.

četvrtak, 15. prosinca 2016.

Dodijeljena priznanja za - Osobu godine - Novog Zagreba 2016

Siget - U subotu je pred prepunom dvoranom  Gradskog društva Crvenog Križa u Sigetu po prvi puta održana  manifestacije dodjele raznolikih priznanja  - onima najboljima među nama u Novom Zagrebu za 2016. godinu pod jedinstvenim nazivom - Izbor osobe godine 2016 - čiji je :

- Organizator, portal Rotor - prvi volonterski portal Novog Zagreba, koji svakodnevno prati društvena, kulturna i sportska zbivanja, običnih ljudi, njigovih društava, klubova i udruga civilnog društva - Novog Zagreba

- Medijski pokrovitelj - poslovni mjesečnik  "Poduzetnik", , namijenjen malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima, lokalnoj upravi i samoupravi, učenicima i studentima, građanima i svima onima koji se bave ili žele baviti poduzetništvom.

- te, partner - Gradskog društva Crvenog križa Zagreb. Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb je udruga za promicanje sa humanitarnih ciljeva i zadaća na području zaštite i unapređenja zdravlja, socijalne skrbi, zdravstvenog i humanitarnog odgoja u gradu Zagrebu.

Cjelokupni program je vodio Ivan Dorijan Molnar, novinar  sam na HRT-u.

Nakon prošlo tjednog izbora laureata, od strane Časnog suda, na subotnjoj dodjeli priznanja sudjelovali su:  
  • izaslanicu gradonačelnika Grada Zagreba Svjetlanu Maleković iz Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.
  • Gordanu Pehanec Pavlović, pomoćnicu direktorice Sektora za industriju i IT pri HGK.
  • podpredsjednik Gradske četvrti Novi Zagreb istok Dragutin Lacković
  • predsjednika Gradske četvrti Novi Zagreb zapad
  • predsjednike i članove mjesnih odbora Novog Zagreba
  • predstavnici ustanova, udruga i organizacija koje djeluju na području Novog Zagreba i Grada Zagreba
Samu manifestaciju je podržala i poslala srdačne  pozdrave organizatorima i svima prisutnima od Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja se zbog već dogovorenih državničkih obveza ispričala jer se nije mogla odazvati našem pozivu. Predsjednica je čestitala svim dobitnicima na priznanjima koja su tu večer uručena te svima želi puno uspjeha u daljnjem radu i djelovanju.

Kako je Časni sud bio sastavljen iz dva dijele, najprije se predstavio predsjednik prvog djela , koji je izabrao laureate  , Osobu godine, Udrugu godine, i Priznanje za životno djelo - Duško Godić . 


Duško Godić, Predsjednik Časnog suda, Duško Godić, diplomirani ekonomist po struci,  djelatnik je Crvenog križa Zagreb i voditelj Projekta „Unaprjeđenje kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici". Projekt se sufinancira sredstvima Grada Zagreba i provodi se u prostoru Crvenog križa Zagreb u Sigetu od lipnja 2014. godine. I prije rada u Crvenom križu bavio se humanitarnim i volonterskim radom. Voli pomagati i darivati, uvijek je otvoren za suradnju i nove aktivnosti, a prema izjavama korisnika Projekta,  njemu nikada ništa nije teško  i uvijek je pozitivan i spreman pomoći.

Priznanje za "Osobu godine" po mišljenju Časnog suda, za godinu 2016. svojim radom i trudom zavrijedio je prof. Milun Garčević. 

Priznanje je uručila Svjetlana Maleković iz Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

Milun Garčević profesor je na Akademiji likovnih umjetnosti, umjetnik, mozaičar, konzervator i restraurator. Sudjeluje na brojnim izložbama i kongresima diljem Europe i svijeta. Objavljuje stručna djela i radove, profesor je i član Međunarodnog udruženja modernih mozaičara sa sjedištem u Raveni, član je udruženja mozaičara Britanije, Francuske i Cipra. Suradnik je instituta Paul Getty u Los Angelesu. Do sada je restaurirao mnoge antičke i ranokrščanske mozaike u Istri i Dalmaciji. Njegove radove možete vidjeti u Zagrebu, Poreču, Karlovcu, Vukovaru, Travniku i Egiptu gdje je radio mozaike za Aleksandrijsku knjižnicu.

Profesor Milun Garčević volontira već godinu i pol  gdje je postavio je do sada 20 mozaika na platou ispred zgrade Super Andrija u kojoj se večeras nalazimo.

