.

ponedjeljak, 2. siječnja 2017.

Dati sebe ili dati sve od sebe

Novi Zagreb -  Što znači davati, a što znači davati sve od sebe ?

U kojem trenutku ćete se bolje osjećati?

Znam da znate odgovor jer ste već bili u takvim situacijama.

Pomoći ću vam sjetiti se. Kada svjesno priđete takvim situacijama kao sada ja, onda mogu odgovoriti na pitanje kada sam bila sretnija. Kada se ponudim za pomoć jer znam što sam sposobna i što zaista mogu učiniti za drugoga onda nudim pomoć tog tipa. Sve ostale mogućnosti koje mi se nude ili ću prihvatiti jer ne mogu odbiti ili ne znam odbiti. Kada netko traži previše  on to ne zna da je to nama previše. Mi mu moramo dati do znanja tu informaciju. U suprotnom naš posao neće biti napravljen sa stilom i neće se osjetiti gušta u njemu. To će prepoznati drugi i neće nam zahvaliti ni na  čemu.    Postajemo iscrpljeni i nezadovoljni sobom i drugima. Pitajte se koliko ste puta  prihvatili nešto što niste  trebali,a znali ste to u startu. Napravili smo to zbog nekog razloga koji je samo nama poznat.  

Čuli ste svoje prijatelje ili ste vi jedni od onih koji izjavljuju da više ne mogu, da imaju osjećaj da ih drugi samo iskorištavaju, da sve što rade rade za druge ,a ne za sebe. U ovakvoj situaciji malo tko se nije već do sada našao i silno poželio pobjeći iz nje.

Na početku sam spomenula svjesnost. Ona nam jedina može omogućiti da budemo iskreni prema sebi i pogledamo situaciju zaista onakvu kakva je. A kakva je?

Takva da mi biramo što ćemo i komu ćemo davati i do koje granice. Granice vlastitog zadovoljstva. Kada osjetimo da prelazimo tu granicu najbolje je obustaviti sve akcije onog tipa koje nam to onemogućavaju. A, kako?

Pomoći će nam jedna istina, da sve van našeg zadovoljstva rad je u nezadovoljstvu,a to ćemo neminovno prenijeti i na okolinu. Utrošiti ćemo mnogo energije da bismo shvatili da je bilo potrebno stati. I sada ćemo stati ,ali vrlo iscrpljeni i s nimalo ugodnim osjećajima u sebi.

Pojedinci koji imaju svoj stav i znaju kada je dosta lako to i kažu, a mi ih više poštujemo i ističemo kao primjer.

Evo odgovora na pitanje kako. Imaj i ti svoj stav. Znaš koliko možeš i znaš što ne možeš. Isto tako znaš kome koliko želiš davati,a kome istu tu količinu ne možeš dati. To su tvoji odabiri i budi njima zadovoljan. Ako nema razlike onda ćeš i ti ubrzo postati jedan od inih pomagača.

Više vrijedi jedna prava gesta u pravom trenutku nego more njih u svim trenucima. Sigurno imaš omiljenu boju ili omiljen film ili omiljenu glazbu kojima daješ prednost. Omogući i sebi i drugima da osjete oni svoje ,a ti svoje vrijednosti. Ne dozvoli da se izgubiš u hrpi svega ili ničega.

Ostani poseban, ostani svoj, ostani prepoznatljiv po tome. Nemoj biti dio mase.

Po čemu si ti prepoznatljiv?
Kako ti pomažeš drugima?
Kako drugi pomažu tebi?
Jesi li zadovoljan time? 
Što želiš promijeniti?



Nema komentara:

Objavi komentar