.

srijeda, 10. svibnja 2017.

Eko - dan Hrvatskog Leskovca

Hrvatski Leskovac -U četvrtak  4. svibnja. 2017. godine bili smo svjedoci obilježavanja tradicionalnog - Eko Dana u Hrvatskom Leskovcu,

Ova - svake hvale vrijedna eko akcije - u naselju Hrvatski Leskovac, održava se već tradicionalno petu godinu za redom.

Organizatori same akcije su učenici sa svojim učiteljicama područne škole Hrvatski Leskovac i Mjesni odbor Hrvatskog Leskovca. Moramo istaknuti, kako se akcije organizira, svake godine u isto vrijeme, kako bi se naselje Hrvatski Leskovac proljetno "umilo" , te poprimilo čistu vizuru za ostatak godine. 

Moramo istaknuti kako je bilo prekrasno vidjeti svu tu silnu dječicu, koja su krenula - vođena svojim učiteljicama - različitim ulicama prema centru naselja, odnosno prema Društvenom domu, gdje se održala završnica eko akcije.

Bezbrojne rukavice , vrijednih dječijih ruku, ubirala su otpad i na onim zabačenim mjestima, gdje se nije čistilo već dugo (vjerovatno od lani!). Vesele dječje doskočice, te brojna pitanje ali i spremnost učiteljica na pružanje mnogih odgovora - koje su pozorno brinule o prometnoj sigurnosti - činilo je ovu akciju posebnom, zanimljivom i dragom. "Rasuta" tako djeca po cijelom užem centru, u raznolikoj odjeći i uz prigodnu priču, stvarali su dojam , kako je  naselja Hrvatski Leskovac (uz prekrasno uređene okućnice), još dodatno -procvalo - u prekrasnom žamoru "pčela" ili pak "bumbara"... 

I dok su učenici ( ne propuštajući ne najmanji otpadak!) sa svojim učiteljicama čistili  obližnje ulice, dotle su se članovi bivšeg saziva Mjesnog odbora, primili konkrentnijeg i zahtjevnijeg rada - uhvatili su se u koštac sa zaostalim šljunkom od nekih davnih godina, koje ga je bilo poprilično na parkiralištu ispred Društvenog doma.


Zaista je bilo prekrasno vidjeti sav taj entuzijazam, energiju i snagu zajedništva, malih ali i velikih sudionika  Eko - Dana u Hrvatsko, Leskovcu, samo moramo također spomenuti, kako bi ova akcija bila još potpunija, da se odazvao malo veći broj samih mještana. Naime, možda je vrijeme koje je zakazano za početak akcije - 15,30 sati - možda neadekvatno, sa obzirom, kako većina zaposlenih radi do 16,00 ili 17,00 sati.

Na kraju akcije i zaista čistog centra, uslijedilo je ugodno druženje uz mnogo sokova i kolača, grickala, koje su za ovu priliku osiguralo, kako smo već rekli, članovi bivšeg saziva Mjesnog odbora Hrvatski Leskovac.



Snježana Šarančić, učiteljica i voditeljica
Područne Škole Hrvatski Leskovac
-  Okupili smo se danas po  peti puta, na tradicionalnoj - Eko  akciji - za građene, roditelje, djedove, bake, rodbinu učenika i nas osamdesetak učenika iz Osnovne Škole Brezovica.

Kako ste i sami vidjeli, vrlo zdušno smo čistili naselje, ulice, glavni trg. Htjela bih iskoristiti priliku te pohvaliti sve đake, koji su bili zaista marljivi, revni... Također bi se u ime svih nas zahvalila Mjesnom  odbor koji nam iz godine u godinu pruža zaista veliku podršku, kako svojim radom ali i malom zakuskom, koja je ispunjene sokovima, keksima, grickalicama i zaista ugodnim druženje.

Na kraju bih pohvalila i roditelje, koji su se odazvali našoj akciji.

Akcije je usmjerena prema podizanju ekološke svijesti, kako naše djeca tako isti i odraslih. Čini nam se kako u tome - svi skupa -  malim koracima i uspijevamo. Naime, čini nam se kako ove godine ima daleko manje otpada i da je manje onečišćeno naselje, u odnosu na prijašnje godine.



Zdenko Kornet, predsjednik
prošlog saziva Mjesnog odbora Hrvatski Leskovac
- Iskoristio bih ovu priliku, da istaknem kako smo evo i danas, kao i svih proteklih pet godina vrlo uspješno i sa mnogo radosti, druženja i odličnih rezultata, održali već tradicionalnu našu lokalnu eko akciju, pod nazivom - Eko - Dan Hrvatskog Leskovca.

Ovom prilikom zahvaljujem našim učiteljicama koja nas nesebično podržavaju sve ove godine. Već tradicionalno po završetku akcije, mi kao Vjeće mjesnog odbora organiziramo druženje za sve sudionike ove akcije, gdje sa sokovima, slatkišima i grickalicama nastavimo malo opuštenije  druženje.

Siguran sam, kako ćemo ovu akciju nastaviti i do godine, gdje će nam se pridružiti  uz roditelje naših učenika i malo više samih mještana.