.

petak, 4. studenoga 2016.

Znanje se množi dijeljenjem.

Botinec - Ovih dana smo posjetili Osnovnu Školu Braća Radić u naselju Botinec. Moramo odmah istaknuti kako su nas toplo dočekali učenici, učitelji, nastavnici, a posebno ravnatelj g. Darko Štimac.

U želji da približimo rad svih škola na području (osnove i srednje škole) našeg Novog Zagreb, te da javnosti približimo rad, trud i rezultate svake od njih, gotovo da nismo mogli susresti boljega sugovornika od g. Darka Štimac, koji nam je za ovaj put, u početku naše suradnje, vrlo srdačno i susretljivo odgovorio na našu zamolbu da nam ukratko, sažeto kaže ponešto o prošlosti, sadašnjosti škole Braća Radić u naselju Botinec.



Darko Štimac, ravnatelj

Osnovne Škole Braća Radić, Botinec
Naša škola započela je s radom 1966. god , i ove  smo godine svečano obilježili 50 godina našeg rada. Tko zna kada bi u Botincu, bila osnovana škola da nije bilo poplave 1964. kada iz nužde nastaje novo naselje. Škola odmah nakon svog osnutka postaje centar prosvjetnog, sportskog i kulturnog života naselja.

Prve školske godine imala je  485 učenika koji su polazili nastavu na tri mjesta:  Botinec, Savski Gaj i Blato. Od početka svog rada škola je imala i dnevni boravak i  pokrenule su se mnoge slobodne aktivnosti koje su tijekom godina  nagrađene uspjesima na raznim natjecanjima.  Stara škola bila je montažna zgrada sa lošim instalacijama, te se 1986./1987. godinu pristupilo izgradnji nove moderne školske zgrade. Tijekom te godine učenici nižih razreda pohađali su nastavu u školama u naselju Blato i u Cvjetnom naselju, a učenici viših razreda u naselju Trnsko.  Nova školska zgrada otvorena je  08. rujna 1988. godine.

Veliki ponos naše škole je „Školski športski klub“ u čijem sastavu postoje sljedeće aktivnosti: košarka, rukomet, stolni tenis, nogomet, šah i odbojka. Postajemo jaka ekipa u odbojci. Naše odbojkašice  osvajaju 6. mjesto na državnom natjecanju. 2007. god ,  a 2010. god. prvakinje su  Zagreba i četvrte u državi, dok  2014. osvajaju drugo mjesto u gradu. Naši dječaci 2008. godine u skupini 5. i 6. razreda prvaci su grada, a 2012. godine treći u Zagrebu. I naša nogometna ekipa sve uspješnija je i osvaja  ove godine drugo mjesto u Zagrebu.

U školi već 14. godina djeluje Klub mladih tehničara u nekoliko sekcija (robotika, maketari, video-film, digitalna fotografija te montaža video- filmova). Naši su učenici i na ovom području imali uspjeha na državnim natjecanjima. Također, u našoj školi, postoje i različite grupe (dramska, novinarska, likovna, zbor, knjižničari) u kojima naši učenici aktivno sudjeluju. Grupa knjižničara svojim projektom „Tko pjeva, zlo ne misli“ 2012. sudjelovala je  na Državnoj smotri projekata za ljudska prava i građanski odgoj. Naša likovna grupa na državnom natječaju  odnijela je pobjedu ekološkom skulpturom "Stolica". A i naš školski list „Ptić , koji izlazi od 1994. god uspješan je na Lidranu.

Od školska godine  2008./2009. permanentno imamo status  međunarodne Eko - škole. Eko – ekipa naše škole tri puta  je predstavljala školu na državnom natjecanju.  Na državnim natjecanjima bili su naši učenici i iz kemije, povijesti, matematike, i biologije. Naši učenici uspješni su i u sportovima kojima se bave izvan škole. Imamo državnu prvakinju u veslanju, ritmičkoj gimnastici, a i  dobre  rezultate u atletici.

Posebno smo ponosni na interijer i eksterijer naše škole. Uredili smo veliki Eko - kutak koji je osim edukativnim eko - temama namijenjen i ugodnom boravku roditelja koji dolaze na individualne razgovore s učiteljima te učenicima za različite zadatke. U svakoj je učionici uređen i mali eko -kutak, a uređuju ga učenici i učitelji koji borave u tom razredu.

Božićni sajam humanitarnog karaktera, koji je u međuvremenu postao jednim od zaštitnih znakova naše škole, održan je po prvi puta 14. prosinca 2007.  Tijekom godina novcem prikupljenim prodajom učeničkih radova na sajmu pružena je pomoć djeci onkološkog odjela bolnice u Klaićevoj, sakupljen je novac za kupnju novih kolica učeniku naše škole, sredstva za učenika koji se nalazio na dugotrajnom liječenju i  za sve naše učenike kojima je pomoć bila prijeko potrebna.

I povodom  Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje nastojimo misliti na potrebite stanovnike našeg naselja te prikupiti elementarne namirnice koje predajemo  udruzi Izvor ljubavi koja djeluje karitativno u sklopu botinečke župe.  

U našoj školi održavaju se i maskenbali, kvizovi, parlaonice, plesovi za Valentinovo, projektni dani i još mnogo zanimljivih događanja. 

Izmjenjujemo bookmarkere sa zemljama u svijetu, provodimo noć u knjižnici u „Tulumu slova“,  putujućim ruksakom „Čitamo mi, u obitelji svi“.

Učenike  na odmor umjesto klasičnog zvona  pozivaju zvuci glazbe. Naš „Radio Ptić“ obavještava nas o svim novostima iz života naše škole i uspjesima naših učenika.

Od početka školske godine 2013./2014. klasični "papirnati" školski dnevnici i imenici zauvijek su napustili našu školu, a zamijenio ih je digitalni e-dnevnik. Osim što je time učiteljima olakšan rad, sada i učenici i roditelji u svakom trenutku imaju uvid u ocjene i postignuća učenika na nastavi.

Sve naš uspjehe i sav naš rad i trud prepoznali su i drugi. Naša škola 2013. godine, zbog iznimnog doprinosa na području odgoja i obrazovanja, dobitnik je Medalje Grada Zagreba.



Za sve one koji žele saznati više o aktivnostima Osnovne Škole Braća Radić, Botinec - http://os-brace-radic-zg.skole.hr/

Nema komentara:

Objavi komentar