Profesorova je želja da zajedno s korisnicima Projekta i studentima Akademije uljepša i oplemeni cijelo područje oko zgrade po uzoru na Gaudijev park u Barceloni. Sigurni smo da će to ovom vrsnom umjetniku i velikom radniku poći za rukom i da ćemo već slijedeće godine svijdočiti novim umjetničkim djelima našeg profesora.

Znamo da profesor i sada radi na velikom projektu za grad Primošten gdje je u tijeku izrada 22 metra visokog kipa Majke Božje čija će se svjetlost vidjeti preko mora sve do Italije.

Priznanje za Udrugu godine, po mišljenju Časnog suda - za godinu 2016. - svojim radom, trudom i djelovanjem zavrijedila je  Udruga Blue Knights (Plavi vitezovi).

Priznanje je uručio gost član Časnog suda , poduzetnik iz Samobora Dominik Crkvenčić

Udruga Plavi vitezovi osnovana je 1974. u Sjedinjenim Američkim državama kao udruga policajaca motociklista. Nakon Amerike uduruge su se počele širiti Europom gdje postoji više od 100 podružnica. Taj trend došao je do Hrvatske te je 2002. godine na inicijativu pokojnog Davora Javorskog osnovana prva podružnica u Hrvatskoj. Naši Plavi anđeli, večerašnji laureati, okupili su se u Zagrebu 7. siječnja 2005. godine i osnovali svoju podružnicu. Cijelo vrijeme izuzetno su aktivni te djeluju u raznim humanitarnim akcijama kojima pomažu ustanovama i osobama u potrebi. Do sada su nesebično pomogli slijedećim ustanovama i organizacijama:
  • Domu za nezbrinutu djecu „Caritas“ Brezovica,
  • Dječjem selu Lekenik,
  • Centru za rehabilitaciju Zagreb,
  • Udruzi roditelja koja skrbi o osobama s intelektualnim oštećenjima iz Novog Zagreba,
  • Domu za djecu s poremećajima u ponašanju „Braća Mažuranić“
  • Udruzi „Svjetionik života“ iz Zagreba,
  • Osnovnim školama Saborsko i Plaški,
  • Domu za djecu „Vladimir Nazor“,
  • Kući sv. Josipa za nezbrinutu djecu u Hrvatskom Leskovcu i drugim organizacijama koje skrbe o potrebitima.
 Vlastitim sredstvima članovi udruge sakupili su značajne donacije igračaka, opreme, hrane i ostalih potrepština koje su nesebično poklonili. Zadnju humanitarnu akciju organizirali su prije tjedan dana te pomogli osobama s intelektualnim oštećenjem i njihovim roditeljima. 

Priznanje za "Životno djelo" po mišljenju Časnog suda  za godinu 2016. - svojim dugogodišnjim radom i trudom zavrijedila je Luca Slišković.

- Priznanje je uručila izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Svjetlanu Maleković iz Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

Luca Slišković diplomirana je socijalna radnica i  dugogodišnja   ravnateljica Doma za starije osobe „Sveta Ana“.

Kroz dugogodišnje djelovanje radila je na unaprjeđenju poštivanja ljudskih prava, osnovnih sloboda i njihovog održavanja,  a posebice prema socijalno osjetljivim skupinama kao što su osobe starije životne dobi.

Tijekom dugogodišnjeg rada u struci promicala je humanističke ideale i radila je na poticanju socijalnih promjena kroz osnaživanje korisnika i djelatnika s ciljem promicanja njihove dobrobiti.

Kao dugogodišnja ravnateljica izuzetno je uspješna u svojem radu o čemu svjedoče mnogobrojni zadovoljni korisnici Doma te njegovi djelatnici koji slijede njezin entuzijazam i uvijek pozitivan pristup u poslu.

Na području Novog Zagreba ostavila je značajan i dubok trag. Kroz dugogodišnju suradnju sa svim dionicima s područja Novog Zagreba kontinuirano doprinosi razvoju kvalitetne suradnje i stvaranju pozitivnog okruženja za život i rad u našoj lokalnoj zajednici.

Nakon dodjele zasluženoga priznanja Luci Slišković za Osobu godine , prisutnima se obratio predsjednika Časnog suda za izbor Poduzetnika godine, Obrtnika godine i Priznanja za životno djelo u kategoriji poduzetništva, Vladimira Mihajlović.

Inače, Vladimir Mihajlović iz Osijeka, dipl.oec. je dugogodišnji urednik i suvlasnik časopisa Poduzetnik, namijenjenoga malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima, lokalnoj upravi i samoupravi, učenicima i studentima, građanima i svima onima koji se bave ili žele baviti poduzetništvom. Časopis je mjesečnik i izlazi 10 godina.

