.

nedjelja, 20. studenoga 2016.

Kulturno umjetničko društvo Mladost, će spremno dočekati Sv. Nikolu i Krampusa

Odra - Prošle nedjelje smo posjetili naselje Odra, gdje članovi Kulturno umjetničkog društva Mladost, u društvenom domu strpljivo i predano uvježbavaju  nastup povodom dolaska Sv. Nikole.

Prekrasno je bilo vidjeti strpljivu, ali i na trenutke razigranu djecu, kako pažljivo slijede upute, voditeljice odnosno predsjednice Kulturno umjetničkog društva Mladost, Mirne Maravić, Kako doznajemo, upravo je ona bila začetnik ove prekrasne ideje, u kojoj sva zainteresirana djece (bez obzira bili ili ne članovi KUD Mladost) dočekuju Sv Nikolu uz obaveznog Krampusa sa uvježbanim kulturno umjetničkim programom, nakon čega slijedi, podjela darova, koje dijeli glavom i bradom sam Sv. Nikola. Sigurni smo kako  nije potrebno, posebno isticati tu radost i veselje, koju doživljavaju djeca, ali i njihov roditelji, pri primitku darova.

Sa mnogih strana smo čuli, kako ova priredba iz godine u godinu privlači sve veću pažnju, kako djece, ali isto tako i roditelja. Više se nitko i ne čudi, kada na priredbi susretne roditelje i djecu ne samo iz naselja Odra, već i iz susjednih naselja Hrašća, Male Mlake, Buzina, Gornje Lomnice, Svete Klara, itd...



Snježana Markić Martinić, majka
kćerke  Mije (6)
-  Članovi smo Kulturno umjetničkog društva Mladost, evo treća godina. 

U početku je bila iskrena želja da moja Mija krene čisto radi druženja, naime ti je pjesma, ples i veselje. No, što se tiče kulturno umjetničkog društva Mladost, tu je velika zajednica, što znači kako će veće dijete bez sustezanja pomoći manjem. Osobno me ta ljudska kvaliteta ugodno iznenadila, jer bilo gdje drugdje na koju god aktivnost (sport, itd...) gdje smo upisali našu Miju, svugdje je bilo suprotno, nekakvo natjecanje. Ovdje je u druženju više istaknuta međusobna podrška, tolerancija, ljubav...

Što se tiče ovog druženja, koje se organizira za doček Sv. Nikole i naravno Krampusa, zaista ne znam što bih rekla. Naime, meni osobno jako lijepo. Veseli me veliki broj, roditelje i djece koji se okupe tom prilikom. Samom priredbom se održava tradicija, a sama djeca postaju jamstvo da se sve to ne zaboravi. Ne znam kako je u drugim obiteljima, ali kod nas doma se to poštiva i održava, ne samo blagdan Sv. Nikole, već i ostali blagdani.

- Za kraj, što bi rekli mladim roditeljima...

- Ja svakoga , koga znam i koga ne znam - preporučam da njihovo dijete krene na nešto tako. Ovdje može samo zavoljeti ples, pjesmu, druženje, nastup, putovanja... Tu se djeca i oslobode koja su povučenija. Samo sve pozitivno.



Petra Pučić Lesničar , majka
kćerke Lane (6,5) i Lucije(5,5) godina
-  Cure su uključene u Kulturno umjetničko društvo Mladost tri godina. Naše aktivnosti sa folklorom su zapravo počele sa priredbom Sv. Nikole, na taj način smo zapravo saznali za Kulturno umjetničko društvo Mladost. 

Naime, došle smo na pripreme za Sv. Nikolu, djevojčicama se to jako dopalo i tako smo ostale uključene u daljnji rad društva. 

Inače, probe su organizirane dva pura tjedno, druže se sa djevojčicama i dječacima iz naselja  različite dobi i uče različite nacionalne pjesme, plesove. Imaju gostujuće KUD-ove, obi gostuju diljem Hrvatske. U principu iskreno mislim kako je vrlo interesantno i zanimljivo, sa jedne strane a sa druge strane vrlo edukativno. Možda će ih sve ovo u budućnosti usmjeriti u neke kvalitetne vrijednosti, a ne  na ulicu, kafiće itd...

Upravo sad, kao što vidite, tijekom mjeseca studenog održavaju se pripreme za doček Sv. Nikole, kada oni pjesmicama, recitacijama dozivaju Sv. Nikolu i prateću družinu. Ne treba ni isticati, kako je to djeci veliko veselje. Moja obitelj obavezno poziva prijatelje iz grada, iz različitih kvartova. Svi se vrlo rado odazivaju, a moram priznati kako je to sad to već tradicionalno postalo - Sv. Nikola u Odri. 

