.

utorak, 23. svibnja 2017.

Fascinantan izlet u Jasenovac

 Jasenovac - U nedjelju 14. svibnja bili smo gosti na "fascinantnom   izletu" (naime tako je ovaj izlet imao radni naziv) koji su vrlo uspješno organizirale dvije umirovljeničke organizacije iz dva grada. Kako vas ne bi predugo držali u neizvjesnosti, riječ je ovdje o  i Podružnice umirovljenika Gornja Lomnica / Meštrica i Udrugi Jakuševec / Hrelić.

Naime, ove dvije umirovljeničke organizacije već nekoliko puta za redom, vrlo uspješno uz  mnogo truda, te sa velikim mogućnostima novih znanja i spoznaja o Lijepoj našoj, odlično organiziraju zanimljive i iznimno poučne a ujedno i zabavne jednodnevne izlete.

Ovaj puta to je bio posjet Parku prirode Lonjskom polju, gradu Jasenovcu, te druženje i bratimljenju sa umirovljenicima Udruge umirovljenika Jasenovac i Udruge umirovljenika Novska.

Moramo odmah u početku istaknuti kako su nas svojim dočekom, interesantnim upoznavanjima sa čarolijom Parka prirode Lonjsko polje, te sa selom Čigoč (selo sa najmanje dimnjaka, a najviše roda) vrlo gostoljubivo sa mnogo simpatija ugostili djelatnici Parka prirode Lonjsko polje. Svakako vrijedi spomenuti vožnju brodom "Vodomara" na rijeci Savi, gdje su mnogi imali priliku po prvi puta ploviti rijekom Savom i uz sve to  i plesati.

No, krenimo redom

Gostoljubivi ljudi, drevni krajolik poplavnih površina, autentična posavska kultura, korito rijeke Save i njezinih brojnih pritoka, kao i bogatstvo rijetkih biljnih i životinjskih vrsta, su zaista prekrasne "sličice" koje smo svi skupa, ponijeli sa ovog dijela izleta.

U središnjem dijelu Lonjskoga polja, uz staro korito rijeke Save, nalazi se Čigoč, selo s najviše rodinih gnijezda na jednom mjestu u Hrvatskoj. Tamo i rijetki klinci znaju reći kako rode donose djecu, a pauci odnose aute. No, u Čigoču nema male djece, možda zato jer rode gnijezde na kućama bez dimnjaka.

Močvarno područje Parka prirode Lonjsko polje najveće je zaštićeno močvarno područje u Hrvatskoj i jedno od najvećih i najvrjednijih s prebivalištem ptica močvarica u Europi. Uvršteno je u Ramsarski popis močvara i u međunarodnu Listu važnih ptičjih područja (IBA i ICBP), a također je i najveće mrjestilište slatkovodne ribe u Europi.


Područje je i nastanka autohtonih domaćih pasmina životinja, turopoljske svinje i konja hrvatskog posavca. Tradicionalni način života na tom području odražava se u slobodnoj ispaši stoke na nizinskim poplavnim pašnjacima i šumama, slika kakva je bila tipična za cijelu srednju Europu do druge polovice 19. stoljeća, i u još očuvanoj arhitekturi drvenih posavskih kuća.


Park prirode Lonjsko polje čine tri polja: Lonjsko, Mokro i Poganovo. Pokriva 500 kvadratnih kilometara, polovicu plavnih nizina rijeke Save i njezinih pritoka u području srednje Posavine. Ove je godine predložen za uvrštavanje na Listu svjetske baštine UNESCO-a. 

Nakon, obilaska Lionjskog polja i sela  Čigoč, gdje su nam djelatnici Parka prirode zaista na zanimnljiv način približili sve to, odveli su na  brod  pod nazivom "Vodomora", gdje smo plovili granicom sa Republikom Bosnom i Hercegovinom, te pokraj ušća rijeke Une. Ovdje nije potrebno ni isticati, ljepotu i ugođaj koji smo ovdje doživjeli, no ne možemo ne istaknuti ,  preukusne domaće kobasice i domaći sir, kojim  nas je (ugodno iznenadio!) počastio Eduard Bogović, iz Službe za promidžbene aktivnosti i ugostiteljsko-turističku djelatnost Parka prirode Lonjsko polje.

Što reći nego (fascinantno!) - Raj na zemlji.

