.

subota, 20. svibnja 2017.

Redovita Izborna Skupština Matice umirovljenika Novi Zagreb

Zapruđe - U ponedjeljak  15. svibnja 2017. godine u društvenim prostoru naselja Zapruđe održana je redovita izborna Skupština Matice umirovljenika Novog Zagreba.

Moramo priznati iako se mnogi sa time možda neće složiti, kako smo u ponedjeljak imali priliku vidjeti - demokraciju na djelu. 

Naime, na Skupštini koja je, budi usput rečeno - trajala nešto više od četiri sat - imalo smo priliku vidjeti susret - staroga i novoga promišljanja uspješnog vođenje Matice umirovljenika Novog Zagreba u budućnosti.

Predsjednice i predsjednici , te delegati su se podijelili u dvije strane. Jedni koji su žarko željeli sačuvati stari i provjereni način , dok su oni drugi pak, zagovarali drugačiji  - novi - kreativniji i suvremeniji način organiziranja i djelovanja Matice umirovljenika Novi Zagreb.

Kako smo neslužbeno doznali, prije same Skupštine - organizirano je nekoliko sastanaka, na inicijativu članova Matice umirovljenika Novi Zagreb koji su zagovarali korjenite promjene u načinu rada i vođenju same Matice. Također smo od neimenovanih izvora saznali kako je na tim sastancima bilo dosta žestokih sučeljavanja - povišenih tonova, pa čak i osobnih vrijeđanja.

Na svu sreću, takvog nečega nije bilo ni izbliza - na ovoj Skupštini - koja bi mogla biti primjer demokratičnosti, te visoke demokratične svijesti naših Novozagrebačkih umirovljenika - mnogim profesionalnim političarima ili tijelima (npr. Skupština Grada Zagreba itd...)

Naime, dok su se formirala tijela Skupštine - koja su birana većinom glasova -svatko je od skupštinara iskazivao iznimnu volju aktivno sudjelovati u radu Skupštine, misleći tako - kako na taj način pridonosi boljitku Matice umirovljenika Novi Zagreb, ali i svim umirovljenicima Novog Zagreba, ali i Grada Zagreba.

Naravno, kako je i ova Skupština - baš kao i sve druge, koje drže do svog digniteta i digniteta svojih članova) imala svoje goste, koji su svojim dolaskom uvelike uzdignuli ovaj važan događaj u životu novozagrebačkih umirovljenika.

Na veliku žalost poneki su od njih, misleći kako će neprimjetno, lukavo, prepredeno, nenametljivo - uspješno - utjecati na skupštinare, predlažući im onako "ispod žita" za koga bi trebali glasati - na skorim - lokalnim izborima. Na žalost, bilo je i ponekih skupštinara, koji su to isto pokušali, ali su bili zamoljeni od ostalih i na vrijeme prekinuti  da ne nastavljaju svoje političke promocije.

Na žalost, ovakvim su javnim istupima - p(do)okazali - što naime misle o ovoj skupini naših građana Republike Hrvatske. Prečesto se puta susrećemo sa (javnim) pojavama, kako se o umirovljenicima ima potpuno krivi stav, mišljenje i uvjerenje. Kako je to nemoćna, ovisan, bolesna, intelektualno i mentalno nemoćna...... i da dalje ne nabrajam - skupina - našeg društva. (Zar, stav društva koje je "zamrznulo" mirovine umirovljenika više od desetljeća, ne pokazuje jasno i svijesno marginaliziranje, te dobne skupine - u godinama kada im je njihov davno zarađeni novac najpotrebniji!?)

No, snaga, moć i iskustvo su zaista vrijedni svake pažnje u toj dobnoj skupini.

Naime , ovdje treba istaknuti, kako za takvo stavove pojedinaca, često su puta "krivi" i sami umirovljenici, prešutno prihvaćajući takvo (krivo) etabliranje.

I dok u drugim, nama susjednim, malo naprednijim društvima, umirovljenike mudro i prijateljski koriste (za opće dobro!), kroz njihova raznolika dugogodišnja znanja i iskustva (radna, intelektualna, duhovna itd...) kod nas se još uvijek u svakodnevici koristi već spomenuta negativna praksa.

Pa, kako možemo vjerovati tim "vrijednim"  političarima, javnim radnicima i ostalima, koji se brinu i skrbe danonoćno za boljitak umirovljenika, a sa druge strane u svojoj intimi imaju već spomenute (negativne) stavove.

No, vratimo se Skupštini, gdje su i dalje bile suočene dvije "struje" koje su istom snagom upirale, za svoje stavove - uvjereni - kako njihovo promišljanje vodi ovu Maticu umirovljenika Novi Zagreb u bolje i svijetlije dane.

