet zagrebačkih umirovljenika Udrugi umirovljenika Jasenovac / Hrelić i Udrugi umirovljenika Novska u prostoru Društvenog doma Jasenovac ( i to smo druženje na poziv novo zagrebačkih umirovljenika popratili reportažom  ).

Nakon ljeta, evo gotovo na izmaku jeseni došlo je vrijeme uzvratnog posjeta, na poziv  Podružnice umirovljenika Gornja Lomniva / Meštrica i Udruge umirovljenika Jakuševec / Hrelić sada već čvrstih prijatelja.

Prvo je goste iz Jasenovca i Novske, oko 14,00 sati dočekala i ugostila Podružnica umirovljenika Gornja Lomnica / Meštrica. Uz radostan susret, pune stolove te veselu svirku glazbenika iz Jasenovca, ali i ples svih okupljenih - vrijeme je zaista brzo proteklo. 

Naime, pred gostima je bilo još podosta  događanja - što su im priredili vrijedni domaćini.

Na putu u naselje Jakuševec, gdje će se održati i prigodno "krštenja mošta" - u Domu lokalne samouprave - uz sam dolazak Svetog Marina i njegove svite, te još ponekih ugodna  iznenađenja. Na polovici puta domaćini su sa velikim ponosom u  naselju Velika Mlaka - pokazali svojim gostima - staru drvenu kapelicu, koja nosi ime zaštitnice Svete Barbare a uz to krije mnoge zanimljivosti.



Unutrašnjost kapele
Sv. Barbara , Velika Mlaka
Kapela sv. Barbare u Velikoj Mlaki barokni je dragulj drvenog graditeljstva u Turopolju o kojoj pisani trag potječe iz 1642. godine, a povijest gradnje pratimo sve do 1912. godine kada je dograđen trijem. Građena od kvalitetne turopoljske hrastovine, odolijeva zubu vremena više od tri i pol stoljeća. Najstariji dio kapele je svetište s apsidom izgrađeno u 17. stoljeću, u kojem se posebno ističe lijepi krilni oltar s prikazima života i mučeništva sv. Barbare s jedne te Kristove muke s druge strane, dok glavna oltarna slika prikazuje stojeći lik svetice i posvećena je sv. Barbari.

Na tabulatima i drvenim oplatama svetišta i broda kapele sačuvano je oko 150 oslikanih ploha s prikazima svetaca i biljnih motiva, nastalih najvjerojatnije između 1749. i 1759. godine. Jedna od posebnosti ove kapele je i rijedak ikonografski prikaz sv. Kümmernisse, raspete svetice s bradom koji se nalazi kod južnog ulaza prema koru. Uz ovaj primjer, ističe se i prikaz Bogorodice zaštitnice iznad ulaza u sakristiju – ovdje također govorimo o jednom od rijetkih primjera ove teme, pogotovo u ovom mediju, u kontinentalnom dijelu Hrvatske. U središtu prikaza nalazi se lik Bogorodice koja širi plašt pod kojim se nalaze vjernici. Unatoč ponekom nespretnom likovnom rješenju, upravo nam ovi primjeri dokazuju nastojanja naručitelja i samih umjetnika za pronalaženjem i uspostavljanjem kulturnih dodira s višim društvenim slojevima.
Uz crkvu je prenesen jednokatni drveni čardak s trijemom od rezbarena drveta koji služi kao župni dvor i zajedno s crkvom čini skladnu cjelinu. Pozornost privlači i mala drvena komora za čuvanje žita, ostatak nekadašnjeg crkvenog gospodarstva. Kad je 1976. godine u Velikoj Mlaki osnovana župa, kapela sv. Barbare postaje župnom crkvom.


Obilazak kapelice Sv. Barbara izmamio je čuđenje i ushit ljepote ove odlično očuvane sakralne drvene građevine.

