.

četvrtak, 3. ožujka 2016.

Uz mnogo rada, ostvaruju se i odlični rezultati

Zapruđe - Ovih dana smo posjetili Maticu umirovljenika Novi Zagreb u lokalnoj samoupravi Zapruđe i ugodno porazgovarali sa predsjednicom. g Ljeposavom Barta. 

Kako doznajemo od same gđe. Barte, predsjednice Matice umirovljenika Novi Zagreb, Matica broji tri i pol tisuće članova koji su organizirani u dvadeset i dvije podružnice u mjesnim odborima dvaju Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb / isto i zapad. G. Barta je također i predsjednica vrlo aktivne i brojčano velike, Podružnice umirovljenika naselja Sloboština.

Zamolili smo gđu. Barta, predsjednice Matice umirovljenika Novi Zagreb, u ime čitatelja portala ROTOR, da nam ukratko približi rad ove zaista velike ali isto tako vrlo organizirane i aktivne organizacije kojoj je ona već duži niz na čelu.




gđa. Ljeposava Batra, predjednica Matice
umirovljenika Novi Zagreb
- Prije svega želim vas i vaše čitatelje pozdraviti u svoje ime i u ime svih članova Matice umirovljenika Novi Zagreb. 

I sama sam, do duše -aktivna- umirovljenica već petnaest godina, uz to što sam predsjednica Matice umirovljenika Novi Zagreb, također sam i predsjednica Podružnice umirovljenika  Sloboština, koja broji negdje oko sedamsto članova.

Upravo ovih dana će se navršiti deset godišnjica, kako samostalno organiziram raznolika društvena zbivanja u javnom životu naših umirovljenika Novog Zagreba. Zaista je mnogo aktivnosti, programa, radionica, izleta, itd..

No, krenimo redom. Rado bih istaknula, redovite preventivne medicinske preglede, koji su potpuno besplatni za sve naše članove (mamografija, drmatologija, venska cirkulacija,  destometrija,  ultrazvuk štitnjače...) Kad smo već kod ultrazvuka štitnjače, tu bih istaknula g. dr. Škaro, koji vodi vlastitu ordinaciju, zaista nesebičan, vrijedan i pošten čovjek, do sada je preventivno pregladao oko tristo i šezdeset naših članova, kao što sam već prije rekla - potpuno besplatno. Iskreno se nadamo, kako ćemo ovu plodnu suradnju nastaviti i u buduće, na obostrano zadovoljstvo.

Također na sličan i plodonosan način surađujemo i sa Odjelom dermatologije, bolnice Sestre milosrdnice u Vinogradskoj ulici. Istaknula bih ovom prilikom i gđu spc. dr. dermatolog Knežević, koja je umirovljenik, član naše Podružnice, ali koja isto tako potpuno besplatno vrši pregled naših umirovljenika, koja je upravo sa današnjim danom pružila oko sedamdeset pregleda.. Mislim kako je takav čin za veliku pohvalu samim time što se javila sama i pruža svoj doprinos i vrijeme kako bi na vrijeme spriječili eventualne, tako ružne bolesti.

Od redovitih aktivnosti,  spomenuti će jednodnevne izlete, kroz koje obično obilazimo i posijećujemo naše toplice. Moram se pohvaliti sa ostalim članovima, kako smo zaista posjetili sve toplice u Lijepoj našoj. Ovom bih prilikom istaknula kako najkvalitetnije surađujemo sa Terme Jezerčica i Krapinske toplice. Moram istaknuti kako smo sa ove dvije tvrtke dogovorili doista prihvatljive cijene, tako da u sto kuna imamo dogovoren i ručak i korištenje bazena... Ovdje je odnos  spomenutih tvrtki, zaista ljudski, i pružaju nam odnos onakav, kako se svaki umirovljenik u svojim godinama želi i može osjećati. U restoranu se sve lijepo servira, tako da ja kada to vidim -ja rastem- kad vidim tu dobrodošlicu. Sada ću vam kazati i cijenu - ručak i korištenje bazena iznosi 65,00 kn. Pa gdje to ima?!  I to, još nedjeljom. Doista ove spomenute tvrtke za nas umirovljenika Novog Zagreba imaju zaista sluha.

