.

ponedjeljak, 3. srpnja 2017.

Nastavljamo priču vezanu uz „garažne“ bendove iz vaših kvartova.

Novi ZagrebPodsjećam, stali smo na pitanju motiva koji ih tjera da provode sate i sate  u benzinom i vlagom namirisanim garažama i sličnim prostorijama .

Dakle, motiv tih cura i dečki, a bogami i supruga i muževa,  koji buče dolje u garaži definitivno  nije novac-muzika koji oni sviraju u pravilu nije komercijalna (vidi definiciju undergrounda iz prošlog broja).

Neće oni na tome ništa zaraditi.

Možda dobiju koje piće, troškove prijevoza ako sviraju van Zagreba, koje ćevape ili pizzu, a ako je „gazda“ baš dobro raspoložen i ako bend ima iza sebe neke veće rezultate u vidi izdanih albuma (mada ni to nije nikakvo pravilo)  ili ako se skupi više publike i sl.- možda kapne neka sitna pinka dovoljna da si kupe nove žice za gitare, trzalice i koju novu opnu za bubnjeve.

Štoviše, više će morati uložiti u svu tu silnu muzičku opremu, u najam prostora za vježbu, u prijevoz, nego što će im se ikada vratiti da bi, financijski rečeno, bili na nuli.Vjerovatno vas to podsjeća na neke vaše aktivnosti ; možda sadite rajčicu ili krastavce  u svom ili nekom od novozagrebačkih vrtova - pa koliko vremena provedete tamo, koliko vode potrošite –a u obližnjem šoping centru imate najcrveniju moguću EU-idealno - izgledajuću španjolsku rajčicu, za par kuna. A opet – nije to isto, zar ne, radite to jer to volite i jer želite napraviti nešto svoje. Čovjek je biće koja stvara, inovira, to nas čini poprilično različitim od ostalih bića.

No, s rajčice vratimo se na muziku - njihova muzika u pravilu nije ni radiofonična, nije „ispeglana“ da bi se dopala baš svakome – što ne znači da nije vrhunski snimljena i producirana  , dakle, neće se vrtjeti na većini radio stanica( o tv-u da ne pričamo-osim, danas jako rijetkih  usko specijaliziranih emisija koje se emitiraju, recimo jednom tjedno u sitnije noćne sate -ako ne možete spavati ovih sparnih dana zbog vrućine bacite pogled na pr. na emisiju muzičkog tv kanala CMC svakog ponedjeljka oko 00.30 h-namjerno ne navodim naziv emisije da ne ispadne da se radi o reklami emisije ili žanra koji ista pokriva ) , ne zato što nije kvalitetna , već zato što većina uredništva radio stanica radi po sistemu : „ajmo puštat ono što mi mislimo da bi većina htjela slušati ili / i što nam je neki sponzor na pr. proizvođač deterdženta za pranje rublja ili salama, rekao da puštamo  , a da bi mi onda kao radio stanica dobili neku lovu on nekih sponzora“.

Možemo li im zamjeriti sa tržišne pozicije. Ne. Od nečeg se mora živjeti, a živi se u pravilu, u tim fahu,  od-reklama. Da li je takav pristup dobar ,koristan,  kako se to kaže, za društvo u cjelini. Nije.Zašto?

Pa ,takvim pristupom zatvaraju se vrata mnogim mladim entuzijastima, muzičarima , da pokažu široj javnosti što rade i što mogu, a toj široj javnosti, Vama pa i meni ,  dragi sugrađani,  se, što je još gore,  svjesno zatvaraju neka vrata spoznaje , koja bi možda rado otvorili kada bi znali da uopće-postoje.Radi se u svojevrsnoj prikrivenoj medijskoj cenzuri nečega što evidentno - postoji .

