.

srijeda, 17. svibnja 2017.

Završnica proslave 15. godina uspješnog djelovanja KUD-a Preslica

Remetinečki Gaj - U subotu 13. svibnja 2017. godine u velikoj dvorani Kulturnog centra Novi Zagreb održan vrlo zapažen završni koncert Kulturno umjetničkog društva Preslica iz Blata povodom 15. godina uspješnog rada i djelovanja. 

Ovu kulturno folklornu manifestaciju je uveličao i dobro poznati amatersku slikara Mato Zetović otvorenjem svoje druge samostalne izložbe, pod nazivom - Od ratara do slikara. Otvorenje izložbe je održano neposredno pred sam koncert u novouređenoj "maloj" galeriji Centra za kulturu Novi Zagreb, gdje se okupio zaista veliki broj pratitelja stvaranja ovog Blatskog, odnosno Novozagrebačkog umjetnika.

Nakon otvorenja zaista predivne izložbe, poznatog i plodnog amaterskog slikara Mate Zetovića, u kojoj su izloženi zaista dojmljivi radovi različitih motiva, uslijedio je i sam koncert Kulturno umjetničkog društva Preslica sa svojim gostima.

Svojim vrlo uspješnim nastupima ovaj  15. godišnji jubilej su uveličali Kulturno umjetničko društvo Mate Balota iz mjesta Rakalj, te Posavski zavičajni klub - Derventsko kolo, koje djeluje od 1986. godine u Zagrebu.


Kulturno umjetničko društvo - Preslica, osnovano je u listopadu 2001. god. u  novozagrebačkom naselju Blato, Gradska četvrt Novi Zagreb -zapad  u  svrhu očuvanja kulturnog naslijeđa i tradicije svojega kraja, ali i čitave Domovine. Od svog osnutka Društvo njeguje izvornost  koja se očituje u pjesmama, plesu, ali i očuvanju  narodnih  nošnji i običaja. Članovi Društva su  podijeljeni prema dobnim  skupinama:

  •           dječja skupina
  •           izvorna skupina  (odrasli  članovi)
  •           tamburaški sastav
  •           etno radionica


Djelatnost društva je prvenstveno usmjerena na okupljanje djece i mladih zbog korisnog druženja i prevencije od neprihvatljivog ponašanja i ovisnosti.
Sudjelovanjem u radu našega Društva želimo mlade skloniti s ulice, pružiti im priliku kako bi svoju energiju, ideje i slobodno vrijeme utrošili u pozitivnom usmjerenju . 
Uz druženje mladi  upoznaju naše narodne običaje, glazbu i bogatu narodnu baštinu, a ujedno će izbjeći sve zamke ovisnostima koje danas prijete mladima .  Iznimno velika pažnju ovo Kulturno umjetničko društvo usmjerava  se radu s dječjim skupinama i skupini mladih. Osim rada na pjevačkom i plesnom izražaju članovi tih skupina zajednički posjećuju koncerte drugih folklornih skupina, etno revije, sudjeluju na etno radionicama,   posjećuju etno izložbe… 
U svom dosadašnjem radu predstavili su bogatu plesnu i glazbenu baštinu na brojnim gostovanjima u Hrvatskoj, kao i u inozemstvu.   Kao jedino društvo iz Hrvatske bili su gosti na otvorenju «Cannstatter Folksfesta» u Stuttgartu 2003.god.  Niz koncerata su održali u povodu primanja  Češke Republike u Europsku uniju 2004.god. u sklopu međunarodne suradnje Češke i Hrvatske. Sudjelovali smo  na međunarodnom festivalu folklora  Sopronu, u Madžarskoj 2004. g.; na Dječjim Vinkovačkim jesenima u rujnu 2004. g.; bili na   gostovanju u   Madžarskoj - na Balatonu 2005.;  imali prvu pratilju u izboru najljepše  djevojke u Hrvatskoj u narodnoj nošnji u 2005. god. na   manifestaciji Brodsko kolo,  gostovali  Subotici  2006. god. kod Hrvata Bunjevaca . Uspostavili smo suradnju i sa društvima nacionalnih manjina u Hrvatskoj –Češka beseda iz Zagreba.
Snimili su također  nosač zvuka  «Zvan Betlema»  sa izvornim hrvatskim božićnim pjesmama  kao projekt odraslih članova , i drugi nosač zvuka na kojem se predstavlja ženska vokalna skupina «Blatske dekline» i tamburaški sastav  KUD-a «Preslica».

Naravno kako ovakav rad nije ostao ne zapažen, te su se u svojih 15. godina djelovanja okitili mnogim vrijednim priznanjima i nagradama, kako u domaćim folklornim krugovima, ali isto tako i u inozemstvu.


Mato Zetović, autor
likovne izložbe - Od ratara do slikara
- Izuzetno mi je zadovoljstvo ali i iznimna čast, da sam i sam doprinijeo proslavi, odnosno obilježavanju 15. godišnjice uspješnog rada i djelovanja našeg Kulturno umjetničkog društva Preslica. Od samog osnutka ovog Društva vrlo sam pozorno pratio i poticao rad u očuvanju narodne baštine naših krajeva, ali i šire. Moram kazati kako sam zaista zadovoljan svim ostvarenim u ovih 15. godina , što je ovo društvo prometnulo u uspješnija kulturno umjetnička društva u Gradu Zagrebu.

