.

petak, 9. rujna 2016.

Slogom rastu male stvari, neslogom se rastvaraju najveće

Sveta Klara - Danas je u Podružnici umirovljenika Sveta Klara, održana 4. redovita sjednica Izvršnog odbora.

Na sjednici je razmatrano više točaka dnevnog reda. Veliku pažnju svih prisutnih je zaokupila skora proslava 650. godina Župe, Sveta Klara, koja će se svečano obilježiti 2. listopada, ove godine.

Kako smo uspjeli doznati, ova složna i marljiva Podružnica za ovaj veliki događaj priprema objaviti i predstaviti - Turopoljski rječnik, koji sadrži više od 5. i pol tisuća pojmova (riječi). Uz ovako dugu i slavnu prošlost samog naselja Sveta Klara, umirovljenici ovog naselja najbrojnije po broju svojih stanovnika u Novom Zagrebu , izdavanjem ovog rječnika, želi i dalje sačuvati tradiciju i običaje Turopoljskog narječja, ovog kraja.

Nadalje je bilo riječi o skorom posjetu gradu Padovi, gdje se planira jednodnevni izlet, gdje bi se obišle sve znamenitosti  i  svetišete sv. Leopolda Mandića, Prato Della Valle, baziliu Sv. Antuna, Piazza Erbe, Capella Degli scrovegni, L'Universita, Pallazo Della Regione, ovog zaista prekrasnog grada.



U susret 650. gdišnjice  župne crkve
Sveta Klara
Barokna župna crkva sv. Klare smještena je u središtu istoimenog naselja. Uz crkvu je župni dvor s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, a istočno od crkve je staro groblje. Crkva sv. Klare spominje se u 14. stoljeću, no pretpostavlja se da je tada bila drvena. Na zaglavnom kamenu ulaznog portala današnje crkve, uklesana je godina izgradnje 1768.

Crkva je dvoranskog tipa, sa zaobljenom apsidom svetišta, sakristijom prigrađenom s južne strane, te četvrtastim zvonikom ispred glavnog pročelja. Svetište, uže i niže od broda, svođeno je baldahinskim svodom, a od lađe odvojeno konkavnim svođenim trijumfalnim lukom. Motiv konkavnog luka ponavlja se i na zapadnom zidu crkve. Baldahinski svodovi, oslonjeni na pilastre bogato profiliranih kapitela, dijele prostor lađe na dva jarma. Valovita ploha parapeta kora oslanja se na dva kamena stupa. Iznad svođene sakristije je oratorij.

Pročelja, raščlanjena plitkim pilastrima, rastvorena su pravokutnim prozorima. Trokatni zvonik u osi glavnog pročelja, natkriven je piramidalnim krovićem. Etaže zvonika odijeljene su vijencima, a uglovi naglašeni kvadrima u žbuci. Rastvoren je okruglim i polukružno zaključenim prozorima.

Unutrašnjost crkve oslikana je iluzionističkim freskama, sačuvanim na dijelu sjevernog zida lađe i na trijumfalnom luku, gdje je u medaljonu označena godina 1797. Ikonografski prizori iz života sv. Izidora oslikani su na parapetu pjevališta. Vitraji su izrađeni 1925. godine. Crkva se odlikuje izrazitom kulturno – povijesnom, arhitektonskom i urbanističkom kvalitetom, te vrijednim inventarom
.



Uz ostale točke dnevnog reda, također je  zbog sve većeg broja pristupanja novih članova, od posljednje djelomične izmjene rukovodstva, ove Podružnice, odlučeno kako će se unutar Podružnice organizirati razne sekcije. Ove sekcije su praktičan odgovor i funkcionalan način, još kvalitetnijeg zadovoljavanja potreba članova Podružnice u različitim interesima, druženje i djelovanja. Tako je na ovom sastanku dogovoreno, kako će se organizirati prva -humanitarna sekcija, koja će još kvalitetnije obilaziti i pomagati ( u okvirima mogućnosti same Podružnice) prije svega bolesne članove u bolnici ili doma, te nepokretne i potrebite. Za voditeljicu ove - sekcije- je izabrana Ivanka Borovec

Dogovorene je i -sportska sekcija- koja će kao do sada, ali mnogo snažnije poticati sportske aktivnosti članova Podružnice, u njihovom druženju, rekreaciji, ali i gostovanju kod drugih Podružnica. Za voditelje ove -sekcije- je izabran Tomo Marković.



Gordana Herceg, predsjednica
Podružnice umirovljenika Sveta Klara / Čehi
- Moram priznati kako sam zaista zadovoljna sa tijekom, kvalitetom ideja i dijaloga ali i zaključcima ove današnje sjednice Izvršnnog odbora Podružnice umirovljenika Svata Klara / Čehi.

Naime, kako ste i sami imali priliku vidjeti, sa obzirom kako nam  sam se priključuje sve veći broj novih članova umirovljenika u našu Podružnicu, stvorila se potreba organiziranja određenih sekcija, kako bi što kvalitetnije i učinkovitije uspjeli zadovoljiti sve sociološke, društvene, sportske  i ostale potrebe  svih članova, ovisno o vlastitom interesu.

