.

utorak, 23. svibnja 2017.

Proslava, 45. godišnjice i uspješnog djelovanja Dječjeg vrtića - Siget

Siget U srijedu 17. svibnja 2017. godine u župnoj dvorani  Crkve Uznesenja Svetog Križa u naselju Siget je održana prigodna proslava 45. obljetnice postojanja i uspješnog rada te djelovanja Dječjeg vrtića Siget. 

Po završetku zaista odličnog  dječjeg programa, uslijedilo je na adresi Aleja Pomoraca 27 u dvorištu svečano podizanje eko zastave, čime je ovaj zaista uzoran vrtić, na ponos svih nas - ostvario Međunarodni status Eko-škole.

Moramo istaknuti, kako se bez mnogo pompe i "govorancija" već samim programom u kojem su sudjelovala djeca i njihove tete / odgajateljice, moglo iščitati i naslutiti sva širina i snaga djelovanja ovog vrtića, koje svakodnevno -  redovito provodi kroz raznolike aktivnosti. 

Roko (6) autor bedža prosleve
45. godišnjice rada i djelovanja Dječjeg
vrtića Siget
Tu smo imali priliku vidjeti zaista domišljate, kreativne i zanimljive nastupe ritmičkih, sportskih, odgojnih skupima (koje su na različitim jezicima!), koje su uspješno prezentirala sva svoja znanja i vještine, stečene do sada.

No, tu nikako ne smijemo ne istaknuti - Eko - himnu Dječjeg vrtića Siget - koja je za ovu priliku premjerno izvedena, čiji su autori Sandra Helbet  Kocijan , odgajateljica i Maestro Robert Homen, roditelj.




Ukratko smo porazgovarali i sa samim autorima - Eko himne Dječjeg vrtića Siget.



Sandra Helbet Kocijan, odgajateljica,
kordinatorica eko - škole Dječji vrtić Siget,
autorica teksta eko himne, Dječjeg vrtića
Siget
Moram istaknuti i kako sam zaista jako ponosna, te kako mi je iznimno drago što Dječji vrtić Siget, na ovako veliku obljetnicu, svojim radom i zalaganjem, uspio ući u Međunarodni sustav Eko - škola.

Dok sam pisala tekst ove himne - cilj mi je bio, kroz tri kitice, ukazati na ekološke probleme koji su prisutni u našoj okolini.

Tako da sam -refrenom- htjela pokazati, kako u našem Dječjem vrtiću, odrastaju djeca - buduće generacije - iako su maleni, jako dobro znaju kako će pomoći i održati ljepotu ove naše planete.

Iskrenog sam mišljenja, kako svi u dječjem vrtiću sa pravom i ponosom možemo koristiti naš slogan - O spasu planete, brinem već kao dijete!



Robert Homen, po struci dirigent.
Predajem na Muzičkoj akademiji u
Zagrebu
- Moj sin je eto u vrtiću u skupini Medvjediću , Montessor, gdje smo doista zadovoljni.

Prošle godine je tematika... Svake je godine jedna  tema koju vrtić obrađuje, pogotovo  Montessori grupa. Kada smo mi došli u vrtić, bila je tema - promet. 

A, godinu posle teme je bila glazba, pa smo bili i supruga i ja prilično involvirani u sve te događaje.

Eto, ove je godine tema - ekologija. Kao što svi znamo i vidimo.  Sandra Helbetu Kocijan u toj "njemačkoj" skupini - medvjedića - je došla na ideju kako bi ona napisala himnu, koju bi potom uglazbila.

Zapravo,  zaista je tako i bilo. One me zamolila za pomoć, ona je imala gotovi tekst. Imala je neke elemente refrena, čak u "glavi"... Našli smo se tamo kod mene na Pešćenici, porazgovarali smo i malo modefocirali taj tekst... Ona je  većinom napisala tekst, dok sam ja većinom glazbu, ali smo malo ušli jedno drugome u to područje. Zapravo, kreirali smo zajedno ovu eko - himnu, koja nam se zaista sviđa. Voljeli bi, da se ona uradi sa nekim aranžmanom, da se ponudi nekom dječjem zboru, da se to zaživi na još na nekim drugim medijima, a na samo da ostane u okvirima vrtića.

Za kraj bih kao roditelj od srca čestitao 45. godina rada. Naime, jako sam zadovoljan radom ovog vrtića. Evo, moj je sin ovdje već treću godinu  (slijedeće godine ide u školu) i zaista želim im da isto ovako nastave. Da imaju sve potrebne uvjete i da i dalje pružaju sve ono što je potrebno  djeci za planirani i dobar razvoj.

Pogledajte i poslušajte, eko himnu Dječjeg vrtića Siget.