Također bih istaknuo, kako sam oduševljen publikom koja je u velikom broju bila prisutna na otvaranju moje druge samostalne izložbe, pod nazivom - Od ratara do slikara. Emocije su snažne i ugodne. Kako naše Kulturno umjetničko društvo svojim plesom, pjesmom i glazbom ističe i "čuva" pojedine krajeve naše prelijepe domovina, upravo to isto činim i ja - sa svojim kistom.

Ovom prilikom bih htio zahvaliti organizatorima ovog kulturnog događaja, na odličnoj organizaciji, ali i svima koji bili prisutni na otvorenju moje izložbe, gdje sam osjetio snažne emocije podrške i razumijevanja za daljnji rad.


Drago Topolovec, predsjednik
Zajednice folklornih amatera Grada Zagreba
- Drago mi je danas biti ovdje u Centru za kulturu Novi Zagreb u Remetincu na - Proljetnim susretima Novog Zagreba.

Naravno, najdraže mi je  da danasa mogu pozdraviti naše drage goste - Kulturno imjetničko društvo Mate Balota i  Raklja iz Istre, njihovu dječju folklornu skupinu. Odraslu skupinu smo ugostili prošle godine na Gradecu, ove godine su na redu djeca. Ta suradnja se jako lijepo razvija i nadam se da ćemo imati prilike onda idući susret napraviti sa kulturno umjetničkim društvom Preslica i Kulturno umjetničkim društvom Mate Balota u Raklju u Istri.


Josip Percan, predsjednik
Kulturno umjetničkog društva mate Balota
 iz Raklja
-  Zadovoljstvo nam je da smo na ovim susretima, kada se ovako značajan jubilej Kulturno umjetničkog društva - Preslica iz Novog Zagreba. Također nam je zadovoljstvo da svojim prezentacijom folklornom baštine Istre, dati doprinos jednoj takvoj aktivnosti i takvom jednom angažmanu kroz ovako dugi niz godina.
Mi dolazimo iz Raklja. Ime kulturno umjetničkog društva nosimo po  Mio Mirkoviću - Mati Baloti, koji je bio jedan od osnivača , tada visoke ekonomske škole u Zagrebu, nakon drugog svjetskog rata.

On je uz dr. Savku Dapčević Kučar, kažu - najveći autoritet koji  za sada postoji na tom fakultetu.

Također je zanimljivo, kako dolazimo iz kraja gdje je 1924. godine dr Ante Ciliga, doktorirao socijologiju na sadašnjem Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Eto, to je par crtica, kako bi ljudi čuli o nama.
Još jedanput se zahvaljujemo Kulturno umjetničkom društvu Preslica i Savezu Kud-ova grada Zagreba i naravno, Gradskom Uredu za kulturu i Tediju Vušetiću na pozivu i na potpori u ovim našim zajedničkim aktivnostima, na očuvanju tradicije i kulturne vrijednosti Hrvatske.


Nada Tuškan, predsjednica
Kulturno umjetničkog društva Preslica
- Kulturno umjetničko društvo Preslica, evo danas završava obilježavanje 15. obljetnice uspješnog djelovanja, koncertom u Centru za kulturu novi Zagreb.

Naši dragi gosti na koncertu su  Kulturno umjetničko društvo Mate Balota iz Raklja, te  Posavski zavičajni klub - Derventsko kolo.

Prije samog koncerta, održala se vrlo uspješno otvorenje likovne izložbe - Od ratara do slikara, našeg sumještana - slikara amatera, koji je ovom izložbom i svojim radovima uvelike pridonio ovoj našoj proslavi. Istaknula bih njegov dugogodišnji samozatajni rad i stvaranje, ali i podupiranju našeg Kulturno umjetničkog društva od samog početka. Naime, njegova djela su vrlo često odlazila na putovanja kao iskreni pokloni Kulturno umjetničkog društva Preslica, domaćinima. Stoga možemo istaknuti, kako je naš sumještan Mato Zetović zaista  vjeran i marljiv podupirajući član našeg Društva.


Ivana Kurtušić, predsjednica
Posavskog zavičajnog kluba -
Derventsko kolo
- Moram sa radošću istaknuti kako je iza nas već nekoliko zajedničkih nastupa, odnosno gostovanja kod Kulturno umjetničkog društva Preslica.

Mislim kako ne moram isticati, kako nam je svima skupa, svim članovima našeg Kluba - velika čast ali i zadovoljstvo - što smo dio ova zaista lijepe proslave 15. jubileja rada i djelovanja Kulturno umjetničkog društva Preslica.

Uz naš nastup - pjesama i kola iz Bosanske Posavine, pokušati ćemo uveličati ovaj susret. 

Na kraju bih od srca zahvalila što su nas pozvali na svoju proslavu,te m ujedno čestitala na ovako dugačkom uspješnom djelovanju, sa željom da isto tako nastave i u budućnosti.