Uskoro je slijedio nastavak puta do  naselja Jakuševec, gdje je goste dočekao  "drugi dio" domaćina iz Udruge umirovljenika. Odmah  po dočeku  se dalo naslutiti, kako pred svima skupa - slijedi jedna predivna Martinjska noć. 

Odmah je to svojom svirkom  naglasio svirač Ivo, gdje su mu se uskoro pridružili i veseli svirači iz Jasenovca. Kasnije se ta svirka nastavila naizmjence, tako da su plesači ovoga puta došli na svoje.

Nakon odlične večere, gosti su po starom Jasenovačkom običaju (i okolice) u darove donijeli uz prekrasnu veliku sliku -  sepet  - prepun ručno izrađenih rukotvorina, ali i raznolikih rakija, sokova .... Moramo priznati, kako je ova gesta, na sve prisutne ostavila zaista ugodan neizbrisiv dojam, poštovanja, prijateljstva, zajedništva

Nakon ovog, zaista ugodnog iznenađenja gostiju - započelo je druženje, veselje, pjevanje i plesanje....

Moramo priznati kako su svi uživali. Nasmijana lica krasila su su veliku dvoranu Doma Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jakuševec . Nismo uspjeli prebrojiti no zasigurno je u dvorani bilo nešto više od 150 ljudi.

U jednom trenutku svi su zastali , naime začula se pjesma - "Došel je došel Sv Martina" te se zaista pojavio "Biškup" sa svojom svitom. Taj prizor izmamio je ogroman aplauz prisutnih. Svi su prihvatili pjesmu i čekali da se skupina predvođena "Biskupom" približi bini.

Tada je nastao muk i u trenu je započele stari tradicijski običaj - krštenja mošta u vino. Sve je to bilo začinjeno šalama, mudrostima i veličanju vina i vinskih običaja.



Od zrelih plodova grožđa do čaše ukusnog pića, vino prolazi cijeli ciklus pripreme. Možda najzanimljivija, a svakako najveselija etapa toga puta je Martinje.

Martinje je običaj krštenja vina koji se još od 17. stoljeća njeguje u sjevernim dijelovima Hrvatske. Veselo društvo sredinom studenoga okuplja se u vinogradima domaćina i u svojevrsnom obredu uzima uloge sudca, biskupa, kume i kuma vina kako bi se krštenje izvelo prema protokolu.

Tom prigodom šaljivim se "molitvama" zaziva boga vina da u narednoj godini domaćinima osigura obilje kobasica, rebaraca i drugih mesnih delicija, zajedno s litrama dobrog vina. Jednako tako "molitvama" se pokušavaju otjerati prazne posude, razbijene čuture, mrazovi i ostale nepogode koje bi ljude ostavile gladnima i žednima. Cijeli obred krštenja začinjen je, naravno, bogatom trpezom koja ne prolazi bez tradicionalne pečene guske.





Kada je završilo Krštenja, nastavilo se uz pjesmu i ples, a stolove su okitili raznoliki ukusni kolači.

No tu nije stalo veselje. 

Najavljeno je kako će se birati - Vinska kraljice - što je kod ženskog djela, izazvalo komešanje, smijeh .. Uskoro su izabrane kandidatkinje, koje su pred "Časnim sudom" imale vrlo zahtjevan nastup, prožet pitanjima, natjecanjem u plesu itd...

Na kraju je pobjedu odnijela, gošća, što nitko nije očekivao, pa niti ona sama.

Uz sve to, moramo priznati kako je vrijeme munjevito prolazilo,  i dok se bližilo pola noći (što i sami znamo - kako to za umirovljenike pa i nije običajno - oni odlaze mnogo ranije sa svojih "fešti") neminovno se bližio kraj druženja u ovoj Martinskoj noći.

No, i tu pri samom završetku druženja, domaćini su pripremili malo iznenađenje, za sjećanje na ovaj zaista (po doživljaju svih!) nezaboravni susret. Svatko je dobio malu - ručnu torbicu - izrađenu i ukrašenu od kartona, što je bio ručni rad Željke Pintija, predsjednice Podružnice umirovljenika Gornja Lomnica / Meštrica. Ova gesta je kod nekih gostiju izazvala suzu, ali kod svih osnažila želju za ponovnim susretom i to čim prije!