Autobusni prijevoz smo također dogovorili sa privatnim prijevoznikom g. Miljenkom Filipčić, koji također pruža svoj doprinos osjetno nižom cijenom, kvalitetnoom autobusima, uljudnim i  dostupnim (u svakom trenutku, mirovljenicima) vozačima. Naime, na naše jednodnevne izlete, također putuju (što nas iznimno veseli i raduje) članovi koji su teško pokretljivi ili čak i invalidni, ali spomenuti vozači uvijek bezrezervno  pomažu, kako bi se i ti naši članovi što ugodnije osjećali i doživjeli izlet u svoj punini. 

Obilazili smo mi i posijećivali i Varaždinske, Stubičke, Tuheljske toplice i dr., ali uvijek smo nailazili na nerazumijevanje. Doživljavali bi jedan kuti stav, gdje se npr. posebno naplaćivala juha, posebno kruh, pa posebno salata ...Možda je to kod druge vrste gostiju i prihvatljivo, no nama odnosno našim članovima nikako nije zbog zahtjevnih cijena.

U sklopu liječenja imamo organizirane odlaske u hotel -Biokovka- u  Makarskoj. Na žalost, tu smo smiještajno limitirani, tako da tu možemo koristiti svega sedamdeset mjesta. Kako kažu, razlog je tome, što nemaju više soba. Zbog toga nam je izuzetno žao, jer se konstantno za ovo liječenje prijavljuje više od sto i pedeset ljudi.

Vela luka, hotel Kalos, tu smo također bili nedavno, oko dvadeset i sedam članova.  Malo je manji interes za ovu destinaciju, zbog dužine putovanja. No, moramo istaknuti kako je cijena prihvatljiva. Sto i sedamdeset kuna, puni pansion i liječenje, no na žalost  - autobusni prijevoz je uračunan posebno. Stoga, nekada putujemo redovnom autobusnom linijom. Zadnji puta smo ipak nekako uspjeli dogovoriti sa onim našim (već spomenutim) autobusnim prijevoznikom, da je od ukupne sume cijene putovanja još nešto spustio (za otprilike tri do četiri tisuće kuna), tako da nas je prijevezao svojim autobusom. Tako da smo mudro iskoristili autobus, te posjetili  otok Lastovo, otok Mljet, obilazak otoke Korčule.... Sve smo to obišli.

Spomenula bih i Toplice / Lječilište - Veli Lošinj, gdje su nam prvotna iskustva vila zaista prekrasna i ugodna, ali ove godine su na žalost abnormalno povisili cijenu pansiona sa sto i sedamdeset, na dvije stotine i šezdeset. No, na sreću postoje određene depadanse, tako da smo dogovorili, tako da se naši članovi mogu javiti. Od 1. kolovoza ove godine je osigurano liječenje i boravak, ali za liječenje mora biti -Uputnica D1-. Za sve toplice koje sam navela članovi koji koriste zdravstvene usluge, moraju priložiti - Uputnicu D1_. No, to stvara velike probleme jer pojedinci to nikako ne mogu dobiti.


Toplice - Banja Vrućica, Teslić
Republika Bosna i Hercegovina
Spomenuti ću  liječenje i boravak u susjednoj Republici Bosni. Tamo odlazimo u malo mjesto Teslić u Toplice, odnosno Banju Vrućicu, koja u svom sastavu ima četiri hotela. Od tih četiri hotele jedan prednjači uslugom -  time što pruža usluge wellnessa. U tim toplicama možemo osigurati daleko više mjesta (van sezone, ožujak i listopad). Moram priznati kako je interes u pravo za ove toplice zaista zavidan. No, vrijedi istaknuti kako se za cijenu koju plaćamo  ovdje u , u usporedbi sa domaćim Toplicama, ništa ne dade mjeriti. Naime, cijene u Toplicama, Banja Vrućica su iznimno konkurente, a o razini usluge i susretljivosti djelatnika se ne dade ni govoriti.

