.

nedjelja, 13. ožujka 2016.

Posjetili smo 9. Festivalčić dječjeg folklornog stvaralaštva - Naše kolo veliko

TrešnjevkaDeveti Festivalčić dječjeg folklornog stvaralaštva “Naše kolo veliko” održan je 11. i 12. ožujka 2016. godine u Centru za kulturu Trešnjevka, a odličan odaziv sudionika i publike još je jednom potvrdio postojanje velikog zanimanja za kvalitetne dječje folklorne manifestacije poput ove.

I ovu godinu vrijedi spomenuti, vjernost i brojnost publike. Naime, sva sjedala u dvorani bila su zauzeta, a gledatelji koji su u dvoranu ušli neposredno prije početka programa morali su stajati sa strane. Takva ispunjenost gledališta je naočigled pozitivno djelovala na sve male izvođače, te ih poticala kako bi na pozornici uistinu davala sve od sebe.


gđa. Nada Tuškan, predsjednica
Kulturno umjetničkog društva - Preslica
- Naša vrijedna djeca su ovim nastupom i uspješnim sudjelovanjem na 9. Festivalčić, dječjeg stvaralaštva, prva započela  našu godišnju proslavu 15. godišnjice postojanja Kulturno umjetničkog društva Preslica.

Sa mnogo ponosa, mogu kazati kako su nastupili prvi na večerašnjoj završnoj večeri i ostavili odličan dojam. Mišljenja sam kako su ovim nastupom pokazali sve svoje znanje, veselje, radost prave dječje igre, što je svojim pljeskom, bogato nagradila i brojna publika.
 

g. Marko Matijević, član tamburaškoga sastava
Kulturno umjetničkog društva . Preslica

- g. Matijević, možete li nam kazati svoje dojmove o večerašnjem nastupu, dječje skupine i tamburaškoga sastava Kulturno umjetničkog društva Preslica na ovom prestižnom 9. Festivalčiću dječjeg folklornoga stvaralaštva?

- Moram istaknuti, kako smo svi skupa radosni sudjelovanjem  ali i kvalitetom nastupa, kako naše dječje skupine, ali isto tako i nas - tamburaškoga sastava.

Ovdje bih htio istaknuti, kako su djeca iz dječje skupine, u svom nastupu, pokazala veliku uvježbanost, a na pozornici su svojim smjelim plesom, kretanjem, snažnim i  uvježbanim pjevanjem zračili s velikim samopouzdanjem, što je naravno (to ste i sami vidjeli) publika osjetila i nagradila velikim gromoglasnim pljeskom.

U ostalom, sam dokaz svega toga je - anegodota koja se večeras dogodila - vezana uz naš nastup. Naime kako ste imali priliku vidjeti, naša djeca su kao prva po programu, izišla na pozornicu, bez najave službene voditeljice, što je izazvalo simpatično odobravanje publike i svih prisutnih organizatora.

 

gđa. Đurđica Svaton, , voditeljica
i (koreograf večerašnjeg nastupa) dječje
skupine Kulturno umjetničkog društva
- Preslica

- gđa. Svaton kakvi su vaši dojmovi o večerašnjem nastupu.

- Ja sam do sada dolazila ovdje sa drugim dječjim ansamblom, međutim ovoga puta sam po prvi puta ovdje na ovom odlično organiziranom 9. Festivalčić, dječjeg folklornoga stvaralaštva, sa dječjom skupinom Kulturno umjetničkog društva Preslica.

Moji dojmovi su odlični, moram priznati onako iskreno kako sam jako zadovoljna samim nastupom. Djeca su zaista kvalitetno i prepuna samopouzdanja izvela svoj nastup , a mani je samo preostalo da im od srca čestitam, što sam i uradila.

Evo, ona se upravo vesele i njihov je komentar - Mi bi sad, još jednom!






"Kliknite" na fotografije, kako bi ih uvećali!










g. Nikola Bjondić, voditelj tamburaške
skupine, Kulturno umjetničkog društva
Horvati

- g. Bjondić, možete li nam kazati, kakve rezultate očekujete od večerašnjeg nastupa ?

- Očekujemo odlične rezultate, primjerene uloženom trudu u vježbanju. Naime očekujemo, da publika bude zadovoljna, da osvojimo snažan i dugačak pljesak, ali isto tako da i naši sudionici (naša djeca) budu zadovoljna nastupom, kada se vrate svojim domovima.

- Za kraj, možete li nam reći kakav je interes mladih u vašem naselju Horvati za folklor?

- Mogu reći, kako doista određeni interes uz sve druge aktivnosti u našem naselju zaista postoji. No i mi se trudimo iz godine u godinu, privući i motivirati što više mladih, što nam za sada uspješno polazi za rukom!













gđa. Vera Filipović, voditelj dječje grupe,
te vrtičanaca od 3 go 6. godina
Folklornog ansambla- Turopolje

- gđo. Filipović, možete li nam reći kako ste zadovoljni večerašnjim nastupom ?

