.

subota, 19. studenoga 2016.

Noć snage i zajedništva

Buzin - Prošlu subotu smo svjedočili zaista izuzetnoj atmosferi, u kojoj se vrlo dostojanstveno, ali veselo i zanimljivo održavala - Zelena noć - nakon 10. godina neodržavanja, te obilježavanje 70. godišnjice postojanja Nogometnog kluba Mladost iz Butina.

Zaista moramo pohvaliti organizatore ove večeri, koji su uspjeli zadržati (70. godišnjicu postojanja Nogometnog Kluba Mladost)  i povratiti (Zelena noć) tradiciju ovoga sve uspješnijeg nogometnog kluba, ne samo osvojenim bodovima na tablici, već kvalitetnim klupskim radom i okupljanjem mladih kroz svoju nogometnu školu.

Uz odličnu glazbu, te ukusnom i obilnom hranom Restorana Gallant, svi prisutni su uživali u plesu ali i u prigodnim kulturnim sadržajima. Cijele dvorana ovog restorana je odisala nekako svečarski, ponosno. Svi su redom bili ponosni na svoj klub, koji eto, vraća još jednu staru tradiciju - održavanja Zelene noći - koja je na žalost, nesretnim okolnostima bila prekinuta prije deset godina.

Od kulturnog programe, veliku pažnju prisutnoj je privukao "biškup" i "miništrant".  koji su krstili mlado vino, ali i svakako vrlo bogata tombola.





Andrija Mikulić, predsjednik
Gradske Skupštine grada Zagreba
- Prije svega, drago mi je da sam imao priliku, ja bih rekao - privilegiju i čast, kao pokrovitelj na 70. rođendanu N. K. Mladost, Buzin i na ovoj 18.  Zelenoj noći.

Svima, čestitam 70 rođendan i punoljetnost ovih zelenih noći.

To je mladi pogon, dakle uspješno rade svoj posao. Imaju preko 250 djece u svom pogonu. Ono što oni rade je vrlo humano i treba takvo što podržavati.

Svaki puta kada budemo u mogućnosti mi ćemo biti pokrovitelji. 

Zahvaljujem roditeljima, koji su podrška svojoj djeci, također se zahvaljujem svima iz Kluba, predsjedniku Kluba Mariu Ban. Dakle svim ljudima koji rede na ovom cijelom projektu.

Da bi to sve išlo dalje, da bi bili svi zajedno uspješni i zadržali tu našu djecu ovdje. Da bi od njih stvorili sutra pravi zaista sportski igrači, talenti. Ono što oni zaista i jesu, moramo im pružiti neke uvjete. Pa tako ćemo ići na to , da jednostavno im osiguramo umjetnu travu, kako bi mogli trenirati, kada su loše vremenske neprilike. To je ono što je neophodno. To je da trebamo tribinu, ja bih rekao  na stadionu, da ne kažemo na terenu N. K. Mladost.

Prema tome , uvijek, ali uvijek dok ćemo imati takve ljude koji se bave, mladima u smislu sporta, roditelje kao podršku, takav Nogometni klub imati će uvijek pokroviteljstvo Gradske skupštine grada Zagreba. To je nešto, što se ne daje jer je to nečiji hir, već zato, jer je to zaista prava istinska potreba - omogućiti ljudima da se razvijaju u onom dijelu, gdje su najbolji i najjači. No, za to im moramo osigurati uvjete, a za to smo mi upravo tu.





Ante Bošnjak, prijatelj
Nogometnog Kluba Mladost, Buzin
- Želim istaknuti kako mi je sin sportski odnosno nogometno ponikao, od "limača" pa do danas, kada je seniorski član ekipe.

Ono što mi se posebno svidjelo, je činjenica kako u klubu imaju odlično organiziranu školu nogomete, sa zaista izvrsnim trenerima, koji doista daju sve od sebe, te na vrlo pošten i lijep način obrađuju svoj odgovorni dio posla.

U ovaj klub , najviše privlači djecu ali i njihove roditelje taj izvrstan rad trenera sa mladim ljudima i  faire pristup.

