.

četvrtak, 20. srpnja 2017.

Vrlo optimistični planovi Tihane Tomas, predsjednice Vijeća mjesnog odbora Ježdovec

Ježdovec -  U okviru upoznavanja naše Novozagrebačke javnosti sa novoizabranim predsjednicima Vijeće Mjesnih odbora, ovaj puta samo posjetili najzapadnije i najsjevernije naselje Novog Zagreba, naselje Jaždovec. 

Moramo priznati kako smo u proteklom razdoblju imali zaista odličnu suradnju članova Vijeća mjesnog odbora Ježdovec sa našim portalom Rotor, u što smo sigurni kako će se i u buduće nastaviti.

Za razliku od dosadašnjih susreta, gdje smo imali priliku razgovarati samo sa predsjednicima, ovog smo susreli, dinamičnu, elokventnu, prepunu entuzijazma ali sasvim realnih pogleda na planove podizanja ukupne kvalitete življenja ( koji su u ne tako dalekoj prošlosti - jedno duže vremensko razdoblje - bili nepravedno zapostavljeni!) ali njihovu realizaciju. 

U ovom zanimljivom susretu imali smo priliku upoznati Tihanu Tomas, predsjednicu Vijeća Mjesnog odbora Ježdovec, koja je zasigurno jedina u Novom Zagrebu, koja ne provodi većinu svog vremena u naselju u kojem je izabrana za predsjednicu, već ga živi u drugom dijelu grada. Naime, mnogi mještani naselja Ježdovec ( pa i šire) nisu upoznati kako je  gđa. Tihana  Tomas je već duže od dvadesetak godina duboko i čvrsto vezana uz naselje Ježdovec.



Tihana Tomas, predsjednica
Vijeća mjesnog odbora Ježdovec
- Prije svega željela bih zahvaliti svim mještanima naselja Ježdovec, koji su mi dali podršku svojim glasom, kako bi skupa sa svim ostalima u ove četiri godine učinili naše naselje Ježdovec, jednim od najpoželjnijeg naselja u novom Zagrebu.

Nadalje bih također, zahvalila i vama portalu Rotor, što ste došli u naše naselje, kako bi  se upoznali i kako bi nastavili i daljnju suradnju kroz  koju bi stekli priliku pravodobne informiranost naših sumještana o svim relevantnim stvarima, koje se predlažu, planiraju ili realiziraju u našem naselju. 

Naime, iskrenog sam mišljenja kako javni rad i transparentnost uvelike grade povjerenje i slogu svih sumještana što u daljnjoj perspektivi stvara odlične uvjete za napredak, kvalitetno planiranje i ostvarivanje zacrtanih ciljeva u našem Ježdovcu.




- Htjela bih ovdje po prvi i zadnji puta ovako javno demantirati glasine, kako sam ja svoje glasove "dobila" u obližnjem Domu za starije osobe, što sa velikim gnjuženje odbijam.

Naime, teško je nekima prihvatiti činjenicu, kako bez konkretnog plana i programa više nije moguće zaokupiti pažnju građana, ne samo u našem Ježdovcu, već bih se osudila reći i na razini naše države. 

Svi smo svjedoci kako je "izlaznost" na glasačka mjesta zadnjih godina zaista mala, na izbore se odlučuju oni koji još uvijek vjeruju kako se glasanjem i kvalitetnim i realnim planovima može promjeniti sumorna sadašnjost, za kvalitetniju budućnost.

No, na žalost dodam li tome, kako sam žena (što neki još uvijek ne mogu prihvatiti) tada se vide pravi razlozi širenja ovakvih gnjusnih neistina.

Zastanite na tren i promislite. 

Koliko je broj štićenika u spomenutom domu, i koliko je njih prijavljeno na ovoj adresi  - kako bi mogli glasati. Koliko je postotak dementnih? No, dodamo li tome još uposlenike - vidjeti ćemo kako je zaista mali broj uposlenih iz naselja Ježdovec  - tek pet ili šest.

Tek sa ovim činjenicama možemo svi skupa sagledati veličinu ove neistine koja se namjerno plasira, pokušavajući osujetiti kvalitetan rad mene kao predsjednice, ali ujedno i  vijećnika Mjesnog odbora Ježdovec.



Željela bih reći kako smo na svom dolasku zatekli dosta loše stanje u samom naselju. Pevi dojam je bio zaista loš. Glavna Ježdovečka prometnica je bila devastirana iz predhodnih radova, polaganja podzemne cjevne infrastrukrure. 

Što se pak tiče asfaltiranja te iste prometnice, osobno sam se založila, jer sam mišljenja kako prije svega mještani (ne samo našeg naselja, kao prvo moraju imati, koliko toliko sigurnu prometnicu) kako bi mogli se mogli normalno, tu mislim i sigurno kretati.

Ova akcija je pokrenuta neovisno o izborima. To je naš prvi iskorak da krenemo. Napravimo cestu, a zatim sve ostalo po redu. Tu bih spomenula, kako se u prošla vremena nije baš mnogo ulagalo u uređenje postojećih ulica i izgradnju preostalog djela potrebnog nogostupa. Radilo se na uređenju okoliša škole.

