.

utorak, 21. ožujka 2017.

Portofolio

Novi ZagrebPortfolio je dokumenat osobnog razvoja. Dobar portfolio mora sadržavati sve naše radove koji će nas najvjernije prezentirati.U njima su sva naša postignuća,napredak, sve naše sposobnosti i naša najreprezentativnija djela. Porfolio slovi kao jedan od najvažnijih alata u predstavljanju npr. za posao kojemu težimo.

Kako napraviti portfolio kojim ćemo se predstaviti sami sebi ,kao svom šefu,u trenutku prihvaćanja novih zadataka? Što će sadržavati naš portfolio?

Prisjetiti se treba samo i jedino samo naših najboljih trenutaka.

Naših podviga, uspješnih poteza ,zadovoljnih osjećaja sa samim sobom u trenutku poticajnog utjecaja na druge ljude. Treba se prisjetiti naših nesebičnih pomaganja drugima s ciljem da budu sretni jer smo im pomogli zakoračiti korak naprijed.Trebamo izdvojiti kojim radnjama smo pridonijeli rastu tuđe sreće. Navesti trenutke u kojima su nam drugi bezvjetno pružali podršku. Isto tako je bitno izdvojiti jesu li nam pružali podršku kada nam je bilo najpotrebnije ili kada je uopće nismo tražili,a dobili smo je bezuvjetno. Prisjetiti se treba lokacija koja smo posjetili i koja su na nas ostavila poseban utisak. Također je potrebno se prisjetiti skupine ljudi koju smo upoznali ili zajednice kojoj smo se priključili,a na nas je izuzetno probitačno djelovala. Prisjetiti se treba postupaka koji su utjecali na našu promjenu smjera i učinili nas boljima, bogatijima, nego jučer. Izdvojiti treba točno koja nova znanja smo upotrijebili i koji su bili dobitci od toga. Što smo to novo naučili,a nama je od velike vrijednosti. Što su to drugi od nas naučili te gdje i kada su to upotrijebili, a sada se zbog toga osjećaju ushićeno i presretno te nam zahvaljuju na tome. Ne, zbog  toga da bi se izdigli do zvijezda  , nego da bismo dobili povratnu informaciju.

Prisjetiti se treba onih naših životnih preokreta koji su nas doveli na ovo mjesto na kojem smo sada i zbog toga smo zadovoljniji nego što smo bili.

U konačnici, navedite sve ono što biste željeli čuti od sebe kao od osobe koju biste primali u svoj tim. Što bi na vas tada ostavilo najveći utisak?

Na taj način izdvojiti ćemo svoje najveće vrijednosti jer jedino su nam one potrebne kao voda zemlji i novoj biljci koja teži prema Suncu. Zanimljivo da je ovo tiha tjeralica u odabiru samo i jedino samo dobrih za nas i pozitivnih trenutaka. Sve ostalo trebate odbaciti u ponor zvan, nebitno, a s onim nebitnim se ne bavimo ,u protivnom naše dragocijeno vrijeme bit će bačeno u vjetar, što je sigurni put prema neuspjehu.

Kad ste na razgovoru za posao nitko vas ne pita  i nema vremena slušati što ste u životu loše napravili i koliko ste imali propusta. Ovo nije trenutak slušanja žalopojki. To nikoga ne interesira jer nije prioritet za budući posao. Interesiraju ih vaše jake strane koje su značajne za posao za koji se natječete.

Sjećam se perioda u svom životu kada sam 11 godina radila po zamjenama jer posla za stalno nije bilo. Izmijenila sam brojna radna mjesta i uvijek bila na početku , na razgovoru za novi posao. Na jednom od tih razgovora kojeg sam imala šef je već podosta znao unaprijed o meni, kako to već ide, no unutarnja iskrenost me primorala da kažem kakve sam probleme imala na prijašnjem poslu. Zanimljivo je da je on tu informaciju preskočio kao da ga ne interesira ,ali se zadržao na svom stavu kako je odabrao mene jer zna da se mogu nositi sa situacijom u koju ulazim. Naime to radno mjesto je bilo zahtjevnije za moju struku u kojoj se do sada nisu vidjeli dobri rezultati prijašnjih kolega. To mi je dalo izuzetnu motivaciju i podršku. Da se malo pohvalim, izašla sam i iz te zamjene kad je došla svome kraju s visokim ocjenama i njegovim veliki pohvalama. Bilo mi je zadovoljstvo biti u tom  kolektivu. Mnogo sam naučila o sebi.

Naš portfolio je jedan dokumenat dobro probranih spisa koji nam pružaju podršku u trenucima životnih bura i nevera. To je naše ogledalo. Pogledajmo u njega!

Svaki portfolio ima tendenciju da nam pokaže svoju moć kad želimo biti korak dalje od ovoga sada. I u tome uvijek jako dobro uspijeva.

Ovo nije nova informacija ni za koga,ali je podsjetnika za dobar nastavak.

Pišući svoj životni portfolio istrenirat ćemo se da izdvajamo samo pozitivne trenutke ,događaje i poteze. Oni će nam izgraditi nove ili zaboravljene poglede na život.

Pišite novi portfolio,a onaj stari bacite, u protivnom stari može samo poslužiti jedino zatvorskom čuvaru koji po težini negativnih djela odabire odgovarajuće kazneno mjesto za isti.

Izdvajajući samo poticajno ponašanje stvorit ćemo pozitivnu naviku ponašanja, dok leteće pogreške svaćati kao signal za promjenom postojećeg.

Mogući ometajući prizvuci odustajanja biti će manjeg intenziteta sve dok u potpunosti neće ispariti. 

Oslobodit ćemo nekada zarobljeno vrijeme. Vrijeme koje smo uzaludno trošili zajedno sa svojom energijom u vrijeme najsjajnijih trenutke svog postojanja.  
U svakom slučaju ,dobro je znati da život ide dalje prihvatili mi ove promjene ili ne, ali jednom kad se krene sve postaje lakše.
 
Imaš li svoj portfolio,ne u glavi,nego na papiru?

Kinestetički rad potiče na rad sinapse u našem mozgu.

Ako još niste krenuli, ne brinite, sada je taj trenutak.

Mogu samo čestitati jer već čitajući ovaj tekst, kostur svog portfolija imate u glavi, sada ga još samo skriptirajte. 

Nema komentara:

Objavi komentar