.

ponedjeljak, 5. rujna 2016.

Izlet za okrijepu duše i tijela


Jakuševec - I ove su se godine, članovi Udruge umirovljenika Jakuševec skupa sa Podružnicom umirovljenika Gornja Lomnica, već tradicionalno uputili u grad - centra svijeta - Ludbreg, gdje se održava hodočašće u Prošteništu Predragocjene Krvi Isusove. Vrijedi istaknuti  kako Vjernici ovamo dolaze u velikom broju već šest stoljeća.


Na izlet se krenulo vrlo rano, ali zato sa puno radosti, već u 6,00 sati iz naselja Jakuševec. Tek, što su se svi okupili i krenuli (naime, autobus je neke od izletnika povezao iz obližnjih naselja, Gornja Lomnica / Meštrica i itd.) autobusom je krenulo čašćenje - oteštajcima-, a potom i ukusnim kolačima koje je za ovu priliku (vrlo strpljivo i predano, sa obzirom na količinu!) ispekla predsjednica Podružnice umirovljenika Željka. Općenite podatke o samom gradu Ludbregu te o Hodočašću za sve one koji su se po prvi prvi puta uputili na ovaj izlet, vrlo  sažeto ali dovoljno informativno je najavila Božica, predsjednica Udruge umirovljenika Jakuševec  i voditeljica puta.

Također i pjesma samo što nije krenula, no na žalost, prekratko putovanje nije joj pružilo priliku.



Grad Ludbreg čini 13 naselja: Apatija, Bolfan, Čukovec, Globočec Ludbreški, Hrastovsko, Kućan Ludbreški, Ludbreg, Poljanec, Segovina, Selnik, Sigetec Ludbreški, Slokovec i Vinogradi Ludbreški. U tih 13 naselja prema popisu stanovništva iz 2011. godine imamo živi 9.194 stanovnika.

Odakle ime Ludbreg?

Zasigurno se čovjek može upitati odakle ime LUDBREG? O tome postoji legenda i zapis povjesničara. Na tumulu (Gradinščak) načinjenom na jednom brežuljku Kalničkog obronka bila je utvrda. Žena zapovjednika svaki je dan izlazila na bedeme u šetnju. Prilikom jedne takve šetnje spazila je četu Turaka kako se sve više približava gradu. Jedan se Turčin potpuno primakao bedemu, od silnoga straha ženi su zadrhtale ruke, vrisnula je i onesvijestila se, dijete joj je ispalo iz ruku i skotrljalo se niz padinu.

Turčin koji je bio pod bedemom uzeo je dijete i otrčao u šumu. Kad se nestretna žena osvijestila izrekla je kletvu: “Prokleti taj ludi brijeg!” I tako je naselje dobilo današnje ime Ludbreg. To je priča kojom je običan čovjek nastojao riješiti zagonetku postanka imena.


No, i povjesničari su nastojali proniknuti u tajnu nastanka tog imena. Mađarski povjesničar Thalloczy krajem 19. stoljeća bio je u dvorcu kneza Edmunda Batthyanya u Körmendu gdje je sređivao arhiv te obitelji. Naišao je na 264 isprave i povelje o veleposjedu Ludbreg. Prema njegovom mišljenju Ludbreg je dobio ime po svom osnivaču vitezu križaru LODBRINGU, koji je iz daleke Burgundije krenuo u križarski rat, ali se više nije vratio u domovinu, nego je ostao ovdje i nadjenuo mu svoje ime. Narod je ime izgovarao Ludbring i napokon se ime upotrebom premetnulo u Ludbreg. Stanovnici su rijetko upotrebljavali to ime, već jednostavno Lubreg, a u okolnim selima taj je naziv i danas u uporabi, osobito kod starijeg stanovništva.





U - centar svijete - Ludbreg, umirovljenici su sretno doputovali već oko 7,30 sati. Cijeli je grad odisao svečarski. Parkirališta predviđena za parkiranje autobusa, koji su pristizali iz cijele Hrvatske, polako su se punila. U šetnji koja je uslijedila gradom, nije bili rijetkost susresti još ponekoga poznatoga prijatelja, poznanika iz susjednih naselja i ne samo iz Novog Zagreba, koji su također doputovali posjetiti Ludbreg.