Po završetku kratke vožnje brodom i plesa na palubi, čekao nas je naš vozač Ivic Točković i autobus spreman da nas odveze u Jasenovac u Pučki dom Grada Jasenovca, gdje su umirovljenici Udruge umirovljenika Jasenovac pripremili - još cijeli niz ugodnih iznenađenja. 

U autobusu se rodila ideja da se na kratko obiđe i Memorijalni muzej Spomen područja Jasenovac, tako da smo bez vodiča otišli do poznatu "ruže" te se tamo svi skupa složno fotografirali, po snažnim traumatičnim dojmovima ovog spomen područja.

Nakon obilaska, i fotografiranja smo se u putili u centar grada Jasenovca, gdje su nas u Pučkom domu sa velikim nestrpljenjem čekali članovi ne samo Udruge umirovljenika Jasenovac, već i članovi Udruge umirovljenika Novske.

Već pomalo umorni ali i gladni, te i emitivno uzbuđeni svim tim događanjima, uživali smo u - čobancu- koji su za ovu priliku priredili domaćini. Bio je ukusan i slastan, a sa njim se vraćala energija, i izazov za ples uz mješoviti glazbeni sastav (harmonike, tamburice) od devet članova umirovljenika, koji su se smjenjivali, birajući najbolje melodije i pjesme koje su odgovarala duši ali i kroz ples i tijelu.

Ubrzo su organizirani i sportski susreti ( a u čemu, nego u Belotu i Pikadu!). Moglo se  u zraku osjetiti, kako se ovdje u ovom Pučkom domu, snažno i moćno razvija vrlo čvrsto, iskreno i poželjno prijateljstvo četiriju umirovljeničkih organizacija iz Novske, Zagreba i Jasenovca.

Po dogovoru, pred kraj druženja, kada su podijeljene i Zahvalnice članovima sportskih ekipa, također su razmjenjeni pokloni između Udruga umirovljenika. 

Radosti je bilo svugdje oko nas, a snažna želja za ponovnim susretom - "uzvratom" treperila je u srcima i na usnicama svih umirovljenika.

Za kraj je ostalo ono najljepše (fascinantno!), pratnja  muzičkoga sastava (od devet svirača) uz pjesmu svih sudionika, do autobusa, gdje je opraštanje trajalo i trajalo..... Naime, nitko ga nije imao snage, niti hrabrosti prekinuti. No, ipak svakoj lijepoj priči dođe kraj.

Naš vozač Ivica Tačković, teške je volje zatvorio vrata autobusa i polako nas započeo voziti put našeg doma. I dok smo mahala svom silom uz ogromno vjetrobransko staklo - glazbenici, koji su postajali sve manji i manji, nisu prestajali sa svojom svirkom.

Ubrzo se i u naš autobus uvukao, spokoj, nekakva mirna radost i ispunjenost minulim danom, prožetim  (fascinantnim!)  emocijama, prijateljstva, ljubavi i zajedništva.

Za kraj, zahvaljujemo Pordužnici umirovljenika Gornja Lomnica / Meštrica i Udruzi umirovljenika Jakuševec / Hrelić, na odličnoj organizaciji ovog - fascinantnog izleta, ali i svim izletnicima na odličnom druženju! 





Željka Piktija, predsjednica
Podružnice umirovljenika Gornja Lomnica /
 Meštica
 -   Danas smo u svom jednodnevnom izletu - posjetili Lonsko polje , poznato selo Čigoč, Savu i na njoj plovili, ta su na za kraj, vrlo uspješno i sa puno ljubavi ugostili članovi Udruga umirovljenika Jasenovac i Novska.

I sami svjedočite, kako je za ovaj izlet vladao zaista veliki interes, tako da današnji autobus ne da je bio krca, već je bio ispunjen izletnicima, koji su i  stajali . Ima nas oko šezdeset i dvoje.

Moram istaknuti kako smo svi zadovoljni (fascinirani!) svim sadržajima, od izuzetno mnogo zanimljivih podataka o selu Čigoč, što do sada nismo znali. Potom smo posjetili etno selo Krapnje, a nakon toga smo plovili brodom do ušća Une . Kako ste i sami svjedočili, nakon voženje brodom, posjetili i obišli  Memorijalni muzej Spomen područja Jasenovac.

