.

ponedjeljak, 24. travnja 2017.

Preventivni zdravstveni pregledi u Podružnici umirovljenika Lučko / Ježdovec

Lučko -  U prošli je petak Podružnica umirovljenika Lučko / Ježdovec, preko svoje Humanitarne sekcije, koju vodi Ana Gregurek , uspješno organizirala u suradnji sa Gradskim društvom Crvenog Križa - mini sistematske preglede - za svoje članove.

Kako smo neslužbeno doznali, ovoj se  - preventivnoj zdravstvenoj akciji - odazvalo nešto više od šezdesetak članova - što je samo pokazalo i dokazalo veliki interes članova Podružnice u prenvenciji vlastitoga zdravlja, a članovima Humanitarne sekcije, kako su sa svojim akcijama na - pravom putu, kako bi ispunili i ostvarili sva očekivanja i potrebe samih članova Podružnice.

Akcija je organizirana sa početkom u 9,00 sati, no nekoliko nestrpljivih članova je došlo  i prije. Već negdje oko 9,00 sati se okupilo dvadesetak članova, koje je dočekala voditeljica Humanitarne sekcije Ana Gregurek sa Biserkom Petrović, predsjednicom Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec - ponudivši ih pićem ili napitcima.

Ubrzo su "stigle" i dvije doktorice Gradskog društva Crvenog Križa, te su sistematski zdravstveni pregledi mogli započeti. Moramo istaknuti kako je bilo prekrasno vidjeti, članove Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec, kako - svi skupa - zadovoljno, i strpljivo uz razgovor i šalu čekaju svoj red, dok su iskusne doktorice u drugoj prostoriji, stručno i profesionalno, sa mnogo radosti, radile svoj posao.

Za kraj svakako vrijedi istaknuti , ali se možda i pohvaliti, kako  - gledajući po rezultatima ostvarenih zdravstvenih pregleda - naselja Lučko i Ježdovec spadaju po zdravija, među zdravija naselja u samom gradu Zagrebu. Naime, svi rezultati pregledanih članova Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec su pokazali kako su sve zdravstvene  izmjerene vrijednosti i zdravstveni pregledi  u granicama - normale! 

Na kraju vrijedi reći, kako ovim potpuno besplatnim  - mini sistematskim pregledima - mogu pristupiti i ostali mještani naselja Lučko i Ježdovec, bez obzira da li su članovi Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec.

Možda je ovo jedan od razloga, koji će vas potaknete da se i vi pridružite kvalitetnom radu i raznolikim aktivnostima ove, po mnogo čemu istaknute Podružnice umirovljenika.



Ana Gregurek, voditeljica
Humanitarne sekcije, Podružnice umirovljenika
Lučko / Ježdovec
- Danas smo održali prvu u nizu akciju u sklopu naše Humanitarne sekcije. Naime danas smo u suradnji sa Gradskim društvom Crvenog Križa organizirali - mini sistematske preglede - koji ukupnim svojim rezultatima, pruža  cjeloviti "sliku" zdravlja pojedinaca.

Željela bih reći, kako su ovi pregledi potpuno besplatni, a pristupiti im mogu i svi ostali umirovljenici, koji trenutno nisu članovi naše Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec.

Također bih istaknula, kako će se ova zajednička  zdravstvena akcija nastaviti i na jesen. Naime želja nam je, djelovati preventivno na zdravlje naših članova ali i sumještana, tako da smo odlučili ovu akciju organizirati barem dva puta godišnje (u proljeće i jesen) dok ćemo u međuvremenu također organizirati i pregled dojke , odnosno mamografiju.

Naime, kako je ovo, nakon podužega vremena - prvi organizirani zdravstveni pregled - u našem naselju, moram istaknuti kako smo ugodno iznenađeni , prije svega velikom brigom naših sumještana o svom zdravlju, ali i brojnim odazivom - koji je nadmašio naša očekivanja. 

Mišljenja smo kako će ovi pregledi uvelike podići zdravstvenu kvalitetu , jer će našim članovima ( i ne samo njima!), bez mnogo putovanje, "hodanja" pružiti - dva puta godišnje - ove zaista kvalitetne i cjelovite zdravstvene preglede ovdje u našim - društvenim prostorijama Lučko.

