.

utorak, 25. travnja 2017.

U Buzinu uspješno sjedinjeni suvremeni trendovi i tradicija domaćih običaja

Buzin - U subotu 22. travnja 2017. godine u suradnji Hrvatskog kulturno umjetničkog društva Braća Radića i Vijeća mjesnog odbora je održan izuzetno zanimljiv i kreativan moćan kulturno umjetnički događaj koji je uspio ravnopravno sljubiti suvremene trendove sa čvrstom tradicijom domaćih običaja.

Naime, u društvenom prostoru naselja Buzin u 17,00 sati je uz poveći broj mještana i gostiju svečano otvorena zaista zanimljiva i inventivna izložba, koju je  sa svojim dječjim radovima priredio - Dječju vrtić Siget.  Ovdje vrijedi napomenuti kako upravo ove godine, ovaj zaista uspješan vrtić sa mnogim društvenim i strukovnim priznanjima, proslavlja 45. godina svoga uspješnog postojanja.

Izložbu pod nazivom - O spasu planete, brinem kao dijete - je otvorio Davor Kremenić, tajnik Hrvatskog kulturnog društva Braća Radića a izložbu je u ime dječjeg vrtića Siget predstavila Sandra Helbert Kocijan , voditeljica i kordinatorica eko škole koja djeluje u samom vrtiću.

Nedugo nakon otvorenja i obilaska zaista zanimljivih, maštovitih i razigranih dječjih radova - vješto izrađenih od recikliranih materijala - mještani i gosti naselja Buzin, su se okupili u parku Pijovščina u samom centru naselja, gdje je uslijedilo već tradicionalno paljenje Jurjevskog kresa.  Ovdje svakako vrijedi istaknuti kako mještani naselja Buzin svoj Jurjevski kres - pale - uvijek dan prije samog - blagdana Sv. Juraja, odnosno Jurjeva! 

Ovaj Buzinski - Jurjevski kres, svake godine privlači sve veću pozornost, kako samih mještana, ali isto tako gostiju i uzvanika iz javnog, sportskog, kulturnog i političkog života našeg Grada.

Kako bi proteklo sve baš onako kako se očekuje - budnim okom prate - uvijek spremni članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Buzin.



Sandra Helbert Kocijan , odgajateljica
 i kordinatorica eko škole u Dječjem vrtiću
Siget
- Ova naša izložba, pod nazivom - O spasu planete, brinem kao dijete - ima za cilj potaknuti javnost na promišljanje kako otpad nije smeće. Naime, mišljenja smo - kako razvrstavanjem kućnog otpada - svatko od nas može učiniti mali ali za ukupno društvo i svjetsku zajednicu, jako veliki iskorak u očuvanju našeg planete - Zemlje.

Upravo tom mišlju smo pripremili ovu našu, kako vidimo odlično prihvaćenu - izložbu.

Danas je jedan od najvažnijih eko datuma. Naime, kako što znadete, danas je međunarodni dan - planete Zemlje. Upravo u čast toga dana je i  organizirana i svečano otvorena ova današnja izložba.

Moram istaknuti, kako sam iznimno zadovoljna prije svega velikim interesom  za samu temu ove naše izložbe, ali i velikom brojnošću stanovnika naselja Buzin koji su svojim dolaskom uvelike uveličali ovaj kulturni događaj. Nikako ne želim , a da ne istaknem i zaista prekrasan nastup Pjevačke skupine Buzinčice.

- U pripremi ovog našeg razgovora, spomenuli ste  45. godina uspješnog rada Dječjeg vrtića Siget.

- Da. Dječji vrtić Siget ove godine sa velikim ponosom proslavlja 45. godina svoga postojanja. Naime, iznimno smo ponosni uz sve ostale dosadašnje ostvarene rezultate u proteklom vremenu, kako  upravo ovu jubilarnu godinu ulazimo u sustav međunarodnih eko škola, i na našem vrtiću će se zavioriti zelena - eko zastava.

Na kraju bih od srca zahvalila mjesnoj samoupravi naselja Buzin i hrvatskom kulturnom društvu Breća Radića što su omogućili ovako uspješnu realizaciju ova naše izložbe.



Damir  Kremenić, tajnik
Hrvatskog kulturnog umjetničkog društva 

Braće Radića
 Danas je ovdje u naselju Buzin obilježen - međunarodni dan planete Zemlje, izložbom dječjih ekoloških radova, pod nazivom - O spasu planete, brinem kao dijete i paljenjem tradicionalnog Jurjevskog kresa u parku Pijovščina u samom centru naselja.

Kao organizatori ovog kulturnog programa, pozvali smo u goste Kulturno umjetničko društvo Vedar osmijeh iz Zagreba, koji će nam otplesali plesove otoka Hvara.

Oko krijesa ćemo pjevati prigodne Jurjevske pjesme i zapaliti ćemo krijes, kako bi se svo zlo od prošle zime spalilo, da bi otišlo u dim.

No, za kraj bih htio istaknuti kako su na samom otvorenju izložbe nastupile članice  Ženske pjevačke družine Buzinčice, koje su se pridružile našem Kulturnom društvu  i one su jedne od svjetlijih točaka našeg društva.





Dunja Bilić, voditeljica
Ženske pjevačke skupine Buzinčice
- Danas svečano obilježavamo -međunarodni dana planete Zemlja , ali ujedno već tradicionalno slavimo Jurjevo. No, mi stanovnici naselja Buzin još od davnina palimo Jurjevski krijes, dan prije samoga Jurjeva.

