.

utorak, 14. ožujka 2017.

15. rođendan Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato

Blato - U subotu je u društvenim prostorijama naselja Blato održana 15. jubilarna - Godišnja izvještajna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato.

Kao i uvijek do sada, Skupštinu je uveličao veliki broj uzvanika i gostiju, odanih podupiratelja i kolega dobrovoljnih vatrogasaca iz gotovo cijele Republike Hrvatske. Bilo je tu gostiju cijelog Novog Zagreba iz Slavonije, Hrvatskog Zagorja , okolice Karlovaca itd..

Kako su se u Društvenom domu Blata, na sreću dogodile određene promjene, društvo je po prvi puta,  vlastitim snagama organiziralo onaj opušteniji dio (priprema hrane, kolača, pića) Skupštine - za koju su ostali sudionici imali samo riječi hvale.

U službenom dijelu smo mogli čuti, zaista mnogo kvalitetno ostvarenih radova, akcija, intervencija u protekloj godini. Mogli smo čuti kako Dobrovoljno vatrogasno društvo okuplja nešto više od sedamdesetak vrlo aktivnih članova, što je u odnosu na broj sumještana odlična brojka.

Također nam nije promaklo, kako su održali dvije vrlo uspješne samostalne praktične vježbe, od kojih jedna u prostorijama mjesnog Dječjeg vrtića Zvončići. Nikako ne smijemo ne spomenuti kako su članovi društva za vrijeme snježnih padalina bili prvi koji su očistili autobusne stanice,  ulaz u Dječji vrtić Zvončići, prilaz Društvenim prostorijama, prostor ispred crkve i samostana, te djelove nogostupa u dijelu naselje koji nije naseljen.

U 2016, godini  na zahtjev Javne vatrogasne postrojbe Novi Zagreb članovi bilježe 2. ispumpavanja vode, 4. požara građevinskog otpada i smeća, te 9. intervencija gašenja otvorenog prostora, trave i niskog raslinja.

Ono sa čim se može  pohvaliti ovo društvo je rad sa mladeži. I ove godine su posjetili Osnovnu Školu Savski  Gaj, gdje na iznimnoj podršci o razumijevanja zahvalili ravnatelju Matiji Bajiću, koji uvijek za ovo društvo ima širom otvorena vrata. Naime, članovi društva su posjetili manje uzraste (niže razrede) gdje su održali zanimljivo i kreativno predavanje sa temom o opasnosti od požara, posebno u blagdansko vrijeme. Nakon zanimljivog druženje članovi društva su svim prisutnim đacima podijelili  vatrogasne bojanke.

Moglo se čuti još mnogo zanimljivih stvari o stanju opreme,  uređenju vatrogasnog spremišta, provođenju preventivnih mjera zaštite od požara, ali i o humanitarnom djelovanju. Tu je spomenuto, tradicionalno prikupljanje papira. Također i dobrovoljno darivanje krvi, ali i  posjeti, članovima koji su bili na bolničkom liječenju i sl.

Nije nedostajalo entuzijazma, volje i želje u stvaranju plana akcija za ovu godinu iako se kroz svo ovo vrijeme postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato provlači akutan problem - kronični nedostatak adekvatnog prostora za normalan rad i djelovanje društva.  Naravno kako su svake godine slijedila obećanja, rješavanja tog problema (kao u ostalom i ove Skupštine!) no nikada se do sada nije uradilo ništa konkretno po tom pitanju(!?).

Od plana rada za ovu (2017. godinu), izdvojiti ćemo tek neke dijelove. 

Npr. Edukacija voditelja mladeži prema Pravilniku Hrvatske Vatrogasne Zajednice. Natjecanje u znanju, sposobnosti i izdržljivosti. Obuka članova postrojbe za rad sa motornim pilama. Organiziranje akcije dobrovoljnog darivanja krvi, ovdje ističemo kako se sa prvom akcijom kreće već u četvrtak (prekosutra) 16. ožujka u Društvenim prostorijama naselja Blato u vremenu od 16,00 do 19,00 sati.

