.

četvrtak, 28. srpnja 2016.

Proslava blagdana, zaštitnice Svete Ane

Sopot - Prekjučer je već tradicionalno po 39. puta svečano proslavljen dan Doma za starije i nemoćne osobe - blagdan Sveta Ane. Uz mnogobrojne goste i uzvanike, bio je to dan  kada su marljivi djelatnici ovog Doma ali i štićenici učini ovaj dan drugačijim, posebnijim - danom kada su svi ponosni na svoj Dom!

Kao i obično i ove se godine održala Sveta misa u prostoru kapelice, koje je smještana u prostoru Doma, potom je upriličena Likovna izložba, autorice Višnjice Kruhak Štefić, koja aktivno sudjeluje već cijeli niz godina u društvenom životu ovog Doma (član je i pjevačkog zbora!) nakon čega je poslužen ručak za sve koji su svojim prisustvom i ove godine uveličali proslavu, sve od štićenika Doma, dijelatnika, gostiju ,uzvanika i samog gradonačelnika g. Milana Bancića.



Lucija Slišković, ravnateljica
Doma za starije i nemoćne osobe
- Zgodna je prilika da smo se ponovno našli u ovako velikom broju. Naime, danas nas je povezao simpatičan datum, dakle - proslava dana Svete Ane, zaštitnice našeg Doma.

Kako proslavljamo blagdane u svom domu, isto to činimo i ovdje u našem Domu. , kako je Pozivamo drage ljude, članove obitelji i sve one koji su sa nama surađivali kroz godinu, koji su nas pomagali, koji su članovi naše obitelji. 

Slavlje započinjemo Svetom misom u 11,00 sati u kapelici našeg Doma. Moram istaknuti, kako smo jako ponosni, što imamo jako lijepu i veliku kapelicu, koju smo sami uredili, zahvaljujući prije svega dobroti naših djelatnika, gđi Pehradi, koja je uradila vitraje itd...

Svetu misu je danas vodio Vlč. Josip Nučec, naš dugogodišnji prijatelj i suradnik sa kojime smo mnogo putovali u Loudres, Svetu zemlju itd... Zatim Vlč. Ivica Štulić, koji je preuzeo voditi skrb o duhovnom životu u našem Domu, nakon dugogodišnje skrbi Josipa Dumbovića, koji je otišao u zasluženu mirovinu, kojeme ujedno želimo dobro zdravlje. Naravno, također je sa nama bio naš prijatelj Pater Ivan Radeljak. 

Iskreno me veseli poruka Svete mise topla, sa izravnom željom druženja, suradnje.

Kulturno umjetnički program nastavljamo sa likovnom izložbom slika, korisnice našeg Pjevačkog zbora Sveta Ana, gđe.Višnjice Kruhak Štefić . Umirovljenice, koja je vitalna, vesela, koja je kada je otišla u mirovinu započela sa svojom velikom ljubavi - slikanjem. Izložene slike u našem holu ovu godinu nose posebnu poruku, poruku zagrljaja! Dakle poruka je - družimo se, širimo ljubav, dajmo jedni drugima dodir, podršku i zagrljaj.

Donacijom jedne prekrasne obitelji, tamburaški sastav " EX panonija" će nas zabavljati i uveseljavati do u kasno popodne, a naši donatori zajedno sa našim vrijednim djelatnicima u kuhinji su pripremili ukusni objed, dakle ono što se očekuje od takvog jednog druženja.

Sa velikim veseljem nas je pozdravila naša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je na zasluženom odmoru, veselimo se također posjeti gradonačelnika g. Milana Bandića, a svim Anama, Ankicama i sl ... čestitam od srca imendan!





Ljeposava Barta,predsjednica
Matice umirovljenika Novi Zagreb
- Danas smo sa radosti u Domu Sveta Ana, jer danas je dan koji se obilježava niz godina. 

Proslava se obavlja "po domaći" bi se kazalo. Kako znate , Sveta misa je u 11,00 sati. Nakon Svet mise je postavljena slikarska izložba gđe. Višnjice Kruhak Štefić, koja je talent za umjetnine. 

Zapravo, ona je oslikala i napravila slika, da je to zapravo nevjerovatno, koliko je vrijedna i koliko ima u sebi te - duše - za  slikanje.

Tada slijedi i malo glazbe za sve prisutne, za domaće ovdje,  za korisnike Doma, za osoblje Doma. Svi su zapravo na jednome mjestu i svi se iskreno druže i slave, kroz veselja i radost - zapravo sa jednim dobrim skromnim ručkom.