Nakon svega , vrlo iskreno i sa mnogo uvažavanja su nas ugostili članovi Udruge umirovljenika grada Jasenovca, ali i članovi Udruge umirovljenika Novska. Za ovo naše predivno druženje čak je i g. Marija Mačković načelnica grada Jasenovca odvojila zaista dugačak dio svog vremena, pomaknuvši svoje obaveze za neke druge termine.

U odličnom ugađaju, organizirali smo i sportske igre (druženje!) u Belotu i Pikadu, te smo nakon podjele zasluženih Priznanja izmijenili i međusobne poklone svih umirovljeničkih organizacija .

Vrhunac ovog izlete je svakako uz zaista prekrasne događaje, nova saznanja i spoznaje , nova prijateljstva naših Udruga i Podružnica umirovljenika, koja će se zasigurno, nastaviti čvrsto prožeto iskrenim prijateljstvom - još dugo u budućnost. U ovako kratkom roku, "rodilo" se mnogo ideja. Jedna od njih je i skori posjet naše Podružnice, Udrugi umirovljenika Novska, ali i ponovni uzvrat ove obe umirovčljeničke organizacije kod nas u Zagreb. Iskreno se nadamo i radujemo kako će do tog susreta vrlo skoro doći ....





Božica Bućarić, predsjesnica
Udruge umirovljenika Jakuševec / Hrelić
- Kroz ovakav zajednička druženja do kojih je došlo spontano, zapravo produbljujemo zajedništvo naše dvije umirovljeničke organizacije - Podružnica umirovljenika Gornja Lomnica / Meštica i Udruga umirovljenika Jakuševec / Hrelić.

No, danas smo svjedoci, kako se ovo prijateljstvo također spontano nastavlja širiti i dalje sa još dvije Udruge umirovljenika , Udruga umirovljenika Jasenovac i Udruga umirovljenika Novska. Sigurna sam kako ste uspjeli zabilježiti svu ovu silnu pozitivnu energiju, bez obzira na dob samih sudionika, koja je ispunila ovo nedjeljno popodne. 

Iako smo se po prvi puta vidjeli, odmah se bez obzira na sve započelo iskreno družiti , prvo uz ukusan objed domaćina a zatim i kroz odličnu glazbu i ples, a potom i kroz sportska druženje. Zaista smo počašćeni, time - što je  gđa. Marija Mačković , načelnica grada Jasenovc  odvojila dio svoga vremena za druženje sa nama, gdje je potvrdila, kako će ona biti svesrdna, kako financijska, ali i sva druga ....podrška, kako bi se ovo danas započeto prijateljstvo i dalje nastavilo uzvratnim posjetom nama u Zagreb.

Zaista sam prepuna današnjih pozitivnih događaja, tako da nemam što više reći, nego velika hvala našim domaćinima, na svemu što su danas uradili za nas...!

Očekujemo vas sa velikom radošću i nestrpljenjem!





 Luka Đolas, predsjednik
Udruge umirovljenika Jasenovac
- Moram istaknuti kako nas iskreno raduje ovaj današnji susret i velika mogućnost obostranog zajedničkog druženje u budućnosti.

kao Udruga umirovljenika Jasenovac, potrudili smo se najviše što smo mogli, kako bi našim dragim gostima osigurali ugodan boravak i ugodno druženje ovdje kod nas u Jasenovcu.

Ovaj kraj je nadaleko poznat kao odličan domaćin ali još ugodniji gost. Drago nam je, da je došlo do ove spontane suradnje, koju je potaknula gđa. Željka Piktija, predsjednica Podružnice umirovljenika Gornja Lomnica, zajedno sa Božicom Bućarić, također predsjednicom Udruge umirovljenika Jakuševec / Hrelić.

Ovaj smo susret doživjeli iznimno emocionalno, u želji da se i dalje nastavi ovo prijateljstvo, daleko u budućnost. Također bih istaknuo radost, da nam se pridružila i Udruga umirovljenika Novske, te da ćemo vrlo skoro uzvratiti ovaj prekrasni posjet , odlaskom u Zagreb kod naših novih prijatelja. Dodao bih za kraj, kako smo iznimno zahvalni našoj dragoj Mariji Mačković načelnici Grada, koja je obećala nesebičnu podršku u nastavku druženja, u svim segmentima, novčanom, društvenom itd...

