.

ponedjeljak, 17. listopada 2016.

Gdje griješimo?

Novi ZagrebJutros sam razmišljao i shvatio kako nas današnji način života lako može zarobiti u začarani krug koji nam može uništiti zdravlje. Prvo, jedemo previše, i to najčešće brzu hranu, uglavnom loše kvalitete koja pomaže učiniti nas debljima. Ali kako mi ne želimo biti deblji, trudimo se jesti manje. Neki čak i pretjeruju pa ne jedu gotovo ništa ili vrlo malo kroz dan, pa kada konačno nešto i pojedu, osjećaju grižnju savjesti zbog toga što su jeli i time postali deblji…

Drugo, liječnici (često i sami s kojom kilom viška) nas šalju u neki fitnes centar vježbati kako bi potrošili višak hranom unesene energije. I ovdje postaje opasno, jer se odlazak na vježbanje može lako shvatiti kao kazna za loše ponašanje, u ovom slučaju za to što smo jeli. Ukratko, jedemo, osjećamo krivicu, a za kaznu moramo ići u fitnes centar kako bi uklonili višak kilograma i s njima osjećaj krivnje. Ali to ne funkcionira, jer takav način razmišljanja i djelovanja jednostavno nije ispravan.

Gdje smo pogriješili?!

Trebamo promijeniti način razmišljanja. Svakodnevno vježbanje bi trebali provoditi s ciljem podizanja razine kvalitete života, a ne nešto što ćemo «odraditi» kako bi «potrošili» jučerašnji obilniji obrok. Vježbaj i kreći se više jer to doprinosi kvaliteti tvog života, a ne kao nešto čime ćeš «ispraviti» loše izbore još lošijeg životnog stila.

Trebao bi saznati koliko hrane ti je dovoljno za održavanje postojeće tjelesne težine bez uključenog vježbanja. Ako ne možeš naučiti kako zadržati tjelesnu težinu pravilnijom prehranom, boljim izborom hrane, odlazak u fitnes centar te neće spasiti. Jedan sat u fitnes centru ti neće «poništiti» ostalih 23 sata nedovoljnog kretanja, loše prehrane i premalog sna. Zdravo odrastanje i zdravo starenje se sastoji od pravilnog izbora zdrave hrane i povećane dnevne tjelesne aktivnosti koja će ti omogućiti da ostaneš pokretljiv, neovisan od drugih i zadržiš kvalitetu života koju trenutno imaš. I zapamti, samo ti možeš kontrolirati kako ćeš dočekati budućnost.

Zato razmislite i ostanite zdravi i lijepi!

Nema komentara:

Objavi komentar