Za nas, puste promatrače - neovisne od ni jedne od tih strana - bilo je vidljivo "kao dan" kako se pred nama suprotstavljaju - dvije (oprečne) koncepcije.

Prva, dosadašnja koncepcija, u kojoj je predsjednik, odnosno predsjednica imala glavnu i zadnju riječ. To je bio, nazovimo ga - koncept individualca.


Druga, pak koncepcija je - koncepcija uspješnog tima. Tima, sa jasno definiranim pojedinačnim zadatima, počevši od predsjednika, odnosno predsjednice, tajnika, blagajnika, člana Izvršnog odbora, člana Nadzornog odbora, ali i predsjednika Podružnica umirovljenika.

Tijek Skupštine je zorno oslikava dosadašnji rad i djelovanje Matice umirovljenika Novi Zagreb. Naime, iako član "stare Skupštine" gsp. Ivan Uhernik je prije svih iskreno priznao svoje pogreške u svom minulom volonterskom radu u Skupštini , ali  je jasno i precizno detektirao  pozornost na ostale pogreške - koje se u budućnosti, ma tko god bio izabran - ne smiju se ponoviti.

Uvjerili smo se koliko nedostaje - na što su gotovo svi skupštinari skretali pozornost - tajnik, Matice umirovljenika Novi Zagreb. Ne dobivamo gotovo nikakve informacije o stanju u Matici umirovljenika Novi Zagreb, a pozivi za sastanke se dostavljaju dan prije ili isti dan održavanja sastanka i da ne nabrajamo.

Slikoviti prikaz takvog stanja u Matici umirovljenika Novi Zagreb je zorno prikazala predsjednica Ljeposava Barta, koja se često put, dizala, odlazila - prekidajući rad Skupštine, tražeći te donoseći od "tamo negdje" potrebne "papire". 

U takvim uvjetima, teško je govoriti o - javnosti rada i pristupačnosti  informacija, iako Zakon o javnom priopćavanju - govori upravo o tome.

No, nije sve tako crno. Kako smo već prije istaknuli, ova je Skupština protekla po zavidnim demokratičnim standardima. Naime većinom glasova je izglasano, kako će se nova predsjednica / predsjednik , zatim i potpredsjednici / potpredsjednice, birati birani - tajnim glasanjem.

Mišljenja smo, kako ovakav način glasanja, treba istaknuti i  pohvaliti.

No, kada se prionulo glasanju, tu su  iznova izronili veliki (organizacijski) nedostaci: nedostaje temeljita priprema Izborne Skupštine, kordinacija Skupštinskih tijela, odnosno - timski rad. Na žalost, nitko nije provjeravao točan broj delegata (u timskom radu bi bila pozitivna praksa, kako bi se delegatima, prije same Skupštine dodjele - akreditacije, po jasno definiranim pravilima).

U sveopćem "krkljancu" u podizanju "glasačkih listića" netko je uzeo jedan više (?), tako da je jedan delegat  onemogućen (oduzeto mi je osnovno pravo!?) u glasanju. Iako je vidno reagirao, uz mnogo negodovanja, nitko od odgovornih to nije uzeo važnim (?!), te se glasanje nastavilo.

Brojanje glasova se odužilo  na nešto duže od sat i pol, no apsurdnost situacije se moglo vidjeti tek onda, kada se saznalo, kako je "glasačkih listića"za brojiti bilo, tek - šezdeset i sedam  (67) !?

Ovakvim, krajnje ne organiziranim tijekom Skupštine, na kraju su svi bili iznureni, umorni i deprimirani. Mogli smo čuti od mnogi članova (iz oba tabora) - Ne ponovilo se!

Na kraju je Komisija za izbor predsjednika / predsjednice i potpredsjednice / potpredsjednika  proglasila  Višnju Gojković, većinom glasova za predsjednicu , a Ivana Kranjčinu i Zoricu Maleni za potpredsjednike Maticu  umirovljenika Novi Zagreb. 

Točka na "i" je bio porazan broj - ne važećih listića. Njih dvadeset i dva (22)(?!).

Iako ponekim pojedincima ovakav izbor nije "išao baš pod šešir", svi su bili svijesni, kako je ovo nova prilika  za kvalitetan iskorak u radu i djelovanju Matice umirovljenika Novi Zagreb, što je u kratkom obraćanju skupštinarima istaknula nova predsjednica Višnja Gojković. Nadalje je predsjednica poručila kako apelira na timski  rad, gdje će sva zaduženja u radu i djelovanju Matice umirovljenika Novi Zagreb - biti jasno podijeljena, a rad i djelovanje biti javno. 