Također su uz ostetale goste došli iz "grada" socijalni radnici, iz Domova socijalni radnici, ravnatelji, svećenici.

Tako se slavi dana Svete Ane, već godinama, tradicionalno.

- I vi ste ovdje.

- Da i sama sam pozvana u ime umirovljenika Novog Zagreba, koja surađujem sa Domom za starije i nemoćne Sveta Ana, sa Gerentološkim centrom, a da ne govorim sa "pokretnim" umirovljenicima, koji putuju sa Maticom umirovljenika Novi Zagreb, na izlete, na liječenje u toplice (što ovdje u Lijepoj našoj, a što van nje!). Mogu sa ponosom istaknuti, kako već dugo traje velika i plodna suradnja ovog Doma i Matice umirovljenika Novi Zagreb.

Na kraju bih u ime svih umirovljenika Novog Zagreba, svim djelatnicima ali i korisnicima  zaželjela radostan, ugodan i prepun ljubavi , podške, zdravlja za njihov dan - Dan Svete Ane!





Čedna  Sliško, član Upravnog odbora
- Korisnik sam usluga Doma za starije i nemoćne osobe Sveta Ana već šestu godinu. Inače sam prosvjetni djalatnik, a živjela sam u naselju Zapruđe.

Moram iskreno priznati, kako mi je u Domu zaista lijepo. Zašto kažem lijepo?

Imam svoj "kutak", koji me opušta. Volim čitati, iako imam zdravstvenih problema sa očima.

Već četvrtu godinu sam član  u Upravnom vijeću Doma Sveta Ana. U vijeću pokušavamo riješiti stanje, koliko se može, da bude pozitivno. kao što i sami znate, vremena nisu baš pogodna, tako da se osjeća da i u Domovima jedna razlika u odnosu na neka bolja (financijaka ) vremana. No, nadljuskim snagama , usudla bih se reći - naše uprave nekako se to sve ide. Jer, kako je ostalima, tako se i mi snalazimo.

U Domu je ugodno. Naime, kao što i sami vidite, ambijent je lijep. Imamo ugodno uređen i okoliš našeg Doma, takao da imamo prostora, nismo zbiti. U tom lijepo uređenom "dvorištu" si možemo dati malo oduška, kroz ugodnu šetnju, "samovanje" ili pak šetnju, druženje ugodan razgovor. Željela bih također istaknuti nadljudski trud i rad svih zaposlenika ovog Doma, od spremačica, socijalnih radnica, medicinskih setra itd kako bi nam pružili što kvalitetniju uslugu, kada je riječ o ovom Domu - uslugu sa dušom!

Današnje slavlje i proslava naše zaštitnice Svete Ane, je naša uobičana prosalva, koja započinje Svetom misom. Dolaze nam mnogi gosti iz ostalih Domova. Na ovaj dan , ugodno se provedemo skupa sa našim djelatnicima doma. Složi se uvijek i neka kulturno - umjetnička priredbica. Danas je bila jedna izložba slika, zaista lijepa.

U našem domu je uvijek dinamično i kreativno. Čestitam svim Anama, njihov dan !





Vlč. Josip Vnučec, župnik
 Svete Marije pod Okićem

 -  Već godinama dolazim ovdje u ovaj Dom za starije i nemoćne Svete Ane, redovito sa ostalim svećenicima, na proslavu Svete Ane i dana ovog Doma. A, Sveta Ana ima svoju povjest sa svetim Joakimom (slave se 26. srpnja). To su djed i  bakica od našeg Isusa! Jer Ana i Joakim nisu imali djece, međutim bili su pobožni, kroz čitav svoj život. Vjerni Gospodinu. Nisu "brundali" protiv svakidadašnjice, nego su prihvaćali sve iz Božije ruke. Prem da je onda bilo sramota nerodkinja, ali je i Ana moleći se skupa sa Joakimom prizvali mislost od Boga i  rodila im se kćerka - Marija.

Marija, koja je postala majkom Isusa krista.

Upravo zato je Sveta Ana i joakim, zaštitinici i starijih, nemoćnih, pa i nerodkinja i svih onih koje imaju teški trudnoću. Stoga im preporučam da se uđu u zagovor tih dvoje  svetaca Svete Ane i josakima.

Svim Anama , želimo sretan i blagoslovljen imandan. Neka ih prati zagovor Svetog joakima i Svete Ane.






