.

petak, 27. listopada 2017.

U susret 1. Festivalu poezije Lučko Internacional

Lučko - Ovih dana smo posjetili Podružnicu umirovljenika Lučko / Ježdovec, koja sutra 27. listopada organizira po prvi puta 1. Festival poezije Lučko Internacional.

Tom prilikom smo zamolili gđu .Biserku Petrović, predsjednicu Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec, da nas malo bliže upozna sa idejom, sadržajem i ciljem ove dvodnevne kulturne manifestacije.

Naime, kako neslužbeno saznajemo, Festival se održava dva dana (petak i subotu) za redom u društvenom prostoru naselja Lučko, na adresi Unčanska 2. 

Prvog festivalskog dana 27. listopada, subota sa početkom u 18,00 sati održati će se natjecanje lokalnih  stvaralaca poezije (novozagrebačkih) amatera . To je prilika svim sudionicima (koji su se prijavili so 20. listopada o.g.) da iskoriste priliku te u skupnoj zbirci (koja će biti objavljena nedugo po završetku Festivala!) pjesama javno objave svoje radove.

Naravno kako je organiziran i žiri Festivala, koji čine predstavnici Civilnog društva naselja Lučko, ali i tri nastavnice osnovnih škola Novog Zagreba ( Osnovna škola Odra, Osnovna škola Sveta Klara te Osnovna škola Lučko). 

Naime, kako je nedavno bio Svjetski dan učitelja, a ovo je Mjesec hrvatske knjige,  Podružnica umirovljenika Lučko / Ježdovec se na ovaj način simbolično htjela odužiti svim učiteljicama i učiteljima Novog Zagreba (ali i daleko šire!) te skrenuti pažnju javnosti na njihov zahtjeva i odgovoran rad.  Naime, često puta - po mišljenju članova Podružnice umirovljenika Lučko/Ježdovec - njihov rad i veliki trud neopravdano zanemaren i bagateliziran. Naime, često puta zaboravljamo kako su baš oni ti, koji stvaraju vrijednosti našeg sadašnjeg i budućeg društva, kroz svoj svakodnevni naporan i iznimno zahtjevan rad.

Na kraju prve  Festivalske večeri, kako doznajemo biti će podijeljene Zahvalnice svim sudionicima, a onima najuspješnijima biti  uručene Festivalske skupture koje su za ovu priliku uradili članovi Udruge gluposlijepih osoba grada Zagreba, sa sjedištem u Remetinečkom Gaju. Naravno kako su organizatori ovog Festivala ponosni na ovu suradnju, koju je pripomogao Dom za starije osobe Sveta Ana iz Sopota na čelu sa Lucom Slišković ravnateljicom te članovima Keramičke radionice, gdje su se glinene skupture - pakle.

Za kraj večeri, predviđen je domjenak, na kojem su vrijedne članice  Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec, samouvjereno iskoristile priliku kako bi pokazale i dokazale svoju umješnost u pripremanju ukusne hrane i sočnih i finih domaćih kolača.

Druga večer će biti večer poezije ali i velikog druženja svih članova nacionalnih zajednica i manjina, koje djeluju u gradu Zagrebu. Ova večer će biti prava prilika da se svi članovi nacionalnih manjina i zajednica što bolje upoznaju i da zajedno podjele ono nešto najljepše, a to je pjesma!

Tu večer će svaki od predstavnika izvesti tri pjesme kojima će predstaviti svoju nacionalnu manjinu ili zajednicu. Ovdje vrijedi istaknuti kako i za ovu večer vlada veliki interes samih sudionika, ali i publike odnosno stanovnika naselja Lučko, te ostalih novozagrebačkih naselja.

Već u prvim kontaktima sa predstavnicima nacionalnih manjina i zajednica, odlučeno je kako će se ova (svake hvale vrijedna!) kulturna manifestacija osnažiti na način, kako će već iduće godine svatko od  sudionika imati priliku predstaviti se u više polja djelovanja, od zbornoga pjevanja, plesnih nastupa, izložbe slika,itd ... Pa do degustacije i upoznavanja gastronomskih delicija.