Nakon završetka službenog dijela, imali smo priliku čuti jedan dio simpatičnog razgovora,između vjernog podupiratelja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato i dragog gosta na Skupštini:

- Što bi mi bez našeg Vatrogasnog društva? - istaknuo je podupiratelj. Često puta je upravo naše društvo kreator javnog života cijelog našeg naselja!

Gost je pažljivo sluša i na kraju rekao : Da je barem tako kod nas. Naime, naše društvo također okuplja ljude iz našeg i par susjednih naselja. No, na žalost - nema ni izbliza takvu snagu, energiju i podršku - kako bi se nametnulo u javnom životu, iako je isti,  u odnosu na prijašnje godine - zaista zamro. Zato svaka čast vašim curama i dečkima - članovima društva.





Dražen Hrkač, predsjednik
Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb / zapad
- Evo nas, na jednoj predivnoj svečanosti dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato - 15. jubilarnoj godišnjoj Skupštini. 

Dobrovoljnog vatrogasnog društva, odlično organiziranoga, ali  koje, na žalost - svih nas - od samog osnutka vodi veliku bitku sa nedostatkom adekvatnog prostora.

Ponovno ću istaknuti, kao što sam rekao i na samoj Skupštini, sa većom dozom optimizma - Vijeće gradske četvrti Novi Zagreb / zapad, je osigurala dosta novca za uređenje prostora Dobrovoljnog vatrogasnog društva - Blato. No,  Dobrovoljno vatrogasno društvo Blato kroz cijeli svoj vijek na korištenju ima tek jednu malu garažu i tu se u trajnom rješavanju ovog zaista velikog probleme - treba ići na otkup adekvatne građevinske parcele.

Mišljenja sam kako ćemo samo na ovaj način, uspjeti trajno riješiti  problem ovog - u svim ostalim segmentima zaista uspješnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Na taj način bi ovo društvo dobilo novi prostor za novi uzlet, kako u ljudstvu (dobrovoljnim vatrogasnim članovima i mladeži) ali i u tehničkom smislu ( adekvatno spremište, te novo "navalno" vozilo itd ...).

Večeranji iznijeti - odlični rezultati  - nas učvršćuje u svekolikom nastojanju da pomognemo ovom Dobrovoljom vatrogasnom društvu, kako bi se napokon svrstalo rame uz rame - uz sva ostala društva, koja djeluju u Novom Zagrebu svima nama na čast, pružajući sigurnost naših nekretnina ali u krajnjem slučaju našim - života.





Žarko Tuškan, predsjednik
Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato
-  Danas zapravo ovom svečanom Skupštinom slavimo u društvu uzvanika, podupiratelja, gostiju i kolega slavimo naš - 15. rođendan!

Na žalost iz nas je 15. godina uspješnog rada, o čemu svjedoče brojna  varogasna priznanja, zahvalnice i pehari, ali od samog početka sa našim prostoro se nismo obnovili i pitaj Boga - kada se budemo!?

Sami se imali priliku čuti, zaista odlične rezultate. Naši članovi predano  obavljaju sve radove i aktivnosti koje se pred njih stavljaju,  Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, ali i situacija ovdje na trenu . U posljednje vrijeme , nam (na našu veliki radost!) pristupaju i novi članovi, na našu sreću već educirani. Također se osjeća veći interes mladeži. Sve to pokazuje konstantan rad društva, koje od samog početka nikada nije bilo pri vrhu, ali ni na začelju po svojim rezultatima. Tu smo uvijek , iznad zlatne sredine u Vatrogasnoj zajednici Grada Zagreba.

To je konstanta, to svi priznaju, no na žalost - što se tiče prostora, tu nema pomaka.

Večeras ste i vi bili svjedoci, spremnosti Vijeće gradske četvrti Novi Zagreb / zapad, da nam pomogle i financijski u rješavanju - ovog našeg zaista traumatičnog problema. Iskreno se nadamo kako ovo nije obećanje poput mnogih prije  i kako ćemo ovaj puta barem djelomično riješiti naš problem do slijedeće 16. godišnje Skupštine, što bi značilo - kupnja adekvatne građevinske parcele, a onda u narednim godinama sama izgradnja spremišta i ostalih prostorija.

Za kraj ću reći jednu , vatrogasnu - Nada umire posljednja!





