.

četvrtak, 22. rujna 2016.

Glavni trg stana, dnevni boravak i kuhinja

Novi ZagrebU većini naših stanova i to bez obzira na veličinu, dnevni boravak integriran je sa kuhinjom i blagovaonicom. Ili barem sa blagavaonicom, ako je već kuhinja odvojena. U nekim stanovima nema pregrada ni sa hodnikom, pa se dobija jedna cjelina, tzv. open space, koju treba i povezati a ipak malo vizualno odvojiti. Tako dobijemo razne varijacije na temu 2, 3 ili 4 u jedan.

Naravno da će stilom dnevni boravak i kuhinja pratiti ostatak stana. Mada, mislim da ipak ostatak stana prati stil uređenja dnevnog boravka i kuhinje. No, svejedno. Danas neću o stilovima uređenja. Danas bih o prostorima koji čine cjelinu u većini kućanstava.

Kuhinju i boravak može odijeliti tzv. otok. Nekad su bili opularni "šankovi", uski i visoki. Danas se rade otoci, koji imaju s jedne strane funkciju kuhinjskog elementa. Radna ploča može služiti i za pripremu namirnica i kao stol. Ako instalacije dozvoljavaju na otok možemo smjestiti ploču za kuhanje i iznad nje napu.  Ili sudoper. S druge strane otoka možemo smjestiti barski stolac. Ili više njih. Ovisno o dužini otoka.

Stol i stolice također "prirodno" razdvajaju kuhinju od dnevnog boravka, a opet povezuju i čine cjelinu. Imali smo situacija kada je investior želio fizički odvojiti kuhinju radi mirisa a nije bilo prirodnog izvora svjetla u kuhinji. Tada smo radili pomičnu staklenu stijenu između boravka i kuhinje. Staklenom stijenom nismo učinili dojam smanjivanja prostora, kuhinja je dobila svjetla, a mirisi iz kuhinje nisu izlaziii van. U kuhinji je važno da imate dobru napu ili prozor radi ventilacije.  

Kod manjka kvadrata, neki boravci glume kroz noć spavaću sobu. Tada je odvajanje kuhinje od tog prostora bilo kakvom stijenom dobro došlo. Jer, ići spavati u prostoriju u kojoj ste prije toga pekli palačinke ili ribu - nije baš nosu primamljivo. No, ako vam postavljanje stijena iz nekih razloga nije moguće, barem dobro provjetrite stan prije spavanja.

Osim stijenama, prostor možemo odvojiti i policama s otvorima na obje strane, zavjesom zanimljivog dekora, većom biljkom... pa čak i bojanjem zida u drugoj boji možemo vizalano odijeliti prostor.

U dnevnim boravcima je uvijek postavljen TV. Postoje iznimke. Ja ih do sada još nisam vidjela. TV stavite na mjesto koje je vidljivo i sa udobne garniture, fotelje a i, po mogućnosti, stolca uz kuhinjski stol. 

Rasvjetom također vizualno odvajate prostor. U kuhinji je poželjna jača rasvjeta, centralna, na stropu a i dobro došla je koja ispod gornjih kuhinjskih elemenata. Iznad stola neka bude visilica ali da vam baš ne blješti u oči dok jedete i pijete. Dakle, s ugodnim vatima u žarulji. Boravak neka okupa topla indirektna rasvjeta.

Kod ovakvih polivalentnih prostora bitno je da ga ne nakrcate namještajem. U ovom slučaju vrijedi zaista - manje je više. U protivnom ćete se popikavati na komade namještaja a dojam će biti kao da ste u skladištu. S puno manjih komada namještaja vizalno ćete smenjiti prostor. Isto je i sa slikama na zidu. Jedna velika slika ili ogledalo bolje je nego hrpa manjih. Zavjese od poda do stropa također se preporučaju, kao i velik zanimljiv tepih.

U malim stanovim, gdje je dnevni boravak preko noći i spavaća soba, ako imate mogućnost, odnosno, dovoljnu visinu stropa, napravite galeriju.  Od poda do podnožja galerije neka bude dovoljan visina da možete proći. Ispod smjestite trosjed ili stol sa stolicama, a na galeriju stavite bračni krevet. Vodite računa o tome da i na galeriji imate dovoljnu visinu. Barem da kad sjednete u krevet ne udarite glavom u strop. Izradu galerije prepustite stručnoj osobi. Ili, ako već idete po principu sam svoj majstor - napravite galeriju čvrstom i stabilnom. Ako već imate spavaću sobu, na galeriji također možete napraviti svoj mali radni kutak. 

Bez obzira na kvadraturu, stil  uređenja i broj članova kućanstva  - dnevni boravak i kuhinja su mjesta u kojem najčešće boravimo kada smo kod kuće. Tu nam dolaze gosti i obitelj na druženje. To je žila kucavica svakog doma. 
















Nema komentara:

Objavi komentar