I dok u , primjerice, skandinavskim zemljama, koje su nam kao neki ( očito jaaakooo nedostižan…) uzor, država i gradovi („općine“)  potiču financijski ( sufinanciranjem nabave instrumenata)  i davanjem besplatnih prostora za probe na korištenje takve nazovimo ih  neafirmirane bendove ( ali i kazališne, plesne  grupe i sl.)-kod nas, na žalost, ne samo da je muzičarima  teško naći adekvatan prostor (bez vlage koja uništava elektroničku opremu, zvučno izoliran sl.) , ne samo da je sve prepušteno nekom samosnalaženju , ne samo da nitko od raznih ministarstava(kulture, recimo) i državnih agencija uopće ne vodi brigu niti pokazuju i najmanji interes za jedan nemali broj mlade populacije( a , s druge strane, svi se kunu u mladost, mladež ili omladinu, kako kome paše)  koja nešto STVARA-nego se štoviše još svaka takva aktivnost potpuno ignorira i zapravo pokušava gurnuti negdje pod tepih ,zapravo -  geotozirati.

No,uprkos i baš uprkos njima-ta scena postoji, garaže su pune, bendovi marljivo vježbaju, svirke se održavaju ,po doduše  rijetkim mjestima po Zagrebu (o tome ćemo posebno drugom prilikom, jer ta tema zaslužuje poseban prostor) i šire koja još uvijek podržavaju i održavaju vatru , najšire rečeno, rock and rolla (ovdje treba izdvojiti i neke hvale vrijedne tradicionalne novozagrebačke festivale koji podržavaju tu scenu, a to je prvenstveno vodeće Zapruđe Uživo i neke koji to još uvijek pokušavaju kao što je Nebo iznad Trnskog ) i to će tako ostati, koliko god se neki trudili da medijskim  ignoriranjem ubiju ( nisam upotrijebio prejaku riječ) zagrebačku pa i hrvatsku rock scenu i sve svedu na neke hop-cup svatovske turbo poskočice i testove o vječnim neuzvraćenim ljubavima, muško-ženskim prevarama i letećim žiletima .Kad smo kod žileta i rezanja vena nemam osobno ništa protiv gđice. Rozge, gđe. Seve, g. Zaka, i sve te plejade sveprisutnih , ja bih rekao, bez namjere ikakvog omalovažavanja ,  turbo-pop muzičkih aktera; svaka muzika ima svoju publiku i svaka čast svakome na njegovom trudu i radu i zarađenim parama, o okusima se ne treba raspravljati jer to ionako ne vodi ničemu-ali POŠTENO ( da li to danas znači isto što i utopija?) bi bilo da se bar dio vremena, bar javne televizije koji svi više-manje plaćamo i javnih radio stanica posveti i ovom zapostavljenom rocku, punku, metalu, reggeu, hip–hopu i svim tim brojnim žanrovima i podžanrovima ,a na da se forsira i narodu servira uvijek isto „jelo“. Da se razumijemo; ima ,uvjetno rečeno, rock bendova koje ćete tu i tamo naći u mainstream medijima - Parni Valjak je , komercijalno danas gledano, velik bend, Prljavo kazalište, Hladno pivo,  također itd.; no, oni su, ipak, s vremenom, kao profesionalci koji žive od muzike otišli u sigurnije, srednjoprugaške pop-rock vode, ili , da tako kažem ,od  čistog vina napravili lagani gemišt,a kao što znamo ne pijemo svi gemište, neki vole pivo, neki Dingač a neki bogami  i žesticu, kaj ne?

A da je tome, da je underground  scena vrlo živahna pokazat ćemo i dokazat na primjerima niza (novo)zagrebačkih garažnih bendova koji uporno „kopaju“ svojim gitarama i bubnjevima tunele do vaših ušiju, tamo negdje ispod zemlje , u vašem kvartu.

Dakle, u slijedećem nastavku predstavljamo naše, ne biste vjerovali i toga imamo u našem Zagrebu ,  gusare(?!) sa Save: bend “ Rum Smugglers“.

(ako imate kakve prijedloge, ideje, primjedbe, zanimljive bendove i sl. u vezi ove teme slobodno me kontaktirajte na:  zstruski@gmail.com)