Iako je na rastanku, u naselju Jakuševec ostajala mračna noć u kasne sate, ali je u svima , i u onima u autobusu, koji su odlazili svojim domovima u Jasenovac i Novsku, ali i u ovima koji su ostali  - plamtila buktinja emocija prijateljstva, zajedništva i prekrasnog iskrenog druženja.



Ana Tomac, predsjednica
 Udruge umirovljenjika Novska
- Ovdje smo kako bi sa velikom radošću uzvratili ljetošnji posjet Podružnici umirovljenika Gornja Lomnica / Meštrica i Udrugi umirovljenika Jakuševec.

Moram istaknuti u ime naših članova kako je ovo večerašnje druženje zaista nezaboravno. Mene, osobno se dojmio, uz sve ostalo, izbor - Vinske kraljice.

Iskreno se nadam, kako ćemo vrlo skoro i mi , umirovljenici iz Novske dobiti priliku ugostiti , odnosno uzvratiti druženje svih večerašnjih sudionika.

Naša Novsaka je također predivan gradić, koji uvijek odvaja nagrade koje se vežu uz ekologiju ili hortikulturu (npr. Zeleni cvijet, ukoliko se sjećate tog natjecanja?!). Također imamo prekrasno uređeno - Novljansko jezero, do koje ga nas preko ljeta vozi vlakić.

Tako da sa dolaskom ljeta, raširenih ruku i sa radošću u srca očekujemo današnje domaćine na uzvratni posjet.



Željka Piktija, predsjednica
Podružnice umirovljenika Gornja Lomnica
/ Meštri

-  Danas smo povodom uzvratnog posjeta naših dragih prijatelja, umirovljenika iz Jasenovca i Novske organizirali  druženje povodom blagdana Sv. Martina, odnosno "krštenja mošta u vino".


Naravno kako smo uz samu večer organizirali i posjet obližnjoj kapelici (koja je izgrađena u 17. stoljeću sva u drvetu) Svete Barbare, koja je svrstana u zaštićene kulturne objekte Republike Hrvatske.

Želim naglasiti kako je ovo bilo iznimno drago, srcu blizo družanje, u kojem se izmjenjivalo mnogo poklona ( još jedanput  želim zahvaliti u ime svih naših članova na "sepetu" prepunom ručno izrađenih darova!), ali i  pozitivnih emocija sa snažnom željom da se ovo naše prijateljstvo i dalje nastavi, ovako iskreno, spontano, kako je i započelo.

Također nam je drago, da je u našem izboru Vinske kraljice - laskavu titulu  - zasluženo odnijela baš članica Udruge umirovljenika Jasenovac, jer u Jasenovcu i okolici se ne održavaju ovakvi običaji iz prostog razloga kako taj dio nije baš vinorodan kraj, obi su više usmjereni prema uzgoju šljiva i pečenju rakije.

No, evo dobili smo večeras poziv, od naših prijatelji iz Jasenovca i Novske, da i mi dođemo kod njih , kada obi održavaju jedan - za nas - nepoznati narodni običaj.

Naravno, kako ćemo se odazvati i kako sa velikim nestrpljenjem čekamo taj dan.

Na kraju bih još jedanput zahvalila svima, što su se odazvali na naš pozi i svojim prisustvom uveličali nam, proslavu Sv Martina, te krštenja mošta u vino!



Luka Đilas, predsjednik
Udruge umirovljenika Jasenovac
- Ovdje smo večeras došli skupa sa našim dragim prijateljima iz Udruge umirovljenika Novska.

Zaista moram birati riječi u vezi ovog našeg današnjeg, odnosno večerašnjeg zajedničkog druženja.

