.

ponedjeljak, 27. veljače 2017.

Marškare u Udrugi gluhoslijepih - Dodir

Remetinečki Gaj - U prošlu srijedu je Podružnica umirovljenika Sv. Klara / Čehi poklonila krafne udruzi Dodir, za njihovo druženje povodom proslave Maškara. 

Nije potrebni ni spominjati koliko je ova lijepe gesta umirovljenika iz naselja Sv. Klara i Čehi, obradovala i razveselila gluhoslijepe članove Udruge Dodir, koje djeluje vrlo predano, uspješno i sa velikim ostvarenim rezultatima u prekrasno uređenim podrumskim prostorijama Doma zdravlja Remetinec.



Boris Herceg, tajnik
Podružnice umirovljenika Sv. Klara / Čehi
- Moram priznat kako smo i od prije imali , do duše ne baš mnogo, ali ipak dosta lijepih i zanimljivih informacija o ovoj udruzi i njenom radu i djelovanju, te odličnim rezultatima.

Potaknuti tekstom na portalu Rotor, koji je također govorio zaista mnogo o ovoj udrugi, o njezinom radu djelovanju, razultatima ali i tekućim problemima, nije nam mnogo trebalo kako bi se sastao Upravni odbor naše Podružnice umirovljenika. Odmah smo u rekordnom vremenu , jednoglasno donio odluku, kako ćemo i mi u vrijeme ovih "veselih" dana podržati rad ove - svake hvale vrijedne Udruge - te ih podržati našim simboličnim darom, u daljnjem radu.

Moram za kraj istaknuti kako smo radosni ovim našim prvim susretom, naime sa Jelenom Matić smo dogovorili kako je ovo tek početak naše međusobne suradnje, gdje vrlo brzo u skoroj budućnosti posjetiti jedni druge i razmjeniti svoja raznolika iskustva. Veliku priliku naše dugoročne suradnje također vidimo u održavanju raznolikih radionica, koje i ne nedostaje kako u radu Udruge Dodir, ali isto tako i naše Podružnice umirovljenika Sv. Klara / Čehi.



Nakon iznenadnog no dragog posjete Borisa Herceg tajnika Podružnice umirovljenika Sv. Kara / Čehi, većina članova ove udruge se započela maskirati u raznolike kostime. Bilo je tu Crvenkapica, Kapetana pravih gusarskih brodova, klauna ali i ostalih likova, kako iz stvarnog ali i bajkovitog života. Moramo svakako pohvaliti i prevoditeljice, koje su vrlo aktivno uz mnogo podrške i smijeha asistirale, kako odijevanju kostima, ali iako tako i šminkanju pojedinih maski. Sve u svemu, prekrasno raspoloženje, sa veselim i iskrenim zadirkivanjem, podrškom i velikom zainteresiranošću kako bi svaki detalj maske bio na svom mjestu te upriličio baš ono što su članovi očekivali.

Nakon odijevanja i šminkanja, slijedila je "revija" koju su svi prisutni podržali pljeskom, smijehom i po kojom upadicom. Iako nije bilo glazbe, danas se i zaplesalo. Naime nekoliko parova je zaplesalo, zaneseno emocijama, sa velikim osmjesima na licima. Pozvani smo i mi, no na žalost (ovoga puta!) zbog svojih obaveza nismo mogli udovoljiti pozivu.

Nakon "revije" i plesa slijedilo je druženje uz pune stolove. Naime, Jelena Matić i vrijedne prevoditeljice Kristina Anđelković, Davorka Birmili, Suzana Brešan, Ana Jakopović su započele iznositi sokove, krafne, vafle , bilo je tu i kave , čaja- svakome po želji!

Nakon serviranja stolova, za naše prevoditeljice, nije bilo odmora - su također sjele sa ostalima kako bi mogle započeti prevoditi članovima sve one emocije doživljaje koje su upravo doživjeli i imali ih potrebu razmijeniti.



Jelena Matić, prevoditeljica za gluhoslijepe
i kontakt osoba Udruge Glukoslijepih osoba
Grada Zagreba
- Danas smo organizirali druženje za naše članove, sa jednom temom, a to su - Maškare!

No, prije svega htjela bih zahvaliti članovima Podružnice umirovljenika Sv. Klara / Čehi, na prekrasnom poklonu - fašničkim krafnama - koje su nas zaista obradovale ali u ugodno iznenadile. 

Od srca zahvaljujemo umirovljenicima, na zaista lijepoj gesti, no i na prilici, da se u skoroj budućnosti nastavimo družiti kroz međusobna posjećivanja ali i kroz zajednički rad kroz mnoge kreativne radionice.

 Mi se našim članovima trudimo, obogatiti  druženja različitim temama, gdje se obilježavaju i važniji datumi, rođendani. Zadnjom srijedom u mjesecu proslavljamo rođendane i kada su maškare, kada imamo bogati stol. Istaknula bih ovdje, još jedanput veličinu našeg današnjeg poklona od umirovljenika Podružnice Sv. Klara / Čehi, naime okus je jedan od osjetila koji gluhoslijepim osobama izuzetno mnogo znači.Naime i preko okusa im želimo dočarati Maškare što bliže.

- Čujemo kako pokrećete akciju opremanja vaše kuhinje, kako bi mogli održavati i radionice kuhanja za gluhoslijepe osobe, što bi njima jako puno značilo.

- Da. Naime, takve radionice smo održavali i prije, no kako vidite i sami imamo doista neadekvatno opremljen prostor kuhinje. Stoga  je pred nama da ga opremimo, kako bi našim članovima bili u mogućnosti pružiti adekvatna znanja koja im zaista mnogo znače.

Kroz ove radionice, nastojimo našim članovima proširiti njihova znanja ili ih tek uvesti, jer mnogi od njih dok je još vidjelo - nešto je kuhalo. no, kako im slabe osjetila, više se to ne osude raditi, pa da se oni uvježbaju u ovoj sigurnoj okolini , gdje to mogu uz intervenorad raditi sigurno, a oni koji to rade i danas - rijetko kada iskušaju nove recepte. Tako da i za tu skupinu treba nešto novo, sa tim da je pokaže, da se to može, da je to lako , kada se uvjžba.

No, kako ste vidjeli i sami, za sada mi nemamo opremljenu kuhinju, stoga pozivamo sve zaintere
sirane, da nam pomognu opremiti kuhinju i našim članovima ostvariti još jednu mogućnost, kako bi njihov život bio što cjelovitiji.

































Nema komentara:

Objavi komentar