.

nedjelja, 15. svibnja 2016.

Izrađen - ormarić za razmijenu

Travno - Jučer su  (subotu, 14. svibnja) od 10 do 12 sati članovi udruge Parkticipacija su u KUC-u Travno održali radionicu izrade ormarića za razmjenu. U duhu uradi-sam kulture, sudionici radionice su svladati praktične vještine koje će moći primijeniti na vlastite uradi-sam projekte. Nakon radionice, ormarić za razmjenu je smješten na podrumskom ulazu u Kulturni centar Travno (zbog sušenja boje!) no kada se boja osuši , već u ponedjeljak biti smješten pred Kulturnim centrom Travno na platou Mamutice do kraja lipnja, uz poziv stanovnicima Travnoga i susjednih četvrti da se uključe u aktivnosti razmjene igračaka, odjeće, knjiga i drugih korisnih predmeta.



Sandra Dobrić, članica
Urduge Parkticipacija
- Danas smo izradili -ormarić razmjene - koji će ne platou Mamutice, ovdje u naselju Travno, stajati do kraja lipnja.

Ideja - ormarića razmjene - je potaknuti kvartovsku razmjenu predmeta koji su, nekima možda suvišni, a drugima će biti potrebni i zanimljivi. To mogu biti knjige, slikovnice, igračke sa kojima se djeca ne žele igrati, a možda bi htjeli u ormariću potražiti neke nove, zanimljivije za sebe. To može biti čak i odjeća, naravno ona koja je u dobrom stanju i koju će netko, htjeti uzeti i moći nositi.

 Ova današnja prektična radionica je nastavak na - Tribinu o dobroj i solidarnoj ekonomiji - koju smo održali u prošli četvrtak, također u Kulturnom centru Travno. Srž ove radionice je pokazati jedan od modela zaista velikog broja mogućnosti dobre i solidarne kvartovske razmjene bez novca. Postoje naravno i drugi primjeri o kojim smo na Tribini razgovarali, primjerice, to mogu biti i sajmovi sajmovi razmjene, koji se također vrlo jednostavno mogu organizirati. Na Tribini smo spominjali čak i lokalne valute, također i  grupe solidarne razmjene za poticanje malih poljoprivrednika. 

U Hrvatskoj također postoji vrlo snažna inicijativa za osnivanje prve etičke banke.

Mogućnosti za kvartovsku razmjenu, koja uključuje manje novca, koja potiče ekonomsku otpornost i određenu financijsku sigurnost svih članova zajednice su bezbrojni. sigurni smo kako se svatko može uključiti na neki način, te potaknuti ovakvu sličnu priču. Npr. na svom radnom mjestu ili u vrtiću ili pak u knjižnici. 

Zapravo ovakav način, može bilo gdje zaživjeti, primjerice jedan - ormarić razmijene.




"Kliknite na fotografije, kako bi ih mogli povećati!













Nema komentara:

Objavi komentar