 Krešimir Vrbanić, predsjednik
Dobrovoljnog vatrogasnog društva - Buzin

- Odmah u početku želim čestitati Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Blato, u ime svih naših članova 15. godišnjicu djelovanja.

Moram kazati kako osobno zaista cijenim sve rezultate ovog, mladog ali iznimno aktivnog društva, sa kojima smo gotovo od samog osnutka, dragi i iskreni prijatelji.

Iskreno se nadamo, kako će u narednim godina riješiti pitanje svoga Vatrogasnog doma (ovu godinu kupnju zemljišta, a do godine i izgradnju samog doma i spremišta!), uz tu želju, za kraj ovog našeg kratkog razgovora, želim im mnogo uspjeha u radu, što manje intervencija i mnogo novih članova. 





 Renato Košutić,  voditelj Vatrogasne grupe,
Javna Vatrogasna postrojba Grada Zagreba
ispostava Novi Zagreb
-  Ja sam osobno veliki prijatelj ovog Dobrovoljnog vatrogasnog društva od samog osnutka i pomogao sam pri osnivanju, ali i danas pomažem "dečkima" kada im god ustreba. No, zato i oni nama pomažu kad god smo u nekakvim potrebama za ljudima, za gašenje.... Oni se uvije svesrdno odazovu i zaista profesionalno odrade svoj dio posla.

- I sami smo bilo svjedoci, iznijetih odličnih rezultata, ali se svo brijem provlači problem prostora?

-  Ovo društvo je na žalost - preblizu Gradu i zbog neadekvatnoga prostora iako se zaista maksimalno trude - nemaju mogućnosti daljnjeg razvoja.

Kao šro sam već rekao - Dečki rade "vrhunski" i još će bolje i imaju volju i  podmladak, ali nemaju prostora!

To će se zasigurno riješiti, iako to nije nam meni da je to rješavam (da sam ja te mogućnosti - već bi zaboravili taj problem!).

- Čuli smo večeras od predsjednika Dražena Hrkač Vijeća gradske četvrti / zapad, kako su određena sredstva osigurana ...

-  Osobnog sam mišljenja kako je to "kap u moru". Toga treba biti malo više, jer je ovo ipak prva zona i skuplje je građevinsko zemljište i sve ostalo .... Da bi se nešto pokrenulo, trebalo bi , barem tri puta više sredstava...

- Za kraj, poželjeti ćemo im ...

-  Bez daljnjega. "Dečki" rade odlično i ja se toplo nadam da ćemo se manje vidjeti na tim požarima trave i štala i kuća ..... i ispunjavanja vode. A da ćemo se više viđati na ovakvim i sličnim druženjima, na takmičenjima, na sportskim igrama..... i ako Bog da, na iduću Skupštini da se nađemo u adekvatnom prostoru (ne mora odmah biti Bog zna kaj , ali da ima mjesta i za kamion) i da dobe kamion - treba im!





Ivica Golubiček , tajnik
Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato
-  Moramo istaknuti kako smo večeras skupa sa vama imali priliku čuti zaista odlične ostvarene rezultate , no nekako svo vrijeme uz sva nastojanje nekako izmiče "krucijalni" problem - adekvatan prostor?

- Naime, problem je u tome, što se nalazimo preblizo gradu Zagrebu  i jednostavno je u ovom trenutku građevinsko zemljište preskupo. Na žalost , gradske zemlje nema na raspolaganju ili je već angažirane za neke projekte (dječje vrtiće, crkve, školu itd...).

Jednostavno uz sve napore nikako ne možemo iznaći sredstava, po nekakvoj normalnoj cijeni, kako bi mogli kupiti građevinsko zemljište, koja bi zadovoljila potrebe ( da je  prometno pristupačna itd...) 

Drugi je problem, također smo blizu Javne  vatrogasne  postrojbe Grada Zagreba. Znači mi težimo prema naselju Lučko-Mi svojim djelovanjem pokrivamo naselja  Blato, Remetinec, Lanište ali i Lučko , Ježdovec , Hrvatski Leskovec.... To je površina blizu 50. kvadratnih kilometara. Tako da parceli trebamo tražiti na rubnim dijelovima našeg naselja.

