.

četvrtak, 8. lipnja 2017.

Dan škole Sveta Klara

Sveta Klara - Moramo odmah na početku ove naše reportaže istaknuti kako smo bili zaista ugodno iznenađeni svim onim što smo imali priliku vidjeli i doživjeli u Osnovnoj Školi Sveta Klara, koja je 1. lipnja 2017. godine obilježavala svoj dan - Dan škole.

Naime, odmah u početku nas je privukao i zainteresirao novi, kreativan i inventivan način obilježavanja Dana škole, daleko od onog tradicionalnog načina, koji smo imali prilike viđati prijašnjih godina u mnogim školama. 

Bilo je prekrasno vidjeti veliki broj učenika ali i njihovih nastavnika, kako se svojski sa ponosom na svoju školu, trude - velikom broju gostiju -  prezentirati svoju školu i sve dosadašnje ostvarene rezultate na najbolji način na koji to oni znaju.

Svi znamo, kako su naše škole zapravo pravi mali "mravinjaci" od školskih ali i van školskih aktivnosti. Prečesto se puta susrećemo sa ne razumjevanjem (uglavnom od ravnatelja škola!?) kako  javnost nije ni izbliza upoznata sa stvarno brojem, raznolikošću, kvalitetom te uloženog truda i znanja kako nastavnika ali i učenika u sve te aktivnosti. Uglavnom, sve se svodi na školsku "web" stranicu, koja često puta ni izbliza nije u mogućnosti pružiti dovoljno informacija o raznolikim aktivnostima, koje zanimaju našu javnost (a ne samo roditelje učenika).

Klikni, za one koji žele više.
Sigurni smo, kako je i ovo jedan od uspješnih načina pružanja neposrednih informacija, na lijep, moderan, kreativan i maštovit način. 


 Na igralištu ispred škole, nas je dočekao info pult gdje smo dobili inforimiracije o svim brojnim i raznolikim događanjima. U blizini je Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveta Klara koje je održavalo svoju vrlo efektnu i uspješnu (po broju okupljenih znatiželjnika, velikih i malih uzrastom) prezentaciju, pokraj njih su djelatnici Autoklub Siget sa svojim biciklističkim poligonom gdje  djeca pod budnim okom - iskušavaju svoje biciklističke sposobnosti. Tu je i biciklistički servis koji nuditi male popravke – pumpa  gume, provjerava zategnutost lanca, provjerava svijetla, kočnice i slično. Tu smo zatekli i ekipa iz Sindikata biciklista, sa kojima vrlo plodno surađujemo.

Također smo kontaktirali i grupu Medijatora, koji su izvodili prezentaciju o mirnom rješavanju sukoba, bez upotrebe nasilja bilo koje vrste. U školskom cvjetnjaku i vrtu, pak, smo posjetili prezentacija razredne nastave – školski vrt sa svojim programom, školski cvjetnjak sa svojim, školska kuhinja sa prodajom hrane, pića, kolača i sl.



Ivana Marković, logoped, 
organizator školskog bicikističkog kluba
- Čuli smo kako ste u projektu - Biciklom po Svetoj Klari, osnovali i biciklistički klub ovdje u školi?

Da, jesmo. U sklopu tog projekta, osnovali smo biciklistički klub jer naši učenici za dolazak u školu ili jednostavno kretanje po kvartu najčešće koriste bicikle. Znate, Sveta Klara je velik kvart, prostire se na velikoj površini, a javnog prijevoza gotovo da i nema. Cilj kluba je da djeca nauče koristiti bicikl, da ih se nauči sigurnosti u prometu i slično, a da oni onda ta svoja znanja prenose svojim vršnjacima. Surađujemo i s HAK-om u smislu predavanja o sigurnom korištenju bicikala, a posuđujemo čak i lokote jer su česte krađe bicikala, najčešće onih nezavezanih. A posuđujemo i kabanice.




Nešto podalje je ekipa Crvenog križa čiji  djelatnici pokazuju kako pružiti prvu pomoć u slučaju pada s bicikla ili neke manje nezgode. Tu je i radionicu na kojoj zainteresirani mogu naučiti kako od žice i gumbića napraviti mali biciklić. Postoji i mogućnost i kupiti već gotovi takav biciklići, a novac prikupljen od prodaje, naravno,  namijenjen je za školu.

Obišli smo i unutrašnjost škole gdje je održana prezentacija drugih razreda. Također je održana  prezentaciju islamskog i katoličkog vjeronauka, u sklopu kojega održana radionicu arapskog pisma. Na žalost, nismo stigli na projekciju filma o Svetoj Klari. 

