.

ponedjeljak, 20. ožujka 2017.

Ratio, Miran Blažek - Izložba u galeriji Vladimir Bužančić

Remetinečki Gaj -   U Galeriji Vladimir Bužančić premijerno je u prošli četvrtaka  predstavljen novi rad osječkog umjetnika Mirana Blažeka, u okviru godišnje programske koncepcije Galerije pod nazivom Tijelo i um (Body & Mind).  Ciklus Ratio je svojevrsna  nadogradnja umjetnikova rada Inside Story (2013.) i izložbe Monokromija/tonija (Galerija Koprivnica 2015.) Ratio se sastoji od radova kružnoga/eliptičnoga oblika nastalih utrljavanjem ugljena na zidove galerije. Središte je svakoga oblika ujedno i geometrijsko središte zida na koji se rad aplicira. „Ulaskom“ u središte zida Blažek rukom iscrtava kružnicu direktno upisujući proporcije svoga tijela. Njegove kružnice nastoje zauzeti geometrijska središta svih raspoloživih zidova pa bez obzira koliko površina određenog zida to dozvoljavala, krug se upisuje. (...) U ciklusu Ratio umjetnik polazi od pretpostavke da je u čovjeka upisana stvarnost koju on ispisuje iz sebe upisujući je u svijet koji ga konačno ispisuje kao biće. Homo cosmografia del minor mondo est jer su u omjere njegova tijela upisani brojčani odnosi utemeljeni na mistici brojeva na kojoj je utemeljen sam Kozmos. Raspon je čovjekovih ruku jednak njegovoj visini ili kako Vitruvije navodi: erit eaque mensura ad manas pansas. Križište je to svijeta obgrljeno kružnicom – simbolom neba koji se pojavljuje „kada postoji potreba da se izrazi ono što misao ne može misliti, ili što se samo sluti, ili osjeća“.“ (Igor Loinjak, iz predgovora izložbe)

Miran Blažek rođen je 1983. godine u Osijeku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2006. godine te je završio poslijediplomski magistarski studij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani 2012. godine. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu i sudjelovao na međunarodnim rezidencijalnim programima. Godine 2012. dodijeljena mu je Nagrada Radoslav Putar za najboljeg hrvatskog mladog umjetnika. Od 2014. godine zaposlen je kao asistent na Umjetničkoj Akademiji u Osijeku.


Miran Blažek, autor izložbe 
- Vačeras se ovdje u Galeriji Vladimir Bužančić predstavljam sa najnovijim ciklusom radova  Ratio, odnosno latinska riječ - ratio - kao  mjera, omjer dimenzija.

Toje je zapravo jedan fraktalni crtež, jednog velikoga rada koja zapravo ima potrebu u svojoj prirodi upisanu potrebu, da okupi sva moguća središta svih mogućih zidova, koje znamo i koji postoje itd...

To je recimo rad, koji pokušava nadići  samoga sebe, odnosno autora, tj.- mene.

Ovdje nastupate po prvi puta?

- Da u Galeriji Vladimir Bužančić po prvi puta iako je taj rad imao jedan u manjem dijelu u Koprivnici, prije godinu dana. Sada zapravo doživljava svoju puninu. Vidjeti ćemo do kada će to trajati...



Anita Zlomislić,  voditeljica
Galerije Vladimir Bužančić
- Večeras smo ovdje na otvorenju izložbe Mirana Blažeka sa njegovim novim ciklusom Ratio izvedenim od ugljena i situ. 

Dakle, radi se o instalaciji slikarskoj na zidovima galerije, koja je stvarna u proteklih šest dana (tako reći danonoćno)  u kojima je umjetnik izvukao element kruga iz proporcija vlastitih djela po Leonardovom  ili Vitruvijev  model, kao mjera čovjeka,

Dakle , taj krug je zapravo krug u kojem je upisana njegova mjera - samog autora. Dok je ugljen kao materijal isto dio zemlje, mjera makro kozmosa ili onoga u koje je upisan sav život ili sve ono što nekad bilo živo. i u tom spoju između živog i ne živoga, između makro i mikro  kozmosa, između racionalnoga, između mjere čovjeka i mjere prirode stvorena je ta dinamika koja tematizira odnos između uma i  tijela i ciklus Galarije Bužančić, tematski ciklus u 2017 godini.

Tako je ova izložba od Mirana Blažeka prva izložba u tom ciklusu - Tijelo i um- koja će se tijekom 2017 godine realizirati kroz izložbe 5. samostalnih umjetnika.



 Igor Loinjak, autor teksat
predgovora izložbe Racio, 
-  Pa, zapravo izložba Mirana Blažeka meni je izuzetno zanimljiva iz pozicija, autora predgovora, zato što sam Miranov rad pratim već nekoliko godina. Tako da  cijelo vrijeme vidim taj neki pomak koji se događa..

Naime Miran je zagrebački student, on je završio 2007. godine Akademiju u Zagrebu, a onda je došao u  Osijek i zapravo je tamo dobrim dijelom oblikovao, upravo stvari koje, možemo i na ovoj izložbi vidjeti ali  zapravo do izložbe je trebalo proći nekoliko manjih izložbi, odnosno nekoliko godina da zapravo i sam Blažek uspije sabit, odnosno  komponirati ono što i čime se bavi.














Nema komentara:

Objavi komentar