Svoje ime Dom za starije i nemoćne osobe - Sveta Ana, je zapravo dobi na putovanju 1992. godine u Svetu Zemlju, kada je ravnateljica Doma, gđa. Lucija Slišković, kojoj se svidjelo mjesto  sa kipom Sveta Ane. Tad je predložila , kako bi bilo lijepo da Dom za starije i nemoćne nazove imenom Svete Ane, što se dopalo svim hodočasnicima na čelu sa Vlč. Josipom Vnučec , tadašnjim župnikom u naselju Sloboština. 

Po povratu sa ovog hodočašća, Dom je promijenio svoje ime u današnje, koje sa ponosom nosi -  Dom za starije i nemoćne osobe - Sveta Ana!






Višnjica Kruhak Štefić, slikarica
amater
- Slikarstvom se bavim, od svog odlaska u mirovinu. Počela sam u pučkom otvorenom učilištu, kod prof. Ota Burgera. S njime sam radila najdulje, najviše sam od njega od "zanata" dobila.Nastavila sam raditi sa prof. Dubravkom Lepejem a crtež sam učila sa Zdravkom Đerekom.

Sada sam još uvijek u Pučkom otvorenom učilištu u Klubu 17, radimo samostalno. Također sam član Hrvatskog likovnog društva, već nekih petnajstak godina. Sa njima izlažemo, imamo stručno vodstvo i  postavljamo mnogo izložbi.

Ova današnja izložba u Domu Sveta Ana, je moja 6. samostalna izložba. Moram istaknuti, kako me od srca razveselilo, kada su me pozvali da današnji Blagdan Svete Ane uveličam sa svojim slikama. 

Ovu samostalnu izložbu sam zapravo posvetila čovjeku. Onome što čovjek čovjeku daje na radost. Dakle glazba, knjiga, ples, pjevanje i zagrljaj. Ono što svaki čovjek zna i može. Sa veseljem sam slikala, misleći pri tome koliko je malo potrebno da si međusobno pružimo veselje. Možda je lijepa riječ i zagrljaj dovoljna kako bi nekoga učinili posve sretnima.

Mislim kako se ove slike po povratnim informacijama, probudile emocije kod štićenika doma ( a i ostalih!) upravo onu sa kojom sam ja slikale sve te slike. To me jako veseli! Zapravo, je to nešto što i ispunjava život u ovim prekrasnim godinama.





Vladimir Blažina, šef kuhinje

-  U našem Domu za starije i nemoćne osobe Sveta Ana, radim već 21. godinu.Danas skupa sa svim ostalim djelatnicima i korisnicima slavimo dana naše zaštitnice Avte Ane. Ovaj dan tradicionalno obilježavamo ovo nam je 39. proslava. 

Želim sa ponosom istaknuti, kako ćemo slijedeću godinu slaviti 40. godina, što ćete se sa mnom složiti zaista nije malo. Sve protekle godine smo brinuli o našim korisnicima, a o rezultatima dosadašnjeg rada, govore nasmijana i zadovoljna lica naših korisnika.

Kako sam već rekao na ovaj se dan  svi skupa malo više podružimo, i korisnici , gosti a i mi djelatnici Doma, a kuhinja pripremi malo bogatiji ručak.






Portret Svete Ane sa autoricom
Višnjica Kruhak Štefić, slikarica
amater
 Portret Svete Ane u Domu Sveta Ana 

- Kada sam dobila vijest, kako ću svojim izložbom, svojim slikarskim radovima uveličati ovogodišnju proslavu blagdana Svete Ane, zaštitnice Doma za starije i nemoćne Sveta Ana odmah sam započela slikati portret Svete Ane.

Uočila sam od prije kako Dom, na žalost nema takvu sliku, tako da sam sa veseljem oslikala Svetu Anu i od srca je poklonila svim korisnicima usluga ali i djelatnicima ovog zaista ugodnog i lijepog, njegovanog doma.

Još više me radosti, kada vidim kako se svi radom raduju mom poklonu. Naime vidim kako se štićenici jako zadovoljni poklonom i često navraćaju i promatraju sliku koja je smještene odmah nakon ulaza u dom.





Silvana  Štrbić Brekalo,  socijalna radnica
za izvan institucijske usluge

- Od kako sam zaposlenik ovog našeg Doma, a to je 17. godina uvijek se radujem sa ostalim djelatnicima proslavi dana naše zaštitnice Svete Ane.

