.

srijeda, 1. ožujka 2017.

Nezaboravan koncert, povodom 40. jubileja postojanja KUD-a Mladost iz Odre

Odra - U prošlu subotu smo zajedno sa ponosnim članovima Kulturno umjetničkog društva Mladost iz naselja Odra bili u prilici svečanim koncertom, proslaviti 40. godišnjicu njihovog uspješnog rad i  djelovanja.  Sve te godine rada, stvaranja, gostovanja bile su okićene mnogim velikim i važnim priznanjima i nagradama.

Moramo priznati kako je predivno bilo vidjeti veliku dvoranu Društvenog doma Odra, potpuno ispunjenu do posljednjeg mjesta, gdje su oni uporniji ostali stajati, kako bi bili dio ove - svake hvale vrijedne - obljetnice. Također je bilo predivno osjetiti onu pozitivnu nervozu koja se miješa  sa radošću i ponosom, kako kod onih najmlađih članova, ali i kod onih iskusnijih, najstarijih.

U koncertu koji je trajao nešto duže od sat vremena, ovo Kulturno umjetničko društvo je prikazalo vrlo zahtjevan presjek svog dosadašnjeg uspješnog folklornog rada. Spomenemo li kako se na repertoaru našle  vrlo zahtjevne pjesme i plesovi, iz Posavskih Brega, dječje igre iz Posavine, pjesme i plesovi Slavonije, pjesme i plesovi Like, pjesme i plesovi iz Međimurja, pjesme i plesovi iz Turopolja, te hrvatski folklorni motivi mađarske Baranje, tek tada se možemo barem manjim dijelom uvjeriti u kvalitetu, uigranost i stručnost ovog folklornog društva, kako onih od onih najmlađih pa sve do veterana. 

Dodamo li tome, kako su tamburaški sastavi, podmladak tamburaškog sastava ili odrasli tamburaški sastav, cijeli koncert vješto i ukusno "okitili" svojim znalačkim i vještim sviranjem : Tamburaške predigre,  Radovičko kolo, Tatarov drmeš...

Svu ovu ljepotu, kao što smo već spomenuli, vrlo aktivno i sa ponosom je pratila očito zadovoljna publika, koja je svojim gromoglasnim pljeskom nagrađivala svaku točku ovog koncerta, a često puta je ritmičkim pljeskom i sama sudjelovala i pružala podršku vještim i veselim izvođačima na sceni.

Nakon zaista uspjelog koncerta, uslijedio je prigodni domjenak, gdje su se spontano nastavili družiti svi skupa članovi Kulturno umjetničkog društva sa svojim sumještanima, gdje - već pogađate !? Nije nedostajalo radosti, pjesme , smijeha...



Božo Biškupić, bivši ministar kulture
Republike Hrvatske
- No ovoj zaista prekrasnoj proslavi (praznika za sva osjetila) 40. godina postojanja Kulturno umjetničkog društva Mladost, imali smo priliku čuti kako ste upravo vi bili pokretač, kako ste vi davali velike inicijative, da se Kulturno umjetničko društvo ponovno pokrene.

-  Ja bih rekao, kako sam ja bio jedan od najstarijih članova tog Kulturno umjetničkog društva. Odnosno, 1946. god kada je Barica Faber, koja je to sve skupa pokrenula, kada je mnogo učinila za društvo i za cijeli naš kraj. Mi smo skupa bili u ovoj školi, u folklornoj sekciji, kako se to nekada u ono vrijeme zvalo. Stoga je i logično kako sam podržavao svaku aktivnost u tom smjeru. Ali mi je i drago, vidim da su 40. godina danas obilježili, što mi je zaista drago, i ono što mi je prekrasno bilo vidjeti, a to je da imaju ne mali broj podmlatka. Bilo je i djece, i vrtićke dobi, osmoškolaca, pa sve do ovih starijih generacija. Vrlo lijepo, krasno izveden program. 

Izvrstan program, moram reći. Sjajni glasovi, iznenadio sam se vrlo ugodno sa  pjevanjem a naravno ples kao i uvijek jako lijepo izveden.

- Zahvaljujemo vam, vidimo kako ste govorili srcem. Za kraj, možete li nam reći gdje je mjesto folkloru u današnjem društvu?

- Znate što. To je Hrvatska kulturna baština i uvijek će ostati. Mislim kako bi trebala i država ali i naravno i gradovi i općine pomagati sva kulturno umjetnička društva, da se ne zatre ova naša stara, stara baština.

