.

četvrtak, 16. veljače 2017.

Gdje je sloge, tu je i veselja

Siget -  I dok poneki putuju, drugi su iskoristili prve tople dane, kako bi uredili i očistili svoj prostor, koji  nisu uspjeli zimi zbog velikih hladnoća.

Prošli ponedjeljak (13. veljače 2017.) zatekli smo veliki broj članova Podružnice umirovljenika Siget, kako sa svojom predsjednicom Marijom  (na ljestvama!) složno uređuju, čiste društveni prostor i  bruse, kitaju i bojaju dotrajale stolove u prostoru koji zajednički koriste sa još nekoliko organizacija civilnog društva.

Kako doznajemo u ovom veselom ali radnom društvu, ideja za ovu akciju je došla nekako spontano, sama od sebe... Ili je to učinilo proljeće u nama, koje ne veliko dolazi - dobacila nam je jedna marljiva umirovljenica koja je skidala prašinu blizu stropa sa cijevi od centralnog grijanja.

Doista smo zahvalni ovom prostoru, koji do duše baš i nije adekvatan za sve naše potrebe. Dijelimo ga sa drugim , naime nismo te sreće kao neke naše Podružnice, da koristimo sami svoj prostor. No, snalazimo se mi i ovako. Netko od nas (podružnica, klubova, društava itd..) počisti toalet, netko pak donese higijenske potrepštine, uvijek  "iz sebe" nastojimo očistiti prostor i vratiti ga onakvim kakvim smo ga zatekli. Uspijevamo se mi tu ugodno družiti pa čak i organizirati različita druženje, radionice i sl.

Sama akcija traje već drugi tjedan. Naime nađemo se ovdje svakog ponedjeljka oko 15,00 sati pa nastavimo tamo gdje smo zadnji puta stali. Družimo se, radimo, šalimo a ponekada i zapjevamo, što zna izazvati negodovanje stanara "iznad". No, mi se ispričamo, ali nas pjesma ponovno ponese... i tako ispočetka.

Među radišnim članovima ove Podružnice imali smo priliku čuti - kako ova akcija nije ostala ne zapažene ni od članova Vijeća mjesnog odbora. Naime prije par dana su navratili neki od njih, te kazali kako ih podupiru u njihovoj akciji, ali da su spremni ići i korak dalje, te im i materijalno pomoći sredstvima Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb / zapad, kako bi uredili i opremili prostor koji bi zadovoljio koliko toliko sve njihove potrebe dok se ne pronađe bolje riješenje.

Ovakva izjava, pobudila je veliki interes mnogih umirovljenika, članova ove Podružnice, ali i sumnju - kako je ovo još samo jedan trik (obećanje) pred skore -Lokalne izbore.

Bilo kako bilo, ovo obećanje je ostavilo traga, te su  - predsjednica i još poneki članovi prionuli popisu svih "stvari" koje nedostaju ovom prostoru, kako bi u bliskoj budućnosti, barem , koliko/toliko zadovoljio osnovne potrebe, aktivnijeg rada, kako Podružnice umirovljenika Sigeta, ali i ostalih korisnika ovog prostora.



Nada Marušić, članica
Podružnice umirovljenika Siget
-  Član sam naše Podružnice nešto više od šest ugodnih godina. Odmah na početku sam odlično primljena i prihvaćene što me raduje kao člana. 

U ovom se prostoru redovito, prema rasporedu ugodno  sastajemo, radilo se tek o običnom spontanom druženju ili o raznolikim radionicama, ali tu također organiziramo našu Godišnju skupštinu, gdje redovito pozivamo u goste naše drage prijatelje iz ostalih Podružnica umirovljenika Novog Zagreba.

Na žalost, u ovaj prostor, kako što je izrazito vidljivo - nije dugi niz godina, na žalost ulagano... I eto, bez obzira na naše godine, mi smo odlučili  - malo ga obnoviti u granicama naših mogućnosti.