Proslava je već tradicionalna, tako da svake godine pozovemo drage goste iz ostalih domova, gradskih ureda, obitelji naših korisnika itd... Takođe svake godine održimo Svetu misu ovdje u prostoru naše Kapelice, gdje posle organiziramo kulturno umjetnički program, scenska predstava, pjevački zbor, izložba slika itd..

Nakon toga slijedi ukusam ručak, gdje se proslava nastavlja uz ugodno druženje, glazbu i ples, kako korisnika usluga, članova obitelji naših korisnika ali isto i gostiju i nas djelatnika.

Na kraju bih svim Anama, našim korisinicama - zaželjela sve najbolje uz njihov imendam!





Branka Kupanovac, voditelj službe
za prehranu, higijenu i tehničko održavanje

- U ovom našem Domu radim već dvadeset godina. Svake godine  na današji dan se održava, odnosno slavi Dan doma - Sveta Ana.

Naš dom je dobio to ime, kada je došla ravnateljica Lucija Slišković, 1992. godine.

Na taj dan se uglavnom slavi Sveta misa, organiziramo kulturno umjetnički program. Korisnici se taj dan iznimno ugodno i dobro osjećaju jer zajednički sa nama djelatnicima, proslave našu zaštitinicu Svetu Anu, uz svečani ručak.Nakon ručka se na opće zadovoljstvo svih nastavlja druženje uz ples i muziku.

Čestitam svim Anama, Ankicama, Anuškama itd, ali i svim našim korisnicima, te djelatnicima Dan  Svete Ane!





Biserka  Omić, spremačica
- Ovdje sam od rane svoje mladosti, naime ovdje u ovom prekrasnom Domu za starije i nemoćne Sveta Ana radim od prvih početaka samog Doma, dakle 39. godina.

Za nas sve skupa i korisnike usluga i zaposlenike je današnji dan uvijek poseban, pošto se zovemo Dom Sveta Ana.

Imamo dosta Ana, kako korisnica ali i djelatnica. 

Moram priznati kako ste me sada prisjetili Krštenja našeg Doma, to je bilo prije 19. godina i od tada tradicionalno slavimo naš dan, dana naše zaštitnice Svete Ane. Ovog dana smo svi nekako malo opušteniji i korisnici, gosti i uzvanici ali i mi zaposlenici.

Za kraj bih čestitala svim Anama, njihov dan!





Smilja Matijašević, socijalna radnica
-  ja radim 27. godina u ovoj ustanovi. Danas slavimo, već tradicionalno dan naše zaštitnice, zaštitnice našeg Doma - Svete Ane.

Kao i obično i ove godine , održali smo Svetu misu, poslije koje je započeo kulturni program. Ove je godine predstavljena likovna izložba, autorice Višnjice Kruhak Štefić nakon koje je priređen domjenak sa glazbom i plesom

- Iako ste vi dosta bliski (intimni) sa svojim štićenicima, ali ovaj dan je nekako poseban.

- Jasno, danas je Sveta Ana, a sa obzirom da mi u Domu imamo 32. korisnice koje se zovu Ana, Anica, jasno je kako je to poseban dan za sve nas. Svi ga skupa proslavljamo. Dođu nam prijatelji iz drugih Domova, Ustanova, suradnici sa kojima radimo. Jasno dođu nam i  naši iz Poglavarstva grada, Ministarstva socijalne politike i mladih. Svi se kupa okupimo i uveličamo i veselo proslavimo ovaj dan.





Marijana Sertić Đurđević, glavna sestra
na stacionaru

- U Domu radim već dvije godine i također se već tradicionalno, poput svih ostalih radujem današnjem danu. 

Naime cijeli stacionar proslavlja naš dan , dan naše zaštitnice Svete Ane, a uz to zaista imamo dosta korisnica koje se zovu Ane, normalno - kako i to uveličava draži i radost ove tradicionalne proslave.

Nakon Svete mise, kulturnog programa, nastavljamo ugodno druženje uz zajednički ručak svih nas - korisnika, uzvanika, gostiju i nas zaposlenika . Nakon ručka nastavlja se druženje uz glazbu i ples do kasnih popodnevnih sati.

Zaista sam radosna da postoji jedan ovakav dan, koji nas svaku godinu, nekako ispuni novim emocijama, pruži nam ponekada i utjehu te pokaže smisao radosti života.

Svim Anama, Anicama ..od srca sve najbolje za njihov dan!