Ovdje djeca dobiju simbolične poklončiće i jako se vesele tome. Zapravo se vesele ovom susretu, ne toliko zbog poklona, već zbog cijele atmosfere i druženja. Naime oni svojim recitacijama, pjesmom i plesom dozovu Sv. Nikolu. Zaista je zanimljivo, tako da se i mi odrasli također družimo i uživamo u ovom susretu.

Na kraju bih zahvalila svim članovima, odnosno organizatorima a posebno predsjednici Mirni Maravić na ovoj zaista svake hvale vrijedne - kulturne priredbe.



Miljenko Papić, voditelj
Kulturno umjetničkog društva Mladost
- Sada u ovo blagdansko vrijeme. kada nam se približava više tih blagdana, između ostalog pripremamo priredbu za doček Sv. Nikole i Krampusa.

Moram istaknuti kako smo si sa Sv. Nikolom jako dobri i on svake godine posjećuju djecu ovog kraja, što znači ovih naših sela , od  Hrašća, Male Mlake, Gornje Lomnice, Buzina, itd...

Mi, kako kulturno umjetničko društvo Mladost svake godine tradicionalno priređujemo ovu priredbu, baš u čast dolaska Sv. Nikole. U priredbi djeca izvode recitacije, par igrokaza... Kako bi bilo sve kako treba, da bi Sv. Nikolu, ali i Krampusa dočekali kako treba, mi četiri / pet nedjeljna (cijeli mjesec studeni) uvježbamo ovu zaista lijepu i veselu priredbu. Moram istaknuti kako djeca vole dolaziti na ove probe i uvježbavati recitacije i igrokaze za njega (zahvaljujem i roditeljima na strpljivosti i redovitom dolasku na probe).

Ova priredba je otvorenog tipa, gdje Sv. Nikola daruje svu djecu koja dođu. Za vrijeme priredbe , dvorana bude ispunjena do posljednjeg mjesta, to samo pokazuje da djeca ali i roditelji uživaju u ovoj priredbi

Za kraj bih pozvao sve da nam se pridruže u 4. prosinca u 17,00 sati, da dočekamo Sv. Nikolu svi skupa.



Mirna Maravić, predsjednica
Kulturno umjetničkog društva Mladost, Odra
-  Mi već  tradicionalno dvanaestu godinu za redom upriličujemo doček Sv. Nikole u naselju Odra.

Pet, šest nedjelja prije nego što sam Sv. Nikola sa Krampusom dođe, održavamo vesele probe sa djecom.

Željela bih ovdje istaknuti, kako na ovim probama ne sudjeluju samo djeca našeg Kulturno umjetničkog društva Mladost, već sva zainteresirana djeca iz okolnih naselja, Hrašće, Gornja Lomnica, pa čak imamo djece iz naselja Sv. Klara ..

Često me pitaju, od kuda ideja, za ovako nešto? Naime i ja kada sam bila mala djevojčica u Maloj Mlaki, moj djed ja na konju  doveo Djeda Mraza. Meni se to kao djetetu duboko urezalo u sjećanje, kao nešto lijepo, veličanstveno, čak su tu večer i zvijezde sijale jače. A kada sam dobila i dar, mojoj sreći zaista nije bilo kraja, po prvi puta sam osjetila kako hodam po oblacima sreće, ne dodirujući zemlju.

Te prekrasne emocije, tu radost, sreću, zanos - sam htjela podijeliti sa svom djecom ovog našeg kraja, za blagdan Sv Nikole, da i oni osjete nešto slično, ako ne i više...

Ideje je ubrzo zaživjela među našim članovima Kulturno umjetničkog društva Mladost, ali i našim naseljem , tako da sada si pitaju - Kada će doći Sv. Nikola?. Posebno su uporna djeca, jer se vesele veselim probama. Moram reći kako se dogodi, kako su djeca ponekad veselija na samim probama, nego, kada dođe Sv. Nikola.

Uz Sv. Nikolu (koji ima ogromni veliki štap) obavezno dolazi i Krampus, u pratnji Anđela. 

Jedne godine je bilo zgodno, došao je baš pravi veliki ogromni Krampus i onda je nastala strka i zbrka, jer su se djeca prestrašila. Nastala je pometnja, vrištanje, pa je onda Krampus povukao izvan dvorane.

- Možete li nam na kraju ovog našeg ugodnog druženja reći samu organizaciju, odnosno tko financira sam poklone SV. Nikole?

- Probe koje se održavaju ovdje u našem Društvenom domu Odra, to je iskreni poklon Kulturno umjetničkog društva Mladost, i mene osobno, mojim mještanima. Poklone financiraju roditelji, oni daju novac, a mi kupimo Hrvatske proizvode - slatkiše, jabuke i mandarine.... i naravno - šibe! Bez šibe nema ni Sv. Nikole!














Nema komentara:

Objavi komentar