Tu je postavljena i izložba Sveta Klara nekad i danas.

Kako smo doznali uz sve već spomenute aktivnosti na ovogodišnjem Danu škole provode si i dvije prezentacijom  velikih projekata koje ove godine provode. Jedan se zove “Biciklom po Svetoj Klari”, a drugi je “Sveta Klara nekad i danas”. 



Ana Hodak, profesorica hrvatskog jezika



- Na Danu škole sudjelujem skupa sa svojim učenicima na - info pultu. Tu smo za sve koji dođu posjetiti našu školu, kako bi im pružili pravu i pravovremenu imformaciju o tome što se kod nas događa, o svim sadržajima koje smo danas priredili.







 Marija Majdak, roditelj

- Ja sam ovdje kao voditelj radionice izrade malih bicikla od žice i gumbi. Za sve uzraste od prvog do osmog razreda. Kad tko želi može naučiti raditi bicikli .

Prodajom ovih izrađenih biciklića prikupljamo sredstva za novoosnovani biciklistički klub.

Na kraju bih istaknula, kako se u radionicu jako mnogo djece uključilo, svi žele naučiti ovu vještinu, ali i doprinijeli biciklističkom klubu u našoj školi. Stvarno je veliki odaziv djece, ali i roditelja.





Ante Bušić, instruktor u Autoškoli Siget
- Došli smo ovdje iz Autokluba Siget, povodom Dana osnovne škole Sveta Klara, kako bi djeci pokazali kako izgleda biciklistički poligon sa elementima na kojima djeca voza kada se natječu na Državnom natjecanju - Sigurnosti u prometu.

- Poligon je zaista iznimno zahtjevan, na što se treba obratiti pozornost?

-  Postoji nekoliko elemenata. Jedna ood njih je promjena trake - znači gdje se pozornost usmjerava na provjeru u trenutku prestrojavanja. Zatim, ostali su elementi , pokazatelji vještine, znanja vožnje bicikla.

Postoji "osmica" koja je najzahtjevnija, gdje ima mnogo instaliranih čunjeva, koji vrlo lagano mogu pasti. Također je tu vožnja "slalom" preko kose daske, vožnja u krug pomoću užeta sa magnetom i na kraju zaustavljenje.

Slijedeće školske godine napokon nastavljamo provoditi polaganje za - vozača bicikla. Djeca će biti iznova u prilici kako bi mogla dobiti -vozačku dozvolu - za vožnju biciklom.





Tomislav Grgačević,  zapovjednik
Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Klara
- Sa velikom radošću smo se odazvali pozivu Osnovne Škole Sveta Klara, na sudjelovanju svečanom obilježavanja Dana škole.

Kako bi što kvalitetnije prezentirali -malo vatrogastvo - ali i motivirali učenike da nam se pridruže, danas smo uradili dva poligona.

Na prvom poligonu smo izgradili simboličnu "malu kućicu" gdje će učenici svih uzrasta biti u prilici gasiti, odnosno usmjeriti mlaz vode, kako u prozore, ali isto tako i u vrata.

Na drugom poligon imamo rad sa brentačama. Naime mlazom vode iz brentača, rušimo postavljene mete. Na ovom poligonu se  također održava vježba spretnosti i brzine oblačenja vatrogasne uniforme. 

Naime, ovoj je tek manji dio vježbi, koje svakodnevno izvodimo kroz našu grupu mladih predvođenu našim voditeljicama. 

Za kraj bih istaknuo, kako na našem štandu možete vidjeti i dio prestižnih nagrada, pokala, medalja i priznanja koja su svojim upornim radom i stečenim vještinama do sada osvojili naši mladi, na vrlo, vrlo zahtjevnim  gradski vatrogasnim natjecanjima.

Tu su na istom štandu i bojanke, koje dijelimo svim učenicima, ali i gostima dječjeg uzrasta. Kako vidimo, naše bojanke osvajaju dosta simpatija, kod djece, što nas zaista raduje.





Nevane Delinc, profesorica biologije
- Danas sam ovdje na obilježavanju Dana škole, mentor ekipe Prve pomoći.

Znači učenici sedmih razreda svake godine prolaze obuku kako bi mogli pružiti Prvu pomoć i odlaze na natjecanje.

Na posljednjem Općinskom natjecanju smo zauzeli -po našem mišljenju - jako dobro deveto mjesto.

Danas ovdje održavamo pokaznu vježbu sa stvarnim prikazom ozljeda. Znači, učenici su našminkani, kao da su pali sa bicikla. Znači, moguće ozlijede, koje se događaju prilikom pada sa bicikla. Tu smo u prilici vidjeti, kako se i te ozljede zbrinjavaju.

