.

ponedjeljak, 30. siječnja 2017.

Treba znati reći - sada je dosta

Blato Ponekad je potrebno biti odlučan i reći „sad je dosta“. Svi mi ponekada dođemo do točke kada se nakupi previše briga i obaveza koje nas nemilosrdno melju i kada bi najradije pobjegli na neki pusti otok daleko od briga i problema. Svi mi trebamo ponekada „napuniti baterije“. Jasno, svatko od nas ima svoj način kako se opustiti i zaboraviti na sve i jednostavno se isključiti. Neki uzmu dobru knjigu i urone duboko u njen svijet, drugi, koji su lijeni čitati pogledaju istoimeni film (jer ako je dobra knjiga sigurno će snimiti film po njoj). Neki pak odu negdje daleko u prirodu, u planine ili na neko jezero ili na more. Bez obzira koju metodu koristili, svi ponekad trebamo odmor.

Tako je i s našim tijelom. Iako su teretane pune motivacijskih poruka kao što su „samo jako“, „no pain, no gain“, „još samo jedno ponavljanje“, „train insane or remain the same“ i sl., nije baš tome tako. Ne svodi se sve samo na „uništavanje“ mišića. Da bi mišići mogli rasti i oni trebaju odmor. Ustvari, tada i rastu. Da bi došlo do fenomena postizanja više razine sposobnosti nakon treninga, potreban je odgovarajući podražaj na treningu, ali i adekvatan odmor i oporavak. Taj fenomen naziva se superkompenzacija.

Evo kako ona djeluje. Tijelo svaki trening, ako je odgovarajućeg intenziteta, tretira kao napad na njega. Stoga se ono bori pokušavajući održavati homeostazu kojom održava postojeće-stabilne uvjete u organizmu. Kao rezultat, tijelo pokušava popraviti štetu i dovesti se na višu razinu kako bi mu slijedeći trening predstavljao manji stres. Za taj oporavak od „štete“ je potrebno vrijeme. Jasno, kako bi oporavak bio što kvalitetniji potrebno je osigurati adekvatan odmor s dovoljno sna, pravilnu i zdravu prehranu, hidrataciju, a nije na odmet ubaciti i pokoju masažu. Vrijeme oporavka ovisi o veličini nanesene štete, te je potrebno određeno iskustvo i znanje za prepoznavanje trenutka kada je zaista došlo do oporavka kako bi se mogao aplicirati slijedeći trening baš u pravome trenutku. Stoga treba imati na umu da ako se trenira previše intenzivno i prečesto, tijelo se neće uspjeti oporaviti, i može doći do pretreniranosti. A ako se ne trenira dovoljno „jako“ i prerijetko, neće doći do potrebne stimulacije. Zato, ako ste već pomislili kako ćete se nakon nedjeljne polusatne šetnjice oporavljati cijeli tjedan i od toga napredovati, prevarili ste se.

Bez obzira koji su vaši ciljevi treniranja, teško ćete ih postići bez optimalnog procesa superkompenzacije. Ako ne znate kako pravilno trenirati, kako se kvalitetno oporaviti od treninga i kada je pravi trenutak za slijedeći trening, potražite savjet stručnjaka. Ima toliko kvalitetnih fitnes trenera koji će vam u tome pomoći.

Zato razmislite i ostanite zdravi i lijepi!

Za više informacija kontaktirajte udrugu Beauty fit na facebook stranici @beautyfitdsr

Nema komentara:

Objavi komentar