- Uz to što ste jedan od roditelja koji prati svoje dijete od samog početka ovdje u Nogometnom Klubu  Mladost , također smo čuli kako vrlo aktivno pomažete klub ?

-  Pa, naravno. Koristimo svaku priliku u kojoj možemo priskočiti i pomoći klubu, na način da se donira potrošni materijal ili nekakav uređaj, npr. printere ili nešto slično od informatičke opreme.

- Možete li nam za kraj ovog našeg kratkog ali ugodnog razgovora, reći nešto o vašim dojmovima večerašnje 18. Zelene noći, koja je večeras, hrabro organizirana nakon 10. godine zatišja?

- Ovo je jedan prekrasan događaj i nakon deset godina, doista jedna lijepe manifestacija, da se ovako organizira i dogodi. U svakom slučaju bih pohvalio samu inicijativu , ali i odličnu organizaciju i svim srcem želimo da se ova tradicija ponosno nastavi.





Ivan Batinić,  kapetan
seniorske selekcije Nogometnog Kluba Mladost
- Dragi Ivana, čuli smo kako si ti prve nogometne korake uradio baš ovdje u N. K. Mladost u Buzinu, a evo te danas kao ponosnog kapetana seniorske selekcije. Što bi nam rekao o svom nogometnom putu?

- Od kada sam došao u ovaj nogometni klub, bio sam zatečen ali pomalo ushićen kako je u klubu postavljeno sve kako spada.

Ono što me izrazito veseli a nekako se preslikava i sa mojim osobnim ambicijama je činjenica kako klub želi napredovati, ne samo bodovima, već i svim ostalim segmentima što čine jedan klub uspješnim.

I ova - Zelena večer - je također jedan od segmenata napretka. Naime evo vraća se i snažna tradicija, koja se na trenutak bila, zbog sklopa nespretnih okolnosti zaustavila.

Kao što imate priliku i sami svjedočiti, sve je zaista odlično osmišljeno i organizirano. Ovo je prilika da se svi skupa oni iz kluba ali i oni oko kluba zajedno sastanu i bolje upoznaju i izmjene iskustva, ideje, ali i zasluženo provesele.

- I za kraj. Što bi rekao mladima koji još uvijek dvoje - pridružiti se klubu ili ne ?

- Poručio bih im da u svakom slučaju pokušaju. Neka se priključe N.K. Mladosti, zaista imamo izvrsne uvjete i imamo velike ambicije u daljnjem nastavku razvoja i napredovanja kluba. Pokušajte trenirati nogomet, jer je on zaista fair play , kreativna i društvena igra.





Ivica Valerijev, član Uprave
Nogometnog Kluba Mladost, Buzin
- g. Valerijev, vi ste bili i predsjednik N. K. Mladost.

- Da. Sa velikim zadovoljstvom ali i ponosom mogu istaknuti kako sam imao čast biti predsjednik u tri mandata od 2001. do 2016, godine ovog zaista uspješnog kluba.

- Koji su bili izazovi kluba u vrijeme dok ste vi bili predsjednik?

- Za vrijeme mojih mandata , naš prioritet je bio izgradnja svlačionica  to podzemnih svlačionica iza sjevernog gola. Izgradnja tribine, koje je i sada u svrsi. Obnova postojećeg starog objekta,. da se privede funkciji. Izgradnja pomoćnog velikog igrališta za treninge. Izgradnja poligona iza južnog golaza treninge. Također smo osnovali školu nogomete, koja evo hvala Bogu danas broji nešto više od 250 polaznika (djece), 11 kategorija  omladinskog pogona na što smo izuzetno ponosni. no u moja doba 2001. godine mi smo krenuli praktično od "0"- nismo imali niti jednu kategoriju omladinskog pogona.