Pokretač je važnog projekta za mlade: Biti Bolji - Be Better, namijenjen učenicima i studentima u koji se do sada uključilo 32 škole i preko 8500 učenika i studenata.

Priznanje za " Poduzetnika godine" po mišljenju Časnog suda za 2016 godinu -  svojim radom i trudom zavrijedio  je Zdravko Ivančić, vlasnik tvrtke „Numikon“ d.o.o.

Priznanje je uručila Gordanu Pehanec Pavlović, pomoćnicu direktorice Sektora za industriju i IT pri HGK

Tvrtka „Numikon“ d.o.o bavi se razvojem i primjenom novih metoda proračuna mehaničkih konstrukcija i mehaničkih naprezanja cjevovoda, generatora i motora.

Također se bavi projektiranjem procesno-energetskih postrojenja uz korištenje najsuvremenijih numeričkih tehnologija i metoda konačnih elemenata.

„Numikon“ d.o.o  dobitnik je  certifikata bonitetne izvrsnosti, jednog od najvažnijih europskih standarda kojima se definira kvaliteta poslovanja i koji je međunarodno priznata oznaka ekonomske kvalitete poslovnog subjekta.

Vizija i cilj gospodina Zdravka Ivančića, vlasnika tvrtke,  je daljnji  rast i razvoj  te osvajanje novih tržišta.

Sigurni smo da će se uspješno poslovanje tvrtke  nastaviti i u budućnosti jer se u tvrtki svakodnevno vrijedno radi uz praćenje novih i modernih tehnologija.

Po mišljenju Časnog suda "Priznanje za Obrtnika godine" svojim radom i trudom zavrijedila je za godinu 2016. - Snježana Krušelj, vlasnica obrta „Silver“

Priznanje je uručila podpredsjednica matice umirovljenika Novi Zagreb, Marija šaranja.

Snježana Krušelj vlasnica je knjigovodstvenog servisa „Silver“.Obrt je osnovan 2000. godine i izuzetno dobro posluje te pruža kompletne usluge knjigovodstva, računovodstva, poreznog i poslovnog savjetovanja.

Knjigovodstveni servis „Silver“ individualno pristupa svakom klijentu i nudi klijentima optimalna rješenja usredotočena isključivo na njihove specifičnosti poslovanja.

Poslovanje knjigovodstvenog servisa u koraku je s vremenom te se prate sve izmjene koje se odnose na poslovanje klijenata.

Usluge knjigovodstvenog servisa prilagođene su potrebama poslovanja klijenata i stalno se unaprjeđuju.

Želja ove poduzetnice je daljnji napredak, stvaranje novih klijenata i poslovno usavršavanje.

Po mišljenju Časnog suda Priznanje "Za životno djelo" u kategoriji poduzetništva svojim dugogodišnjim radom i trudom, zavrijedio je Zvonimiru Viduka vlasniku tvrtke „Altpro“ d.o.o.

Priznanje je uručio Vladimir Mihajlović, urednik i vlasnik poslovnog mjesečnika Poduzetnik.

Zvonimir Viduka diplomirao je na elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, smjer industrijska elektronika 
Poduzeće ALTPRO d.o.o. osnovao je 1994. godine. Poduzeće se bavi isključivo razvojem i proizvodnjom opreme za željeznička vozila i infrastrukturu.
Proizvodi tvrtke u potpunosti su razvijeni u Hrvatskoj na bazi vlastitog znanja i dokazali su svoju konkurentnost na globalnom tržištu. Sa dvije niše kompletnih sigurnosnih sustava za željeznička vozila i infrastrukturu ALTPRO je trenutno jedan od četiri proizvođača takvih uređaja u svijetu.
Proizvodi tvrtke ALTPRO se nalaze u velikom broju država na svih šest kontinenta. U 5/2011 realiziran prvi transfer tehnologije na azijsko tržište. Na osnovu vlastitog razvoja usvojena je proizvodnja preko 700 raznih uređaja i pozicija.
Vlasnik tvrtke, Zvonimir Viduka, formirao je vlastiti željeznički inovacijsko proizvodni klaster.
Poduzeće od 2002. godine ima certifikat ISO 9001 za sustav upravljanja kvalitetom a od 2007. ima ISO 9001 za sigurnosne uređaje za željeznicu. Kao jedini proizvođač u regiji, ALTPRO je uvršten  u “Railway directory” (svjetski “tko je tko” na području željeznica) za infrastrukturu od 2003. g. nadalje.
Tvrtka Altpro posjeduje certifikate o usklađenosti s EU normama za svoje sigurnosne uređaje izdane u TÜV Rheinland, i to su jedini certifikati prema direktivama EU (CENELEC) izvan EU.
U lipnju mjesecu 2004. godine tvrtka je punopravni član UNIFE – zajednice željezničke proizvodne industrije EU, kao prva tvrtka izvan EU koja je primljena u tu organizaciju.
Na inicijativu gospodina Viduke HGK je 2004. osnovala Zajednicu željezničke industrije, a gospodin Viduka obnaša funkciju jednog od potpredsjednika Zajednice te člana klastera proizvođača za infrastrukturu. Gospodin Zvonimir Viduka je na Izbornoj Skupštini Udruge inovatora Hrvatske 21. veljače 2013. godine, izabran za zamjenika predsjednika Udruge. Funkciju dopredsjednika obnaša i u Udruzi vitezova hrvatskog inovatorstva.
Zahvaljujući svojim poslovnim rezultatima tvrtka ALTPRO postaje:
  • od lipnja 2008. godine punopravni član signalling radne grupe UNIFE pri Europskoj Komisiji.
  • od srpnja 2010.godine član CENELEC radne grupe UNIFE pri Europskoj Komisiji.
  • od studenoga 2011 godine posluje u vlastitom razvojno-inovacijskom centru.