Putovanje do te destinacije iznosi uvijek dvije stotine kuna, čak kada smo putovali redovitom linijom,  nedostajalo nam je osamnaest kuna, jer je redovita linija za tu razliku skuplja od našeg prijevoznika. Troškovi su se podijelili, a troškove prijevoza je financirala Matica umirovljenika Novi Zagreb, samo kada dobiju kartu da vide, kako je prijevoz financirala Matica umirovljenika Novi Zagreb, a zašto je to financirala Matica umirovljenika Novi Zagreb ?  Jer kada kažemo da je dvije stotine kuna prijevoz autobusom, članovi znaju je  da dvije stotine kuna autobus, ali će reći - Čekaj malo, ovi plaćaju dvije stotine kuna, a mi plaćamo dvije stotine i osamdeset kuna. tako da mi moramo dovijati, da ne bi ispalo, da g. Barta sebi nešto uzima ili nešto slično. Stvarno, tu je sve transparentno.

Spomenuti ćemo i proslavu -Prvog maja -. Ovu proslavi organiziramo već tradicionalno osmu godinu za redom sa kulturno umjetničkim programom u naselju Sloboština u trajanju od četiri sata. Ovdje želim istaknuti, kako je ova proslava upućena svima, odnosno pozvani su svi, a ne samo članovi podružnice umirovljenika naselja Sloboštine.

- gđo. Barta, kakav je kulturno i umjetnički program. Tko sve sudjeluje?

- Sudjeluju kulturno umjetnička društva i susjednih i oklolnih naselja. Pjevačka društva, zborovi itd...

- Kuhate i grah?

- Oooooo, Da. I to jako dobra suradnja sa Poglavarstvom Grada Zagreba, gdje oni doniraju kuhani grah (dvije tisuće porcija!). No, isto tako i  dom umirovljenika -Sveta Ana - iz Sopota također kuha i donira oko tri stotine porcija. Ne moram ni isticati, koliku radost, veselje i druženje čini taj kuhani grah.

I za kraj bih spomenula, proslavu -Dana žena- koji će se svečano obilježiti za par dana (osmoga ožujka), također u prostorijama mjesne samouprave naselja Sloboština. Ova svečanost se također priređuje ne samo za članove Podružnice umirovljenika, već i za  sve stanovnike naselje sloboština ali i šire. Svi su dobro došli.

Dodala bih i to, kako su veći dio našeg članstva prepoznao moj dugogodišnji rad, te su me  postavili na listu  za Sabor, i moji umirovljenici stalno žele da g. Barta, predsjednica Matice umirovljenika Novi Zagreb bude u Saboru, no to ni izblza nije tako jednostavno kako to naši članovi i ljudi misle, ali je to meni prije svega bila - čast!

To mi je zaista velika čast, da su svi ti članovi prepoznali moj nesebičan rad sve ove godine, kako bi ja zastupala interese umirovljenika.

Uz sve već spomenute  obaveze, također sam član u Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb / istok. No, provoditi nešto i tražiti nešto i tražila sam nešto (sitno) ne puno (dvije, tri tisuće kuna) ali čak ne za "svoju" Sloboštinu. Naime zatražila sam za maticu umirovljenika Novi Zagreb, kako bih  predsjednike Podružnica  ( znači  dvadeset i dvije su osobe predsjednici Podružnica i imamo kako već znate tri i pol tisuće članova) i da im organiziramo na jednu noć i dva dana, da se počastimo sa tim besplatnim autobusom. Da nam je malo maje dati za boravak. Znači volonteri (mi smo svi volonteri!), ali - Ne!  Nema se sluha. 



Nema komentara:

Objavi komentar