Tako je bilo do sada, u sadašnjem mandatu planiramo kompletno izvršiti priključak naselja na kanalizaciju, tu je i sanacija obližnjeg odlagališta otpada, također planiramo i tu ćemo se isto tako jako založiti za izgradnju pordučnog Dječjeg vrtića, no i sve se snažnije probija i čuje izgradnja crkve, koju zdušno svo podržavamo.

Uz pomoć i podršku stanovnika naselja Ježdovec, mišljenja sam kako zaista mnogo toga možemo učiniti i uraditi, kako bi stavri zaista pomaknuli u interesu samih mještana naselja,- kako naše naselje Ježdovec ne bi bilo "slijepo crijevo" Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb / zapad.

Pravo stanje u naselju Ježdovec ćemo upoznati tek po preuzimanju stanja od naših predhodnika.

Vrlo skoro planiramo održati - Zbor građama, kako bi sami mještani Ježdovca bili u prilici uputiti direktno svoje prijedloge, ideje, pitanja i sl. pod nazivom -Kakav Ježdovec želim!

Ako mene pitate, mišljenja sam i na tome čvrsto inzistiram - kako u našem Vijeću mjesnog odbora Ježdovec nema mjesta politici. Ovdje svi trebamo raditi i djelovati i lobirati za naše naselje, za bolju životnu kvalitetu naselja Ježdovec. Tko je za to, mišljenja sam kako ćemo odlično surađivati, no na žalost kome takav stav nije blizak, morati ćemo bez njega, nastaviti u svom smijeru koji smo si zacrtali.



Ovdje bih iskoristila priliku i uz ostalo odgovorila na pitanje vaše vjerne čitateljice Ružici Mikić.

Naime, moram istaknuti kako nam problem čini i pomicanje granica naselja. naime osobno se zalažem, da se stvar vrati na svoj prirodni početak a to je činjenica kako je Ježdovečka ulica od samog početka od Puškarićeve ulice bila granica našeg naselja Ježdovec. 

No, unazad nekoliko godina se to na žalost promijenilo ( prave i opravdane razloge ne znamo još ni danas!). Tako da nadležnost za spomenuto raskrižje - ne znamo da li je Vijeća mjesnog odbora Lučko ili našeg Vijeća Mjesnog odbora Ježdovec. No, to ćemo još vidjeti! 

Ali bez obzira na sve potruditi ćemo se da svakako snažno podignemo razinu prometne sigurnost. Prije svega to ćemo činiti nadogradnjom cesta i nogostupa, sukladno analizi nadležnih tijela. U tom skladu će se provesti i nova prometna regulacija, što svakako uvodi i mogućnost postavljanja spomenutog semafora (koji je započet sa realizacijom prije mnogo, mnogo godina, ali se od tog naglo odustalo, , a već su bila betonirana postolja i postavljene potrebne instalacije).

Sasvim sigurno ćemo insistirati vrlo živo i na Vijeću Gradske četvrti Novi Zagreb / zapad, kako bi riješili i taj problem iznimno važan za ukupnu kvalitetu življenje u našem naselju.

Na moju žalost, ali i na žalost gđe. Ružice Mikić, još uvijek nisam u mogućnosti govoriti o konkretnim datumima i rokovima, no, kao što sam istaknula, svih ovih problema ćemo se  prihvatiti i nećemo odustati dok ih ne riješimo na opće zadovoljstvo i dobro svih mještana našeg naselja Ježdovec.

Također bih spomenula, kako ćemo uvesti neke novine u rad našeg Vijeća mjesnog odbora. Tako da ćemo se uključiti u humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za kupnju štednjaka Udrugi Glugoslijepih osoba Grada Zagreba, koji vrlo uspješno djeluju u naselju Remetinec. Svojim sredstvima iz naknade koju primamo za svoj rad u Vijeću mjesnog odbora, pripomoći ćemo tu humanitarnu akciju, ali u budućnosti ćemo također podržavati ovakve akcije.




Kao Vijeće mjesnog odbora također ćemo potaknuti rad civilnog društva, koji je u ovom trenutku - mislim kako će se svi složiti - zaista minoran. Za početak imamo dobre uvjete, imamo adekvatni društveni prostor.

Za kraj ovog našeg ugodnog razgovora, također bih istaknula kako smo kao Vijeće mjesnog odbora Ježdovec otvoreni javnosti. Mišljenja sam kako su svi prijedlozi , ideje i pokude, koje su usmjerene za boljitak našeg naselja svakako dobro došle. 

Truditi ćemo se što kvalitetnije surađivati i sa portalom Rotor, kako bi sve naše akcije, radovi, sastanci, skupovi bili javno objavljeni , kako bi time prisutnost informacija bila što bliže svakom našem mješatnu i mještanki naselja Ježdovec.  
Osobno sam otvorena i spremna kontaktirati sa mještanima i mještankama, koje to žele - u cilju što konkretnijih ideja, prijedloga i što brže realizacije u korist našeg naselja Ježdovec.