Kako ste mogli čuti, naše Dobrovoljno vatrogasno društvo u svim ostalim segmentima djelovanja i rada ostvaruje odlične rezultate, što mi je kao tajniku ali i članu društva iznimno drago. Naravno kako ćemo istim intenzitetom nastaviti sa radom i u ovoj godinu. Naime uz već planirane akcije i zadatke, samoinicijativno smo se organizirali te vlastitim sredstvima financiramo nabavku pribora za jelo, čaša, stolnjaka i sl. - kako bi ovaj naš društveni prostor, napokon (nakon određenih  promjene u samom rukovođenju društvenih prostorija) mogli koristiti svi članovi civilnog društva našeg naselja.





Srećko Tartar, član upravnog odbora
 vatrogasne zajednice Grada Zagreba
-  Moram istaknuti , kako je Dobrovoljno vatrogasno društvo Blato jedno stabilno društvo, koje funkcionira na ovom našem južnom dijelu grada Zagreba. Smješteno je između nasipa i rijeke Save, gdje ima mnogo vodnih intervencija, tj ispunjavanja vode, a isto tako i dosta požara (suhe trave i gustog raslinja)

Oni tu zaista mnogo pomaži Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba, posebno ispostavi Novi Zagreb a i mještanima ovog kraja.

"Dečki" su staloženi, složni, uigrani i na njih se uvijek može računati.

- Složili bi se sa vama, no nekako sve ove godine se ne rješava - aktivni nedostatak adekvatnog prostora.

-  Na žalost to je veliki problem ovog društva. Naime i sami ste čuli, kako sam zatražio akciju, od samog Grada Zagreba, da  pronađu način, kako to učinkovito riješiti, da se to društvo nagradi. Samim time i mještani, koji bi imali kvalitetnije Dobrovoljno vatrogasno društvo, kada bi se izgradio Vatrogasni dom. Time bi društvo još ojačalo, došlo bi mladih, došlo bi još više opreme i ostvarilo bi se puno snažnije djelovanje. što bi , naravno bilo dobro za cjelokupni kraj.

No, da ne duljim, za kraj ovog razgovora bih zahvalio ovim vrijednim "dečkima" na njihovom dosadašnjem radu i svima skupa od srca želim mnogo sreće i zdravlja da ih čuva naš zaštitnik Sv Florijan.





 Adalbert Hubzin,  podupirajući član
Dobrovoljnog vatrogasnog društva - Blato
- Moram priznati, kako vam ja nisam baš od velikih riječi, naime ja sam od onog soja ljudi koji malo pričaju, a bliže im je akcija. Vjerovatno bih i sam bio odličan vatrogasac , da me ne žalost životne obaveze nisu odvele u drugom smjeru.

- G. Adalbert, čuli smo kako ste vi već cijeli niz godina zlatni sponzor ovog uspješnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato.Kako je to zapravo krenulo? Što vas je motiviralo?

-  Motivirali su me dobri ljudi naselja Blato, prijatelji.... Isprva smo se družili "na kavama", kako ja nisam Blaćan. I tako smo postajali sve bliži i bliži. Tako smo se  sprijateljili sa mojim" Dobrovoljnim vatrogasnim društvom  Belec iz Hrvatskog Zagorja. Ovo prijateljstvo, koje je preraslo u "pobratimstva" njegujemo gotovo od samog početka, dakle blizu petnaestak godina.

- Vidimo odlične rezultate, no nedostaje prostor?

- I sam sam sudionik nekoliko Skupština gdje je članovima Dobrovoljnog društva Blato, rješenje ovog problema obećao, Bernardić, Bandić ... DFa bu neko pomogel, međutim - stalno je u pitanju taj prostor, koji oni, nikak' da sinhroniziraju. Sad je tu bil' prostor iza ovog društvenog doma, sad ne zadovoljava kriterije... No večeras smo čili novo obećanje... Teško je to ...Ne znam.

 Za kraj , bih čestitao svim članovima na ovom uspjehu, koji smo večersa imali prilike čuti. Nema ih puno, ali su hrabra ekipa, marljivi i predani radnici. Kao prijatelji neka požive još mnogo godina u ovakvom zadovoljstvu i veselju.












































Nema komentara:

Objavi komentar