.

nedjelja, 24. travnja 2016.

1. Zagrebački obrtnički sajma

Siget - Grad Zagreb i Obrtnička komora Zagreb su organizirali 1. Zagrebački obrtnički sajma na čijem smo otvorenju bili u petak, 22. travnja 2016., u 11.00 sati na Zagrebačkome Velesajmu (paviljon 7a). Ovaj sajam je organiziran s ciljem promoviranja obrtništva kod mladih i motiviranja na upis za neko od obrtničkih zanimanja.
Ovom prilikom se na jednom mjestu okupio značajan broj obrtnika s područja Zagreba i Zagrebačke županije koji su prezentacijom svojih zanimanja prikazati dosege i nove trendove u proizvodnji i uslugama u obrtništvu kao i nesvakidašnje putovanje kroz obrtnički tunel stvaranja u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.




g.Boris Trupec, tajnik
 Udruženje obrtnika Zagreb
- Danas smo na 1. Obrtničkom sajmu, Udruženje obrtnika Zagreb je jedno od organizatora ovog sajma...

- Točno. Danas je organiziran 1. Obrtnički sajam u  Gradu Zagrebu, gdje pokušavamo prikazati, prezentirati obrtnička zanimanja. Dakle, različite struke. 

Mi danas ne prezentiramo pojedinačno obrtnike, pojedinačno predmete. Prezentiramo danas naša udruženja, danas pronoviramo i prezentiramo, obrtničke struke sa osnovnim ciljem i željom da nam te struke, budući da nam je publika, mladi ljudi koji pokušavamo animirati i prikazati im - zašto se dobro upisati u neko od  obrtničkih zanimanja. Također im pokušavamo približiti, koji su benefiti, odnosno prednosti, takvog upisa u strukovne  škole a isto tako, kakve su mogućnosti, kasnije za zapošljavanje, ostvarivanja jednog ispunjenog , bogatog života.

- kako ste zadovoljni odazivom, prvog dana ?

- Evo, kako je krenulo - savršeno! Stigle su nam prve grupe, koje čini oko 250 učenika iz  Brestja. Došli su autobusima, naime to je tako organizirano, naime tako će dolaziti tijekom cijelog dana. Organizirano, učenici osmih razreda sa svojim nastavnicima, profesorima i tijekom ova četiri dana, koliko ovaj sajam traje.

Posebna želja a i cilj nam je da im pokažemo razvoj obrtništva, kroz povijest u jednom dijelu sadašnjost ali isto tako  i budućnost tog obrtništva sa najnovijim tehnologijama, sa kojima će se moći upoznati ovdje na licu mjesta.




g. Goran Maretić, pročelnik sekcije suvenira
u Udruženju obrtnika Grada Zagreba
- Kakva je trenutna situacija obtništva u Gradu Zagrebu?
- Obrtništvo u Gradu Zagrebu je dosta živahni i dosta aktivno unatoč ekonomskim problemima. Mišljenja sam, kako obrtnička scena živi, jer je jednostavno primorana da živi. Tempo života je takav, da je obrtnik na kraju okrenut svom proizvodu, jer samo kvalitetan proizvod na kraju može biti prodan.

Konkurencije iz "vana" je veoma jaka. Otvaranje Europi donijelo je banefite, ali je donijelo i konkurenciju, tako da obrtnik, mora jednostavno zatvoriti obrt ili se mora potruditi da pojeftini proizvodi ili da pojača kvalitetu, jer samo se tako danas može opstati na tržištu.

Ja sam konkretno na području suvenira Pročelnik u sekciji suvenira u Udruženju obrtnika Grada Zagreba i već dvadesetak godina imam obrt, gdje sam shvatio u principu da samo kvaliteta i samo rad i rada, može vas održati na obrtničkoj sceni i na tržištu.




g. Branko Stričak, vodoinstalatera, limara
u Udruženju obrtnika Grada Zagreba
- Dugo godina se bavimo obrtništvom i ponukalo nas je sve prisutniji problem, nove educirane kvalitetne radne snage.

Interes djece prema strukovnim zanimanja iz godine u godinu je, na žalost - sve manji.

Naša želja ovim pojavljivanjem na 1. Obrtničkom sajmu Grada Zagreba, je također iz prve ruke približiti spoznaju, kako to više nije teški fizički posao, kako se od ovog posla može lijepo i solidno živjeti. Po malo radiš svoj posao kako i svatko drugi. 

Nekada je bilo mnogo teže raditi, nego danas. Naime, danas je tehnika otišla  naprijed, tako da je uvelike olakšala rad u svim segmentima.

Istaknuo bih, kako je naša struka, na sreću upravo ona koju ni u budućnosti neće moći zamijeniti roboti, čak što više. Ne postoji strah ni u dalekoj budućnosti, kako bi jedan vodoinstalater mogao ostati bez posla.

Naime, ulaskom u Europu ali i u budućnosti iznimno će se cijeniti one struke koje u svom poslu koriste svoje - ruke! Naše ruke su izvor,  dobrih zarada,  života i sigurnog života.

U ovoj struci je gotovo nemoguće zamisliti nekoga stručnog a da je bez posla. Naime obrtnik, koji solidno radi svoj posao, nema uopće straha vezanog uz budućnost.