Dotrajali namještaj, prvenstveno stolove smo obojili i narisali neke detalje kako bi im dali neku ljepotu i sjaj. To smo uradili vlastitim radom i vlastitim sredstvima. Također smo skinuli zavjese, te ih odnijeli doma oprati, a zidove, radijatora i prozore smo očistili od paučine i oprali, kako bi prostor bio što ugodniji za boravak.

- Čujemo kako su vas obišli i primjetili članovi Vijeća mjesnog odbora Siget?

- Da, navratili su članovi Vijeća mjesnog odbora Siget, među kojima je bio i g. Ivan Drmić, te su nam obećali tom prilikom, kako će nam materijalno pomoći i podržati u uređenju ovog prostora. Isprva su predlagali kako bi tražili neki boli adekvatniji prostpr, a ako ne tada će pokušati ovaj prostor urediti ali i obnoviti zaista dotrajali namještaj. Bilo je riječi i o uklanjaju ovoga zida, koji nas priječi za neke malo veće skupove (npr. Godišnja skupština, te održavanja radionica Joge itd...). Na taj način bi zadovoljili sve naše potrebe i ostvarili kvalitetne uvjete za rad naše Podružnice umirovljenika Siget.

- Možete li nam reći, kada planirate vaše započete radove, privesti kraju?

- Mišljenja sam, kako ćemo vrlo skoro, kroz - tri, četiri dana - uspješno i na veselje svih sudionika ove radne akcije , privesti kraju. Naime, već u srijedu (15. o.m.) održavamo  ovdje, proslavu Valentinovoga.

Sigurni smo za naš dio (pranje, pospremanje itd....) a za ostalo ( novi namještaj i ostalo...) to zaista nemamo informacija.



Vinka Burić, dopredsjednica
Podružnice umirovljenika Siget
- Evo, "uhvatili" ste nas u tijeku naše - spontane, dragovoljne radne akcije. Moram reći kako sam iznimno zadovoljna ali i ponosna kako se u akciju uključio zaista veliki broj naših članova. 

Sa radošću se sjećam početka ove akcije. Naime, meni je to sve skupa izgledalo kao na - filmu. 

Netko je od nas spomenuo kako bi bilo dobro malo urediti ovaj prostor, i tada su svi- istog trenutka - spontano onako sami od sebe podržali tu ideju Već u prvi ponedjeljak smo se okupili u velikom zaista broju, radeći radosno  - ponosni na svakog našeg člana i njegovu aktivnost. Svatko od nas je donio ono što je smatrao da će biti potrebno, kako bi se ovaj prostor uredio, očistio i uljepšao. 

Ovdje bih rado istaknula (iako se i ostali svojski trude, bez iznimke!) jedan broj naših članova koji su skloni umjetničkom izražavanju i likovnosti, koji su bojom osvježili stolove i učinili od njih prava umjetnička djela.

Što se pak tiče ovog prostora, on od samog početka nije bio adekvatan u cijelosti za sve naše aktivnosti, ni baš poticajan za kvalitetnoiji i brojčano veći rad same Podružnice. No, strpljivo smo čekali i nadali se mnogim obećanjima, kojih je kroz sve ove godina bilo zaista mnogo. Svo to vrijeme smo se snalazili, baš kao i danas, nekada uspješno ponekada malo manje iščekujući povoljnije riješenje.

Eto, i ovih dana je došlo obežćanje u matreijalnoj podršci od nekih članova Vijeća mjesnog odbora. Naravno, mi imamo vremena, iako smo "najstarija"  ali najustrajnija organizacija u našem naselju. I ovaj puta ćemo vidjeti, što će iza obećanja stajati.

Sada smo to objavili javno, pa ćemo i javno prokomentirati, ako dođe do nekih pomaka u rješavanju našeg problema, u vezi prostora.
















Nema komentara:

Objavi komentar