.

utorak, 30. svibnja 2017.

Savjeti, savjeti, savjeti .....

Novi Zagreb -  Mnogi od nas ne vole kad im se savjetuje , pa bilo to i u najboljoj namjeri. Osjećamo se nekako bezvrijedni. Zar mi nemamo svoje misli, mišljenja i svoja rješenja? Naravno da imamo. Mnogo puta pribjegavamo traženju savjeta koja nam uzdrmaju naše želje ili ideje. Najčešće se događa da naknadno odustanemo od njih.

Često sebe možemo uhvatiti kako savjetujemo druge ljude ,a to radimo iz naše perspektive misleći da je i za njih dobro ono što je dobro za nas. Tako ljude usmjeravamo u nekom pravcu za kojeg ni ne znamo koliko je dobar za njih. Ljudi iz navike savjetuju ili pak daju savjete.

Savjete dajemo i kada se otvoreno borimo da dokažemo da smo u pravu. Savjete, jednostavno dajemo jer se ne slažemo s nečijim razmišljanjem ili odlukom.

Savjete dajemo jer ne uspijevamo biti odvojeni od tuđih razmišljanja. Zanimljivo je kako smo spremni i imamo savjete za druge ,a nemamo za sebe. Razgovor sa samim sobom je ili smiješno ili neprihvatljivo. Savjetima možemo nametati svoja mišljenja drugima i tako im ne dozvoljavamo da se izraze.

Trebalo bi naučiti razgovarati, a ne davati istovremeno savjete i naučiti se od savjeta suzdržati. Ponekad je to vrlo teško ako naiđete na onu skupinu koja baš inzistira da im savjet date jer njihove akcije su tretirane s obzirom na kolektivno mišljenje. Teško je i djeci ne servirati savjete koji prelaze u naredbe jer tako onemogućavamo kritičko razmišljanje njih samih. Onemogućavamo im da pogriješe kako bi naučili što valja činiti ,a što ne. Onemogućavamo im razvoj stava odgovornosti i stava odlučivanja bez bojazni.

Jednako tako možemo ne dajući savjete dozvoliti i odraslim osobama da razvijaju stav odgovornosti i lakše donose odluke. Dok ne naprave određenu akciju neće moći znati kakav je rezultat, a mi im to ne možemo svojim savjetima zamijeniti.

Savjete davati je opasno jer osobe koje ne preuzimaju odgovornost vrlo brzo će ju prebaciti na vas. Ako se radi o životnim akcijama možete ozbiljno biti prozvani zbog davanja savjeta kao glavni krivac neuspjelih tuđih akcija. To vam zasigurno ne treba.

Ako nas ipak netko inzistirajući traži savjete i na taj način upliće nas u svoju mrežu, dovoljno je ograditi se da to što sada govorite izravno vrijedi samo za vas i vaše iskustvo što nikako ne može biti istovjetno i tuđem. Tako ćete izbjeći moguće neugodne situacije.

Sjetite se koliko ste puta ispaštali jer ste poslušali tuđe savjete i napravili ono što su vam drugi rekli da napravite. Nadam se da ne želite isto činiti drugima.
Najopasniji savjeti su oni koji kreću u naredbodavne upute po kojima bi se netko morao vladati. One mogu vrlo vjerojatno izazvati sukobe koji nam nisu bili ni u peti.

Kako savjetovati sebe, što učiniti u datom trenutku?

Svojim klijentima sugeriram da sami sebe savjetuju kao da savjetuju svog prijatelja do kojeg im je izuzetno stalo.

Lakše je savjetovati druge nego same sebe, pa klijent vrlo brzo dobiva odgovor.  Davanje savjeta je preuzimanje odgovornosti.

Stoga ,razmislite prije nego ga date i na koji ga način dajete.

Smisliti par dobrih pitanja kojima ćete otvoriti oči sugovorniku ako traži savjete, veličina je svakog kvalitetnog sugovornika, bez obzira da li je u razgovoru s odraslom osobom ili djetetom.

Sugovornik će iz takvog razgovora izaći s osjećajem ponosa i osobne veličine jer ideje do kojih je došao su njegove, a vi ste mu u tome pomogli jer ste bili dio tog izuzetnog razgovora.

Nakon toga vi ste porasli u njegovim očima kao odličan sugovornik.

Što vi tražite u razgovoru s drugima, savjet ili razumijevanje vaše priče?