Hvala gostima što su došli ovako otvoreni, punog srca ali i lijepih poklona. Jedva čekamo uzvratni posjet, kako bi ponovilo ovakvo veselje, kroz ples , glazbu, sportsko druženje .... Vidimo se skoro u Zagrebu.





Ana Tomac, predsjednica
Udruge umirovljenika Novska
-  Danas smo došli na druženje u  Udrugu umirovljenika Jasenovac, to su naši prvi susjedi. Inače se mi redovito družimo, kod jednih pa kod drugih. Mi dolazimo kod njih uskoro na kulturnu manifestaciju Perušalo. 

Naime, oni još uvijek složno i sa mnogo energije održavaju ovdašnje stare običaje: Perušalo, Čijalo... po ljeti održavaju - natjecanje u " čišćenju pilića"....

Oni pak uzvraćaju naše posjete dolaskom kod nas na Pikado, Belu....

Također se isto tako uspješno i sa mnogo ljubavi družimo sa Udrugom umirovljenika  Lipovljani. Tamo, uskoro idući mjesec održavamo sportske susrete, na djelu naše Županije Sisačko Moslavačke. Naime tu dolaze uz nas, dvije Udruge umirovljenika iz Kutine (Gradska Udruga i Udruga iz Petrokemije), također ćemo gostovati i mi, zatim i ova Udruga iz Jasenovca, no na žalost nedugo je vremena prošlo kako je preminuo predsjednik Udruge umirovljenika Lipovljanji, tako da na tom susretu neće biti glazbe, kao danas ovdje.

Dotaknula bih se i ovog današnjeg prekrasnog druženja iako je poneke ljude ovdje i poznajem, od prije. Poznajem Željku Piktija, vašu predsjednicu Podružnice Gornja Lomnica - naime u nekim davnim vremenima poslovno smo se susretale.

Eto, nas je g. Luka Đilas pozvao da dođemo, kako bi nas bilo više, te kako bi se upoznali i ugodno družili. Već smo se dogovorili, kako ćemo i mi uzvratiti posjetu našim dragim prijateljima iz Zagreba...






Marija Mačković, načelnica
Općine Jasenovac
-  Moram odmah u početku istaknuti kako sam zaista od srca  zadovoljna a ujedno i ponosna, što je danas u našem Pučkom domu, Udruga umirovljenika Jasenovac ugostila Udrugu umirovljenika Jakuševec / Hrelić i Podružnicu umirovljenika Gornja Lomnica / Meštrica, te Udruge umirovljenika iz našeg susjednog mjesta Novske.

Drago mi je da su obišli Park Prirode Lonjsko Polje, i Memorijalni muzej Spomen područja Jasenovac. To su zasigurno dvije lokacije koje se nikako ne smiju zaobići u posjeti ovom našem prelijepom kraju.

Udruga umirovljenika je udruga koja broji 217 aktivnih članova. Dodala bih kako je zaista uvijek spreman za kvalitetnu i dugoročnu suradnju. Iznimno sam zadovoljna kako je njihov predsjednik Luka Đilas sa većinom svojih članova dočekali otvorenih srca ove dvije Udruge iz Zagreba. Po mom skromnom mišljenju kazala bih kako su bili odlični domaćini, te da su se zaista sa mnogo žara i želje  družili u sportskim aktivnostima. Evo, također drage goste su uz tamburaše dočekali, koji još uvijek pjevaju i vesele se. 

Ipak je to prijateljstvo i umirovljenici su osobe koje drže do prijateljstva. Oni su ti  koji kroz stečeno veliko životno iskustvo mogu razmjenjivati međusobno i kulturnu tradiciju, sportske susrete i sve ostalo što svako naselje ima specifično za svoju sredinu.

Udruga umirovljenika Jasenovac, je jedna od dvadeset i četiri Udruge na području općine Jasenovac, koje mi finaciramo. Udruga umirovljenika je financirana ove godine sa 10 tisuća kuna. No, nije nikada problem  pomoći u ovakvim  prekrasnim događanjima.

Kako vidim izrazita je spremnost i od umirovljenika da i ona uzvrati posjetu umirovljenika u Zagreb, što će sigurno i svakako učiniti, jer ćemo ih mi podržati našim sredstvima i našom podrškom.