.

nedjelja, 4. lipnja 2017.

Dan otvorenih vrata, četiriju Udruga u Blatu

Blato - U subotu (27. svibnja 2017. godine) u prostoru Udruge Jockey kluba Hrvatske, održan je - Dan otvorenih vrata - četiriju udruga koja vrlo uspješno djeluju na toj lokaciji.

Tu je Udruga Jockey klub Hrvatske, koji brine o nešto više od dvadesetak konja i koja okuplja mlade zaljubljenike u te predivne životinje, educirajući ih praktično -  o uzgoju konja, ali i o jahanju, te o raznolikim disciplinama konjičkog sporta.

Također vrlo uspješno sa mnogo uspjeha ovdje djeluje Udruga - Jedni za druge -, koja  se bavi prevencijom ovisnosti (alkohol, droga, kockanje), socijalnom i psihološkom rehabilitacijom, te resocijalizacijom bivših ovisnika i osoba s invaliditetom, pomoću terapije jahanjem.

Tu na prekrasnom jezeru Šikava djeluje i ODRA - Udruga ribolovaca invalida Domovinskog rata Novi Zagreb. Udruga djeluje od 15. svibnja 2010. godine i okuplja oko 50-60 članova, koji se aktivno bave  organiziranjem sportskog ribolova na slatkim vodama za svoje članove u skladu sa važećim zakonskim propisima i Gospodarskim osnovama za ribolovno područje; suradnja sa drugim ribolovnim udrugama, turističkim i drugim organizacijama na unapređenju sportskog ribolova, ribolovnog turizma i zaštiti čovjekove okoline. 

I na kraju, tu je i Udruga Topnika Prve Gardijske brigade Tigrova, koji se okupljaju kako bi zaštitili časti i dostojanstva poginulih u Domovinskom ratu, zaštitili zajamčena prava i promicanja interesa i ciljeva članova Udruge te svih sudionika i stradalnika Domovinskog rata, organiziranje humanitarne pomoći za članove Udruge i članove njihovih obitelji u skladu sa mogućnostima Udruge, itd...

Također ovdje moramo istaknuti, kako se ovom prilikom okupio veliki broj građana, koji su došli pobodriti i podržati rad i djelovanje spomenutih Udruga, a i sam je Gradonačenik , zbog spriječenosti ostalim obavezama poslao svoje izaslanike, između ostalih i Višnju Fortuna, kako bi svojim prisustvom podržali rad Udruga i uveličala ovaj, svake hvale vrijedan - susret. 



Milan Čilić, pomoćnik Pročelnika
za sport i mlade u Gradskom uredu za
obrazovanje, kulturu i sport
-  U svakom slučaju , ovo ja akcija svake hvale vrijedna. Ove četiri udruge su jedan primjer kako se približiti ljudima, posebice mladima.

Kako djecu privući u ove otvorene prostore, određenim kvalitetnim sadržajima, a isto tako da upoznaju i životinje i da budu izravno potaknuti sa njima.

Iznimno mi je drago, da su dobrovoljci Domovinskog rata, jedi od tih, koji potiču takve aktivnosti i na tome im treba biti zaista zahvalan.

Mi u Gradu, u svakom slučaju trebamo malo više , voditi računa o tome i za ovakve aktivnosti osigurati više potpora, a i na neki način poticati, kako bi još više ovakvih aktivnosti organizirali.



Danijela Krčmar,  Sportsko ribolovna udruga
- Štuka, Poljanski Lug

- Prvi puta smo ovdje, na poziv organizatora. Moram istaknuti kako su organizatori uložili veliki trud, ali kako vidim on se uvelike i isplatio. 

Moram zahvaliti organizatorima na pozivu, ali i na odličnoj organizaciji ovog natjecanja.

Što se pak tiče rezultata natjecanje, tu je bila oba stara - kome opanci, koma obojci!

 Igrom slučaja ja sam pobjednik staze sa ulovljenih 2,700 grama. Drugi su malo manje ulovili. Moram istaknuti, kako nam je u ekipnom plasmanu nedostajao samo jedan bod , kako bi i mi bile jedne od slavodobitnika ovog natjecanja. No, kako kaže ona stara sportska - Nije važno pobjediti, važno je sudjelovati!

Još jedanput zahvaljujem organizatorima na svemu. Na pozivu, odličnoj organizaciji ali i ugodnom druženju. Sigurna sam kako ćemo se vidjeti ovdje i na godinu. 



 Zdravko Andabak, jedan od članova
I gardijske brigade Tigrovi
-  Danas smo ovdje uz ostale tri udruge i mi kao organizatori Dana otvorenih vrata. Naime mi smo Udruga topnika I Gardijske brigade Tigrovi, a ujedno i Veterani  I Gardijske brigade i ovdje je Udruga 90 / 91 Rakitje i najnovije što vam mogu reći, tu je i Ustanova za Sveobuhvatnu skrb Tigrova i njihovih obitelji. Imamo dom u Rakitju. 

Tako da je ovo jedna velika prilika da se Ustanova kao takva organizacija pokaže i građanima, odnosno javnosti i svim braniteljima, ne samo Tigrova, već svim braniteljima Grada Zagreba.

