.

nedjelja, 10. rujna 2017.

Sitne gadosti, ...a svi pošteni!

Novi ZagrebOvdje u okolici Arene (misli se na sportsku dvoranu) su smješteni gotovo svi veliki dućani relevantnih, kako ih zovu Super (super za koga?!) marketa . Da budemo točni 4. strana i 2 . domaća... I ovoga puta stranci vode......iako smo mi - na domaćem terenu.

Kako često odlazimo u ta zdanja, tako isto četo susrećemo gospođe radnice (obično sa odjela kruha i povrća) u "civilu" kako prepisuju cijene artikala kod svojih kolega u "konkurentskom" , kako to oni zovu super (za koga?) marketu.

Misleći kako se iza tako velikih lanaca , kako oni to zovu super (za koga?) marketa, stoje stručnjaci, eksperti, znalci itd... koji stručno, odgovorno, sveobuhvatno (kako bi zadovoljili mnoge parametre, koji čine taj veliki krug odgovornosti /pa ipak nas oni hrane!? - doduše za naše - velike - novce/) brinu, kombiniraju sa velikom dozom profesionalizma ...

No, pri takvim prizorima, sve to pada u vodu.

Naime, profesionalni su u smislu, kad radnik treba biti propisno odjeven,da ne ide prečesto na toalet, da se uvijek mora "cerekari" kupcima, jer kupac je uvijek u pravu. Onu jednu radnicu su tužili, navodno zbog par grama pršuta, sudska parnica još traje - ne odriču se oni svog profita - pošteno zarađenoga. Naime, takvim "stručnjacima", nije nimalo teško dati otkaz i na najmanji prigovor kupaca, uglavnom radnicam(!?), bez obzira u kakvoj prilici one bila i što uradile. No, nećemo dalje o tome (o tome ćemo drugom prilikom!), ta tema je i suviše dugačka, zahtjevna, "maglovita", sve do našeg Sindikata trgovaca.

I tako, kada se svakoga tjedna cijene usklade, te se npr. dogovore cijene banana za ovaj tjedan "Akcije" (još jedna smicalica, o kojoj ćemo drugi puta!) 6, i (famoznih!) 99 lipa, kada je došao brod banana u Rijeku , te u hladnjaču ( ne znamo koje klase!? Ž ili Ž1) jer su banana manje od "piše" (usput često i zelena) direktora jednog takvog super (kome!?) marketa.

I tako , iako su nam se kleli (ono drugi, /mislimo na političare!/ koji također od ove prljave rabite imaju - osjetne koristi!?) od samoga početkom 90' godina, kako više nama - dogovorne ekonomije, i kao je nikada više neće biti - mi je na žalost svakodnevno - živimo i skupo plaćamo.

Eto, tako Podravkin - kuhani grah od 800 g - stoji 12,4  i (famoznih) 9 lipa. Mora se priznati, odlična cijena.

No, za koga?

Za radnike ili kooperente Podravke? Ne znamo.

Za super (sada znamo!?) markete, zasigurno odlično, jer takvu cijenu ne mogu - ni u najljepšem snu! - postići u svojim domicilnim zemljama.

A za nas, njihove kupce?

Pa tko to nas pita, niti oni prvi (političari!?) a niti ovi drugi - malenog "pimpeka" ali velike pohlepa za profitom.





* U koliko imate i vi sličnih primjera, javite nam se svojom pričom, vrlo rado ćemo je objaviti.