.

srijeda, 26. listopada 2016.

Djeca vrtića - Zvončić, u Blatu, kreativno obilježila dan kravate

Ispričavamo se, zbog  lošije kvalitete
fotografije / fotografirano mobitelom
Blato Sada već i naši predškolci znaju i ponosno tvrde da je kravata izum Hrvata. Stoga ovaj elegantni i dostojanstveni odjevni predmet zasluženo zauzima svoje mjesto u godišnjem kalendaru važnih događanja. Naime, Hrvatski Sabor je još 2008. godine datum 18. listopada proglasio Danom kravate.

Na taj dan u dječjem vrtiću pričamo o hrvatskim vojnicima koji su živjeli prije 400 godina, a kako su bili hrabri i vješti ratnici, rado ih je u svoje redove primila i francuska kraljevska vojska. Ti hrvatski ratnici su bili prepoznatljivi po jednom detalju: nosili su rupce omotane oko vrata i zavezane u čvor. Ubrzo su i drugi počeli nositi takav modni detalj, a nazivali su ga prema hrvatskim vojnicima – francuski naziv za Hrvata je Croate što vodi francuskom imenu Cravate tj. kravate.

Danas ljudi u cijelom svijetu nose kravatu kada žele biti otmjeni, kulturni i svečani. No djeca vrtića „Zvončići“ u Blatu (područni vrtić DV „Hrvatski Leskovac“) kravatu nose kada žele pokazati da su samosvijesni, informirani i kreativni građani naše domovine. I nek se zna: svako dijete je svoju kravatu samo oslikalo i zbog toga još ponosnije nosilo oko vrata!

*pripremila Arijana Plahutar, pedagoginja DV „Hrvatski Leskovac“

1 komentar:

  1. Jako je lijepo čuti, a ovom prilikom i vidjeti kako su djeca u našim vrtićima kreativna i educirana na lijep i specifičan način. Bravo za svu djecu, isto kao i za sve djelatnice (i djelatnike) dječjih vrtića! Ovo je dokaz da svoj posao savjesno, s ljubavlju i veseljem obavljaju bez obzira na već uobičajene poteškoće u hrvatskim vrtićima...
    Alen, Zagreb

    OdgovoriIzbriši