I tako, obilazili su se raznoliki "štandovi", koji su vrlo često pobudili sjećanja i anegdote iz mladosti ili prošlih godina, dok se čekalo Misno slavlje koje je najavljeno za 11,00 sati. Dok su neki šetali i razgledavali, drugi su pak uživali u "svojoj" jutarnjoj kavi, na nekoj od ljetnih terasa ili pak ugostiteljskih "štandova".

Na samoj točki "centra svijeta" stvarala se gužva za fotografiranje, tako da se stvorio i mali red, za one strpljive. No, kako je vrijeme brzo prolazilo, tako se polako i punio sam grad Ludbred, hodočasnicima, izletnicima...



Ludbreg je poznato svetište Predragocjene Krvi Isusove, a povezano je uz čudesni događaj koji se zbio godine 1411. godine, kada se tijekom mise u pretvorbi kruha i vina u kaležu doista pojavila Krv. Ludbreško je svetište jedinstveno u Hrvatskoj i među rijetkima je u svijetu priznato bulom (svečanim papirnim pismom), a Sabor je godine 1739. u njemu odlučio izgraditi zavjetnu kapelu. Gradnju kapele pokrenuo je tek godine 1940. zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, a kapelu je 1994. blagoslovio kardinal dr. Franjo Kuharić.



U 11,00 sati je započelo Misno slavlje u ludbreškom svetištu Krvi Kristove, gdje se okupilo oko desetak tisuća hodočasnika, koje je predvidio Sisački biskup Vlado Košić.

Nakon Svete mise, kratke kupnje suvenira i okupljanja na parkiralištu, umirovljenici su se uputili u obližnje naselje Mali Bukovec, gdje su u domaćem restoranu Podravska Ruža uz ugodnu glazbu i susretljive domaćine uživali u ukusnom i slasnom objedu.

Pjesma, ples, ugodan štimung se nastavi od kasnih (19,00 sati) posljepodnevnih sati, kada je uslijedio, povratak svojim domovima.

Sasvim smo sigurni, kako je nakon ovog zaista lijepog, ugodnog i odlično organiziranog izleta, svim sudionicima ostalo prekrasno sjećanje i iskrena želja za ponovno putovanje.



Božica Bućarić , predsjednica Udruge
umirovljenika Jakuševec/ Hrelić
Kako ste danas imali priliku svjedočiti, i mi umirovljenici se -udružujemo - kako bi lakše i što povoljnije mogli putovati,  održavati radionice, posjećivati predstave itd...

Od naših prijatelja, suradnika, spomenula bih Podružnice umirovljenika  Gornja Lomnica / Meštrica, Odra/Hrašće, Kurilovec, Rakitovec, Velika Gorica, Čiče, Gradići itd... U ostalom ponetko od članova tih Podružnica je bio na izletu skupa sa nama.

Kako se ljeto bliži kraju, nakon ovog današnjeg izleta, koji je  - nadam se kako ćete se složiti sa mnom, bio prava okrijepa za tijelo i dušu svih sudionika, planiramo završni ljetni uzlet. Završni ljetni izlet planiramo u Terme Jezerčica u Hrvatsko Zagorje.

I tako, kada ljeto završi i započne jesen, planiramo još jedno putovanje, a to će biti 7. kolovoza u Međugorje.

Naravno, sa jeseni započinju i naše ostale uobičajne aktivnosti. No, sada ću iskoristiti priliku te vas pozvati, kako bi nas posjetili početkom kolovoza u našim Društvenim prostorijama, kako bi mogli najaviti naš plan aktivnosti, daleko detaljnije. 

Za kraj , zahvaljujem svim sudionicima današnjeg izleta na prekrasnom druženju, a Restoranu Podravska ruža, što nas je doista divno i punog srca ugostio. 




Željka Piktija, predsjednica
Podružnice umirovljenika Gornja Lomnica /
Meštrica
Danas smo bili na Hodočašću ovdje u gradu Ludbreg sa  Udrugom umirovljenika Jakuševec. Moram priznati, a iskrenog sam mišljenja kako su i svi sudionici izleta zadovoljni današnjim programom.

Naime, kako ste i sami bili u prilici vidjeti i doživjeti, zaista je danas bio raznolik sadržaj, do svečane misle, šetnje prekrasnim gradom Ludbregom, pa sve do ukusnog ručka, te plesa i pjesme koji su opustili i one "najtvrđe"!