Moram prije svega zahvaliti ali i istaknuti, kako smo danas primljeni i dočekani ovdje, najprije u Gornjoj Lomnici, pa zatim ovdje u naselju Jakiševec. što se rijetko sa čim može usporediti.

Sve je prema nama bilo nekako posebno, na čemu se od srca ne zahvaljujem samo ja već svi članovi naših Udruga umirovljenika. Radilo se o Jasenovcu ili pak o Novskoj.

Nakon svih ovih iskustava, odnosno nakon obostranih posjeta, iskrena mi je želje da se ovo naše prijateljstvo nastavi daleko u budućnost.

I za kraj bih rekao, iz srca, onako iskreno. Iznimno nam je drago, što je titulu Vinske kraljice odnijela naša članica. To nas je sve iznenadilo!

Moram istaknuti, kako mi nismo vinsko podnevlje, da pijemo vino. mi smo okrenuti rakiji... Ali ovo je posebna draž, što je naša članica izabrana za - Vinsku kraljicu.

Još jedanput u ime svih umirovljenika i iz Jasenovca i Novske, zahvaljujem našim prijateljima iz Podružnice umirovljenika Gornja Lomnica / Meštrica i iz Udruge umirovljenika Jakuševec na predivnom danu, prepunom izvanrednih i neponovljivih doživljaja!



Ljevša Bačić, ovogodišnja
Vinska kraljica umirovljenika

- Moram odmah reći kako sam zbunjena ali i vesela. Naime ovakvog izbora u našem Jasenovačkom kraju nema. Koda nas nema toliko vina, pa ti takve tradicije, odnosno narodnih obučaja.

Ovo ja zaista veliko iznenađenje za mene, ali i za sve Udruga umirovljenika Jasenovac i Novska.

Prijavila sa se na nagovor drugih, mišlju - tek toliko da sudjelujem.

Možda se sve to čini, onako kao zafrkancije, ples, pa i pitanja koja nam je "Časni sud" upućivao. No, to ni izbliza nije baš zafrkancija i niti lako, kako bi mogli pomisliti.

Kako ste vidjeli i sami, presudio je moj zadnji točni odgovora, za koji moram reći - kako sam u odgovaranju imala sreće.

No, što je tu je, ja sam Vinska kraljica, što me stvarno veseli i čini sretnom. 

Zahvala bih našim prijateljima na odličnoj organizaciji našeg boravka ovdje u Zagrebu, odnosno Gornjoj Lomnici i Jakuševcu, Moram istaknuti kako je sve bilo odlično do najmanjeg detalja. Priredili su nam prekrasan boravak, usudila bh se reći daleko iznad naših očekivanja.



Božica Bućarić, predsjednica
Udruge umirovljenika Jakuševec/
Hrelić
- Zahvalila bih našim prijateljima iz Jasenovca i Novske na uzvratnom posjetu ovdje kod nas u Zagrebu.

Skromnog sam mišljenja i nade kako smo uspjeli bar u pola biti dobri domaćini, baš kako su naši gosti bilo, pri našem posjetu kod njih u Jasenovcu. 

Sada pri kraju našeg druženja mogu reći kako samo zahvaljujući našim gostima proveli jedan predivan dan ispunjen predivnim emocijama i pravom iskrenim druženjem.

Također bi im htjela zahvaliti ovako javno na predivnom iznenađenju - prepunom sepetu. Naime, do sada se nisam susretala sa takvim običajem. Zaista su predivni svi ti rukom izrađeni radovi, radilo se o ručnom vezu ili pak o domaćoj ukusnoj rakiji.

Mišljenja sam kako smo svi skupa (sve četri umirovljeničke organizacije!) - zaorali duboku i široku brazdu međusobnog prijateljstva - na kojoj moramo ustrajati također isto toliko snažno, te je očuvati ali i oploditi, novim druženjima, susretima, putovanjima. 

Za kraj bih još jedanput zahvalili dragim prijateljima na uzvratnom posjetu, uz želju, skorog susreta.