Ovim putem bih zahvalila Gradskom društvu Crvenog Križa Zagreb, na zaista kvalitetnoj i ugodnoj suradnju, u nadi još dugoročnije i tješnje suradnje i u ostalim međusobnim aktivnostima.



 Silvija Mikša (u sredini) sa svojim ocem
 i susjedom
- Prije svega , željela bih zahvaliti organizatorima - Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec - ove zaista, svake hvale vrijedne, zdravstvene akcije, koja je na ovaj način i našim sugrađanima zdravlje ali preventivu učinila još bližim.

Također bih zahvalila Gradskom društvu Crvenog Križa Zagreb, na ovim sjajnim doktoricama, koje svoj posao rade toliko zdušno, profesionalno ali sa puno ljubavi, tako da sam sigurna - kako će na jesen morati - zbog daleko većeg interesa naših sumještana - dovesti i "pojačanje!

Ideja je zaista odlične, ali mi je još "odličnije" kako to super funkcionira u praksi. Naime, ja sam dovela svoga oca, ali i svoju dragu susjedu na pregled. Prema njihovim riječima, pregled je bio stručan profesionalan i kratak uz veliki dozu uvažavanja osobnosti od strane - usudila bih se reći - ovih zaista divnih ali iskustvom bogatih doktorica.

Mišljenja sam, kako se ovakvo što treba nastaviti, kako bi naši "penzići", ali i drugi mogli redovito, stručno i preventivno pratiti svoje ukupno zdravlje. Naime, ovakvim načinom, naši sumještani su u prilici izbjeći velika čekanja kod doktora, po bolnicama... Ovim smo sve to sveli na jedan pregled, koji ih usmjerava. Ovdje su u prilici mnogo lakše i jednostavnije saznati - da li je sve u redu sa njihovim zdravljem ili nije.

Na kraju bih zahvalila svim sudionicima ove zdravstvene preventivne akcije, kako sam već rekla, organizatorima, prekrasnim doktoricama , ali i našim sumještanima, koji su se na moje veselje okupili zaista u velikom broju.



Ivka Kovačević, Lučko
-  Zaista sam presretna , da se ovakvo što organiziralo tu kod nas  u našem naselju Lučko. Zahvaljujem Podružnici umirovljenika  Lučko / Ježdovec i Gradskoj organizaciji Crvenog Križa Zagreb, na ovoj zdravstvenoj akciji.

Ovo nas oslobađa, da ne moramo ići u ambulantu čekati, odlaziti po bolnicama. Sada nam je sve pri ruci.

Ja sam obavila preglede i moram reći kako sam prezadovoljna. Brzo, stručno i ljubazno. Doktorica mi je rekla, kako izgledam mnogo mlađe nego što jesam. Rekla mi je  u šali, kako nisam morala ni dolaziti, kako mi je sve - OK!"

Voljela bih da se ovi pregledi nastave i dalje. Čula sam kako će se održati i u jesen, što me čini zadovoljnom.

Također sam čula kako se već sada radi popis zainteresiranih žena za mamografiju. Nemam što reći, nego svaka čast!



dr Lovorka Kodrin, Gradsko društvo
Crveni Kruž, Zagreb
- Ovdje sam sa kolegicom dr. Zorom Martć. Radimo male sistematske preglede, danas ovdje u naselju Lučko. Rado smo se odazvali pozivu Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec, zato što znamo kako je ovdje organizacija, na najvišem mogućem nivou.

Također ovdje u naselju Lučko, zanaju se organitirati i mamografski pregledi i različiti sistematski pregledi.

- Možete, li nam reći dr. Kodrin, koje sve preglede obavljate  danas?

- Danas pružamo određena mjerimo i kontroliramo - kontrolu šećera u krvi, mjerimo krvno tlak, spirometriju (u to je obuhvaćeno 40. plućnih funkcija!), oksimetriju - to je mjerenje količine  kisika, koliko se nalazi u stanici u prstu, isto toliko se nalazi i u našem mozgu, što bliže 100% - to znači  kako je osoba zdarvija, sa tim aparatićem možemo vidjeti i broj otkucaja srca u jednoj minuti i također se može i provjeriti mali EKG.