Tako smo danas izabrali voditelje određenih sekcija (za početak, biti će i drugih sekcija ...), to su humanitarna sekcija i sportska sekcija, a vrlo skoro pripremamo i administrativnu sekciju, koja će pratiti natječaje i sl., te, razvijati suradnju sa ostalim Podružnicama koje djeluju ne samo u Novom Zagrebu već i šire.

Izabrani voditelji su i do sada vrlo uspješno djelovali kroz ove aktivnosti u našoj Podružnici. To su osobe, koje su i do sada ostvarivale odlične rezultate, prepune su entuzijazma i želje za boljitak, ne samo naše Podružnice, već i općenito. 

Ovim načinom organizacije, mišljenja smo kako ćemo im pružiti još više prostora, ne samo fizičkog, već i društvenog, ali i vremenskog, jer koncentrirajući se samo na ove aktivnosti, vjerujem kako ćete se i vi složiti, kao i naši članovi - kvalitetni razultati ne mogu izostati.

Dobar dio današnje sjednice je zauzela i diskusija o Proslavi 650. godišnjice Župe Sveta Klara. Za tu priliku se radujem sa ostalim članovima naše Podružnice Sveta Klara / Čehi izdanju našeg Turopoljskog rječnika. Mišljenja sam, kako će ovaj rječnik izazvati mnogo pažnje ,ne samo "starih mještana naših naselja" već i i svih ostalih. Naime, u rječniku ćemo se sastati sa riječima, koji se već odavano ne koriste, i koje su skoro skroz pale u zaborav.

Također planiramo, na sam dan, promicije našeg "Turopoljskog rječnika" ali ujedno i Proslave 650. godišnjice Župe Sveta Klara.  - 2. listopada 2016, godine - također pokazati i radove, koje izrađuju naše članice, kroz raznolike radionice. 

Naravno, kako ćemo po potrebi pripomoći i našem Župniku, u tim -velikim - danima, no isto tako ćemo se truditi uljepšati taj svečani i našim članovima.

Na kraju bih, pozvala od srca sve naše prijatelje i one iz Velike Gorice, preko naselja Meštrice, Jakuševca, Zapruđa, pa sve do Blata ili Jakuševca, da nam dođu u goste te svojim prisustvom uveličaju ovu našu zaista veliku obljetnicu, kako Župe, ali i naselja Sveta Klara.



Ivanka Borovec, voditeljica
Humanitarne sekcije
- Danas na redovitoj sjednici Izvršnog odbora, smo odlučili i izabrali osobu koja uz ostale članove - Humanitarne sekcija -  voditi konstantnu brigu o bolesnima, starijim i nemoćnim članovima naše Podružnice umirovljenika Sveta Klara / Čehi.  Odlukom Izvršnog odbora, upravo je ta odgovornost vođenje ove sekcije, pripala meni, mojoj malenkosti.

Osobno za mene to nije ništa novo jer sam se vrlo često, uz mnoge ostale aktivnosti, svo vrijeme mog dosadašnjeg aktivnog djelovanja u našoj Podružnici bavila i takvim humanitarnim aktivnostima.

Kako uz sve rečeno (bolest, nepokretnost i sl ..), vrlo često susrećemo ljude , naše članove koji su možda i zdravi, materijalno zbrinuti, ali su na žalost - usamljeni. Mišljenja sam, kako i mi koji smo još uvijek u snazi, aktivni - moramo pomoći.

Kako sam već rekla, sve smo mi to radili i do sada u našoj Podružnici, no mišljenja sam kako ćemo ovakvim načinom organizacije, dosadašnji rad koji je također bio zapažen i  uspješan, ipak malo proširiti i osnažiti, kako bi mogli više pažnje i više podrške pružiti svim članovima naše Podružnice, koji se nađu u takvoj prilici.



Tomo Marković, voditelj
Sportske sekcija
- Mislim kako neću pretjerati, kada ću reći kako u našoj Podružnici umirovljenika Sveta Klara / Čehi već cijeli niz godina, tradicionalno djeluje i živi sportski život, umirovljenika.

Tome u prilog bih naveo činjenicu, kako smo upravo mi naša Podružnica, pokretač 1. Sportskih susreta umirovljenika Novog Zagreba, koji su se održali nedugo u upravo u našem naselju u organizaciji naše Podružnice umirovljnika Sveta Klara / Čehi .

Moram također reći kako se to nije dogodili slučajno. Naime, iza svega toga stoji dugogodišnji rad, druženje i želja naših članova Podružnice da ne budemo od onih koji samo sjede i predaju se negativnim stranama starosti.

Ovaj način organiziranja - po sekcijama , sa kojim se je započelo upravo danas zaista pozdravljam. Mišljenja sam kako će to zaista uroditi plodom, te kako ćemo na ovaj način pojačati ali i  raširiti interes prema sportu (raznolikosti sportskih disciplina), druženju, putovanju.

Kako sam već spomenuo, mi smo se u Podružnici sportski družili (bellot, pikado, šah i sl...) i do sada, no sa ovakvom organizacijom, mišljenja sam kako ćemo pružiti priliku novim članovima sklonim ovakvom načinu druženja, osigurati im više vremena, prostora itd. No, isto tako vrlo snažnije ćemo organizirati Turnire, pozivajući članove drugih Podružnica da nas posjete i aktivno se druže, natječu, ali i isto tako odlaziti drugim Podružnicama, šireći onu staru sportsku izreku - U zdravom tijelu, zdravi duh! 







Nema komentara:

Objavi komentar