Mi kao mala djeca išli smo obilaziti kuće sa košaricama i  grančicama od vrbe i pri tome smo pjevali - Jurjevske pjesme. 

Onda su nas ljudi darovali!

Naravno, tada nije bilo, kao danas novaca. Darovali su nas jajima, jabukama i to je bilo to.

No,  danas smo također imali zaista veliku čast uživati u prekrasnoj izložbi, pod nazivom -  O spasu planete, brinem kao dijete - koju su i uz našu pomoć organizirala djeca Dječjeg vrtića Siget, vođena  Sandrom Helbert Kocijan , odgajateljicom i kordinatoricom eko škole u Dječjem vrtiću Siget . Istaknula bih, kako je izložba zaista predivna, gdje možemo saznati što sve u svom domu može uspješno reciklirati, sa osnovnom porukom - kako otpad nije smeće!

Moram reći kako sam osobno zaista  oduševljena sa svim viđenim dječjim radovima, ali mi je drago  da se ovo obilježavanja Dana planete Zemlje održava baš u našem Buzinu.





Đurđa Novaković,  predsjednica
Kulturno umjetničkog društva Vedar osmijeh
- Naše društvo, kako što vidite povezuje generacije. Kao što vidite, svuda oko nas su i djeca i stariji. Danas smo se pridružili prigodnom programu povodom Međunarodnog dana plenete Zemlje, ali i povodom blagdana Svetog Juraja, koji se tradicionalno proslavlja u ovim krajevima. 

Evo i ja sam Đurđa, pa ću sutra slaviti!

Ovdje smo gosti hrvatskog kulturnog društva Braća Radića, sa kojim također već dugo plodno surađujemo. Naime, "stari" plešu kod nas, a mlađi plešu kod njih jer je naše društvo odabrao put da ne radi sa djecom, jer su za to potrebni drugačiji uvjeti. Tako da naše društvo učlanjuje samo "starije" članove, pa se sa njima malo više bavimo.

Danas ćemo nastupiti sa jednom od naših veselih  koreografija sa otoka Hvara, gdje nastojimo pokazati kakvi su muškarci inače, kako mijenjaju žene. I onda kada se vrate svom domu, kada žene neće razgovarati sa njima, .... No onda se ipak na kraju smiluju pa ih čak i zagrle.





Krešimir Vrbanić, predsjednik
Dobrovoljnog vatrogasnog društva Buzin
- I danas smo prisutni kao suorganizatori ovog kulturnog kulturnog druženja koje se sastoji od dva dijela. U prvom smo dijelu imali priliku vidjeti zaista zanimljive, kreativne  i živopisne izloške, radove djece, Dječjeg vrtića Siget, povodom međunarodnog dana planete Zemlje. Dok na su drugom dijelu očekuje već tradicionalno paljenje Jurjevskog kresa koje se ovdje u našem naselju Buzin, održava tradicionalno, od davnih davnina.

Na kraju bih istaknuo u ime  marljivih članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Buzin, kako nam je čast i zadovoljstvo biti dio ovog kulturnog programa. Naime, uz to što svake godine pomažemo organizacijski u održavanju  ove priredbe, tu smo i iz praktičnih razloga, preventive zaštite od požara. Na ovaj način, preko naših mlađih članova, održavamo tradiciju, koja se i do sada prenosila sa koljena na koljeno.

Na kraju bih zahvalio prije svega Dječjem vrtiću Siget, Sandri Helbert Kocijan , odgajateljici  i kordinatorici eko škole u Dječjem vrtiću Siget na zaista prekrasnim radovima, koji će zasigurno ostaviti traga i na nas starije, gdje smo se praktično uvjerili - kako otpad nije ni izbliza smeće. 

Također zahvaljujemo na dolasku i gostovanju Kulturno umjetničkom društvu - Vedar osmijeh, te Hrvatskom kulturnom društvu Braća Radića, odnosno Ženskoj pjevačkoj skupini Buzinčice, i na kraju - mjesnoj samoupravi.





Mario Kranjčina,do sadašnji  predsjednik
Vijeća mjesnog odbora Buzin
-  Svetkovina je Svetoga Juraja koja se proslavlja, kako u Turopolju, tako isto i u našem naselju Buzin. Ovo je uočnica te svetkovine i mi smo ponosni i veseli da možemo nastaviti tradiciju naših roditelja i svih naših predaka.

Veliki broj mlade djece i veliki broj žena i muškaraca koji su se okupili , nam ulijeva povjerenje, odnosno potvrđuje nam kako je to dobar put, u očuvanju tradicije naših predaka.

Glavni nosioc ove uočnice Svetoga Juraja je naše Hrvatsko kulturno društvo Braća Radića, odnosno Ženska pjevačka skupina Buzinčice, koje je ugostili i goste, Kulturno umjetničko društvo Vedar osmijeh.

U ime naših mještana, svima se sudionicima ove manifestacije zahvaljujemo, ali bih pohvalio i naše vatrogasce koji su tu i kao suorganizatori ali i u pričuvi, s obzirom kako imamo kres - da se ne daj Bože nešto neželjeno ne dogodi!

za kraj bih ipak istaknuo kako sam ponosan da se ovaj običaj sačuvao i da je svake godine popraćen sa sve brojnijim kako mještanima našeg naselja, ali isto i gostima, kako iz javnog, kulturnog, sportskog i političkog života.