.

četvrtak, 31. kolovoza 2017.

Berba aronije se uspješno privodi kraju

Blato - Ovih dana je započela berba , kako često kažu - najzdravije biljke na svijetu - Arenije, na plantaži Obiteljskog poljoprivrednog gospodrarstva Tuškan.

Kako smo ne zvanično doznali, ovo je prva strojna berba aronije u Novom Zagrebu. Do sada su se u ovo vrijeme, nekoliko godina u nazad, ovdje mogle čuti mogle čuti, pošalice, pa čak i pjesme ornih barača i beračica, koji su strpljivo, od jutra do sumraka ručno brali aroniju u njezine košare. No na žalost ove godine je tome došao kraj. 

Naime, kako su nam rekli članovi Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Tuškan - od cijelog proizvodnoga ciklusa - posebno su nam berbe ostale u lijepom sjećanju. Naime, to je na neki način bio završni ciklus, u kojem se uz vrijedne ruke i rad, razvijalo prijateljstvo, ugodno druženje i prepričavale mnoge anegdote iz prijašnjih godina. 

No, na žalost ekonomije govori svoje!

Ove godine po prvi puta berbu vršimo strojno i to nam umanjuje troškove , gotovo u pola u odnosu na lani, kada smo to činili ručno, uz pomoć nekoliko berača i beračica - rekla nam je Maja.



Maja Murgić, član Obiteljskog
poljoprivrednog gospodarstva - Tuškan
- I ove smo godine, baš kao i lani - kalendarski - u isto vrijeme prionuli berbi naših ljekovitih plodova - aronije.

Moram priznati kako smo malo zatečeni trenutnom atmosferom, jer smo svih dosadašnjih godina, berbu vršili ručno uz nekoliko pomagača/čica, gdje je atmosfera bila ispunjena šalom, pjesmom, dobacivanje i sl. 

No, naravno - kako neće izostati i takvo raspoloženje - samo ćemo ga od ove godine pomaknuti u vrijeme završetka prerade naše proizvodnje, kada se budu punile flaše, staklenke i vrećice raznolikim zdravim proizvodima.

Tada ćemo to obilježiti ugodnim druženjem i veseljem svih koji su sudjelovali u uzgoju, branju i finaliziranju proizvodnje.

Rekla bih, kako je ova godina klimatski  odlično započela za našu aroniju. Biljke su bile prepune cvijeta, te smo se opravdano nadali, kao i prošle godine - visokom prinosu. No, međutim - krajem travnja - baš kao i mnoge naše ratare, poljoprivrednike diljem domovine, iznenadio nas je mraz. 

No i uz dežurstvo (dvije noći) i grijanje plantaže, kako bi smanjili eventualne štete, moram priznati kako u tome nismo uspjeli u potpunosti. Na žalost, mraz je ostavio traga i smanjio prinos, gotovo u pola.

Tu, na žalost nije bio kraj, kušnji ove godine. Kako i sami svjedočite - srpanj i kolovoz su bili (ove godine) zapamćeni po izuzetno visokim , usudila bih se reći - tropskim temperaturama, koje su se često uspinjale i iznad 35 Celzijevih stupnjeva u hladu, a tada možete zamisliti temperature na - suncu -, koje su trpjele naše aronije.

Zbog nedostatka potrebne količine vode, nismo bili u mogućnosti dostatno zalijevati našu plantažu - što je rezultiralo činjenicom, kako biljka ima visoki postotak suhe tvari, ali i šećera, ali znatno umanjeni prinos.

Moram istaknuti kako će se sve to odraziti na naše tržište.

Naime, svih ovih godina do sada, naše tržište je imalo dvoznamenkastu  stopu rasta, što će nam ove godine biti mali problem. Naime, ovim prinosom, biti ćemo u prilici gotovo zadovoljiti potrebe "starih" kupaca, no vrlo teško ćemo to uspjeti kod novih kupaca. U višekratnim razgovorima i druženju sa kolegama, mogli smo čuti, kao jedno od rješenja ovakve situacije - uvoz aronije (npr. Poljska...)

Naravno kako nam se ta ideje ne dopada, ni izbliza. Naime, naša je proizvodnja kontrolirana i ekološka. Mnogo smo truda, znanja i napora uložili kako bi postigli kvalitetu naše aronije, koju cijeni naše tržište. Dovodite naš dugogodišnji ugled, kako sam već rekla, stečen poštenim radom na taj način zasigurno nećemo. Mi vidimo naše - dugoročno rješenje - ovakvog problema u proširenju novih zasađenih površina  - naravno istom vrstom aronije, koju uzgajamo i sada.

- Kada smo kod tržišta , možete li nam reći - što ste sve u prilici proizvesti i što tržište traži?

- Odah na početku bih istaknula matični sok, po kojem smo zaista prepoznati, na samo na našem Zagrebačkom tržištu veći po (osudila bih se reći!) cijeloj domovini, tu bih spomenula i naše otoke! Iza toga slijedi sirup (za razrijeđivanje sa vodom), zatim pekmez (vrlo tražen), čaj... Upravo smo u pripremi ishodovanja potrebne dokumentacije za proizvodnju - likera od aronije, ali i nečeg posebnog što je ta sada raritet na budućem tržištu - rakija od aronije.

Liker od aronije, već sada možete kušati / degustirati u našem uredi na adresi (za sve one koji ne znaju!?) Karlovačka cesta 66, naselje Blato, Novi Zagreb.

- Čuli smo kako je aronija zaista biljka za koju mnogi stručnjaci kažu da je najzdravija biljka na svijet. Naravno kako vi niste zdravstvena ustanova i kako vi nikoga ne liječite. No, ipak nas interesira, ako nam možete reći, koji su najčešći kupci vaših proizvoda, odnosno sa kojim vam se zdravstveni tegobama najčešće obraćaju kupci?

-  Da, da ... Mi zaista nismo liječnici, niti imamo bilo kakve ambicije u tom smjeru. Kako sada ne bih ponavljala sve ljekovite moći (to je zaista poduža lista!) istaknula bih kako nam vrlo često dolaze ljudi sa različitim tegobama, a posebno oni kojima manjka željeza u krvi i oni koji imaju tegobe sa imunitetom. Također, naše proizvode kupuju svi obi koji imaju onkoloških poteškoća, gdje se aronija pokazala - ne samo kod nas - sva svoja učinkovita ljekovita svojstva.