Tvrtka je društveno odgovorna, aktivni je član Gospodarskog vijeća HGK Zagreb te potpomaže razne humanitarne i sportske aktivnosti.
Poduzeće u svojem 19 godišnjem radu postaje partner željeznica na svih 6 kontinenata. Poduzeće je fokusirano na istraživanje, razvoj i proizvodnju signalno-sigurnosnih uređaja za željezničku infrastrukturu i vozila i kao takvo je jedno od 4 svjetska proizvođača tog tipa opreme. Inovativne proizvode izvozi u 36 zemlje svijeta.
Rezultati rada i razvoj inovativnih proizvoda zabilježeni su u brojnim međunarodnim stručnim časopisima. Trenutno zapošljava 66 uposlenika od kojih je 60% s visokom stručnom spremom.

Zvonimir Viduka dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu te je član povjerenstva za izradu Nacionalne strategije inovacija u Republici Hrvatskoj za period od 2012. do 2020. godine.

Uz sve navedeno ima vremena i za svoje hobije iz područja elektronike i povijesti, a voli igrati i šah, nogomet i tenis.

Nakon podjele zasluženih priznanja zasluženih ovogodišnjih laureata, svečani program se vratio malo u povijest kako bi se prisjetio zašto se 10. prosinac obilježava kao Međunarodni dan ljudskih prava i zašto je važno da poštujemo ljudska prava svih pojedinaca kako bismo naše lokalne zajednice i sredine u kojima svakodnevno živimo i radimo učinili ljepšim i ugodnijim mjestom.

Davne 1948. godine na današnji dan potpisana je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i tada je po prvi puta u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika.

Današnji datum predstavlja prekretnicu u suvremenoj povijesti jer su se narodi svijeta udružili kako bi zauvijek stali na kraj genocidu nastalom za vrijeme II. svjetskog rata.

Na Međunarodni dan ljudskih prava promoviramo pravo na slobodu, pravdu i mir u svijetu  jer je zajedničko razumijevanje ljudskih prava i sloboda od najveće važnosti za svakog čovjeka.

Kako bismo promovirali pravo svih na ravnopravan status u zajednici u Gradskom društvu Crvenog križa Zagreb nastoji  kroz umjetnički prikaz u predstavi „Stari Zagreb, nova priča“ dočarati zajednicu u malom u kojoj svatko ima  pravo na dostojanstven život te prikazati zajednicu u kojoj se različitosti prihvaćaju kao vrijednosti koje ju obogaćuju.

U subotnjoj predstavi glume različiti izvođači, osobe starije životne dobi, osobe s invaliditetom i mladi kako bi prikazali prirodnu integraciju i sinergiju u zajednici.

Obzirom da je predstava tek u nastajanju te da će njezina premijera biti 8. svibnja povodom obilježavanja Međunarodnog dana Crvenog križa u subotu je ekskluzivno  odigrana samo jednu scenu koje će nas uvesti u predstavu.

Za kraj vrijedi istaknuti, kako je na početku ove svečane subotnje večeri, podjeli priznanja našim laureatima, državnu himnu, vrlo emotivno sa mnogo topline otpjevala Katarina Hercigonja, te kako je pjevački zbor trnsko, svojom vrlo uspješno izvedenom  pjesmom - Zagreb moj - označio završetak službenog dijela programa.



























Nema komentara:

Objavi komentar