Evo, dobar primjer. Sav radostan istaknuti ću vam jedan dobar primjer, no toga - na sreću - ima zaista jako mnogo po cijeloj Hrvatskoj. No uvijek vidite da moraju i mole sredstva za sve, kako već stoje stvari sa tim Kulturno umjetničkim društvima, no ako bi im se izišlo malo više u susret iz ovih pozicija proračunskih, bilo bi tada zadovoljavajuće.

- Dakle, vaš stav je, kako je folklor na čvrstim nogama i na dobrom putu ?

-  To, u svakom slučaju, ali ja mislim kako je folklor jedna vrlo vrijedna i dragocjena baština. Mi smo već bili i večeras svjedoci jednog zaštićenog plesa  na UNESCO - voj listi. To je bilo - "Nijemo kolo". Vidjeli ste Ličane koji su plesali bez riječi i bez glazbe. Mi smo uspjeli svojevremeno  na UNESCO- voj listi zaštiti kolo koje se inače pleše na potezu od Vrlike (zaleđa Splitskoga) pa skroz do Like i u Zadarskom zaleđu. Lijep je da smo svi skupa bili svjedoci takvog jednog plesa, uz pomoć Kulturno umjetničkog društva Mladost, plesa koji se nalazi na Svijetskoj listi zaštićene kulturne baštine.



Josip Kirin , predsjednik
Kulturno umjetničkog društva Brezovica
- Moram priznati kako sam večeras ugodno iznenađen ovim zaista odličnim raznolikim, zahtjevnim i uspjelim koncertom. Moram priznati kako su se članovi kulturno umjetničkog društva Mladost doista potrudili.

Kada se spomene 40. godina, tada vidim sebe u tome, jer sam i sam nešto više od 40. godina u folkloru, pa se divim tim ljudima, prije svega predsjednici Mirni , ali i svim njezinim predhodnicima. Moram ponoviti kako je koncert bio zaista divan, sa  "klincima", srednjom grupom, starijom grupom i veteranima.

Za kraj ovog našeg razgovora, bih ima čestitao na svih obih 40. uspješnih godina, no isto tako ima želim još više uspjeha, radosti, plesa, druženja, putovanja u narednim godina .



Jadranko Baturić, podpredsjednik,
Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb / zapad
izaslanik Gradonačelnika Milana Bandić
- Okupili smo se ovdje povodom 40. godina Kulturno umjetničkog društva Mladost, koje djeluje i čuva tradiciju Hrvatske kulture na ovim prostorima. Osim samog naselja Odra, obuhvaća i naselja Malu Mlaku, Čehe i djelomično Hrašće.

- Koncert je sam po sebi ....

- Zaista bio impresivan. Sve folklorne skupine od najmlađih do najstarijih, tamburaški sastav i na kraju jedan vrlo emotivan govor predsjednice. dodao bih i ono što mi je uz već spomenuto bilo najljepše, a to je što je sve bilo puno, što znači da su uspjeli u svome cilju i da su sačuvali kulturu i tradiciju i bliski su sa građanima, te imaju podršku naselja u kojem žive - to im je zalog u budućnost, da će sve biti najbolje što može biti.

Na kraju bih čestitao i predsjednici i svim članovima, te voditeljima i ovim naseljima  i svim građanima koji su uspjeli sačuvati tradiciju i kulturu i Hrvatsku baštinu.



Mirna Maravić, predsjednica
Kulturno umjetničkog društva Mladost, Odra
-  Kulturno umjetničko društvo Mladost je imalo završni koncert povodom 40. godina svojeg rada i postojanja.

U večerašnjem svečanom koncertu , članovi društva su vrlo uspješno i dojmljivo izveli raznolike koreografije iz gotovo cijele hrvatske. Bile su tu izvedene koreografije iz Slavonije, Tutopolja, Like, itd...

- Vidimo da je bilo vrlo mnogo publike, sumještana i gostiju...

 - Da. Pozvali smo, kako i dostoji , sve bivše članove, prvog predsjednika, prvog tajnika društva , sve dosadašnje voditelje, naši koreografi, voditelji pjevanja itd..

- Večeras smo imali priliki doživjeti kako je publika vrlo često, gotovo prekidala koncert svojim snažnim pljeskom podrške...

- Vjerujem iskreno - kako im je bilo lijepo. Naime, članovi su pripremali ovaj svečani koncert sa punim srcem i  neizmjerno mnogo ljubavi. To se vidjelo a i osjetilo na pozornici. Isto tako je  i sentimentalan je bio, jer naš dugogodišnji  voditelj Miljenko Papić se večerašnjim koncertom i posljednjim nastupom oprostio od svoga aktivnog plesa u najstarijoj grupi, a ujedno napušta voditi dvije najjače skupine. Ostaje voditelj veterana i članova najmanjeg uzrasta.