- Izuzetno sam zadovoljna. Jako sam ponosna na djecu, želim istaknuti onako iz srca, kako su večeras izveli sve onako kako je trebalo, kako smo uvježbavali i kako je dogovoreno. Zaista sam zadovoljan i ponosna večerašnjim nastupom.

Za kraj bih istaknula, odličnu organizaciju ovog festivala.

- Koliko ste dugo uvježbavali ovaj večerašnji nastup?

- Ovaj nastup uvježbavamo od početka rujna, prošle godine. To su djeca koja redovito dolaze na probe, jako se raduju probama i jako su kompaktna grupa. Redoviti su. Vole to i roditelji uvelike pridonose svojim angažmanom, naime redovito ih dovode, na čemu im od srca zahvaljujem.

- Koliko je interes za folklor u Turopolju? Ima li straha za budućnost?

- Nema straha!  U velikoj Gorici u našem Ansamblu je jako veliki interes. Naš ansambl broji nešto manje od 400 članova.Ovo što ste vidjeli večeras je samo jedan mali , mali dio, naš ansambl je jedan veliki "pogon" jednog izvanrednog ansambla iz Velike Gorice.





g. Stjepko Kačurov, voditelj tamburaškog
 orkestra Folklornog Ansambla - Turopolje

- Večerašnji nastup je zaista odličan! Ovakvu manifestaciju zaista treba podržati, da svake godine , baš kao i do sada bude uvijek iznova, sve snažnija, kvalitetnija ... Naime,  ovo je pravi mali praznik folklora za našu djecu, članove našeg Ansambla, ali i za roditelje, bez kojih ovih prekrasnih doživljaja  ne bi bilo.

Kakav je odaziv djece, za sviranjem ?

- Odličan. Naime dosta članova imamo. Manju skupinu čini, negdje oko 15 do 20  članova, a veću skupinu čini 30 članova. Uvježbavamo i uspješno izvodimo tradicionalnu glazbu, Turopolja, Zagrorja, Prigorja, Slavonije, Međimurja, i da ne nabrajam, glazbu cijele Hrvatske.








gđa. Snježana Skenderović, Voditeljica
Kulturno umjetničkog društva
Bratinečko srce

-  gđo. Skenderović, kakvi su vaši dojmovi o večerašnjem nastupu?

- Mogu reći, kako je naš nastup, po mom skromnom mišljenju, prošao izuzetno uspješno. Vidimo kako su djeca zadovoljna, a kada su ona zadovoljna, tada smo zadovoljni i mi.

- Znači, ponosni ste na svoje najmlađe članove!

- Naravno, u svakom pogledu.

- Što bi kazali o samoj organizaciji ovog festivala?

Mišljenja sam kako je ovo jedan od rijetkih festivala, koji je stavio visoko "ljestvicu", kako organizacije, ali isto tako općenite profesionalnosti u svim detaljima. Naime, sve "štima"... ono u minutu, u sekundu. Također je ovaj festival postigao i to da upravo djeca, a zbog njih se i održava ovaj festival, budu i da se osjećaju u "centru pozornosti", ali ne samo na pozornici, već i šire. Zaiste je ovdje sve podređeno njima!

- gđa. Skenderović, kakav je budućnost Bratine, što se tiče folklora?  Kako stojite sa podmlatkom?

-  Odlično pitanje! Mi smo možda jedinstveno društvo, ovdje u Zagrebu, no pomalo sam sigurna i šire... Ne znam da li neko društvo ima slično. Da li neko društvo, u svojim redovima ima više dječaka nego djevojčica? Naime imamo 14 dječaka, a tek 4. djevojčice! tako da smo najvjerovatnije jedinstveni  po tome.

No za budućnost folklora zaista nemamo razloga brinuti, jer evo upisujemo nove članove. Ovo je skupina, znači mlađa od 6 do 10 godina, a imamo i stariju dječju skupinu, tako da nas ima.













gđa. Maja Kovačević,  Voditelj dječje
sekcije ogranka Seljačke Sloge
 Buševec
- Kakvi su vaši dojmovi o večerašnjem nastupu vaše dječje skupine?

- Dosta smo vježbali, i evo po mom mišljenju, naš se trud isplatio. To nikako ne znači kako ne ćemo nastaviti vježbati i dalje...

- Kakvo je stanje kod vas u Buševcu, sa upisom novih članova?

Mi nemamo tih problema. Mi dolazimo iz jednog prekrasnog prigradskoga (Velika Gorica) sela, koje se nalazi na cesti koja spaja grad Zagreb i Sisak.Uz sve benefite modernog i informatičkog života, mi još uvijek možemo uživati u ljepoti iskrenih i spontanih, ničim opterećenih  druženja. tako da mi imamo preko 90-tero djece koji rade u podmladku. To su sve mladi članovi od 5.  do 14. godina u četiri dječje sekcije.