Ponosna sam kako se i ovome izletu odazvao veliki broj aktivnih članova naše Podružnice. Vidjeli ste kako je autobus od 60 sjedećih mjesta bio dupkom ispunjen. Dan prije polaska, tražila se i karta više. Dodamo li tome, kako nas je i vrijeme poslužilo, moram kazati, kako svi skupa sa velikom radošću isčekujemo naš slijedeći izlet.



Mijo Krznarić, član
Udruge umirovljenika Jakuševec /Hrelić
Dugogodišnji sam član naše Udruge umirovljenika. Moram priznati kako mi sa dopadaju sve aktivnosti pa tako i izleti na koje često i sam odlazim.  Već tradicionalno dolazimo i ovdje u Ludbreg, ovaj prekrasan grad sa divnom tradicijom. Tako smo i ove godine posjetili  i sudjelovali u Hodočašće Prošteništu Predragocjene Krvi Isusove.

Moram priznati kako me govor Sisačkog biskupa Vlado Kokšić okviru svete mise  zaista , najblaže rečeno rezignirao. 

Naime, mišljenja sam kako politici nije mjesto u služenju Svete mise, a posebno ne u vrijeme neposrednih izbora (svega 7. dana uoči samih izbora!?). Na žalost po meni to samo pokazuje, nezrelost,  ili vrijeđanja nas glasača, kao da smo mi ne zreli odlučiti za koga ćemo glasati. Ili se to u određenim krugovima smatra uspjela manipulacija. 

Bilo, kako god bilo, za mene je to ne prihvatljivo.

Za kraj bih ipak pohvalio našu organizaciju (organizaciju Udruge umirovljenika Jakuševec / Hrelić i Podružnice umirovljenika Gornja Lomnica),  ovog izleta pa i domaćine ovdje u restoranu -Podravska ruža - koji su nas izvrsno ugostili uz ukusan ručak, odličnu glazbu... Upravo ovakvoga što je potrebno nama umirovljenicima, ovo je za nas prava -duševna hrana!

Za kraj bih spomenuo, kako je "stari" vlasnik, gospodin Tonček, prošle godine bio gost na našoj Godišnjoj skupštini  Udruge umirovljenika Jakuševec, gdje nas je darovao zaista odličnim vinom!



Dragica Božurić, član Podružnice
umirovljenika Gornja Lomnica
 Moram priznati, kako sam zaista zadovoljna današnjim izletom. Iskreno se nadam kako dijelim mišljenje i svih ostalih.

Posebno bih istaknula, kao smo odlično ugošćeni ovdje u Restoranu Podravska ruža, i koristim priliku pohvaliti sve djelatnike.

Također bi pohvalila naše organizatore izleta Božicu Bućarić i Željku Piktija, što su nam priredile ovako za dušu bogat dan!

Sa velikim nestrpljenjem očekujemo slijedeće putovanje.



Stjepan Filek, član Podružnice
umirovljenika Gradići

Naša Podružnica umirovljenika Gradići plodno i uspješno surađuje već duži niz godina sa Podružnicom umirovljenika Gornja Lomnica / Meštrica i njihovim rukovodstvom, gdje svi skupa sa Udrugom umirovljenioka Jakuševec / Hrelić putujemo na izlete i hodočašća.

Inače, zaista mi nedostaje lijepih riječi pohvale, što se tiče organizacije. Uvijek je sve kako treba, sa malom iznimkom. Ta iznimka je, kako nas gotovo uvijek znaju iznenaditi nečim lijepim - što nikako nismo mogli očekivati. Eto ovoga puta su nas uz sve ostalo darovali, svakog ponaosob - prekrasnim malim  Anđelima, koji su nas uistinu sve razveselili, a kod nekih i potaknuli suzu....

Naravno, kako ćemo u ovakvom društvu i u ovakvoj organizaciji i u buduće vrlo rado putovati.

Kako sam neformalno saznao, uskoro nas sve skupa očekuje također putovanje u Međugorje (7. kolovoza), koje sa velikim nestrpljenjem  i velikom radošću svi skupa isčekujemo.























































U ime uredništva Portal Rotor, zahvaljujemo na prekrasno provedenom danu u ugodnom druženju i odlično organiziranom izletu. 

Ujedno u ime svih sudionika zahvaljujemo organizatorima na prekrasnom poklonu, koji će nas zauvijek podsjećati na ovo današnje nezaboravno druženje.

Hvala!

Nema komentara:

Objavi komentar