Iva Kunjačić, konobarica
- U našem Domu radim već deset godina. Svake godine sa isčekivanjem uz ostale sa nestrpljenjem čekamo "naš" dan, dana naše zaštitnice - Svete Ane.

Ovaj dan je sve nekako  radosnije , bliže.....u duhu veselja Svete Ane. Istaknula bih naše korisnice koje su slavile imendan, kojima se čestitalo . Dobile su od svih nas po jednu ružu za svoj ali i naš dan!

Kako baš nisam vješta u velikim govorima a posao me tjera, za kraj ću samo čestitati svim našim korisnicima,  zaposlenicima i  gostima Dan naše zaštitnice Svete Ane!





Romana Galić, zamjenica
Pročelnice gradskog ureda za socijalnu zaštitu
i osobe sa indivliditetom i  ujedno 7. godina
 predsjednica upravnog vijeća Doma za starije
osobe Sveta Ana

- Danas smo ovdje na proslavi Dana doma u jedno da pokažemo koliko brinemo za cijeli dom. Za njegove korisnike i djelatnike, ali ponajviše kako bi obilježili ovaj dan te da bi se svim Anama, Ankicama ...čestitali njihov dan. Isto tako i svim djelatnicima i  korisnicima doma, poželjeli puno sreće u daljnjem radu.

Moram reći, kako je Dom za starije i nemoćne Sveta Ana, jedan od 11.  domova za kojih posebno brine grad Zagreb, jer su to naši domovi. Dom u kojem ima puno zelenila, ljepote u kojem , mislim ono što je najvažnije, a to je da ima - dušu! Za to su posebno zaslužni djelatnici, koji sa puno ljubavi i brige, brinu o svakom korisniku, koji ovdje dođe. Kao što znate, u sklopu našeg Doma za starije i nemoćne Sveta Ana, djeluje naš gerentološki centar. Gerentološki centar sa jedne strane pruža niz aktivnosti, od sportskih, zabavnih koja se nalazi po svuda na području Novog Zagreba i gdje naši  sugrađani dolaze besplatno. A sa druge strane brinu, o onim sugrađanima koji su u svojim domovima. Njima se dostavlja obrok u kuću. Dolazi gerento - domaćica i njegovateljice koje vrše njegu, uređuju stan, odlaze u  dućan po različite potrepštine, koje su sugrađani potrebni.Zapravo se brinu da se one osnovne životne potrebe zadovolje, ali da se malo sa nekim popričaju, razgovaraju. Da im  skrate vrijeme. Znači za sve one koji nisu imali mogućnost ili nisu željeli doći u neku od naših ustanova, pa i Dom Sveta Ana, da im se onda zadovolji, odnosno posjeti u njihovom domu.

U Domu za starije i nemoćne je izuzetno puno aktivnosti, puno je događanja. često odlaze na izlete, time pokazuju koliko se brine, koliko je ova ustanova, zapravo drugi dom, za sve one  koji u njega dođu.

Želim im i dalje puno uspjeha u radu, želim također svima puno zdravlja, puno ljubavi, a  jedno malo obećanje da će grad Zagreb i nadalje skrbiti i brinuti za  sve sugrađane, posebno starije životne dobi i one koji su smješteni u našim ustanovama





Maja  Siličić, nejgovateljica
- Započela sam ovdje raditi ovu godinu preko - javnih radova. Moram istaknuti , kako mi se svidio ovaj prekrasan međuljudski odnos prije svega djelatnika prema korisnicima usluga, ali i odnos među djelatnicima. Rekla bih kako ovdje vlada gotovo prava "obiteljska" atmosfera.

Moram priznati, kako me ugodno iznanadila zajednička proslava naše zaštitnice Doma za starije i nemoćne osobe - Sveta Ane. Danas smo svi nekako blagdanskog raspoloženje. Gotovo na svim licima, radilo se o korisnicima, zaoposlenicima ili pak gostima, treperi jedan ugodan i zarazan osmjeh. 

Evo nakon Svete mise, kulturno umjetničkog programa, te ukusnog ručka, dalje se nastavlja uz glazbu druženje i ples. Željela bih istaknuti i veliki broj posjetioca (gostiju) iz obitelji naših korisnika, koji isto tako slave našu zaštitnicu Svetu Anu ovdje sa svojim najmilijima.

Moram priznati, kako je ovaj dan, zaista poseban.

Iskrene čestitke svim Anama, za njihov i naš dan!








"Kliknite" na fotografije, kako bi ih uvećali!






















Nema komentara:

Objavi komentar