Za kraj ovog našeg ugodnog i zanimljivog razgovora, poručio bih mladima, da ne jure, ne slušaju mnogo druge, da prepoznaju svoje mogućnosti. Naime svatko tko krene u našu struku, zasigurno neće morati razmišljati o napuštanju svog voljenog grada, države i o odlasku u neke nove države, u neko nove i veće izazove.



gđa.  Rafaela Petrinić, pročelnica
cvjećara u Udruženju obrtnika Grada Zagreba
-  Prvi puta se održava ovaj sajam, što ste kao cvijećari pripremili za doček novih učenika?

-  Zahvaljujemo što ste nas posjetili. Ovdje na našem izložbenom prostoru, pripremili smo radionice  za sve učenike osmih razreda koji će nas posjetiti, kako bi im na zanimljiviji način, interaktivno, pokazali svu ljepotu i čarolije naše struke. Kako bi učenici to prihvatili na jedan slobodniji način, da nije to sve škola i učenje, nego da je kroz rad zapravo daleko zanimljivije i kreativnije.


- što bi nam rekli o struci - cvjećar?

- Prije svega to je izuzetno zanimljiv posao, vrlo inovativan, kreativan i prilično zahtjevan.

- Zašto zahtjevan ?

- Iz razloga što jedna cvjećarka ili cvjećar, osim što mora znati zaista sve o cvijeću i znati kako ga aranžirati, također treba biti odličan prezentor svojih radova. Kako svoj proizvod prije svega ponuditi, zatim kako ga aranžirati da se uklopi u adekvatni prostor.Treba znati mnoge načine kako prodati svoj proizvod na tržištu. Naime , mora znati sve segmente suvremenog tržišta.




g. Ivica Zaneti,  predsjednih ceha
f rizera i kozmetičara pti
Hrvatskoj obrtničkoj komori
- Kao što ste mogli vidjeti, kod cvjećara, kod kozmetičara, tako i kod nas frizera, za našu struku su najviše zainteresirane žene.

To je ipak, manje više, žensko zanimanje.

Mislim a gotovo sam i siguran, kako će ovaj  1. Obrtničkom sajmu Grada Zagreba polučiti odlične rezultate, jer će djeca danas sutra moći započeti promišljati o budućoj svojoj struci, odnosno o svom životnom zanimanju i svojoj budućnosti. Moram istaknuti kako je frizerski posao jako težak.

Da on je kreativan, no on je ipak fizički zahtjevan, gdje se otprilike stoji dnevno i po deset sati. Naravno, kako djeca ne razmišljaju u ovom trenutku što su lijepe, a što ružne strane ove struke. No upravo smo mi ovdje kako mentori, kako bi im približili sve informacija, od toga - što je važno za pravi izbor svoje buduće struke. Prije svega, manuelna spretnost prstiju, kreativnost, umjetnički izražaj... Dakle sve su to zadane stvari, no kada djeca uđu u školu i kada shvate nakon dvije godine, kako nisu za taj posao (jer nisu upoznati a niti informirani sa svim detaljima ove struke...). Zato je je poanta ovog sajma, približiti što više informacija o strukama, obrazovanju i svem ostalom što čini jedno obrtničko zanimanje.

- Kako ste zadovoljni interesom, upitima budućih učenika ?

-  Jedna je djevojka rekla, kako će ona biti frizerka i ona je pokazala već da je rođena za frizerku. Svaka ovo struka, nakon ovog sajma da se odluči petro djece za ovu struku, to je naš uspjeh!

Naravno, kako svi ne moraju ići u obrtnička zanimanja, ali bi bilo dobro razumjeti kako je današnja vrijednost, znači na rukama, na radu, to je budućnost. Pogledajte sve ekonomski razvijenije zemlje u Europi, Njemačka, Francuska itd. Što traže ? Traže obrte. Traže ljude koji imaju zanimanja u rukama.



gđica. (u sredini) Antonija Tretinjak, pročelnica
sekcija kozmetičara Udruženja obrtnika
Grada Zagreba.

- kakav je interes učenika prema vašoj struci ?

-  Kod nas se upisuju tri škole. Upisuju se u Savskoj ulici u Školi za obrtničke usluge, osobne usluge, to su trogodišnji programi.

Upisuju se (četverogodišnji programi) u prirodoslovnoj Školi Vladimira Preloga i u  medicinskoj školi u Medvedgradskoj ulici.

U principu je interes veliki, u svakoj od oveh škola za našu struku polaze po da dva razreda, poneku školsku godinu i više. No na žalost još uvijek spadamo u deficitarna zanimanja.

 Znači postoji prostor i za zapošljavanje, pogotovo sa razvojem velnes industrije, turizma, više velnesa na moru. Znači, traži se naš kadar.

- Što bi rekli o današnjem sajmu?

-  mislim kako je ovo zaista lijep način kako da se djeci (osnovškolskog uzrasta) približe obrtnička zanimanja Možda ta djeca i neznaju što sve ta zanimanja obuhvaćaju, koja im je širina i paleta tih obrtničkih zanimanja. Na ovaj suvremen i kreativan će se način upoznati, ali možda i zainteresirati i svi oni neodlučni, odlučiti.

Mi imamo svoj zanat u svojim rukama, ne može nam se ništa desiti. Što god da bude, danas sutra, mogućnosti su za postati obrtnik, privatnik. Što znači, raditi za sebe i mislim kako je to najljepše.






"Kliknite" na fotografije, kako bi ih uvećali!






















Nema komentara:

Objavi komentar