- Vidjeli smo ali i doživjeli kako je večerašnji nastup bio zaista pun silne energije, emocija, puno mladosti ... Kakva je budućnost Kulturno umjetničkog društva Mladost?

- Ja mislim, kako ste imali prilku vidjeti kakva je budućnost našag društva. Naime, sa njih 26. najmlađim mislim kako je naša budućnost odlična! Dodamo li tome mlade tamburaše, i mlade folkloraše, mišljenje sam kako mi o svojoj budućnosti možemo razmišljati smo kao o nečemu izazovnome i uspješnom. naime naše društvo broji 105 aktivnih članova, probe se održavaju gotovo svaki dan, prema tome, mišljenja sam kako ćemo i dalje nastaviti našim radom, kako i do sada uspješno ako ne i bolje.



Helena Bakran (10) član
Kulturno umjetničkog društva Mladost
- Draga Helena možeš li nam reći koliko si dugo član Kulturno umjetničkog društva Mladost?

-  Član sam 7. godina

- Sedam godina, već. Pa kada si ti krenula u folklor?

-  Ja sam krenula sa 4. godine.

-  Možeš li nam reći, kako si to krenula sa 4. godine ovdje u Kulturno umjetničko društvo Mladost?

-  Mama mi je rekla kako je jedna prijateljica krenula na folklor, i onda sam i ja krenula, a i svidjelo mi se pa sam nastavila.

- I sada nakon sedam godina,  da li te ikada napuštao entuzijazam. S Da li je bilo dana kada ti se baš i nije išlo na probe?

-  Ne.

- Voliš folklor?

- Da.

- Plesati ćeš još dugo?

- Da.

- Bravo i puno ti hvala na ugodnom razgovoru.



 Katica Banić, plesačic
Kulturno umjetničkog društva Mladost
-  Možete li nam reći, koliko ste dugo član Kulturno umjetničkog društva Mladost?

-  Sve ukupno, jedno petnaestak godina.

- Što vas je motiviralo da se pridružite članovima ovog uspješnog društva?

- Pa, ja sam krenula od malih nogu. U međuvremenu sam imala neke prekide, no ništa bitno što bi utjecalo na moju ljubav prema plesu. Istaknula bih kako dolazim iz "plesne" obitelji. Naime i moji roditelji su plesali i voljeli plesati, tako da je to očito nasljedno. Tako da mi je ples u srcu ali i u duši. Dodam li tome kako ovdje dolaze i moji dragi prijatelji, odnosno prijateljice, tada možete steći sliku što nam naše Kulturno umjetničko društvo znači.

- Da li vam je ikada došlo do "zasićenja" i da pomislite prestati plesati ....

- Ne, ne. Možda malo "stiskaju" obaveze, posao, ali nekako "guram", ide. No, o prestanku zaista nisam nikada ni pomislila. Takvi smo svi.

- Iza nas je večerašnji koncert u kojem se slavila 40. godišnjica djelovanja i rada Kulturno umjetničkog društva Mladost. Ne treba ni spominjati kako je ovaj koncert zaista bio uspješan, silne pozitivne energije, velikih različitih emocija, od suza radosnica, do ovacija publike, sumještana. Možete li nam rći kako ste ga vi doživjeli, vi ako jedan od izvođača, sudionika ovog velikog koncerta?

- Moje viđenje, kako iz moje nutrine, ali i sa pozornice me se iznimno dojmilo. U sebi sam bila iznimno radosna ali i pomalo ponosna, da je baš mojoj generaciji pripala čast proslave ovog zapaženoga jubileja. Sa pozornice je to izgledalo još ljepše , promatrajući zadovoljne i sretne ljude koji su vidljivo uživali u našem nastupu. Osim po očima, izrazu lica, to se dalo vidjeti i  čestim pljeskom koji nam ja pružao nesebičnu podršku. 



 Danijela Drvenkar, veteran
Kulturno umjetničkog društva Mladost
- Mi veterani smo se okupili prije nešto više od godinu dana, povodom priprema za ovaj koncerta, koji će biti vrhunac proslave 40. godina rada i djelovanja na očuvanju folklora i folklorne tradicija našeg Kulturno umjetničkog društva Mladost iz naselja Odra.

- Možete li nam reći nešto o vašem mladenačkom radu u Kulturno umjetničkom društvu Mladost.

- Aktivno sam se bavila plesom i pjevanjem negdje petnaestak godina , osnovna i srednja škole. Moram priznati kako mi je to bio jedan od najljepših perioda u mom životu. no onda su uslijedili ostali životni izazovi, tako da sam pomalo prekinula rad u društvu. Moram priznati kako mi je u pojedinim trenucima bilo izuzetno teško i žao što sam to učinila. Kako je večeras i naša predsjednica rekla : Jednom folkloraš - uvijek folkloraš, to zaista vrijedi. 

