.

nedjelja, 17. travnja 2016.

Zanimljivo i posjećeno - Predavanje o urbanoj permakulturi - u KUC Travno

Travno - U četvrtak je Parkticipacija, Udruga za urbanu permakulturu održala predavanja o mogućnostima urbanog vrtlarenja koje  se održati u KUC Travno.

Na  predavanju se vrlo zanimljivo govorilo o Uzgoj organske hrane u gradovima koja nam  osigurava  zdravu, svježu i pristupačnu hranu, te ujedno smanjuje ekološki otisak proizvodnje hrane. Uzgojem vlastite hrane doprinosimo smanjenju potrošnje fosilnih goriva koja su potrebna za pokretanje poljoprivredne mehanizacije, proizvodnju umjetnih gnojiva i prijevoz hrane do gradova. 

Također je bilo riječi o zajedničkim vrtovima na javnim površinama koji pružaju prilika su da se povežemo sa susjedima i iskažemo svoju brigu za zajednička dobra poput okoliša i javnog prostora. Zajedničkim javnim povrtnjakom također poručujemo da svatko ima pravo na hranu, te da je svatko može sam uzgojiti na način koji se pozitivno odražava na okoliš.

Predavanja i radionice održavaju se u okviru građanske akcije Aktivno i solidarno za Zelenu Mamuticu: Akcija za razvoj solidarnosti, participacije i održivosti u zagrebačkoj četvrti Travno. Ova građanska akcija provedena je zahvaljujući financijskoj podršci Regionalne zaklade za lokalni razvoj „Zamah“ u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

 

gđa. Nikolina Plenar

- Kakvi su vaši dojmovi gđo. Plenar o današnjem predavanju?

- Bilo je jako zanimljivo, iako  većinu ovih stvari već znamo od prije, ali čisto malo vrijedi ponoviti. Znači, kakav je taj naš ekološki otisak ostavljamo, našim bivanjem na ovoj zemlji jedinom planetu koji imamo.

Tako da je bilo zaista zanimljivo, a i ovo na kraju, znači, konkretno o vrtlarenju, o kvartovskim inicijativama, to svakako podržavamo.

- Da li ste vi praktični u smislu uređenja svoga vrta?

-  Pa, na žalost još uvijek nemam svoj vrt, ali ove sam sezone baš jedan naslijedila, tako da ću se ovu sezonu malo baviti njime, pa ću vidjeti, za dalje ...




gđa. Marija Cesar
-  kako čujemo gđo. Casar, vi ts već koristili Društvene vrtove?

- Da, da...

- Kakva su vaša iskustva?

-  Moram odmah istaknuti, jako dobra ! Čujte, mi smo imali sve tamo, nisam trebala ići na tržnicu.

Imali smo sve na vrtu. Ja kada bih išla sa posla, došla bih na vrt i  ubrala si što mi treba, došla doma i kuhala ručak. Sa svojim namirnicama. Mi nismo upotrebljavali nikakve pesticide i ne znam sve to kemisjsko za gnojenje. Zaista nismo ništa upotrebljavali. Mi smo iskopali jednu rupu, na početku vrta i tada bi sve što bi bilo otpada, to bi bilo bacano u tu rupu. Onda kada bi to sve strunulo, onda bi to rasuli po vrtu.

Na taj način smo gnojili, nismo ništa kupovali od kemikalija.

- Kako ste danas zadovoljni ovim zanimljivim predavanjem?

-  Ovo je super! Zato sam i došla. Mi nismo iz naselja Trvano, već iz naselja Zapruđe. No to nije daleko, svega petnajstak minuta ugodne šetnje. 

- Hoćete li doći u subotu, kada će biti praktični dio, odnosno izrada javne gredice?

- Mislim da hoću. No, ne znam točno gdje će se to održati?

- Održati će se u subotu u 10,00 sati ispred KUC Travno.

- Vidjeti ćemo se !

- Vi tražite lokaciju za svoj novi vrt?

-  Da, terba znati iskoristiti. Znate! Znati u pravo vrijeme posaditi, oko toga treba se truditi, treba zaljevati, ima tu "slatkog" posla, nakon kojega su bogate nagrade.




gđica. Sandra Dobrić, voditelj predavanja i
član Udruge Prakticipacija, Udruge
za urbanu parmakulturu
-

- Draga Sandra, koliko dugo djeluje vaša udruga?

-   Mi smo počeli kako - građanska inicijativa - 2012. godine i onda smo se 2013 godine, registrirali. Dakle, trajemo tri ili četiri uspješne godine.

- Ovakve tribine, predavanja, održavate često ?

- Održavamo ih, prema pozivu, prema interesu u prema mogućnostima.

Možete li nam reći svoj dojam o večerašnjem predavanju? Vidimo, po posjećenosti, kako je pobudila veliki interes, stanovnika naselja Travno, ali i šire.

- Pa, ja sam sretna što ljude interesira ova tema. Inače stanovnici Novog Zagreba vole vrtlariti i pronalaze različite načine, kako bi vrtlarili uz svoje zgrade. Mišljenja sam kako je zaista važno otvarati sve ove teme i dalje iako je vrtlarenja zapravo u  gradu postalo, sve popularnije. Mi smo se time dosta bavili od samog početka. 

No, ponovno smo u naselju Travno. Posljednju tribinu ovdje smo, kako se ne varam održali 2012. godine, kada smo radili kampanju za pokretanje Društvenih vrtova u Zagrebu.

Evo, kako vidite, ponovno smo ovdje, u subotu ćemo raditi jednu mali gredicu, koju ćemo postaviti ispred "Mamutice", kao nekakav praktični način, ali  u želji popularizacije vrtlarenja u gradu. Kako bi pokazali, kako se može na raznolike kreativne načine i da pokažemo da zajednički javni prostor možemo koristiti na kreativnije načine i na načine koji su dobri za sve ljude koji žive u toj  zajednici. 

I tako potaknuti, kroz tu gredicu, potaknuti i druge kreativne projekte u zajednici, koje onda građani, sami osmišljavaju.

- Koji su planovi za budućnost, barem za ovu godinu?

- Naša Udruga Parkticipacija održava  jedan mali također vrt u Studenskom Centru. Tako da ćemo ovu godinu raditi i dosta sa studentima. Naravno i daklje smo manje više volonterska organizacija, tako da onda  daljnji planovi ovise o kapacitetima ali , naravno o interesima, pozivima svih koji imaju konkretne prijedloge za suradnju.





"Kliknite" na fotografije, kako bi ih povećali!






Nema komentara:

Objavi komentar