.

subota, 5. kolovoza 2017.

Danas je u Botincu bilo svečano i dostojanstveno

Botinec - Danas je u naselju Botinec u 19,00 sati održano svečano obilježavanje Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana branitelja u organizaciji Kluba dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Botinec, svakako skromnije od mjesta državne proslave ali ne i sa manje emocija, ponosa  i zadovoljstva.

Ovaj najsvjetliji dan u povijesti naše Domovine, već tradicionalno - godinu za godinom -  obilježava  Kluba dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Botinec. Čine to iskrenim srcem, čuvajući tako i prenoseći na mlađe generacije slavu i postignuća Domovinskog rata.



Vladimir Rihtar, predsjednik
Kluba dragovoljaca i veterana Domovinskog rata
Botinec
- Prije svega htio bih čestitati svim stanovnicima, ali i braniteljima naše Domovine - Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana branitelja, uz iskrenu želju - ga proslave - gdje god se nalazili, ponosno i dostojanstveno.

Kao što ste već zasigurno upoznati, naš Klub svake godine organizira ( prema svojim mogućnostima) obilježavanje Vojnoredarstvene akcije Oluja 95, čiji smo aktivni sudionici i sami bili, ali i Dana domovinske zahvalnosti i Dana branitelja.

Ono što bih istaknuo u ima svih članova, je činjenica kako sada imamo svoju državu, za koju su mnogi dali svoje živote, a neki i dijelove svoga tijela.

Moram istaknuti kako smo okruženi velikim nezadovoljstvom, trenutnog stanja u našem društvu. To promišljanje dijelimo i mi branitelji sa ostalim građanima  - ali smo sigurni kako će i tome skoro doći kraj. Naime, još su svježa sjećanja, kako ni slobodu nismo dobili preko noći, već uz mnogo žrtava i srpljenja. Tako isto treba biti strpljiv i pružiti iznova sve najbolje od seba u ova izazovna vremena - kako bi i u miru, našu Domovinu učinili po mjeri svakog njezinog građana.

Za kraj bih zahvalio našim sumještanima na zaista iskrenim čestitkama koje stižu tijekom cijelog dana u naše prostorije ali i svima onima koji nam dolaze osobno čestitati i položiti cvijeće , svijeće  ili vijenac na spomenika koji nas podsjeća na 13. naših sumještana - koji su svoje živote položili na oltar Domovine.



Željko Malunec, dragovoljac Domovinskog
rata  i član Kluba  dragovoljaca i veterana
Domovinskog rata Botinec
-  Danas smo se ovdje ponosno okupili kako bi paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na naš spomenik ovdje u Botincu  gdje se svake godine prisjećamo 13. poginulih sumještana, ali isto tako kako bi obilježili Dan pobjede  Dana domovinske zahvalnosti i Dana branitelja.

Ovaj dan u svima nama budi velika sjećanja i raznolike emocije, kada smo svi bilio jedinstveni , kada je među nama bila sloga, a odluke se donosile kroz zajedništvo.

Danas je to nešto drugačije. To sigurno nije ona Domovina koju smo svi željeli, kada smo je branili razasuti svim njezinim dijelovima. No, mi branitelji smo strpljivi - sada su naši političari na velikoj kušnji!

Ono što doista znam i osjećam, a to je - kako ćemo zajedno sa svim građanima, dočekati Hrvatsku onakvu kakvu smo je zamišljali, dok smo je na bojišnici stvarali i branili.



Lucija Mikša, mještanka
naselja Botinec
- Ja svake godine na ovaj dan dolazim na ovo mjesto tu ispred našeg spomenika Poginulima u domovinskom ratu, kako bi dala počast svim braniteljima koji su položili život za našu Domovinu, a posebno od mog bratića sin, koji je tada imao tek dvadeset godina.

Na žalost dugo, dugo se tragalo za njegovim tijelom, što je njegove roditelje još više pogodilo.

U ta ratna vremena u svom domu sam  primala izbjeglice iz Petrinje, koji su ostajali bez svega u životu.

Iskrenog  sam promišljanja, kako je sve ovo što mi danas dajemo tim ljudima koji su na našu Domovinu darovali život, zaista malo!

Trebalo bi doći ovdje u većem broju - pokloniti se, prekrižiti se, prisjetiti se tih velikih ljudi - i biti im zauvijek zahvalan.



Firšt Ana, mještanka
naselja Botinec
- Ja isto tako dolazim svake godine i svake godine ovdje  kod spomenika donosim svježe cvijeće.

Naime, meni je žao tih mladih koji su poginuli.

Ja sam danas u jutro došla i položila cvijeće te se pomolila za sve poginule kako ove naše mlade dečke, ali isto tako za sve poginula za našu Domovinu.