I sve ovo što govorim, ova uprava, koja nas je naslijedila, je samo oplemenila naš rad i radi na tome da se postave još bolji uvjeti za dobrobit djece koja gravitiraju naselju buzin. To nisu samo Buzinska djeca, već su to djeca Novog Zagreba, npr. naselja Spot Siget, Trnsko.... Dakle imamo djece, praktički iz cijelog Novog Zagreba i okolnih  mjesta ovdje Črhi, Hrelić, Mala Mlaka, Hrašće, Odra itd... Naime, prije svega su roditelji prepoznali , prije svega rad naših trenera, jer poradili smo na tome da treneri u Omladinskoj školi moraju biti kvalitetno educirani. Trenutno imamo angažirane jedne od najobrazovanijih trenera u ovom dijelu grada Zagreba, kao nogometni klub. Tako da su to roditelji prepoznali i rado dovode svoju djecu u Nogometni Klub Mladost Buzin.

- Evo, svjedočimo i nastavku tradicije "Zelenih noći" ..

- Na žalost, imali smo jednu stanku od punih deset godina. Dakle 17. Zelena noć bila je održana također u ovom restoranu u veljači 2006. godine. Drago mi je da je ova uprava, odnosno predsjednik Mario Ban inicirao povratak 18. "Zelene noći" baš na 70. godišnjicu postojanja Nogometnog Kluba Mladost. Naime klub je osnovan u srpnju 1946, godine, tako da je to jedna odista lijepa godišnjica, oblježene večerašnjim kulturno zabavnim druženjem. Naravno "Zelena noć" privlači naše prijatelje, sponzore, ali i bivše članove kluba, bivše nogometaše, koji su zadužili N.K. Mladost. I kroz ovo zaista uspjelo druženje evocitraju se vrijedne uspomene...

- Što bi vi, da imate "čarobni štapić" na 70. rođendan, poželjeli klubu da se ostvari u budućnosti?

-  Za početak bi mu poželio da da se maknemo iz ovog ranga, da odemo barem rang višlje. To je nešto što smo zaslužili, po svim karakteristikama, koja sam spomenuo. A ono što nas najviše tišti, pomisliti ćete da je sportski rezultat, ali nije!  Nas tišti najviše naša infrastruktura, za koju mislimo da bi trebala biti daleko bolja. Naime, ta infrastruktura će privući mnoge mlade nogomataše, maknuti će tu djecu ih možda sa ceste, od kompjutera, igrica, kafića itd...


Juraj Babić, bivši igrač i trener
Nogomatnog Kluba Mladost, Buzin


- Dragi g. Babić, možete li nam reći, kada ste se vi uključili u rad N. K. Mladost?

-  Nije bilo toliko davno, ali tamo negdje1954. godine, samo prije šezdeseti toliko godina...

- Do kada ste bili aktivni u Klubu?

-  Igrao sam nogomet za Klub aktivno negdje do 1970. godine. No nekoliko zadnjih godina sam bio i trener u klubu, doj je u njemu igrao Božo Bakota, Vrbanić jedan pa drugi, te Mijo Kranjčina koja je bio u juniorskoj reprezentaciji.

- Vi ste zaista kompetentan da nam pružite kvalificirani odgovor na pitanje - koja je osnovna razlika nogomete onda i nogomete danas?

-  Moram istaknuti, kako je razlika poprilično velika. No, ako gledamo nižerazredni nogomet u kojem smo tada igrali i natjecali se, iako sam ja igrao posle N.K. Mladosti do Zone, koja je tada bila II. Liga, ali to je bilo kasnije.

Razlika je u tome jer je onda nogomet bio mnogo sporiji i manje se unosilo znanja u treniranje. Igrači su manje znali, barem taj nivo. Treniralo se uglavnom, da se ima kondicije. Malo da trče, da dobiju malo muskulature i da znaju osnovne stvari: šropati, pucati itd... A sve drugo, ovo što se danas igra, toga nije bilo u tom nižerazrednom nogometu. Mislim ni na više,m jer imam prakse i u tom, kada je Zona bila u rangu današnje Druge lige. Sjećam se treninga, isto tako trčali smo, šprintali smo, igrali glavom igrali nogom, koljeno, ovo /ono. Ali nekakva taktika i taktičko nadmudrivanje, poznavanje  suprotne momčadi, suprotstavljanje tehnike prema tome, toga nije bilo. To je po meni jedna osnovna razlika.