Za kraj bih pohvalila sve članove ova naše ekipe. Naime, stvarno se puno trude, vježbaju, mali je broj sati koji je određen, ali ono odrade tri, četiri puta više.





Aleksandra Ivanac,  učiteljica - voditelj
Mediatorske grupe
-Ovdje su okupljeni "petaši" koji kojima je više ne predajem Medijaciju, no međutim oni su sami početkom školske godine čudom čudili, kako Medijacije više neće biti. Te su izrazili želji, kako bi oni pak željeli nastaviti sa takvim načinom rada. 

Na tu njihovu inicijativu smo osmislili, u komunikacijom sa njihovom odličnom razrednicom (Dajana Rukavina, prof. engleskog jezika), koja nam je ustupila jedan sat  -razredne zajednice-  mjesečno.

Tako da ja dožem jedanputa mjesečno i mi svi skupa radimo na medijaciji, slažem se kako je to vremenski zaista malo, ali ako ništa drugo bar održavamo   ne malo stečeno znanje koje smo do sada stekli.

Danas na Danu škole prezentiramo, da postojimo i da nam se mogu svi obratiti, ne samo iz razloga riješavanja svojih sukoba, već kako bi se uključili u Medijatorsku grupu i naučili neke praktične i korisne vještine, koje mi koristimo, a članovi grupe znaju. Jer su članovi grupe zapravo,  istrenirani za - vršačkog medijatora.





Patar Kostanjević, policajac II Postaje prometne
policije
-  Evo, upravo smo završili pratnju učenika Osnovne Škole Sveta Klara na njihovoj biciklijadi. Znači, učenici su vozili bicikle po prometnicama, pokazali se zaista veliku razinu discipine, znanja i snalaženja  u sudjelovanja u prometu ( na sreću nije bilo ni padova!)

Želio bih ovdje pohvaliti nastavnike, odnosno sve one koji su uspješno organizirali ovu biciklijadu. 

Iskrenom im želim uspješan nastavak ove - svake hvale vrijedne - akcije i do godine, kako bi motivirali što više mladih na korištenje bicikla u prometu, tog ekološki 100% čistog prometala.

Naravno, kako bih također želio da se i ova naša tek započeta suradnja nastavi i dalje u budućnosti, jer svaka ovakva akcije pridonosi direktnom smanjenju broja nesreća u prometu ali i broju ozljeđenih i nastradalih.Također bih skrenu pozornost, kako ovakvim i sličnim akcijama , kako naši policajci nisu samo oni koji koji kažnjavaju ( i neterba ih plašiti sa nama!) već smo uvjek tu kako bi bili na usluzi našim građanima, a tek u krajnjoj nuždi da bi i kažnjavali.






Silvia Vladić Vrban, Udruga Medija talenti,
urednik školske televizije
Prve školske obrtničketelevizije
Majstori.tv
-  U našem radu iza nas postoji već nešto više od sedamdeset video uradaka, djelujemo već nešto kraće od dvije godine. Smješteni smo ovdje u naselju Sveta Klara.

U sklopu škole Obrtnička industrijska graditeljska škola, Večeslava Holjevca 13. 

Profesori su osnovali  školsku televiziju, pa da bi se onda mogli natjecati, jer kao škola smo dosta ograničeni, vezano za  različite natječaje, onda smo pokrenuli udrugu, u koju okupljamo i osnovce. 

Evo danas smo ovdje došli podržati učenike i ovu hvale vrijednu akciju u naselju Sveta Klari. Pomogli smo u nastanku filma - Biciklom po Svetoj Klari, sa kojim su nastupili na Filantropskom natječaju.Tu smo na usluzi zajednici, jer škole jako puno rade sa djecom i mnogo je odličnih projekata.





Ilija Bikić, prtedsjednik
Kulturno prosvjernog društva Sveta Klara
- Na dan škole Sveta Klara i moj rođendan , osobito i je drago da smo kao Kultrurno prosvjetno društvo Sveta Klara u društvu naših školaraca, da će naši "klinci" sa svojim prigodnim programom uveličati samu proslavu.

Osobito smo sretni što je ove godine po prvi puta biciklijada , odnosno bicikliranje po naselju Sveta Klara, kao prijekt koji će zapravo doprinjeti raznolikosti životu i napredku naših "klinaca" koji neće sjediti za kompjuterom, nego će biciklirati i biti zdravi i veseli, a nadamo se kako će to i lokalna infrastruktura kvalitetno popratiti.





 Goranka Tošen Maceković, učiteljica I b
razreda
-  Mismo danas prezentirali našu kuharicu - Kaj su jeli naši stari?

