.

utorak, 18. srpnja 2017.

Predstava o sebi

Novi ZagrebZamislimo da neka osoba treba održati predavanje. Ima iskustva u istom i dobiva mnoge pohvale od auditorija. Ovo predavanje ima novu temu i mjesto održavanje je drugačije od ostalih. Biti će prisutno  novo slušateljstvo iz nekog novog izvora.

Predstava o sebi može početi

Prije održavanja predavanja ima nesuglasice i dvojbenosti sa samom sobom koliko je ona sposobna održati to predavanje. Počinju se redati sumnjičave misli oko toga da li je uopće trebala pristati održati to predavanje. Koliko ljudi ima koji su bolji od nje u tom istom poslu, postavlja si pitanje.  Odjednom se u nizu počinju redati mnogi događaji kojima ona nije do sada bila zadovoljna. Što ako se sve to ponovi? Zar opet da ponovi nezadoljstvo sa samom sobom? Što ako ne dođe dovoljno ljudi? Što ako se blokira tijekom predavanja? Što ako joj netko od sudionika počne rušiti predavanje? Jednostavno njeno samopouzdanje postaje vrlo upitno. Možda je najbolje da javim da sam bolestan/bolesna, počinju se redati misli.

Sve su to dijelovi predstave o sebi koju stvaramo mi sami i to kome.....sebi.

Predstava o sebi je funkcija po kojoj se sve odvija

Ova osoba je predstavila sebe sebi u najgorem svijetlu koje je mogla dokučiti. Ako znamo da je predstava o sebi samo naš izbor onda ju možemo stvarati i u obrnutom smislu.

Ako sami sebe sebi predstavimo kao lošu osobu koja se ne snalazi u neki situacijama onako kako mi mislimo da bi trebala. Ako sebe sebi predstavimo kako nesigurnu osobu, nestručnu, nekomunikativnu, osamljenu, ogorčenu ili slično tako ćemo se i ponašati. Naš mentalni mehanizam radit će isključivo po inputima koji su mu dati. On nije logičar koji sudi je li nešto dobro ili nije za nas, on jednostavno samo radi i izvršava naredbu našeg svjesnog uma.

Po kojem ključu radi predstava o sebi

Kada sjednemo u auto svjesno odabiremo u koju ćemo brzinu ubaciti mjenjač, a kako će to procesuirati motor koji imamo ispod haube nas apsolutno ne interesira. Mi već u glavi imamo sređenu informaciju da ono što naredimo, kao položaj mjenjača, to će i glavni poretač, u ovom slučaju naš motor i izvršiti.

Jeste li ikada upalili žmigavac i stali da proučite izvana radi li on? Naravno niste. Vjerovali ste da se to jednostavno događa. Ista situacija je  i s motorom. Kad ubacite u brzinu vi jednostavno znate da će auto krenuti i u to niti u jednom trenutku niste posumnjali.

Tako radi princip Predstave o sebi. Vi odlučite, a on radi.

Jeste li ikada posumnjali da li ćete doći do rezultata ako ste odlučili otići u dućan i kupiti određene namirnice? Naravno da niste. Ako neke nema otići ćete u drugi dućan ili jednostavno dalje funkcionirati bez nje odbacujući neku radnju za koju je ona bila vezana. Ovako mijenjate čak tri naredbe i odlično funkcionirate ne smatrajući sebe lošom i nesposobnom osobom ako ne nađete ono što ste tražili. Vi se automatki prebacujete i prilagođavate. Jednako tako gledajući cestu i prometne znakove prilagođavate vaš mjenjač i stisak noge na pedali gasa i bezbjedno putujete sretno prema cilju. Ne zaboravite da je motor taj koji vas vodi na ciljno mjesto, ne mjenjač. Mjenjač je samo uputa.

Predstava o sebi je promjenjiva

Ako ste pogriješili položaj brzine na mjenjaču te auto se ne kreće onako kako ste zamislili, vi samo promijenite položaj i sve se događa upravo onako kako ste zamislili.

Naravno da je ovo rješenje neke Predstave o sebi koja ne funkcionira kako biste željeli. Promijenite sadržaj razmišljanja i pustite u pogon neka mehanizam radi sam. Njemu su samo potrebne naredbe koje vi dajete.

Osoba s početka neće biti zadovoljna situacijom u kojoj se nalazi te će željeti promijeniti upute za rad svom mehanizmu.

Dovoljno je samo da se njezine naredbe sastoje od sljedećih sekvenci. Predavanje koje ću održati zainteresirati će mnoge ljude i informacijama koje sam vrlo sređeno pripremio/pripremila dat ću smjernice koje će pojedinci željeti usvojiti i pripremiti. Odlično se osjećam jer volim biti u kontaktu  s ljudima koji su otvoreni i to im omogućavam. Svatko tko me dodatno upita dobro je došao jer prati moje predavanje, a ja ću mu s velikim zadovoljstvom pružiti i dodatne informacije. Svoje veselo i vedro raspoloženje rado prenosim na druge i stvaram okruženje u kojem se ugodno osjećaju zajedno sa mnom.

Sve te naredbe okidam i puštam u pogon kojem vjerujem i znam da radi onako kako mu serviram.

Nije problem u tome da mehanizam loše radi, odnosno onako kako mi ne želimo, problem je u tome ako ne mijenjamo upute, a želimo promjenu.

Hoćete li u zavoj ući s 30 na sat ili s 80 na sat? Koji rezultat želite? Sa 80 mogu i poginuti. Odabirem 30 na sat.

Hoćete li cestom na kojoj je dozvoljeno voziti 100 na sat odabrati 30 na sat i biti nezadovoljni kako ste spori ili radite kolonu? Izbor je samo naredbi koje dajemo našem motoru.

Ne možemo očekivati voziti se brzo ako nismo u skladu s brzinom koja to omogućava.

Rješenje - feed

Predstava o sebi je svjesno odabiranje ONIH naredbi našem mentalnom mehanizmu koje rade za nas. 

Vi odaberite ,a on će poslušno izvršiti sve vaše naredbe. I ne trebate izlaziti van auta i provjeravati da li on radi. Vjerujte radi. To ćete i sami ubrzo saznati.