Također smo danas povodom Dana Branitelja upriličili jedno ribolovno natjecanje na ovom prekrasnom jezeru, gdje su sudjelovali svi zainteresirani sa ovog područja ali i iz okolice Rakitja. Također smo, po prvi puta ove godine pozvali i žensku ribolovnu ekipu iz Vrbovca, koja je na opću radost svih nas postigla odlične rezultate.



Ivan Pandža, predsjednik Udruge
Jockey klub Hrvatske
- Mi već pet, šest godina za redom zajedno sa ostalim udrugama organiziramo - Dan otvorenih vrata.

Danas smo demonstrirali rad svih udruga. Tako smo bili u prilici uživati u ribolovnom takmičenju ovdje na jezeru. Udruga - Jedni za druge, je po drugi puta zaista uspješno organitirala - Dječju olimpijadu, u vrlo raznolikim i zanimljivim, rekao bih starim i kreativnim igrama. Kako ste i sami vidjeli, Udruga Jockey klub Hrvatske je ovdje na platou pružio priliku jahanja svim gostima, koji su to zaželjeli, dok su topnici l Gardijske brigade, skuhali vrlo ukusan fišpaprikaš,  lovački gulaš i njihov nadaleko poznati  grah.

Evo, kao što vidite i sami, ovdje se svi ugodno družimo, što je u ostalom i svrha ovog druženja.



Sanja Maroević, predsjednica Udruge
Jedni za druge
- Naša Udruga djeluje zaista vrlo aktivno od 2008. godine. Evo, na zadovoljstvo jednih i drugih  od 2013. godine smo ovdje u prostoru Udruge Jockey kluba Hrvatske, koja je naš domaćin

Jockey klub Hrvatske objedinjava više udruga i to je upravo ono što je krasno. Tu su i branitelji  i Udruga ODRA ribiči, i naša Udruga koja se bavi rehabilitacijom djece sa teškoćama u razvoju i resocijalizacijom bivših ovisnika.

Dakle , svima nam je zajedničko da promoviramo zdrave stilove života, a specifični ciljevi su naravno različiti, ali on nas nekako ujedinjuje.

Danas 27. svibnja 2017. godine održan je još jedan  Dan otvorenih vrata, dakle to se  održava na razini cijele Hrvatske. Vrijeme nas je poslužilo. Primjetila bih kako nas je posjetilo nešto više od dvjestotinjak posjetitelja što je malo više nego lani.

Dan je započeo, vrlo rano, jer su naši ribiči vrijedno pecali, a na kraju dana smo svi imali priliku se zasladiti fišpaprikašem, ali i ostalim dijelom ručka. Kuhao se lovački gulaš i vojnički grah.

Dakle to su bile rane jutarnje aktivnosti. U 10,30 sati je bilo službeno otvorenje uz mnogobrojne goste i uzvanike. Uz izaslanike našeg Gradonačelnika, bili su tu predstavnici drugih Udruga, suradnici, partneri. Nakon toga je započet program, gdje je bilo besplatno vođenje na konjima, do 13,00 sati. U međuvremenu smo primali prijave za Male Olimpijske igre , koje su započele u 14,00 sati, i koje su privedene kraju oko 15,00 sati. Posljednja igra je uvijek ona koja izaziva najviše podrške i navijanja, a to je potezanje užeta. Ove godine su sudjelovala i djeca u zasebnim ekipama, uz zasebne ekipe mama i ekipama muškaraca.

Oko 15,00 sati, održano je proglašenje pobjednika, kako u ribolovu, tako i u različitim disciplinama Malih Olimpijskih igara.Moram istaknuti, kako se druženja još uvijek nastavlja, zasigurno će potrajati, kako i obično do kasnih posljepodnevnih sati. Na kraju, pozivam sve da prate naše stranice i Udruge Jockey kluba Hrvatske i Udruge Jedni za druge, jer se naše aktivnosti se i dalje nastavljaju.



Josip Kamba, voditelj jezera
Šikava, Ribnjak Blato
-  Danas smo  sa mnogo uspjeha održali Dan otvorenih vrata, naših Udruga koje aktivno djeluju ovdje u prostoru Udruge Jockey kluba Hrvatske.

Želio bih istaknuti kako smo imali sreću te su nam se u goste odazvala i jedna ženska ribolobna ekipa, inače prvakinje Grada Zagreba. Uz njih, tu su se natjecalo, već tradicionalno i šest  muških ekipa, koje se odazivaju našem pozivu svake godine.

Na žalost, trenutno je danas na našem jezeru Šikava, voda bila jako nisko, međutim  - natjecanje je prošlo jako dobro. Ulovi su bili malo manji, ali uz pomoć naših prijatelja Udruge Topnika l Gardijske brigade Tigrovi, uspjeli smo na opće zadovoljstvo svih sudionika, natjecanje privesti kraju - onako kako to Bog zapovijeda!

Nakon, podjele nagrada i ukusnog ručka (koji je bio zaista raznovrsan, od fišpaprikaša, preko lovačkog gulaša, pa do graha..) te zaista ugodnog druženja, siguran sam, kako su svi sudionici otišli svojim domovima sa lijepim uspomenama.

Za kraj bih zahvalio članu HVIDRA Samobor, Sveta Nedelja, akademskom slikaru Boris Packa, koji je donirao jedan svoj rad, najuspješnijim na "stazi". Mišljenja smo kako je ova slika otišla u prave ruke, našoj pobjednici - staze -Danijeli Krčmar.