Druga večer će se također privesti završetku, ugodnim domjenkom - pripremljenim  marljivim rukama članica Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec.

No, kako doznajemo  - svaka od ovih večeri ima svoje tajno iznenađenje - tako da ni mi nismo uspjeli saznati što iza toga stoji!? 

Stoga i nama, baš kao i svim ostalim koje privlači ljepota ove kulturne manifestacije, ostaje da se strpljivo smjestimo na svoja mjesta (koja čekaju na nas!) u društvenom prostoru naselja Lučko i da se prepustimo ljepoti poezije, druženja i ukusnih kolača (i ponekih skrivenih tajni!).



Bisreka Petrović, predsjednica
Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec
- gđo. Petrović, možete li nam reći, što vas je motiviralo, odnosno potaknulo, da krenete u realizaciju ovog, po našem mišljenju zaista zahtjevnog i velikog, kako se danas kaže "projekta"?

- Osobno ne mislim kako je Festival koji je pred nama nešto posebno velik i zahtjevno. To je tek sraz svih želja, emocija i promišljanja naših članova, ali i gostiju (pjesnikinje pjesnici i pripadnici raznolikih nacionalnih manjina i zajednica). Sve se to dogodilo u trenutku, i moram priznati krenulo nanapornom lakoćom, na opću radost svih.

Već duže među našim članovima tinja, rekla bih (prigušeni) veliki plamen poezije. Kako nas već duže pratite, odnosno naš rad, tada znate, baš kao i javnost kako u radu Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec djeluje nekoliko sekcija. Tu je sportska, volonterska, ali i kulturna. Na čelu kulturne sekcije se nalazi moja malenkost. Kao takva često sam slušala od članova, kako više njih govori, kako pišu poeziju, kako ih to opušta, no kako nemaju gdje izvesti svoje radove, a o objavi svojih pjesama - ne žele ni sanjati.

Upravo je to bio okidač koji je pokrenuo sve ovo što slijedi kroz naš 1. Festival poezije Lučko Internacional.

- Kako ste došli na ideju Festivala ? Kako na ideju okupljanja nacionalnih manjina ili zajednica?

- Poezija je zaista moćna! Predložila sam, na jednom sastanku, našim članovima - "Večer poezije". No, nisam to ni izrekla, preplavila me snažnija ideja. Naime, pomislih - kada već radimo večer poezije, zašto onda ne bi pozvali i svoje prijatelje. Tada je slijedilo, pa tko su naši prijatelji?  Pa svi su nam prijatelji, mi nemamo neprijatelja. I u tom promišljanu, došla mi je snažna ideja, da pozovemo u goste predstavnike različitih nacionalnih manjina ili zajednica.

Moram priznati kako su se ostali članovi složili, te smo odlučili to malo učiniti ugodnijim, kako se sve ne bi tiskalo u istu večer - održati to ugodno druženje u dvije večeri.

- Moramo priznati kako nam se sve ovo čini zaista zanimljivim.

- Slažem se sa vama. No uz već spomenute "pokretače" Festivala, spomenula bih i iskrenu ljudsku - jednostavnu - želju za druženjem. Naime, sami svjedočite sve veće otuđenosti. Neki u tome nalaze razloge poput PC računala, mobitela, prebrzog načina življenja... Ne znam, što je, no nije dobro! Eto upravo ovakvim druženjem želimo, ne samo davati primjer ostalima već osjetiti čaroliju zajedništva, nesputanog druženja, gdje nas vezuje univerzalna vrijednost, nečega što je čovjek koristio od pamtivijeka - a to je pjesma.

Neke druge sredine (naselja, Podružnice umirovljenika) su sklonije nekim drugim dimenzijama gdje će se realizirati (sport, društveni rad itd...) no mi smo skloniji ovom načinu. Stoga bih za kraj ovog našeg ugodnog razgovora, zahvalila vama na zaista odličnom praćenju svih naših akcija, ali bi isto tako pozvala sve goste i ljude dobre volje da nam se u ova dva dana pridruže i uživaju u druženju i poeziji.

Pozivamo vas, dođite, mi vas sa velikim nestrpljenja očekujemo!

- Zahvaljujemo na ugodnom razgovoru.