Danas je nogomet, onaj koji prosperira znatno brži, čvršći, tvrđi, nego što je onda bilo.

- Možete li nam reći svoje viđenje Nogometnog Kluba Mladost , sa današnje perspektive?

- Moram priznati, kako  klub slabo pratim iz objektivnih razloga. O klubu ne znam baš previše, ali mislim da su sada teška vremena za njih. Što god bih rekao, možda ne bih dobro pogodio, jer nisam ih već dugo gledao. Naime, nema više one popularnosti, koju je taj klub imao. Nekada je cijelo naselje Buzin živjelo za Nogometni Klub Mladost i Nogometni Klub Mladost sa naseljem Buzin. Danas toga gotovo nema. Vi danas imate iznimku. Nekada je bilo u N.K. Mladost 90% domaćih igraća iz naselja Buzin a 10% je bilo izvana. Sada je to obrnuta situacija. To nije za prepoznati i tu je jednostavno izgubljen interes i nema više takvog kontakta.

No, ono što su ono zasigurno napredovali, a mi nismo imali i što nismo mogli tada imati, niti smo razumjevali toliko, imaju mnogo mladeži! Imaju više nivoa toga. To je u svakom slučaju pohvalno. Šteta što nemaju većih materijalnu mogućnost, jer bi se tada sve to razvilo i više. ali to je - što je!

- I za kraj ovog našeg razgovora, možete li nam reći svoje dojmove o večerašnjoj proslavi 70. godina postojanja N.K.Mladostt i "Zelenoj noći" ?

- Meni je prvi dojam taj...Mi smo nekada slavili te naše godišnjice u našim prostorijama, sada je izvan toga. To je nekako malo se distanciralo od Kluba. Nije to više ono što je nekada bilo. Nekada smo ni , svi igrači - ja se sjećam - i ja sam,  kada sam bio najpopularniji, kao "plavi 9", koji je palio i žario tu. Mi smo svi bili aktivni, mi smo bili konobari, mi smo organizirali zabave od kojih imali svoje prihode. Živjeli smo samo od članarine  i od svojih aktivnosti. Toga danas nema. Danas je to, vidite - igrači su za sebe. Ono što uprava napravi, napravi, to je to! To je jedan od biitnijih razlika.

moram spomenuti, kako sam malo inicirao našu tradiciju , jer sam nazvao g. predsjednika i ja sam htio, sada ćete se nasmijati - Ja sam rekao, dečki turnir. Turnir bih htio imati, mi smo za godišnjice imali turnir. Ja bih htio još zaigrati, iako od moje generacije, momčadi koja je igrala, ja sam nabrojao svega na žalost - četiri igrača koji su na životu.






Juraj Babić, bivši igrač i trener
Nogomatnog Kluba Mladost, Buzin

- g. Juraj Babić je rekorder po broju zabitih golova u jednoj utakmici. Taj broj iznosi 5 golova na jednom poluvremnu utakmice. To se dogodilo u srazu N.K. Polat (Buševec) - N.K. Mladost (Buzin) utakmica se igrala u Buzinu.

kako smo saznali, g. Babić je pripremio vlastiti poklon koji ne želi otkriti, prvom igraču N.K. Mladosti iz Buzina, koji izjednači ili obori njegov rekord!




Juraj Ban, tajnik
Nogometnog Kluba Mladost, Buzin
-  Večeras smo se okupili na manifestaciji proslave 70. godišnjice postojanja N.K. Mladost i 18. "Zelene noći".


Ova "Zelena noć" je nakon deset godina ponovno pokrenuta. Uspjeli smo oživjeti našu tradiciju  koja je započela još davne 1988. godine.

Moram istaknuti kako mi je drago, da smo u našem mandatu oživjeli ovaj zaista vrijedan tradicijonalni događaj, te se iskreno nadam, kako ćemo u buduće svaku iduće godine organizirati još sadržajnije i zanimljiviju "Zelene noći".



Mario Kranjčina predsjednik
Vijeća mjesnog odbora Buzin
- Kao predsjednik Vijeća mjesnog odbora Buzin, moram prije svega čestitati svim članovima, navijačima, upravi ali i svim ostalima kojima je drag i blizak srcu, 70. rođendan našeg Nogometnog Kluba Mladost.