To je vezano uz naš projekt, koji sam uređivala u vezi 150. godina školstva u naselju Sveta Klara.

U ovoj brošuri smo vješto objedinili jela koja se još i danas nalaze na stolu mnogih domova ovoga kraja, čime vrlo živo njeguju tradicijsku kulturu. Recepte smo prikupljali od lokalnog stanovništva.

Ove godine smo također pokrenuli kod učenika izradu svoje osobne kuharice, gdje učenici, izrađuju svoje ilustracije ali i prikupljaju svoje (stare) recepte za svoj primjerak kuharice.

Danas smo ovdje organizirali prodaju,  kako tiskane kuharice u izdanju od 2010. godine ali isto tako i ove kuharice koje su svojim trudom i rukama uradili učenici.

Kako vidite i sami, ostali smo bez i jednog primjerka kuharica, što potvrđuje izniman interes za ovakvim vrstu dječjih radova. Sav prikupljeni novac ide u korist škole.





 Jadranka Stanušić,  vjeroučiteljica 
- Danas smo ovdje pokazali naš eko vrt u kojem uzgajamo sve što nam padne u ruke. kako smo ovaj vrt po prvi puta poštihali, ništa nije gnojeno, tako da je naše povrće iz ovoga eko vrta zaista prirodno.

"Osmaši " su u jeden sve poštihali, a nakon toga , jedan nam je roditelj dobrovoljno sve "pofrezao". Nakon toga smo mi napravili gredice.

Svakakvih kultura imamo. Jedan dio naših proizvoda poklanjamo našoj školskoj kuhinji, a jeden dio prodajemo i nastavnicima, koji vrlo rado kupuju ove naše zdrave proizvode.Moramo istaknuti kako samoi nastavnici određuju cijenu proizvoda i moram istaknuti kako nisu škrti!

Od sredstava koja prikupimo na taj način, kupujemo sredstva koja nam u našoj proizvodnji trebaju.

Na kraju bih zaista pohvalila naše učenike, za koje nisam ni mogla pretpostaviti kako će se toliko truditi. Svaki sat bi oni izlazili van, kopati, zalijevati... Sami već znaju mnogo toga, dok u početku nisu znali zaista ništa.

Jako, jako sam zadovoljna odnosom naših učenika - 6 c i svi "osmaši" - prema našem vrtu.

Za kraj bih pohvalila i sve roditelje, koji se također interesiraju za naš vrt, pitaju, donose sve što nam je potrebno. Doniraju rasadnice, rajčicu, zelje, papriku ...





Maja Skrivanek, učiteljica u produženom
boravku
-  Danas smo za Dan škole priredili izložbu cvijeća, koje smo uz djecu sami uzgojili. kroz Cvjećarsku grupu, jedanput tjedno se sastajemo i njegujemo cvijeće. Naime, na tom susretu zalijevamo , presađujemo i sadimocvijeće. Također i nabavljamo novo cvijeće, gdje zajednički odlazimo u kupnju  te ga također zajednički biramo.

Kao što imate priliku vidjeti uzgajamo raznolike vrste cviječa, od trajnica, sezonskog, sobnog...

Za kraj bih htjela reći kako djeca vrlo rado sudjeluju u svim aktivnostima vezanim uz cvijeća, posebno oko njege i brige.

Ovom prilikom bi se također zahvalila roditeljima, prije svega na velikoj posjeti ali i na kupnji cvijeća i  na zapaženim novčanim donacijama .





Antun Božić, voditelj
u Kulturno prosvjetnom društvu Sveta Klara
-  Htio bih zahvaliti ravnateljici Osnovne Škole Sveta Klara, što nam je pružila priliku kako bi uveličali ovu zanimljivu i lijepu proslavu Dana škole.

Ovdje smo nastupili u kulturnom programu sa dvije pjesme, jednom sa Korduna a jednom iz Međimurja.

Dodao bih, kako je ovan naša međusobna suradnja već cijeli niz tradicionalna. Naime, mnogi članovi našeg Kulturno prosvjetnog društva Sveta klara su učenici ova škole.





Božidar Karlović, predsjednik
Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Klara
- Zaista mi je drago što smo mogli nazočiti proslavi Dana škole da našim Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Sveta Klara. 

Drago nam je što smo bili u prilici prezentirati par vježbica, kako bi se djeca bliže i zornije upoznala sa našim akltivnostima.

Na ovakav način smo pokušali motivirati šti više djece da nam se pridruže u našem volonterskom, humanom i zanimljivom djelovanju i radu.

