.

utorak, 31. svibnja 2016.

U galeriji Vladimira Buzančića, otvorena izložba Ksenije Turčić, Sjena

Remetinec - Jučer je  u Galeriji Vladimir Bužančić,  , 30. svibnja 2016. godine, u 20 sati otvarena, pred mnogo znatiželjnika, izložba Ksenije Turčić Sjena .

Ksenija Turčić rođena je 6. veljače 1963. godine u Zagrebu.  Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1987. godine u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Specijalizaciju iz vizualnih umjetnosti kod gostujućeg profesora Josepha Kosuthazavršila je u sklopu Corso superiore, Fondazione A.Ratti, u Comu u Italiji 1995. godine. Boravila je na više rezidencijalnih programa u inozemstvu te izlagala na više samostalnih i grupnih izložaba u zemlji i inozemstvu.  Uz umjetnički rad bavi se i pedagoškim radom. Zaposlena je na Slikarskom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu od 2010. godine.

Već na početku karijere krajem 80-tih, Ksenija Turčić svoj umjetnički interes premješta sa tradicionalnog poimanja slikarstva ka konceptualnom promišljanju slike. Istraživanja je potom vode slici kao objektu i ambijentalnoj instalaciji.  

Iskustva stečena takvim pristupima vrlo uspješno počinje koristiti u novim medijima. Od 1998. u njezinoj umjetničkoj produkciji dominiraju ambijentalne videoinstalacije s temama koje osvještavaju specifične prostore svakodnevice kao mjesta i slike emocionalnih tj. energetskih akumulacija koji promišljaju odnose - između tjelesnog i psihološkog, vanjskog i unutrašnjeg svijeta, pojedinca i društva itd.

Za svoj rad dobila više nagrada: Grand Prix 20. salona mladih (1988.), Nagrada Međunarodnog natječaja Artist Against Hostility to Foreigners, Graz, Austrija (1993.); Nagrada Umjetničkog festivala, Mainz, Njemačka (1999.); Velika nagrada 5. zagorskog salona, Krapina (2000.); Godišnja Vjesnikova nagrada za likovnu umjetnost Josip Račić, Zagreb (2001.).



Anita Zlomislić, kulturni kritičar
i  kustos galerije Vladimir Buzančić
- Multi medijalna instalacija, video instalacija i crtež, instalacija sa crtežom i videom je jedan od karakterističnih radova Ksenije Turčić, po svom načinu komuniciranja sa promatračem.

Ona polazeći od svog vlastitog iskustva, dakle iskustva sebe kao pojedinca, koji ima život različit od svih ostalih života. Ona kreće obično u pojedinačne za nju karakteristične priče, ali pri tome uspjeva iskomunicirati, to iskustvo kao univerzalnost s promatračem, jer promatrač ulazi u interakciju sa djelom i on na neki način u  svojoj sferiasocijacija dovršava, značenje te priče.

Rad je nastao unutar tog ciklusa izložbi u galeriji Vladimir Bužančić, koji propituju odnos između umjetničkog djela života i stanovitog procesuiranja životnih iskustava stanovitog umjetničkog procesuiranja i životnih iskustava.

Tako da svatko kada dođe i to je ono što je zapravo karakteristično za dobru suvremenu umjetnost, da svatko od posjetitelja koji ne moraju ništa znati o suvremenoj umjetnosti može biti navaden da sam sa sobom porazgovara i da uđe u taj svijet i zapravo ostvari jedan dublji dijalog sa samim sobom.



Ksenija Turčić, autorica izložbe
- Sjena
-  Moram priznati i zahvaliti organizatorima te istaknuti kako mi je ova izložba jedno predivno iskustvo. naime ova je izložba rađene upravo za ovu galeriju, za ovaj prostor. 

Kada bi se ona prenosila, negdje drugdje, tada bi ona izgledala drugačije. Meni je bilo bitno, osim što sam crtala svoju sjenu, da izložim crtež odvojeno od procesa crtanja.

Oni su izloženi i izraženi u dva različita medija. Jedan medij tradicionalni, to je crtež, a drugi je ovaj novomedijski, koji je zabilježio zapravo realno stanje, dakle taj crtački proces, koji traje sa zvukom i sa  sjenama. Ali ni jedan ni drugi zapravo nisu realni do kraja. 

Zato što je nemoguće uopće, nacrtati svoju sjenu, jer ona jednostavno bježi.





"Kliknite" na fotografije, kako bi ih povećali!










Nema komentara:

Objavi komentar