Dakle, stvarno je dosta toga obuhvaćeno.

Između ostaloga, palpatorno (dodirujući) gledamo inspekcijski štitnjaču, znamo kako je to danas boljka modernog društva. Dakle, stres koji to izazova. Tada u toj prilici pokušavamo pružiti ljudima nekakve upute, treba li izvaditi hormone ili ne.

I , prema potrebi pružamo pregled srca i pluća, preko naših slušalica auskutacijom i također imamo situacija - ako je potrebno papirati dojeke. Znamo koliko je rak dojke u porastu, na žalost u Hrvatskoj, ne samo u žena nego i  sve češće i u muškaraca. Pa, ako takva potreba postoji, da nam je osoba dala neku informaciju kako nije sigurna što je kod sebe pronašla, onda i taj dio pregleda uradimo. Zato volimo da smo sami sa čovjekom, kada se pregledava.

-  Moramo sa vama podijeliti zadovoljstvo umirovljenika naselja Lučko i naselja Ježdovec, jer kako smo obaviješteni - ovi će se zdravstveni pregledi od sada održavati periodično u proljeće i jesen.

- Da, da... Ja misli kako ćemo tim tempom nastaviti ovu našu suradnju, tim više - kako sam već istaknula - kako je ovdje organizacija vrlo na vrlo visokom nivou. Dočekali su nas ljudi sa odličnim raspoloženjem ( iako smo malo zakasnili, prema dogovoru - nekakvih desetak minuta). Nije bilo nikakvih, problema sa te strane. Čekalo nas je mjesto za parkiranje. Organizatori su se informirali  o svemu, gdje smo? Lutamo li negdje itd... Već su stigli sa pitom, hoćemo li popiti kavicu?

Dakle, organizacija je jedna ugodna, ležerna i zato je zadovoljstvo, ovdje ponovno doći!



Biserka Petrović, predsjednica
Podružnice umirovljenika Lučko/ Ježdovec
- Danas smo nastavili sa planiranim akcijama za ovu godinu. Kao što vidite Humanitarna sekcija je ovoga puta započela akciju  preventivnih "mini sistematskih" zdravstvenih pregleda koji će se održavati dva puta tijekom godine u našem naselju Lučko.

Na našu veliku radost, odaziv naših članova Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec je premašio sva naša i najoptimističnija očekivanja. 

S obzirom kako je naša Humanitarna sekcija u suradnji sa Gradskim društvom Crvenog Križa ovu zdravstvenu akciju organizirala po prvi puta, nakon podosta vremena - iskreno nas raduje ovoliki brojnom odaziv ali i skrbi o preventivi vlastitog zdravstvenog stanja naših članova. 

Napomenula bih kako ovim pregledima - koji su potpuno besplatni - mogu pristupiti i ostali mještani naselja Lučko i Ježdovec, a ne samo naši članovi.

Za kraj bih dodala, kako je pred nama u subotu 29. travnja 2017. godine redovita izvještajna godišnja Skupština, koju sa velikom radošću i nestrpljenjem očekujemo. Tu će se, već tradicionalno okupiti veliki broj - kako naših članova, tako i gostiju iz mnogih prijateljskih podružnica umirovljenika, te uzvanika iz javnog i političkog života našeg Grada. 

To će biti prilika da svi skupa sagledamo ostvarene rezultate našeg rada za proteklu godinu, ali isto tako da upoznamo sve članove sa budućim Planom rada i akcija u godini koja je pred nama.

Mišljenja sam kako smo kroz proteklu godinu uspješno i mudro uspjeli iskoristiti sva dosadašnja dugo stjecana iskustva prijašnjih genaracija i raznvrsne suvremene potrebe (razne radionice, tribine, sportska druženja i sl.)  kako bi kroz našu Podružnicu uspješno zadovoljili i ostvariti sve potrebe i želje  naših aktivnih članova.