.

srijeda, 8. lipnja 2016.

I djeca osnovnih škola, prepoznala ljepotu Sportsko rekreacijskog centra branitelja - Blato


Blato - Jučer smo posjetili Sportsko rekreacijski centar branitelja - Blato, gdje je  u posjetu došla prva od nekoliko najavljenih grupa iz Osnovnih škola iz grada Zagreba.

Već u 9,00 sati, zatekli smo učenike Osnovne škole Savski gaj  gdje uz pratnju svojih učiteljica i volontera ovog Centra obilaze nastambe domaćih životinja. Veliko uzbuđenje je izazvala posjeta konjima, potom magarcima, a najviše simpatija su izazvali Poniji, te između, koza, kokošiju, pataka, gusaka jeden psić , na žalost sa tri noge (naime zbog bolesti, morala mu je biti amputirana prednja desna noga).

Uskoro, nakon obilaska domaćih životinja, uslijedio je i jedan poučni dio, gdje su ovi razigrani, veseli ali i željni znanja đaci sa svima nama ostalima mogli naučiti, kako se čiste konji, te kako se pripremaju za jahanje, ali u konačnici osjetiti i iskušati samo jahanje na tim velikim, nježnim,umiljatim i plemenitim životinjama.

Moramo priznati, kako se volonterka  Ivana Šečić zaista od srca trudila, kako bi svima nama približila sve tajne sedlanja ali jahanja ovih zaista dragih životinja. Ponesite uvijek jabuku ili mrkvu, uvijek prilazite koju sa desne strane, dijelila  je savjete prepune ljubavi prema konjima , želeći prenijeti barem dio svoje zanasenosti tim životinjama, dok su je đaci  zainteresirano pratili i često postavljali najrazličitija zanimljiva pitanja.

Uskoro su svi đaci zajedno sa učiteljicama, nakon "teoretskog" dijela, bili u prilici (tko je želio!) uzjahati i jahati konje   u pratnji volontera. Gužve nije bilo, jer su bila pripremljena tri konja, koja su jedva čekala da na svojim leđima ponesu radosnu i uzbuđenu djecu.

I dok su neki jahali, drugi su se pak igrali. Neki su se igrali "lovice" a neki pak ekipno utrkivanje jednog po jednog u brzini nošenja jaja u žlici. Čitav je rekreacijski centar branitelja ovog utorka, odzvanja dječjim kikotom , smijehom i radosti.

Zaista je bilo prekrasno vidjeti svu ti radosnu djecu (sa učiteljicama) na prekrasnoj rascvjetaloj livadi, okruženu konjima i u daljini ostalim domaćim životinjama. 

Sigurni smo , kako će nakon ovako direktinih i dojmljivih iskustava sa prirodom i domaćim životinjama, uskoro  poželjeti ponovno posjetiti, ovu oazu mira  sa prekrasnim "stanovnicima", gotovu u samom srcu našeg grada.



Smetiško Jelena, učiteljica
Osnovna Škola Savski gaj
-  Do sada smo vidjeli domaće životinje . Osim konja, vidjeli smo još i zečeve, magarce, kokice, patke .. U pripremi smo kako bi jahali konje. Počistili smo ih, i eto....

Naravno, djeca sada željno izčekuju jahanje, to im je nekako najbitnije.

- Možete li nam reći, kakvi su vaši dojmovi, ovdje danas ?

- Moram priznati, jako lijepi. Danas sam po prvi puta ovdje sa prvašićima. Nismo nikada prije posjetili ovaj Centar branitelja. Slijedeća grupa nam dolazi već sutra, također iz Osnovne škole Savski gaj isto prvi razred, tako da za sada imam samo pohvale.

Možda nam je u jednom trenutku bilo žao što nismo prije bili u mogućnosti posjetiti i vidjeti sve ovo. No, eto, danas se nekako na našu sreću, sve "posložilo". Zaista smo imali što vidjeti, a i vrijeme nas je poslužilo.



Ivan Pandža, voditelj
Sportsko rekreacijskog centra branitelja - Blato
- Moram priznati, kako sam jako ponosan, jer kako vidite i sami i djeca osnovnih škola su prepoznala ljepotu ovog našeg Centra. Ovdje su u prilici vidjeti prekrasnu prirodu, livade, jezero, pa i jedan naš mali otočić. No uz prekrasnu prirodu mogu uživati u upoznavanju domaćih životinja. Ovdje uz konje imamo magarce, ponije, guske , patke, zečeve, kokoši, mačke, pse - sve čovjekove prijatelje.

U ovom kratkom programu od 9,00 sati pa sve do 12,00 sati predvidjeli smo za djecu prvih i drugih razreda obilazak nastambi gdje žive naša domaće životinje. Zatim ćemo im demonstrirati, kako čistimo i uređujemo konje, te kako ih se sedla pred samo jahanje.

Naravno, neće izostati ni jahanje (po želji) u pratnji naših iskusnih volontera. Naravno, kako će se u ovoj prekrasnoj prirodi moći pronaći vremena i za druge aktivnosti, koje će voditi same učiteljice pojedinih razreda.

Za kraj ovog našeg kratkog ali ugodnog razgovora bih zahvalio svima na posjeti a posebno razigranoj djeci. Također bih pozvao i ostale bez obzira na uzrast.  Ovdje se družimo na različite načine. Upoznajemo djecu, no ima i odraslih, koji žive u gradu, koji nisu imali priliku vidjeti, ako nisu bili u zološkom vrtu, ovoliki broj domaćih životinja na jednom mjestu. Također, održavamo subotom i nedjeljom programe za djecu sa posebnim potrebama (terapijsko jahanje). Isto tako, bih pozvao sve one koji su skloni ribolovu, naime imamo ovdje jezero, na koje  cjelodnevno dolaze naši članovi i uživaju u ljepoti tišine. Želio bih istaknuti, kako svake godine redovito poribljavamo naše jezero, a među našim članovima, također kruži priča o somu Iveku, koje se navodno nalazi u našim vodama.

I za kraj bih rekao, kako ne morate biti aktivni ako to ne želite. Također ovdje u našem Centu imamo određene mjesta za roštilje, jedno je na našem otočiću. Tu jednostavno u prirodi, miru i tišini možete provesti  ugodno suboto ili nedjeljno vrijeme  odmora za dušu cijele obitelji.

















Nema komentara:

Objavi komentar