Također nam je želja organizirati  jedno mlado žensko odjeljenje, jer bi djevojčice bile također vrlo uspješne na natjecanjima koja se održavaju tijekom godine.

Svim nastavnicima i učenicima , u ime Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Klara, čestitam Dan škole i želim im mnogo uspjeha u budućem radu . 





Ivana Marković, logoped -
kordinator i voditelj projekta - Školskog
bicikla po Svetoj Klari
- Moram priznati kako sam jako ponosna, ali i sretna - jer sve što smo isplanirali je ostvareno u potpunosti.

A sretna sam i ponosna zato, jer su bili uključeni svi i učenici škole i svi djelatnici škole. svatko je doprinijeo ovom našem Danu škole na svoj način.

Kako bi to bilo malo svečanije i dobilo više podrške, ostvarili smo suradnju sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Sveta Klara, sa Auto klubom Siget,  sa biciklističkim servisom Rumkas, sa Gradskom organizacijom Crvenog Križa,  sa Podružnicom umirovljenika Sveta Klara,  sa 6. Policijskom postajom, sa Udrugom sindikata biciklista, sa Udrugom medija telanti,  sa kulturno prosvjetnim društvom Sveta Klara. zaista je svatko na svoj način doprinijeo... Znači, sudjelovao je čitav niz radionica, prezentacija, biciklistički pologon. A sve je započelo biciklističkim obilaskom naselja Sveta Klara...Imalo smo i gosta iznenađenja, koji je bio moj poklon djeci, a to je bio Luka Bulić, koji nam je uradi - start trke.





Marijeta matunec, voditeljica malog
 dječjeg zbora u Osnovnoj školi Sveta Klara
-  Djeca se jako trude, vole pjesme koje pjevamo i vesele se svakom našem nastupu. Tako da su naši nastupi dosta veseli, vedri kroz njih pružaćaju svu energiju koju imaju.

Kako bi zaokružili svu ovu raznoliku cjelinu oko proslave Dana škole i mi smo svojim nastupom uveličali samu proslavu.

Inače u našem zboru se djeca od prvog do četvrtog razreda i gorovo svi članovi vole pjevati solo, tako da nastojimo u našim nastupima odabrati barem jednu pjesmu gdje ima solo dionica, kako bi pružili barem jednom članu da se malo iskaže.

Na kraju bih zahvalila svoj djeci, koja se zaista svojski trude i vole dolaziti na probe, ali i roditeljima koji bezrezervno podržavaju zbor i koji rade neke zahtjevne zadatke, pripremiti odjeću i što treba za zbor pripremiti. Isto tako, što nas dolaze podržati pljeskom i svojim prisustvom uveličati priredbu.





Nanad Runkas, vlasnik  MSbike
servisa za bicikle
- Došli smo ovdje uveličati ovu priredbu u Osnovnoj školi Sveta Klara. 

Došli smo djeci pokazati kako se krpa guma, podmazuje lanac, što uraditi u slučaju da lanac padne te kontrolira salji za kočnice, provjera signalizacije... Znači uraditi određenu malu poduku, kako bi djeca znala za ubuduće što i kako se ponašati u prometi na ulicamu Novom Zagrebu i dalje.

Htio bih izraziti velike simpatije na pokretanju biciklijade, za koju iskreno želim da sve buduće godine privuče što više djece...





Mirjana Miler, zamjenica ravnateljice
Osnovne Škole Sveta Klara
- Danas smo evo pri kraju zaista zanimljive , raznolike i brojčano svojim radionicama i prezentacijama velike proslave Dana škole - Osnovne škole Sveta Klara.

Želim istaknuti kako sam svim srcem zadovoljna ali i sretna što je sve uspješno, spontano i na opće zadovoljstvo svih sudionika ali i naših gostiju se privelo kraju.

Za razliku od dosadašnjih , imali smo malo drugačji  (kreativniji) način proslave. Bila je tu biciklijada, koja je privukla veliki broj djece, zatim ste imali priliku vidjeti veliki broj raznolikih zanimljivih radionica ali i prezentacija gdje su sudjelovali svi učenici i djelatnici naše škole. Bilo je i gostiju, kojim se na ovaj način od srca zahvaljujem na prijateljskom odazivu.

Također bih za kraj zahvalila i našim roditeljima koji su nas bezrezervno podržali u svim našim aktivnostima ali i svim djelatnicima koji su dali sve od sebe, no ne samo učitelji i profesori, već zaista svi djelatnici škole. Naravno, kako nisam zaboravila naše učenice i učenike, kojima čestitam Dan škole i zahvaljujem na svem uloženom trudu, bez kojih ova proslava bi izbliza ne bi bila ovako zapažene.