Vrtić, kako smo uspjeli doznati,  brine o nešto više od šeststotina mališana, u dvadeset i pet odgojnih skupina, od čega osam skupina s ranim učenjem engleskog jezika te dvije skupine Montessori programa, s ranim učenjem njemačkog odnosno francuskog jezika. U području ranog učenja stranih jezika, postižu se izvrsni rezultati, stoga je Dječji Vrtić Siget već odavna stekao status centra izvrsnosti, te je proglašen Razvojnim centrom za rano učenje engleskog jezika.



Dijana Vidović, viša stručna savjetnica
Ministarstva znanosti obrazovanja u
službi za predškolski odgoj i obrazovanje
-  Dječji vrtić Siget je vrtić koji upravo proslavlja svoj 45. rođendan.

Istaknula bih, kako je to jedan sjajan vrtić u Gradu Zagrebu koji ima dugu i snažnu tradiciju, kao što možemo vidjeti i čuti, ali izrazitu kvalitetu, kroz mnogo programa (engleski, francuski, Montessori, i sportski program... ) Bojim se da nešto ne izostavim, no zaista imaju jajo veliko područje programa za našu djecu.

- Moramo reći u ime nas, kako smo bili ugodno iznenađeni količinom i raznolikošću programa kojega su upravo izvela djeca sa svojim odgajateljicama u čast proslave 45. godina postojanja Dječjeg vrtića Siget. Mislimo kako je i to nekakva preslika svih aktivnosti... Vidimo također, kako je zaista prisan odnos odgajateljica i dječice....

- Da. da .. Svakako. No, ja bih dodala još kako se vidi  dobar odnos između odgajateljica i ravnateljice. Jedno zajedništvo, koje onda mogu vidjeti i osjetiti i sama djeca. Kada  vlada zajedništvo u vrtiću, među svim zaposlenicima, onda su i djeca sretna.

I evo, za kraj bih svima skupa zaželjela sretan 45. rođendan i puno, puno budućih godina ovakvoga rada.





Kata Kolenković,  ravnateljica Dječjeg vrtića
Siget
- Dječji vrtić Siget je otvoren 1987. godine. Dakle, naš Dječji vrtić Siget upravo broji 45. godina svog uspješnog rada i djelovanja.Sa ponosom mogu reći kako sam zaposlenica našeg vrtića 43. godine.

Naravno, kroz sve te godine, da smo imali jako puno događanja i lijepih i onih , manje lijepih. Danas smo se ovako svečarski okupili kako bi  obilježili ovu našu 45. obljetnicu, ali da obilježino i jedan krasan trenutak, a to je - zasluženo podizanje eko zastave, čime stječemo zasluženi status Međunarodne eko škole. Naime, ovo je veliko priznanje za svaku školu, za svaki vrtić, pa tako i za naš Dječji  vrtić Siget.

Mogu sa ponosom kazati, kako je to kruna moje profesionalne karijere i upravo sam zbog toga jako sretna i ponosna.

- Kakvu vidite budućnost Dječjeg vrtića Siget?

-  Ja jako imam veliko pouzdanje u našu mladost u našu djecu. Mi se svim snagama trudimo odgajati generacije, koje će prije svega biti odgovorne, prema svojoj domovini, odgovorni prema planetu zemlji...

Za kraj bih čestitala svim zaposlenicima, našoj djeci ali i njihovim roditeljima, 45. godina rad i uspješnog djelovanja. ali i svima na današnjem podizanju eko zastave u našem dvorištu. 





 Vera Iličić, regionalni koordinator za
eko šlole za grad Zagreb / dječje vrtiće,
osnovne i srednje šlole - Udruge
lijepa Naša.
- Ovim današnjim podizanjem eko zastave u dvorištu Dječjeg vrtića Siget, samo je potvrda kvalitetnog rada Dječjeg vrtića Siget u podizanju ekološke svijesti, čime stječu status Međunarodne eko škole. Naravno kako smo svi veseli ali naše veselje također uvećava i sama prolsva 45. godina rada i djelovanja ovog zaista kvalitetnog kolektiva, jer se ovakvim statusom ne mogu pohvaliti baš mnoge slične ustanove.

Svaka čast na njihovo radu i trudu i još jedanput im od srca čestitam i želim im svima skupa mnogo uspjeha i u budućem radu.




Za kraj možemo ponoviti ono, što smo često puta ovdje čuli. Naime, kroz 45. godina postojanja nastojalo se stalno poboljšavati kvalitetu rada te kroz raznovrsnu ponudu pedagoških ideja i koncepcija postići da svako dijete ima prigodu za skladan i cjelovit razvoj svoje osobnosti.