Za kraj bih istaknuli, kako novo rukovodstvo zaista čeka ogroman, ali istrajan rad i djelovanje kako u Matici umirovljenika Novi Zagreb, ali i neposredan, javni, transparentan rad i djelovanje, sa jasnim programom i sa Podružnicama umirovljenika, jer se na "terenu" vidno osipa broj članova, a novi članovi se vrlo rijetko  upisuju. Mišljenja smo kako je to najveći izazov ovog rukovodstva . 

Naime, zbog "naše" pretvorbe i tranzicije, usudili bi se reći kako Hrvatska broji najveći broj umirovljenika (pretežno mlađe životne dobi) u svojoj povijesti, a članstva u Podružnicama je prosječna ili stagnira. Naime, to samo dokazuje i govori - nakon svih ovih godina - kako Podružnice i Matica umirovljenika nije još uvijek pronašla konkretan i učinkovit program svog rada i djelovanja, koji bi okupio i ostvario što više težnji i potreba te (najugroženije) skupine naših gražana Republike Hrvatske.


 - Danas, nakon Izborne skupštine Matice umirovljenika Novi Zagreb na kojoj sam dobila povjerenje većine delegata prigodom izbora za predsjednicu Matice u narednom mandatnom razdoblju mogu konstatirati da osjećam čast i ponos . Želim zajedno sa izabranim novim dopredsjednicima opravdati povjerenje koje nam je ukazano.

Rezultat današnje Skupštine očito je dokaz da su se u našoj Matici čekale izvjesne kadrovske promjene koje bi trebale  u budućnosti osigurati jednako mjernu zaštitu interesa svih podružnica učlanjenih u Maticu Novi Zagreb.

Budući imam sada 3-godišnje iskustvo u vođenju Podružnice  umirovljenika Zapruđe gdje sam izgradila uspješan timski rad, duboko vjerujem da ću istim entuzijazmom to prenijeti i na vođenje Matice.

Na kraju želim poručiti svim podružnicama neka ne libe od toga da nam pomognu svojim savjetima. Sigurno ima stvari koje ne znamo dovoljno a što će nam pomoći da korisno radimo na dobrobit svih nas, da  radimo na novim vrijednostima i novim strategijama.

Stjepan Kranjčina, podpredsjednik
Matice umirovljenika Novi Zagreb


- Evo danas je došlo do smjene -starog rukovodstva. Vi ste se za određene promjene zalagali još u prošlom izbornom ciklusu. Danas ste kao novoizabrani potpredsjednik u prilici, krenuti tim putem. Ostvarila vam se mogućnost,da pokušate skupa sa dugim skupštinarima ostvarite  željene promjene.

-  Dugi niz godina (osam godina!), sam skretao pozornost tadašnja predsjednice na probleme koji "muče" Maticu umirovljenika Novi Zagreb, kako bi kao udruga novozagrebačkih umirovljnika ostvarila sve potrebe i ciljeve njezinih na mali broj članova.

U nekoliko navrata, slao sam dopise u kojima sam skretao pozornost na trenutne aktualne probleme, no takav način komunikacija na žalost nije pružao  (nikakve) željene rezultate. No ipak smo nešto uspjeli "izboriti" a to je tajno glasanje. Naime, mi i dalje moramo nastaviti raditi i djelovati bez ikakvih osobnih zamjeranja, tako da sam iznimno zadovoljan u ime mnogih naših članova, što smo tu težnju, ostvarili.

Htio bih prije svega zahvaliti svim članovima koji su dali svoj glas meni kao budućem potpredsjedniku, sa iskrenom nadom kako ću u buduće uvelike opravdati njihovo povjerenje.

U svom radu i djelovanju svakako ću raditi na većoj transparentnosti, odnosno "približiti" se svim članovima, čega do sada na žalost nije bilo.

Mišljenja sam, kako nas sve skupa čeka izazovan i naporan rad, tu bih pozvao i bivšu predsjednicu da nam se pridruži u budućem radu, jer će nam  od sada biti dobro došlo  iskustvo svih članova bilo u kom dijelu djelovanja naše Matice umirovljenika Novi Zagreb, kako bi naša Matica što više uspijevala zadovoljiti potrebe svih njenih članova, odnosno Podružnica.





Ljeposava Barta, bivša predsjednica
Matice umirovljenika Novi Zagreb,
predsjednica Podružnice umirovljenika
Sloboština.
- Uputila bih sve čestitke novoizabranoj, predsjednici Višnji Gojković, te potpredsjednicima Zorici Maleni i Stjepanu Kranjčini Matice umirovljenika Novi Zagreb.

Ovom prilikom im upućujem iskrene želje u ostvarivanju odličnih rezultata u budućem radu. 


































































Ispričavamo se zbog lošije kvalitete, pojedinih fotografija.