.

ponedjeljak, 6. veljače 2017.

Knjižnica i djeca u svijetu bajke

Zapruđe - U prošli četvrtak smo posjetili jednu od naših pet novozagrebačkih knjižnica -  knjižnicu Vjekoslav Majer u naselju Zapruđe. Sve su te naše knjižnice (ali na sreću, i ostale po cijelom gradu) pravi mali "mravinjaci" kulturnih, društvenih, prosvjetnih i sl. zbivanja, koji cijelu godinu uz svoju osnovno djelatnost , marljivo i sa puno pažnje i žara priređuju vrlo često i raznoliko, od likovnih izložbi, pa sve do različitih radionica ili tribina sa mnogim aktualnim kulturnim ili društvenim temama. 

Ovoga puta smo svjedočili zaista uspjelom susretu školaraca, učenika 1. c razreda iz produženog boravka Osnovne škole Zapruđe sa djelaticama Knižnice Vjekoslav Majer.



Ivana Kujundžić, učiteljica
razredne nastave, iz produženog boravka
1. c razred, Osnovna Škola
Zapruše
 - Mi dolazimo ovdje  sa velikom radošću, svakog drugog četvrtka povodom naše zajedničke akcije - Boravak boravi u knjižnici.

Moram istaknuti kako nam se ova naša akcija (Osnovna škola Zapruđe, Knjižnica Vjekoslav Majer)  uspješno - pokolopila - sa projektom u kojem također sudjelujemo. To je ITVIN projekt, gdje radimo vezano uz bajke.

-  Znači, djeca vole ...

- Da, da ...vole da im se čita. Svakodnevno čitamo i bajke i ostele priče. Tako da da nam i ovo druženje iznimno odgovara. Tu nam je u blizini, tako da nam je to jako dobro.



 Nada Rončević,  koordinatorica
knjižnice Vjekoslava Majera, Zapruđe
-  Danas ste bili u prilici svjedočiti jednom našem događanju, koje se održava redovito u isto vrijeme, svakog četvrtka i 14,00 sati.

Djeca dolaze u knjižnicu iz Osnovne Škole Zapruđe. 

Naš projekt je već tradicionalan i dugogodišnji i naziv mu je, kao što već zasigurno i znate - Boravak boravi u knjižnici. Dakle, djece iz dnevnog boravak dolaze ovdje. Naime, čitav projekt je zamišljen u cilju poticanja čitanja najmlađih.

Naime, do nedugo je bio potpuno besplatan upis  djece od 7. godina u knjižnicu, no sada je granica na sreću pomaknuta  od "0" pa do godine u kojoj navršavaju 15. godina života.

Sve je to usmjereno kako bi se podigla svijet o važnosti čitanja, o važnosti knjige ali i o dolasku u knjižnicu. Dakle, ako naša djeca steknu naviku već u najranijoj dobi dolaska u knjižnicu, posuđivanja i čitanja knjiga, velika je vjerovatnost i naravno mi već imamo takve primjere - kako su ta djeca postala pravi čitači.

- Moramo priznati kako je zaista bilo zanimljivo na ovom susretu, no moramo priznati kako nas je iznenadio veliki interes same djece za temu ...

- Veliki interes.... Da. Zato sa djecom treba vrlo pomno, pažljivo i kontinuirano raditi i družiti. Kao što se imali priliku danas čuti, mi  i potičemo... Danas ste imali priliku čuti, radilo se o tome da smo ih upoznali sa usmenom narodnom bajkom, ali i basnom, te legendom i predajo. Znači, i od svake te vrste smo prezentirali primjer.

Danas smo uključili u program Magdalenu Remer, učenicu trećeg razreda Osnovne škole Zapruđe, koja nam je vrlo lijepo  priredila scenski jednu Tursku basnu - Lisica i zmija. Primijetili se kako lisica neme karakteristične osobina, kako u drugim basnama, Ezopovima ili našim domaćima narodnim.

- Dok, majke, bake gledaju na TV - Turske sapunice -  eto ....

- Djeca ovdje slušaju Tursku narodnu basnu. To je zaista jedna od najljepših narosnih Tursku basni. Kako set vidjeli prepričali smo im i jednu od najljepših Hrvatskih narodnih bajki  - Mala vila. Ali su mogli čuti i male predaje itd... To ćemo nastaviti i slijedeći susret.

- Vidjeli smo kako su na rastanku djeca otišla prepuna dojmova. O liji su pričali i na izlasku iz čitaonice...

O, da.. Ona su puni utisaka . Ona su željna dobrih informacija, još kada je to autentično, kada je stvarno i kada vi pokažete interes  za djecu, onda su ona zahvalan medij. Ona sve  upijaju i zaista treba sa djecom iskreno i svojski raditi.












Nema komentara:

Objavi komentar