Kao što i sami vidite večeras se ovdje okupio zaista veliki broj članova kluba, gostiju i uvaženih uzvanika, kako bi svojim prisustvom što više uveličali ovaj zaista impozantan jubilej. 

No, večersa se također ujedno održava i 18."Zelena noć" na koju smo također iznimno ponosni tim više što je uprava kluba uložila energiju , kako bi obnovila i tu tradiciju našeg Kluba, koja je zbog žalosnog spleta okolnosti bil prekinuta desetak godina.

Čestitam našim članovima Nogometnog Kluba Mladost, 70. rođendan sa željom da što prije izgrade pomoćno igralište, čiji ih nedostatak opstruira u daljnjem napretku, te što skorijim izgradnjom tribina, koje bi bile snažan zamašnjak još kvalitetnijih i ne samo nogometnih  rezultata.



Mario Ban, predsjednik
Nogometnog Kluba Mladost, Buzin
- Prije svega želim zahvaliti svim našim članovima,  gostima, dragim prijateljima, ali i svim uvaženim uzvanicima, koji su večerašnjim svojim dolaskom ovako lijepo uveličali, prije svega proslavu 70. godina  postojanja našeg Nogometnog Kluba Mladost, no i našu "Zelenu noć" koju ponovno sa mnogo radosti održavamo nakon deset godina ne održavanja.

Poneseni idejom i organizacijom obilježavanja 70. godina postojanja i djelovanja naše Nogometnog kluba Mladost, ali snažnom željom obnavljanja vrijedne tradicije "Zelene noći", nismo uspjeli realizirati želje i ideje naših starijih članova. Naime zbog hladnijeg vremena nismo bili u mogućnosti organizirati nogometni turnir, gdje bi pozvali mnoge drage goste , ali bi  i ugostili naše "stare" članove, koji su stvarali tradiciju i legendu našeg kluba.No, sve navedeno i mnogo više ćemo realizirati već slijedeće godine.

Moram priznati kao predsjednik Nogometnog Kluba Mladost, kako sam izuzetno ponosan da je ovaj veliki prostor restorana Gallant ispunjen do posljednjeg mjesta. To samo pokazuje, koliko i što znači naš Nogometni Klub Mladost, kako mještanima naselja Buzin, ali i mnogo šire u Novom Zagrebu. 

Večerašnja menifestacija koja objedinjuje i proslavlja 70. godina djelovanja i postojanja našeg Nogometnog Kluba Mladost i obnavljanje snažne tradicije "Zelene noći", prije svega nas snaži i pokazuje, kako smo na pravom putu. No, isto tako zadaje nove ciljeve, koje stoje pred nama, kako bi u budućnosti bili još bolji, kvalitetniji i moćniji.

Na kraju, da ne zaboravim - zahvalio bih svima, koji su sudjelovali u realizaciji ove naše proslave. 

Zahvalio bih prije svega našem ovogodišnjem Pokrovitelju, Gradskoj skupštini grada Zagreba, na čelu sa predsjednikom Andrijom Mikulić. Također zahvaljujem svim našim sponzorima. iskreno zahvaljujem glazbenicima koji su ovu večer učinili još ugodnijom. 

Na kraju bih od srca zahvalio susretljivim djelatnicima restorana Gallant. Zahvalio bih konobarima koji su bili uvijek uz nas, na dohvat ruke, ali isto tako svim djelatnicima u kuhinji, koji su svojim obilnim i ukusnim jelima, svaki puta iznova činili ovo druženje još čarobnijim.

Svim skupa veliko hvala.

A vas, dragi članovi kluba, prijatelji, gosti, uzvanici, u ime Nogometnog Kluba Mladost , pozivam i do godine, da ponovnim druženjem ponovno pokažemo koliko nam znači naš klub, ali i koliko on nama pruža zadovoljstva, zdravlja i ljubavi!

Vidimo se do godine!
























 















Nema komentara:

Objavi komentar