- Za kraj, možete li nam reći kako ste zadovoljni organizacijom ovog festivala?

- Festival je iznimno dobro organiziran i stvarno sam  jako zadovoljna i sve   je bilo "ko po špagici..." . Sve je zaista odlično organizirano, sve je ne vrijeme točno. Stvarno je odlično.












gđa. Irena Lacić,  voditeljica dječje gupe
- Kako ste zadovoljni nastupom djece iz vaše dječje grupe, na večerašnjem nastupu?

-  Pošto je ovo koreografija, koju smo tek pripremali za ovu priliku, koja će se na kraju i na Smotri opet ponoviti (izvesti). Ovo večeras nam je zapravo prvo izvođenje, tako da sam jako zadovoljna, koliko sam uspjela vidjeti iza zastora.

- što bi rekli o organizaciji samog festivala ?

- Mi smo prošle godine prvi puta nastupili na Festivalčiću i jako smo zadovoljni, zato što ovdje ide sve kao "po špagi!" Super je sve, sve ide svojim redom, tokom, i to nam se jako sviđa.

- I za kraj, neizbježno pitanje, kako stojite sa novim članovima?

- Moram priznati, što se tiče vašeg pitanje, kako sam također jako zadovoljna. naime mi smo krenuli sa jednom grupom, sada imamo dvije, odnosno tri, treća se već popunjava. Moja su skromna iskustva, kako se u posljednje godine, pojačao jako interes za dječji folklor.

- Znači, vi nemate straha za budućnost.

- Iskreno se nadamo da je tako.












gđa.  Mira Knežević, suorganizatorica
9. Festivalčića dječjeg folklornog stvaralaštva
Naše kolo veliko
- Ovo je danas - šećer na kraju! Dakle Festivalčić traje dva dana. petak poslijepodne, subotu prije podne i ovo je reći koncert koji je organiziran i stvarno je divan. Ovo popodne ( od 18,00 sati) su su bili uglavnom folklorne skupine Kulturno umjetničkih društava, a do sada smo imali i skupine dječjih vrtića, osnovnih škola. Zaista svi su dali sve od sebe, uživaju u folkloru, uživaju u  igri, koju nam pruža folklor.

- U ovih proteklih devet godine, devet održanih Festivalčića, da li se vidi nekakav pomak u kulturnom stvaralaštvu, od onih dana, kada ste vi krenuli pa evo do sada, kada se uspješno privodi kraju ovaj 9. Festivalčić dječjeg kulturnog stvaralaštva?

-  Da, Iznenađujući pomak, tim više, počevši od učitelja, koji zapravo to sve... Dakle veliki broj učitelja, koji su educirani i koji su zapravo educirani za rad sa djecom, za način primjene i prilagodbe djeci, tih naših folklornih sadržaja. Tim više što su oni, sada već učitelji u okviru Udruge koreografa i voditelja, znači licencirani učitelji.

Vidi se nastup djece koja su od frizura, odjeće, obuće, od scenskih nekakvih postavki.. Dakle jedan veliki  napredak od onih prvih dana, to je sve rezultiralo, uvijek nekim dobronamjernim kritikama. Dakle uvijek se o tim stvarima razgovara. Ljudi žele napredovati u tom i to su zaista već jedni krasni koncerti.

Nama je velika, velika radost, kada vidimo tu djecu od najmanjih pa do desetak godina, koji su odjeveni, koji uživaju prije svega u tome. Znači oni zaista uživaju u folkoru i voditeljima. pohvalila bih sve sudionike, dakle počevši od djece, od učitelja, voditelja, od društava, škola, vrtića, a najviše od publike! jer i publiku odgajamao. Naime prvih godina su ljudi odlazili, kada su njihova djeca nastupala, evo sada vidimo i kod njih napredak- pričekaju da nastupe sva djeca. naime, poštuju to što ona rade i njihov trud. Sve to traje do kraja koncerta. Zato sam iznimno zahvalna svima koji su nam pomogli, Ministarstvo kulture, Grad Zagreb i veselimo se jubilarnom 10. Festivalčiću.

- Dakle, vidimo se na godinu!

- Naravno, vidimo se i puno hvala.




I za kraj, premda su na ovoj priredbi sudjelovale dječje folklorne grupe koje djeluju u različitim sredinama  kvaliteta viđenoga i doživljenoga bila je na zaista visokoj razini, baš kao i sama organizacija cijelog Festivalčića.

U ime svih sudionika, zahvaljujemo organizatorima, sa iskrenom željom, kako ćemo se vidjeti i slijedeće 10. jubilarne godine!

*Ispričavamo se zbog tehničkih nemogućnosti, što nismo u mogućnosti objaviti razgovore preostalih sudionitka , večerašnje završne večeri 9. Festivalčića.

Nema komentara:

Objavi komentar