Eto, nakon dosta godina ponovno sam se sa velikom radošću , baš kako i ostali vaterani, vratila plesu, pjesmi, druženju itd..Ponekada je teško uskladiti osobne obaveze i probe. No kada uspiješ sve to uskladiti i dođeš na probu, tada te to ponese i onda vidiš zašto to radiš, i kako te to čini zadovoljnom i radosnom cijelim bićem.

- Možete li nam reći, do kada ćete, kao veteranka dolaziti na probe?

- Dok me ne odnesu ! Ha, ha, ha,... 

- Za kraj ovog našeg razgovora, što bi poručili mladima?

- Prihvaćam kako današnji mladi imaju daleko više izbora za zabavu, nego mi u naše vrijeme. Ne moraju čak ni izlaziti iz svog doma, već su u mogućnosti družiti, pametnim telefonima, ili internetom....Možda se tu neda ništa promjeniti, no zasigurno će oni mudriji promisliti i vidjeti što znači druženje "u živo" gdje se ne treba ići na fitness, ili  ići na dijetu, te izbjeći mnoge stvari koje takav način življenja nameće. Ovdje su u mogućnosti doživjeti prava prijateljstva, pjevati od radosti, plesati srcem i družiti se dušom. O putovanjima i snovim susretima i novim prijateljstvima ne treba ni govoriti. Dovoljno je samo doći i poželjeti biti dio nas. Mi vas sa velikim nestrpljenjem očekujemo.



Miljenko Papić, voditelj više grupa
Kulturno umjetničkog društva Mladost
- Ovaj jubilarni koncert, prepun snažne energije, različitih emocija, koji je zaveo publiku, koje je vrlo često svojim pljeskom podržavala koncert ali i dosadašnji rad i djelovanje Kulturno umjetničkog društva Mladost, je kako bi slikovito rekli, jedno raskrižje u vašem osobnom ali i ovom društvenom, umjetničkom, folklornom životu?

- Kako većina naših članova zna, ja sam već nešto više od šesnaest godina voditelj svih folklornih skupina u našem društvu, Trenutno se ovdje radi o četiri folklorne skupine:

  • mlađoj dječjoj folklornoj skupini
  • dječjoj folklornoj skupini
  • odrasloj folklornoj skupini
  • veteranima.


Tu se radi o devedesetak ljudi, znači tu su probe, tri puta tjedno, po četiri sata sve skupa. Jednostavno, to je, mišljenja sam kako ćete se i vi složiti zaista previše obaveza i uloženog vremena. Uslijed svega toga primoran sam sve te dosadašnje obaveze prepoloviti u korist osobnog i obiteljskog života.

- Što bi nam rekli o večerašnjem nastupu članova na svečanom koncertu?

-  Kroz sve moje godine rada i djelovanja u folkloru, mišljenja sam kako je publika najbolji  iskreni pokazatelj dali je nešto dobro ili ne, da li se nešto radi sa srce ili ne.... Vjerujem kako ćete se i vi složiti, kako je publika večeras bila iznimno zadovoljna i pomalo ponosna na svoje kulturno umjetničko društvo. Mi smo večeras pokazali presjek našeg rada i dosadašnjeg dostignuća. Uvjeren sam kako je večeranji koncert zaista bio odličan i moćan. 

Naravno kako svo ovo vrijeme, pa i sada uporno radimo kako bi bili bolji. Ono što smo večeras dali našoj publici, dali smo iskreno, od srca i mišljenja sam kako je to publika prepoznala.

- Dok neka kulturno umjetnička društva imaju velike probleme sa podmlatkom, možete li nam vi reći ili otkriti - čarobnu formuli - kako vi uspijevate okupiti ovako veliki broj mladih?

- Ne zna, što bih vam na to mogao reći. Ono što znam je, da djecu primamo otvorenog srca. Da li je to sve ili je to jedino ne znam.  Ali , evo - djecu primamo otvorenog srca. Sa njima sam si veliki prijatelj sa onima od tri godina pa sa onima malo starijima. 

Možda je to recept?!

Znači, ne tražimo nekakvu pretjeranu disciplinu... Tu smo da se zabavimo, tu smo da se igramo, tu smo na kraju krajeva da zavolimo folklor. Znači, ljubav nas mora dovesti tu, ljubav nas mora zadržati ovdje i ljubav mora biti vodilja za nekakvu budućnost. Ako to ne radimo iz srca, onda ljubavi nema. tako da, po meni - otvoreno srce - je čarobni ključ, a zasigurno i čarobna formula.































Nema komentara:

Objavi komentar